Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése
 
Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   2 / 24
(#) Dzót válasza vicsys hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
és esetleg olyan megoldás van amit meg is lehet vásárolni olyat hogy Ólomlemez
az használna??
(#) vicsys válasza Dzót hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
nem... :bohoc:
Mágnesesen kell árnyékolni...Az ólom a röntgensugár ellen jó...
(#) _JANI_ válasza peter007 hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Helló. Szerintem nézd + Itt a 0-50Voltig szabálozható labortápot. Bár nem 3A-s ( (1-2A) de lehet, h. jólessz. Üdv.:_
(#) spark2 válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Amennyire én tudom, a mikro trafók nem spéci vasból készülnek. Amennyiben rosszul tudom, és mégis valami nagyon spéci vasból vannak, akkor

Ha viszont sima mezei normál trafóvas, akkor arra a képlet: P = A^2 ahol "P" a trafó teljesítménye Wattban, "A" a trafóvas keresztmetszete cm^2-ben.

Vagyis egy 1000W-os trafó vaskeresztmetszete kb. 31 cm^2, ami kb. 5 cm * 6 cm vaskeresztmetszetet ad ki.
Szóval marha nehezek lennének a mikrók, azonkívül semmi sem férne be a mikróba, mert a trafó minden helyet elfoglalna
(#) mspike válasza spark2 hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Nekem pont van itthon, egy mikro trafóm, nemrég ugyan is békrepált a régi micró... szóval, szentem ez egy sima trafó, lemezekből... és vagy 50000Kg És tényleg minden helyet elfoglal Dobjak fel képet ? KB 500*500*500 -as kis fém kocka
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Igaz, ez egy békebeli mikró volt...
(#) _JANI_ válasza Dzót hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Néha
Idézet:
„EZ IS”
lehet megoldás!

A lényeg az hogy a trafó és a tekercse által szórt mágneses teret egy vörösréz "trombita" lemezzel kell, leárnyékolni, a szemléltetett módon. A vasmagon és a tekercseken, körbe kell tekerni, és összeforrasztani a végeit az árnyékoló lemeznek. A forrasztás a jobb érintkezés miatt kell elkészíteni!
Elég jó az elektromágneses árnyékó hatása!


ez is.jpg
    
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 4, 2006 /
 
Bocs a gyenge minőségért. Lehet, hogy ezen jobban látszik a lényeg.

ez is II.jpg
    
(#) bbatka válasza josephx hozzászólására (») Jan 19, 2006 /
 
Belekezdtem egy hónapja egy Pic-es világítás szabályzó építésébe. Az első póbák nagyon biztatóak. A triakot induktív terheléssel hajtottam (12V-os halogén lámpa trafója) és változtattam a gyújtási időt programból. 230V-0V-ig szépen szabályozható. Még 230V-nál is csak 2-3V a feszültség ingadozás pufferkondi nélkül. Figyeld a kapcsolásirajz témát még néhány hét és publikálom. Infra távírányítós lesz. Ez a része még okozhat problémákat nekem.
(#) isamisa válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Sziasztok. Nemtudom ez jó topic lesz a hozzászólásomra...

Vann nekem itthon egy régi orosz erőssítőből kibuherált trafó amiről nem tudo hogy hány Wattos.
Ehhez kérnék segítséget aki látott már ilyet akkor körülbelül mennyi lehet?

Az adatok: Ha jól tudom szallagmagos trafónak hívjál. A leírt adatok a vasmag méretei: a rövidebbik oldala A= 57mm, a hosszabbik oldala B=113mm, a magassága C=32mm, a vasmagvastagsága D= 15mm

3 kivezetése van, szimetrikusak 2*23 Volt + - És egyszer 35 volt + - ( Vagyis ha eggyet nézek akkor 3 vezeték, 1-2 közt 23 volt, 1-3 között 23Volt és2-3 között 46 volt)

Azt az összeföggést kel nézni hogy P=A a négyzeten? Mert akkor ezalpján csak 23Wattos lenne? Ilyen kevés? A képek:
(#) Tomee válasza isamisa hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Ránézésre 20-25W-s lehet.
(#) zaik válasza isamisa hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
és a trafó honnét van? a kutyából vagy a néni bugyijából? amúgy lehet olyan "kicsi". ismerve a régi szovjet elektrnikát, nem?
(#) isamisa válasza zaik hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Hi
Mint írtam egy tényleg régi orosz erőssítőből van és nem tok oroszul hogy megmonjdam milyen fajta sőt még leírni sem tudnám. Már szét van szedve... Két-két tranyó volt benne végfokonként. Számít hogy milyenek? Abbol azt hiszem nem lehet megmondani mennyit bírhat a traffó.
Valami 30-éves kütyü lehet Egy boltban sózták rám, csak a tekerő gomjait akartam megszerezni mert jó kis eszergált allumíniumból vannak, illetve voltak. A hangerőszabályzó potmétere még régi kattogós fokozatokban álítja a hangerőt és egy csommó ellenállás van a potin. Ja és jobról ballra erőssödött a jel.
Isa

Bocsi a kutya véletlen volt
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
mérd meg hány A-es.. gréc és pufferelés után szerintem
(#) patexati válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
A végtranzisztorok számának emelésével vajon hány Amperig emelhető a táp??
(#) _JANI_ válasza patexati hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
10 - 20A De akár 50A-is!:yes:
(#) patexati válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Kösz 50 A az már komoly táp lenne most akarok építeni egy újat olyan 10 A körül mert a régi az kicsi.
(#) _JANI_ válasza patexati hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Mekkora lenne a fesztartománya?
(#) tungsram hozzászólása Jan 21, 2007 /
 
A mikrohullámúsütők transzformátorait un. feszitett üzemmódra tervezik. Ez azt jelenti, hogy a vasmakeresztszetére jutó menetszám/volt általában a fele a normálisnak. Következésképpen a trafó mivel túlgerjesztett üzemmódban van egyrészről nagyon melegedik másrészről pedig már üresjáratban is jelentős vesztesége van. Nem beszélve arról, hogy ezek vasmagja hegesztéssel van rögzitve. Én is beleestem ebbe a hibába de rá kellett jönni az értelmetlen mivoltára. A problémát az átméretezéssel sem lehet megoldani mivel ezek a lemez anyagok sem anyagában sem méretében nem szabványosak. Több "tonna" elfecsérelt tekercselőhuzal és kinlódás sem fogja meghozni a kivánt eredményt. Én már a kis teljesitményü csöves végfokomat is kapcsolóüzemű tápról járatom. Szerintem már 2007-ben el lehetne felejteni a hagyományos 50HZ-s trafókat. Nehezek költségesek méreteik nagyok illetve a rájuk forasztott járommenet (rézfólia) ellenére is szórnak elég jelentősen.
(#) andrewforest hozzászólása Márc 18, 2007 /
 
Hello
Van egy AT tápegységem, és használni akarom számítógép nélkül. A kapcsoló rajta van, de nem tudom hogy még mit kell tennem? Valamit összekötni azok közül a vezetékek közül, amik az alaplapra mennének?? Valaki tudna segiteni?
köszi
(#) X Sügi X válasza andrewforest hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
Semmit sem kell tenned, bekapcsolod és kész! Adja a cumót!
(#) andrewforest válasza X Sügi X hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
nem értem...
bekapcsolom és semmi... rádugom az alaplapra, bekapcsolom, és működik... legalábbis a ventillátor benne...
(#) andrewforest válasza andrewforest hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
Kipróbáltam hogy mi szükséges ahhoz hogy beinduljon a tápegység, és meglepő a dolog... akkor megy a tápegység, ha 5V és a föld be van dugva... valaki nem tud segiteni?
(#) Norberto válasza andrewforest hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
Műterhelést kell bekötni a +5V és a GND közé.
(#) andrewforest válasza Norberto hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
milyen műterhelést? egy ellenállást?
(#) Alien hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Én elég új vagyok még itt, sőt az elektronikához is tök kezdő vagyok, de szükségem lenne egy bizonyos tápra amit meg tudok építeni magamnak! Elég pontos leírásra lenne szükségem, nyákrajzal és alkatrészlistával meg leíró szöveggel hogy mit hogyan kell beforrasztani meg jó tanácsok sem ártanának! Lehet hogy ez így elsőre kicsit soknak, meg lehet bonyolultnak is hangzik bár lehet nektek annyira nem az? Szóval leírom mire is lenne szükségem:
Egyolyan táp kellene nekem ami lehetőleg nem túl nagy(15cmx15cm), egy Ford típusú 2 kerekes fűtőventillátort kellene hogy meghajtson hálózati konnektor segítségével. Tehát ez egy 12v-os venti és és 230-al akarom hajtani. Ami esetleg még gondot okozhat hogy 16-18 A amit felvesz kb nem tudom ezt lehet e állítani mármint hogy hány ampert kapjon a venti mivel jó lenne ha tudnám szabályozni a fordulatát valahogyan a ventillátornak (most egy tekercs van rajta ellenállás gyanánt úgy gondolom és arra van ráforrasztva 3 kábel az elejére a közepére és a végére kb. és így lehet szabályozni a fordulatát hogy attól függően melyikre adod az áramot), és ezt az egészet úgy kellene megtervezni, hogy egy szobai termosztátra rá lehessen kapcsolni amin belehet állítani hogy mondjuk ha a napkollektorban a hőfok eléri az 50C°-ot akkor kapcsoljon be és mondjuk 20C°-foknál kapcsoljon ki, de az lenne a legjobb ha egy olyat is tudna csinálni hogy érzékeli a kijövő levegő hőmérsékletet a kollektorból és annak megfelelően szabályozza a ventillátor fordulatszámát, hogy pl folyamatosan 30C°-os levegőt toljon a ventillátor. Extrának nem ártana még ha képes lenne kijelezni a felvett áramot ampert meg ilyeneket egy kijelzőn, és/vagy elküldené az adatokat egy számítógépre ahol ki lehetne elemezni mondjuk egy táblázatban napra órára percre pontosan. ezekhez még illene egy olyan berendezést is gyártanom ami képes a levegő áramlását mérni mondjuk egy huzalos tömegárammérő segítségével. (úgy tudom valamilyen autókban ilyen van) és ebből már teljesítményt is tudnék számolni!Tudom kicsit sokmindent kértem, úgy érzem, de remélem van közetetek olyan segítőkész ember aki keresi a kihívásokat és örömmel veszi az ilyen és ehhez hasonló feladatokat! Ha bármi kérdésetek van írjatok, és igyekszem minél előbb válaszolni a témára!

Üdv.:Alex
Ja és csatoltam néhány képet a meghajtandó ventiről!
[/color]
(#) Pittt hozzászólása Dec 20, 2007 /
 
Sziasztok! Lenne 1 kérdésem. Volt 1 hagyományos trafós feszültségforrásom, diszkólámpába. a kimeneten volt 12V, ami meghajtott 2 motort, ütemvezérlővel, és egy 36V - os kimenet, ami egy 400W-is izzót hajtott. A trafó elszállt, és nagyon úgy néz ki, hogy a tekercselő iszonyat lusta, mert már 3hónapja ott van...... ennyit erről. Tudna valaki rajzot admi, hogy meglehet -e ezeket a kimeneteket kapcsolóüzemű táppal? Uki= 12Volt, max 1A, és 36V - 400Watt (12A). Köszi előre is a tanácsokat!
(#) Alien hozzászólása Dec 21, 2007 /
 
Nagyon ne reménykedj a válaszban!... Nézd meg én mikor írtam, és nekem sem válaszolt senki...
(#) Medve válasza Pittt hozzászólására (») Dec 21, 2007 /
 
Alien, nem gondoltál arra, hogy valami "baj" van a hozzászólásoddal?

Pittt! Lehet ilyen tápot építeni, de gyorsabban célhoz érnél szerintem, ha PC-tápokból készítenéd el.
(#) Alien válasza Medve hozzászólására (») Dec 21, 2007 /
 
Szia!

Pl milyen baj?
Következő: »»   2 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem