Fórum témák
» Több friss téma |
És megnéztem.. 400W körül tényleg bekorlátoz a félhíd.
Üdv mindenkinek!
Lenne pár kérdésem. 1. Két darab EI33 magot ha egymásmellé rakok ugy nö a tekercselési felület, a teljesitményt is tudom növelni? (összeadodik a két mag teljesitménye?) 2. Skory oldalán van az a számolo táblázat, ott nekem primernek 8menetet ad, ez kicsit nem kicsi?
Én úgy tudom igen. És csökken a minimális primer menetszám is. Mekkora teljesítményt akarsz? Nemrég kiszámoltam, és úgy emlékszem, hogy az EI33 mag a maga 1,1 cm2 effektív keresztmetszetével 75kHz-en kb. 350...400W teljesítményt tud átvinni. Magasabb frekvencián természetesen nagyobb az átvihető teljesítmény, de nagyobb a vasveszteség is. míg ennél a magnál 50kHz-en 0,2..0,25 Tesla indukció mellett kicsivel 1W alatti a vasveszteség, addig 100kHz-en már ugyanez a veszteség csak 0,1 Tesla indukció esetén tartható, ergo növelni kell a primer menetszámot.
Bár ezek az adatok attól is függenek, ki gyártotta a vasat. Én pl. a Ferroxcube adatlapját néztem. Nem merem rátenni a nyakam, hogy ezzel megegyeznek a hagyományos PC táp vasak, de szerintem túl nagy eltérés sincs.
Pontosabban a keresztmetszet 1,19cm^2, és 70kHz-en 402W, hogy legyünk pontosak, csak abban nem voltam biztos ha kétmagot használok akkor ez a teljesitmény nagyobb lessz-e.
Amugy 4darab 200Wos erösitöt kell elvigyen, 70-71kHz-n hajtanám. Mekkora primer menetszámot ajánlasz ekkora frekvenciára?
A 4db 200W-os erősítőt elviszi egy is lazán... Hányszor mondjam, hogy ha végfokokról van szó, akkor az átlagos teljesíményfelvétel kicsi.
A két darab EE33-al az a baj, hogy magadnak kell hozzá csévét csinál, nehéz lesz a tekerése (nem olyan gazdaságos és jó, mint egy nagyobb mag). SZóval bőven elég elsz egy EE33 szett.
Csévetest már legyártva, azért gondoltam duplán a magot, hogy még erröl menne pár aproság is.
Amugy hogy birná a több mint 20-24orás terhelést majdnem max hangerön? Szeretem ha kicsit tulvan méretezve a tápegység, mert idöközben midnig kerül valami amit változtatok, de csak aproságok
Tudomásom szerint erősítőknél a megadott zenei teljesítmény annyit tesz, hogy 9-es Crest-faktorú jellel tesztelik, ami annyit tesz, hogy a jelfeszültség csúcsértéke 9dB-lel nagyobb, mint az effektív értéke. A névleges teljesítményre megadott érték 6-os Crest-faktorú tesztjelre vonatkozik. A szinusz Crest faktora 3 (mivel a gyök2-szeres érték 3dB-t jelent). Kérdés itt: mire tervezed a végfokot? Ha szeretnéd, hogy az erősítő 4x200Wrms szinuszos terhelésen is állja a sarat, akkor a tápegységnek 800*1,6W-ot, azaz kb. 1300W-ot kell tudnia folyamatosan biztosítania (mivel egy AB osztályú végfokozat hatásfoka max kivezérlésen átlagosan 60% (lehet ennél több is kicsivel, konstrukciófüggő). Azonban a zene nem szinusz, egy átlagos zenének a Crest faktora több, mint 9, ezért végfokonként 200W-ra csak rövid időre kell számítani. Az átlagteljesítmény kisebb, 100W alatti.
[OFF]Mondjuk.. ha modern tánczenés bulihoz kell, és pláne mélyhangszín is rá van tekerve, hogy dübörögjön a tánctér, akkor hosszabbak lehetnek ezek az időtartamok.. a bass sávok általában nem impulzusszerűek, a kick az más tészta, bár abból is gyakoriak a hosszan bummogós lefutásúak. Kíváncsiságból egyszer kianalizálok egy progresszív house számot Crest-faktor terén ![]() Egyébként ha az üzembiztosság az első: én a helyedben két tápot csinálnék a 4 végfoknak, két EI33-as maggal (és szerintem több kis tápot amatőr szinten kivitelezni is egyszerűbb, mint egy nagyot).
Bővebben: Link
Itt van még egy kis infó.. ebben a fórumban is szétnézhetsz.. a hozzászólás írója nyomán: a zene crest faktora 20dB körüli. (bár ahogy írtam: a modern, progresszív zenéknél, mélykiemelésekkel, nem vagyok meggyőződve erről).
2végfok subwoofert fog hajtani s 2 meg közép magasat.
Aktiv hangváltoval lessz szétválasztva a jel, ami majd megy az erösitökre. Amugy eredetileg 2 tápot akartam, de nehezebb összehozni nincs akkora zsebem, hogy duplán vegyem meg az alaktrészeket. Talán idövel átváltok 2tápra. Amugy nagyrészt tuctuc, meg dubstep menne, ugyhogy kell a tartalék, sajnos ez az igény az ifjaknál
A két szubot hajtó erősítőnek jóval nagyobb teljesítmény-igénye lesz. Egyrészt, mert a középmagas ládák legtöbbször jobb hatásfokúak, másrészt a mély hangokra ezekben a zenékben jóval nagyobb hangsúly fekszik..
Ha nem veszel ki belőle 80-100W-nál többet, akkor biztosan. Annak a fetnek másak a paraméterei, biztos változtatni kell a kis toroid menetszámain. Nagyon fontos, hogy ha kis feteket használsz, akkor pontosan lődd be a rezonáns működést, mert különben a tüskék kivégzik a fetedet. Először kisebb terheléssel próbáld belőni, és utána terheld jobban.
Ez így zagyva, most akkor mi is az a névleges teljesímény?
Az erősítő névleges teljesítménye az általában 0,1 vagy 1% torzításra vonatkozó leadott terljestmény. Arról nincs kitétel, hogy ezt mennyi ideig kell tudnia. Szóval ha van egy 4x200W-os végfokod, az akkor 4x400W-ot, azaz 1600W-ot tud csúcsban leadni. (48% torzítás, csúcsban a haátsfok szinte minden osztálynál nagy) Egy normális zene crest factora 12-15dB. Egy erősen dinamikakompresszálté sem kevesebb 9dB-nél. A 6dB-t az ember már torznak hallja. Én 12dB alatt már élvezhetetlennek tartom. 6 dB-nél kisebb Crest-factortól a mélyeid garantáltan be fognak hallni, a baromi sok felhangtól szétmennek a magasdrivereid, vagy a sorba kötött izzó fog csak világítani. Valamint ekkor semmi dinamikád nem lesz már. Ezért sem érdemes a végfokot huzamosabb folyamatos terhelésre méretezni. Szóval ha úgy akarod tervezni a cucc torzításba hajtva is bírja akkor max 400W lesz az átlagos kimenő teljesímény. D-osztályú végnél bőven elég egy darab EI33. B-osztály esetén indokolt lehet a két darab mag. Két táp dupla maggal teljesen felesleges, attól nem lesz jobb, csak a hibalehetőségek nőnek. (gondolj csak a két táp interferrenciájára!)
Elnézést kérek, ha hülyeséget írtam, csak felületesen néztem utána a dolgoknak. Szóval két független kapcsolótáp nem ajánlott? Közös vezérlés esetén is gondot okozhat az interferencia?
Kezdek összezavarodni.
1tápegység, 2darab EI33 egymásmellé rakva, igy elérem a majdnem 2,4cm^2 vasmag keresztmetszetet. Ha minden igaz ez 70kHz-n olyan 2kW ot tudna folyamatosan biztositani, csak azon vagyok fennakadva hogy primernek 8menet az kevés szerintem. Az erösitö AB osztályu
Főleg, hogy a szekunder még kevesebb lesz (itt jött be az egyik múltkori témánál a réz szalag esete a szoros csatolás miatt).
[OFF]Álmodozom én is majdan egy hasonló konfigurációról, hasonló teljesítményen.. de én a két erősítőt külön egységként képzelem el. Ott már talán nem gond a két külön táp. Vagy mégis? Laci válasza után kiderül. Mindenesetre ha szimmetrikus bemenetekkel is meg vannak fejelve a végek, talán már nem lehet nagy baj. De először a 150W-os tápom működjön
![]() ![]()
Én azért ezen a magon nem engednék meg 0,15Tesla indukciónál többet (tekintve, hogy ismeretlen). Szóval legyen 10 menet primer. A szekuder persze problémás lesz, nem lesz sok választási lehetőséged.
Annyira azért nem kell vészesen szorosan csatolni. 1,6kW-os rezonáns korlátra kb 20uH szórt induktivtisá adódik. Tekintettel a 10 menet primerre, az itt még mindig osztott cséve lesz. Attól függően, hogy mekkora szekunder feszültség bika sok eres sodrott huzalra lesz szükséged.
Igazad van.. a szoros csatolás a teljes hidas PWM tápnál jött szóba.. most már emlékszem, amit az egyik srác 12V/200A-re akart megcsinálni. Akkor itt elég, ha a szekunder szálak együtt futnak, ha nem tévedek.
150/8=18,75v jut 1 menetre, tehát secunderre nekem 1,5menet kell (28,12V), ez igy nem lessz jo.
Csatoltam a tápot, csak a trafo primer oldaláig kell nézni, a secunder oldal az teljesen másképp lessz kialakitva. Bővebben: Link Valaki segitene akkor kiszámolni hogy mennyi menet lessz? Ha jol értelmezem a rajzot a fet-ek csak 150-160V ot kapcsolgatnak a trafora, javitsatok ki ha tévedek.
Mondom nem sok választási lehetőséged lesz. 10 menetes primernél 16V-onként jönnek majd a szekunderek. (8 menet ahogy mondtam kevés)
Amúgy milyen 200W-os végfoknak kell 28V? Azonban számolnod kell azzal is, hogy rohadt nagy primer fog majd kelleni, meg jó beállíáts ahhoz, hogy a kimeneti fesz ne essen 10%-nál többet.
TDA7294, de lehet hogy fennebb mejek a feszültséggel, max +-35Vig.
A TDA7294 az hol képes 200W-ra? Még hídban vagy párhuzamban is 100-140W a reális. Híd-párhuzamban tudna 200W-ot de 4 db TDA7294-el drágább lenne, mint egy normális diszkrét végfok (ez öszesen 16 db TDA7294-et jelentene a 4x200W-ra).
Nagyon olyan érzésem van, hogy ezt a 4x200W-os végfokot egy darab EI33 röhögve elhajtaná... Végülis csak magadnak nehezíted a dolgot.
A 7294 az 4 ohmon +/-28V-tal 100W-ot ad le 10% torzítással az adatlapja szerint. Vagy ha végfokonként 2 IC van, hídban.. akkor kb meglesz az a 200 (ez is kb. 10%-on, szóval Laci írta jól a valós adatokat).
Egyébként amit belinkeltél, az egy PWM szabályzott félhidas táp. Szóval itt szerintem van létjogosultsága erősen a szoros csatolásnak és a réz szalagnak.
A tekercselést ugy akartam hogy pl 10menet a primer, ebböl 5öt feltekerek, utánna jön a secunder, s a maradék 5menetet rá a szecunderre.
A réz szalag nem megoldhato, inkább több vékonyabb szálat összefogok s ugy meg tudom tekerni.
[OFF]Tudom, hogy off, de azért leírom. A TDA7294-et nem szokás 4ohm-al terhelni, mert nem szereti. +/-35V-al 8ohm-on pedig a kimeneti teljesítmény 70W körül lesz, plusz a disszipáció. Továbbá vedd figyelembe, hogy ez nem a szokásos táplálás, hanem kapcsolóüzemű táplálás, ahol felesleges túlmértezni a tápot, persze 1 kicsi nem árt, de 1 IC-nek 100W-nál több felesleges. Szerk.: 70W-nál már 1% a torzítás, szóval attól fentebb én nem mennék vele.
Még egy kérdés, tekerhetem nyugodtan odavissza, mint a normál 50Hz trafokat?
1. Nekem a belinkelt képet nem nyitja meg. Először jólenne tudni, hogy milyen táphoz kell. Utána tudjuk csak megmondani, hogy laza csatolás, szoros csatolás kell. PWM táp esetén nagyobb primer menetszám kell, mert a felhangok jelentősek, amelyek jobban melegítenek. Rezonáns tápnál a felhangok elhanyagolhatóak.
2. Milyen tapasztalatod van? Építettél már keménykapcsoló tápot? 3. Na most akkor hány wattos is ez a végfok? ![]() Ennél több átlagos teljesítményfelvételt nem fog soha produkálni az IC túlmelegedés nélkül, ígyis nagyon durva borda kelll majd neki, ha ennyire keményen akarod hajtani.
A képet nekem sem nyitotta meg, csak a szövegbe szúrt linket. De ha az alapján akar dolgozni, az egy PWM szabályzott félhidas tápegység.
[OFF]Viszont ez a "60W bőven elég eg IC-nek" mit fog emberünknek jelenteni, nem tudom. Viszont had áruljak el annyit, hogy volt alkalmam párszor a helyi sörözőben barátokkal szórakozni, és a Videoton EA6383-asom (az volt otthon épp) ismerősöm két kontroll ládájával (30 centis mélyközép+ring magas) bőszen elég hangerőt produkált kb. 40 embernek. Más kérdés, hogy nem volt egy minőségi darab a hangfal, de hangosnak hangos volt
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |