Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   729 / 1385
(#) tikitiki válasza mester06 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Szerintem minden további nélkül igen
(#) karaszbandi válasza mester06 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Igen, de az összetételben a 30-35% bután-izobután-propán az a hajtógáz!
(#) ha8lls válasza mester06 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Anno a szocializmusban meg akrilan lakkot hasznaltunk. A mai napig hasznalom, persze nem ugyanazt a tubust
igy nez ki
(#) mester06 válasza ha8lls hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Pont ezért kérdeztem rá, mert derengett, hogy akrilant használnak nem akrilt.

Köszönöm a válaszokat!
(#) szuszi39 válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 11, 2012 / 1
 
Nyáklapot könyen lehet flexel vágni. Ajánlom a gépet pl.
hokedli alá szerelni, de előtte vágj rést a flexlapnak.
Alulrol támazd meg a gépet 2 oldalrol tégy alá vékony szivacsot, vagy hasonlót, hogy ne legyen zajos, ne vibráljon. Ezután hiltiszalaggal 2 facsavarral rögzitsed.
Én szárnyasal csináltam, igy könyen leszerelhetem, ha másra kell. A lap vékony 1 mil, vasvágó.
A hokedli tetején csak pár milimétert kell kilátszon és máris vághatsz szép egyeneset. Még anyit külön kapcsolót épits valahová, mert a flexhöz nemtudsz hozzáférni, ezért azt bekapcsolva kell a helyére tenni.
Nyák előhivásra javaslom 40w sporolós égőt ez kb 140w-nak felel meg. 18cm távolrol megvilágitod 8 percig és tök jó lesz. Lakk ne legyen tul vastag!
(#) szuszi39 hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Ha valaki próbált nyáklapra nyomtatni direktben, kérem a tapasztalát mondja el.Én probáltam, de megfelelő tintát Magyarországon nem találok. Felhigitott alkoholos filctolba való anyaggal majdnem sikerült HP mnomtatóval, de hamar beszáradt.You tubon látni több hasonlót!
Ha valaki eredményt ért el, kérem mondja el.
(#) tikitiki válasza szuszi39 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia megkérlek , hogy ebbe a fórumban olvass visszább legalább kb Decembertől , vagy karácsony tájékától minden szerepel amire kíváncsi vagy, bár a videók törölve lettek bizonyos okok miatt, de azért képekben még meg találod amire kíváncsi vagy , és leírásban is.Két fajta nyomtató típusra is lett megoldás készítve.
(#) waterbear válasza szuszi39 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Tikitiki hozzászólásaival semmire sem mégy, az olyan megfoghatatlan, megismételhetetlen dolog.... nem árul el részleteket...
Jó ez a direkt nyák nyomtatás, de kis szériás (1-2-5db) készítésnél azt gondolom, nem kifizetődő, és elég macerás.
Próbálj meg szerintem a nyák készítésben elmenni az egyszerűbben kivitelezhető technikák felé... de ez persze csak tanács..
(#) Zoli_bácsi válasza szuszi39 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szerintem használj p20-at, dry fóliát, vagy laminálj, vagy vasalj. Ezekhez van tapasztalati leírás, ezek a technikák megfelelnek nyák készítés céljára. Nyilván a foto-eljárás a legjobb minőségű.
(#) waterbear válasza szuszi39 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Segítségképpen http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/foto_nyak_keszites_fenyerzeke...l.htmlolvasd el ezt a cikket[/url] és ha akarsz még hétfőig tudsz nálam rendelni fóliát is ha profi panelt könnyen és kevés időráfordítással akarsz készíteni, de igyekezz, mert már csak 4-5 adag van!
(#) tikitiki válasza szuszi39 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Teljesen mindegy , hogy melyiket fogod választani a sok megoldás közül , de valószínű amelyik neked szimpatikus lesz.De Bizton állítom neked , hogy egyik sem lesz az első körökben olcsó , mire belejössz .Talán ha van lézer nyomtatód , akkor én a vasalást ajánlanám elsőnek a Dryt egyenlőre nem főleg, ha nincsenek meg hozzá a folyamathoz szükséges felszerelések. És persze a direkt nyomtatást sem drága festék gép átalakítás stb.Irtad , hogy HP nyomtatód van ebben meg végképp nem tudok segíteni , mert én nem ezt a fajta nyomtatót típust alakítottam át stb stb stb..
(#) waterbear válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Nem teljesen mindegy, hogy mivel kezd... ami rendelkezésre áll, azzal szokás....
Ha van lézer nyomtatód, vagy van olyan ismerősöd akinek van ilyen, akkor szerintem a vasalásos technika legyen az első, aránylag olcsó is, egy műnyomó papír kb 30Ft a Művészellátós vagy nagyobb papírboltokban, veszel 5-10 db-ot és mire elhasználod a felét, negyedét már profi vagy ebben a technikában.

A fotolakk és a dry film már nagyobb befektetést igényel.

100ml Positív20-as lakk most a HE Storeban 3126Ft + posta.
Nem tudom megmondani mennyire elég m2-ben de nem kevésre.
Ez a technológia viszont nem egyszerű, nem beltérre való, fújni kell, szárítani és csak utána tudod levilágítani, de erről Zoli bácsi profi videót tett fel, keresd meg, érdemes!
A Dry fólia most 2500Ft + posta így kb 1ft/cm2 a költséged, és ezt ilyen időben is tudod bent a lakásban használni. Otthoni eszközökkel tíz perc alatt fel tudod vinni a nyákra, és szinte bármivel, ami otthon van levilágíthatod.
Ha nem sorozatban gyártod a panelokat, kár a direkt nyomtatással foglalkozni, (bár tényleg kihívás egy ilyen nyomtató átalakítás) mert bármilyen festéket is használsz hozzá, előbb utóbb beszárad a tinta és máris igen szép költségekkel nézhetsz szembe.

Szóval a lehetőségeidhez mérten válassz, de kezdésnek a lézer nyomtatóval készített nyákokat ajánlom én is.
(#) tikitiki válasza waterbear hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Igy ahogy írja kedves uram remélhetőleg el fogja olvasni bár nem tudni kivel állunk szemben , és sok sok szép nyákot lát , de hát előszörre nem biztos, hogy olyan lesz, vagy nem úgy fog sikerülni neki , de remélhetőleg nem fog elmenni a kedve.
(#) waterbear válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Hát tudod... ötletet tudunk adni elég sokat, de a gyakorlatot magának kell megszereznie... Én még emlékszem az első filctollas nyákjaimra, borzalmasak voltak így visszatekintve, de akkor még az nagyon is elfogadható minőség volt számomra..... meg az Alpha set-es feliratok.... manapság sokan azt sem tudják már, miről is beszélek
(#) tikitiki válasza waterbear hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Dehogynem nekem is volt benne részem bőven a tus tinta , és egyebek .Akkor még nem voltak ilyen technikák ismertek mint mostanság. És még ki tudja , hogy milyen lesz 5 vagy 10 év múlva , lehet , akkor meg ez lesz ó divatú .
(#) tikitiki hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
És a múlt , de csak mer tőlem se állt ez távol csoda , hogy megmaradt egyáltalán .Egy tus , vagy körömlakkos mintázat nem tudom ,mert olyan rég csináltam már , és egy kézzel vonalzóval pauszra rajzolt nyákrajz , hát csináltam 1700 ba ilyeneket is Ma azért már más a helyzet
(#) pcroland válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szerintem 5-10 lv múlva mindenkinek CNC-je lesz, és az lesz az általános. A vegyszerek nem túl "zöldek".
(#) dinokal válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szia! A CNC nagyon jó nyákfúráshoz, és kis panelek legyártásához. Most csináltam kettőt. egy R2R és egy led panelt. Azért nagyobb panelt már nem marok, csak fúrom és laminálom. A gép visítását így is nehezen viselte a nejem, egy nagy panel kimarása pedig nem kis idő.
(#) storm válasza pcroland hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
És mennyiért lehetne most kapni egy ilyen CNC gépet?
(#) Frankye válasza storm hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Venni nem igazán lehet/érdemes, inkább építeni.
(#) mazso1988 hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
Sziasztok
Szerintetek valahol még beszerezhető a Holam03 típusú lamináló, mert keresgettem neten de semmit nem dobott ki.
És már a Tescoban sem találtam.
(#) gulasoft válasza storm hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
2-300.000Ft. A 2-őt házilag tákolták a gyáriak 390.000 től indulnak. A kettő között vannak azok, amiket sorozatban gyártanak, de kis műhelyekben szerelik össze.
(#) gulasoft hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
A jövő nem a cnc.
Már most is vannak 3d nyomtatók, olyan is van ami titánporból épít modellt. 10 év múlva nem csak a nyákot, de a passzív elemeket is is nyomtatni fogják. Ja, nem rég láttam olyan tintát, ami fóliára nyomtatott vezető réteget.
(#) tikitiki válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Megint rá tapintottál a lényegre, és én már láttam is ilyet azt hiszem a Discoverin talán.
(#) blackdog válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Ilyeneket olvasva szoktam elbizonytalanodni, hogy érdemes-e hobby szinten elektronikázni.
Lassan a furatszerelt alkatrészek el is tünnek. Az SMD egyre kisebb sőt van újabb technológia is. Most nem jut eszembe a neve.
Már a mai paneleket is kínkeservesen lehet bontani, javítani, forrasztani. Mindent elkövetnek, hogy ne tudd megtenni.
Amúgy teljesen igazad van. És én meg bizonytalankodom.
(#) tikitiki válasza blackdog hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Lehet bontani kalapács véső stb .Na de félre a viccet én mostanság azon agyalok, hogy lehetne egy nyomtatót egy mondjuk tintasugarast átalakítani úgy lézeressé , hogy azzal direkt a nyákra lehessen nyomtatni.Magyarul egy lézer dióda lenne a fej , és a nyákon egy fényérzékeny fólia legyen az dry , vagy nem tudom milyen fólia, de ez olyan lenne mintha az ember DVD , vagy CD lemezt írna , csak éppen nyákrajzot nyomtatna.Szerintem , ha ez sikerülne ezzel nagyon frankón lehetne nyákot készíteni másodpercek töredéke alatt.
(#) kokozo válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Ha már lézer akkor minek a fóliázás? A jövő
(#) tikitiki válasza kokozo hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Hát igen 20 perc alatt végzett egy akkora nyákkal .Az van , hogy ipari jelegű dolgok most is vannak ami számunkra nem nagyon , illetve egyáltalán nem elérhetőek , mint ez a lézer nyomtató vágó stb. De kisebb teljesítményű lézer egységek , és fényérzékeny fólia talán elérhető , apropó nagyobb teljesítményű lézer fejet nem tudnánk szerezni az tuti amivel ilyet lehetne csinálni.És otthoni körülményeknél maradva talán megvalósítható az átalakítás , mert CD , DVD lézer fej biztos mindenkinél van elfekvőben stb stb stb.
(#) kokozo válasza tikitiki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szerválni kell egy LightScribe-es dvd írót kiszerni belőle a gravírozó lézert, pcbontóból egy beszáradt nyomtatót ami nem foglalkozik a patron csippel régi canon nyomtatót például, megkeresni melyik vezeték vezérli a fekete fejet, és annak a jelét rákötni a lézer vezérlésére és ahová fekete pontot kellene tennie a nyomtatónak oda lézerrel tesz egy pontot, persze ez nem ennyire egyszerű de az elv még működhet is .
(#) waterbear válasza kokozo hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Na igen, de ez a technológia mire hobbi szinten is megfizethető lesz, igencsak nagypapák leszünk már

Apropó... Még 12 óra van hátra, addig tudtok rendelni a fóliából, utána már erre nincsen lehetőség!
Már csak néhány adag van belőle!
Következő: »»   729 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem