Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió

Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   32 / 67
(#) Flyfish válasza Marczilla hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Mi az, hogy "felénk"? Nem értem a kérdést.
(#) Atic válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Fm 20-as csatorna.
(#) Atic válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Talán Erdély re gondolt, mert én éppen itt élek.
(#) laszlo29 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia! Engem például k22fm-en érsz utól, ha éppen ráérek, és be van kapcsolva a rádióm. Hívóm: 29-es Lacika.
(#) Marczilla válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

"Felénk," Magyarországon belül- de kívül is. de inkább bent. Csak a csatorna számra vagyok kíváncsi, mert van egy cbésvokitokim ami kvarc kristályt használ, gondoltam hogy ha azt kicserélem az arra a másik frekvenciás kvarc ra, akkor elvileg én is tudnék másokkal beszélgetni nem?
(#) Flyfish válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Na mostmár értem a kérdést.
Ahol igazán nagy forgalmazás folyik, az K40 USB-n, a kamionosok. Én speciel 39 közép U-n vagyok. Gyakorlatilag egyedül, de legalább nem szüttyög folyamatosan a rádió, úgysem tudnék rá figyelni állandóan.
K35 U-n szoktam hallani valakiket, K2 FM-be is vannak. Tekergetni kell és hallgatózni egy-egy csatornán néhány órát, napot.
Ha kell egy frekitáblázat a kristálycseréhez, akkor ITT van.
(#) Marczilla válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Csak azt nem tudom, hogy létezik e olyan, hogy a kvarc kristály frekvenciáját álítgatni lehet e? a walki talkiem 9Velemmel üzemel. ilyenem vanBővebben: Link

Persze én 600ftért jutottam hozzá .

Ezt szeretném egy kicsit fel túrbózni márha lehet .
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Sajnos a kvarc frekvenciáját csak pár száz Hz en belül lehet állítgatni, ez még a szomszéd csatornára se jó. Azért kvarc. Amit tehetsz, hogy a kvarc helyére építesz egy PLL -es VFO -t, ahogy a sokcsatornás gépekben is van.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Jó hogy Te válaszoltál hamarabb, mert én helyből azt javasoltam volna, hogy egy óvatos mozdulattal hajítsa a kukába. Ez játékszer, nem rádió. Gyerekeknek jó, 100 méter (vagy még annyi sem) hatótávolsággal. Esetlen, sérülékeny.
Én bizony egy huncut vasat nem költenék rá.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Azért zavart keresni jó. Akkor, amikor minden búg.

Inkább a homokozóban tologatni.
Csak próbálom a kolégát megmenteni a sok vesződségtől. Mégegyszer mondom: én hozzá nem nyúlnék. Az én gyerekeimnek is vett a nagyapjuk annak idején ilyet, (mondván hogy Apa úgyis rádiózik) de még a gyerekek is hamar rájöttek, hogy semmire sem használható.
Ja! Dehogynem. Ha az egyik játszott a távirányítós autóval, akkor a másik ha nyomott egy üreset a rádióval, akkor megállt a kocsi. Ha bele is brekegett, akkor elindult hátrafelé.
Jópofa volt, de már akkor is csak valamiféle bosszantásra volt jó.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Valóban nem sok mindenre jó, mondjuk arra amire szeretné éppen nem, de azért néha hasznát lehet venni, a homokozón kívül is. Tisztában kell lenni azzal, hogy mi van a kézben.

Akkor Te tudsz valamit, amit én nem.
(#) Marczilla válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Tudom tudom, ezeket nem is kel nekem mondani, hogy csodát ne várjak ettől, de még csak megváltást se. Ismerkedni kísérletezgetni jó vele, meg ilyenem volt gyermek koromban. 600ftért meg na mindegy. mivan akkor ha a germánium diódát kötöm a kristály helyére ? megszólal valami?
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Hali! részletesebb infót tudnál nekem adni erről a PLL -es VFO ról? kapni lehet ilyet? " bocs ha hülyeséget írtam"
(#) satlokk válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia!
Szerintem itt ezen a formában a PLL-s Vfo nemfog működni,azért ahhoz más feltételeknek is kell teljesülnie,ez nem olyan egyszerü.
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ilyet kapni csak készen, rádióval egybeépítve lehet. Magadnak kell megcsinálni. Nézz át a PLL -ek lelki világa topikba. Nem egyszerű megépíteni, de jól lehet helyettesíteni vele a számtalan kristály oszcillátort. Nagy hátránya, hogy kényelmesen mikrovezérlővel építhető, de kódkapcsolóval is megoldható., csak akkor bonyolultabb lesz.
(#) pucuka válasza satlokk hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Miért ne működne? Csak nem egyszerű.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Voltak ezek között olyan párok melyekkel elég tiszta adás-vétel folyhatott. Nekem pl. a hang generátoros MORSE funkciója tetszett. De PLL építését én nem ajánlanám pont ehhez a készülékhez, főleg ha Marczillának nem az a célja, hogy megtanulja a PLL-ek lelkivilágát hanem valakit halljon a kisrádióján. Nekem ilyenem lenne én megkérnék kollégákat, hogy tekerjék a csatornámra a rádiójukat és lehetne próbálgatni. Persze tudjuk, hogy ez is szabály ellenes mert nem CEPT-es de egy-két kísérletet megér.
Üdv. Gábor
(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Amid van nem más mint az egyik legegyszerűbb adó vevő.

Kb.: 3 tranzisztor van benne.
Adás és vétel oldalon is állandóan mennek.

2db végzi a hangfrekvenciás erősítést.

1 db a nagyfrekvenciás rezgéskeltést.

A hangfrekis erősítők vételben hangszóróra dolgoznak rá.
Adáskor ugyan ezt a hangszórót használják mikrofonként és ezzel a jellel modulálják az adót AMben.

Az egyetlen RF fokozat vétel esetben mint szuper regeneratív rendszer működik 27 MHzen.

Erre jellemző a széles sávú , "közel nagy érzékenységű" működés, viszonylag egyszerű felépítés. Egyetlen fokozata ellátja a keverést demodulálást is .
De részben mint zavar forrás is működik a szupreg elvéből adódóan.

Adó oldalon pedig 1 kristály vezérelt amplitudó modulált oszcillátorként viselkedik.

Igazából ez 1 csatornán adó rádió, mivel a kristály stabilan meghatározza ezt.

De szupreg a elvből adódóan sok csatornát vevő rádió.
Szelektivitása nem sok, általában a legnagyobb térerővel rendelkező állomás vehető rajta.
Ha nem ad a párja akkor is vehet más idegen állomást de az nem tudható, hogy éppen melyik csatornát vetted.

Röviden ennyit a CB-s walkie-talkie lehetőségedről.
Játéknak jó ... 1 2 utca sarkot át is visz talán.
Belenyúlni felesleges.
(#) Marczilla válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

egy kérdésem lenne még,12vot elbír ez a cb játék rádió?
mert már unom hogy meríti az elemet, van egy 12v adapterem, rá köthetem?
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Bővebben: Link

Nem is tudtam, hogy ilyen is van, ez is érdekes lehet
(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Rákötni rá lehet . Csak !

A 12 voltos adapterek általában kissé "szabadon futnak" . Üresjárati feszük jócskán 12 felett akár 20 volt is lehet. (multi méterrel mérd meg)
Terhelés hatására le esik de ha kicsi a terhelés akkor nem biztos hogy sokat és marad a nagyobb kimenő feszültség.
Ezért érdemes stabilizátort rákötni előtte.

7812 vagy 7809 tipusú feszültség stabilizátorokból kell 12 vagy 9 voltot előállítani .
Érdemes 1 soros diódát belerakni a fordított tápfesz rákötés elleni védelemre is.
Rakjál még rá dióda után 500-1000µF / 25 V kondit is szűrni.
Ezután jöhet a stab IC.
Ic lábaira be-föld , föld-ki pontokra 1 - 1 db 1-10n kerámia kondi kötendő nagyfrekis hidegítési célból.
Minél rövidebb kivezetésekkel.
(mondhatjátok miért kell ezt így elbonyolítani , hááát mert nem tudhatni milyen áramok és miért merre mennek? )

Mindezek ügyes szerelés mellett akár a 9voltos elem helyén létre jövő üres téglatest térrészében kényelmesen elférnek.
A kidobásra itélt elemek patentcsatlakozóiból egyszerűen készíthetsz ellen oldali csatlakozót a rádióra.Csak ügyelj a helyes polaritásra.

7809es használatával akár autóban is üzemelhet.
Mivel a akku fesz 12-14 V közt változik.
A stabilizátor ICknek általában legalább 3 volttal nagyobb bemenő kell mint amire szabályozzák a kimenőt . (lowdroposnak kevesebb is elég).

Nagyobb feszültség elvileg nagyobb kimenő energiát jelenthetne. DE !!!
A vevőd működése nem biztos , hog javulna mert azt a 9V környezetbe tervezték. Nagyobb feszültség hatására megváltozó munkaponti értékek miatt minden paramétere is megváltozik.(érzékenység szelektivitás , stb ... )
Nem biztos hogy hasznára .
Emlegettem autót nem biztos az hogy a kocsi tetején lévő hosszabb mobil antenna javítana rajta.

Esetleg a kimenő zavar sugárzását növeled mivel ez szuperegerenatív vevő.
Hosszabb antennával több zavart ad ki.

Sok sikert !
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Egyet értve Kera_Will hozzászólásával, még annyit tennék hozzá, hogy kézi rádiókra nem igazán szabad jó hatásfokú antennát tenni, mert jelentősen megnő a zavarsugárzása adásnál azért, mert az egyszerű adónak nincs szűrőkör a végén, a vevőnek pedig a szuper regeneratív működés miatt. Ezt a zavarsugárzást a beépített antenna kellően csillapítja. A másik ok, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a vevő, és az adó kimenő impedanciája szabványos, illesztették a saját antennájához, és passz. ha külső antennát kötsz rá, meglehet, hogy elilleszted, és az eredmény rosszabb lesz, mint volt.
Rádiós összeköttetéseken is lehet adatátvitelt megvalósítani, ezt azért hogy az egyes készülékek "beszélni" tudjanak egymással, különböző szabványok, protokollok segítségével teszik. Nagyon fontos még a modemek, és a rádiók illesztése, mert enélkül adatvesztés, vagy működő képesség a vége.
(#) laszlo29 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia! Nekem ilyen volt az első "cb" rádióm, jellemző rá a szupreg vevő, és mivel A M-ben ad a k14-en tényleg meghülyíti a távirányítós autókat. De mivel szupreg rendszerű és minden adásmódot és minden csatin vesz, jó hogy ha utazol és autóban tartod, legalább lessz egy útinfód (kUSB40) De ha "ráakasztol egy hatásos antennát a "gyári helyett" még rosszabb lesz mint volt, hidd el én már kipróbáltam 92-ben! Ha akarsz normális rádiót én is hirdetek éppen az aprók közt.Üdv:Laci!
(#) Marczilla válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Köszönöm, azt hittem, hogy az ilyen adaptere már el vannak látva olyan védelemmel, hogy a kósza erősebb áramok ne okozzanak gondot, és ha szerzek majd valahonnét egy olyan adaptert, amin lehet változatni az áramerősséget? pl fix 9vra teszem az már úgy okésnem?Viszont ha ez a rádió szinte az összes sávot veszi, már ami körülötte zajlik, akkor olyan nagy értelme nincs a kristály cserének nem? Egyébként hívjatok csak marcinak .Amúgy, ma például valami külföldi cb adást fogtam el vele, beszéd előtt mindig volt valami furcsa zaj, a beszéd megkezdése előtt. Antennának a Drót nem jó? Mert abból akad bőven .
(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Idézet:
„pl fix 9vra teszem az már úgy okésnem?”

Nem tértem ki rá de éppen azok a változtatható feszültségű adapterek művelik azt amiről írtam.
Képesek közel dupla feszt is adni. Multiméterrel megméred és látni fogod.

Ha fölfele mész feszben látványos lesz.
Lefele meg nem mert a legutolsó legnagyobbra állított feszt fogja mutatni terheletlenül.
Puffer kondi hatása miatt.

Jobb esetben már van talán stabilizátor ezekben de akkor nem "olcsó" a dugasztáp.
Elvileg rá írhatják hogy REGULATED "megregulázott"
szabályozott táp.De mindezeket csak multiméteres és terheléses (pl.:50-150 ohmos és 2-5 W terhelhetőségű ellenállás rákötése a kimenetre és ekkor mérni a kimenőt) vizsgálat után lehet neki elhinni .
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia Marci! Nos leírom neked a gyermekkori tapasztalataimat ezzel a rádióval kapcsolatban! Akkoriban volt még nálunk egy helyi teherfuvaros cég, na őket hallgattuk AM-ban. A rádiók ládaszámra ették a 9voltos elemeket. Mikor a szüleink megunták az elemek pótlását, akkor határoztuk el,hogy csinálunk a rádiókból "stabil rádiót" az akkori kínai piacról vettünk az általad említett változtatható feszültségű "adaptert".A rossz szűréstől a rádió zúgott, adásban, vételben is hallhatóan. A 12voltos állást ki ne próbáld, mert nálunk az egyik rádió halálát okozta! Nagyobb antenna, talán adásban lenne szerepe, de valóban méretezettnek kéne lennie, bár az impedanciáját nem tudni a rádiónak. Szerintem ehhez a rádióhoz a legjobb lenne a mágneses hurokantenna, én is elkészítettem, kézirádióhoz nagyon jó, bár az én rádióm nem gyerekjáték adás és vétel oldalon is tartalmaz kvarcot. Tehát: mindenféleképpen szükséged lesz egy 7809ic-re az antennát meg próbáld ki! Üdv:Laci!
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Bocsi nem neked szól, hanem Marcinak!
(#) Marczilla válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Köszönöm a válaszodat! akkor nem erőltetem a 12V-ot. gyermek kori emlék miatt is választottam ezt a woki tokit. tudom hogy van már ennél hűűű de komolyabb félék is. De egyenlőre ezzel is elbohóckodok.
Tipikusan hallon halkan a morze jeleket, még azt is, ahogy egymásnak válaszolgatnak, de a súgás alatt.. Nem lehetne valahogy előrébb hozni a súgásból a morze jeleket? a woki tokimon a kivezetéseket már meg csináltam, hangszóró helyett egy audio kábelt csatlakoztattam hogy hozzáköthető legyen a pchez, az elemrészénél meg egy negatív és egy pozitív kivezetésű vékony réz laza drótot használtam.
Pesten milyen árban vannak az ilyen feszültség állítgatható adapterek?
Következő: »»   32 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem