Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű öntartó áramkör félvezetővel
Lapozás: OK   1 / 2
(#) clive hozzászólása Aug 30, 2009 /

Sziasztok!

Nem rég nyitottam egy témát, de nem jól fogalmaztam meg a topik nevét. Bár kaptam egy két jó ötletet, de megoldást még nem találtam.

Szükségem lenne egy félvezetős öntartó kapcsolásra, lehetőleg minél egyszerűbbre.
5V os tápfeszültség vezérli az áramkört, a be bemenet -5V impulzusra kapcsolná be az áramkört, a be kimenet -5V impulzusra kapcsoná ki az áramkört.
Azaz a kimeneten +5V ra lenne szükségem.

Előre is köszönöm a válaszokat.

(#) mineral válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 / 1

T-1 perc a téma zárásáig.
(#) Panhard válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 / 1

Ez így nem egyértelmű, mit is szeretnél? Valami bistabil áramkört? A -5V-os impulzus először bekapcsolja, majd a következő impulzus kikapcsolja? Vagy van két bemenete az áramkörnek, az egyik bekapcsolja, másik kikapcsolja?
(#) Hp41C válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szia!

A másik topikban ajánlott áramkör egy kis változtatással erre a feladatra is jó. A BE bemenetre jutó minden negatív impulzus vált egyet a kimeneten. A KI bemenetre jutó negatív impulzus kikapcsolja a relét. A két áramkör akár egy közös nyákon is megvalósítható néhány átkötés, jumper felhesználásával.

Szia

ak2.JPG

(#) clive válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!
Próbálok mindenki kérdésére válaszolni.
Ez egy terepasztal vezérléséhez kell.Ez mutatná a vonatfoglaltságot.
Eddig relékkel volt megoldva, de a relé nem jó mert túl rövid ideig kapja az impulzusokat a meghúzáshoz.
Az asztal kész van, már működött, csak a vezérlést szeretném átalakítani félvezetőssé.
Az érzékelés olyan mágneses érzékelőkkel van megoldva, amik úgy néznek ki mint egy kis ic, 4 kivezetéssel. Feszültséget kell adi a szélső kivezetéseire, és ha mágneses teret érzékel, a középső kivezetésein NEGATÍV fesz jelenik meg. Tehát ezért fontos hogy negatív impulzusra működjenek a bemenetek.
Nem megoldás az egy bemenetes áramkör, ezért van szükség külön bekapcsoló bemenetre és külön kikapcsoló bemenetre

Tehát mindenképp fontos hogy a be bemenetre kapcsolt negatív impulzus CSAK bekapcsolja, a ki bemenetre kapcsolt negatív impulzus csak kikapcsolja.
Pont mint a relés öntartásnál, az egyik nyomógomb bekapcsolja, a másik kikapcsolja.

Sziasztok!

(#) clive válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Ne haragudj, de képtelen lennék belemélyedni egy pic es dologba. Az már túl nagy falat lenne nekem.
A nyákot még talán talán el tudnám készíteni, de a programozásáról és egyáltalán a pic ről halvány lila fogalmam sincs. Modjuk úgy , egy kezdő, elektronika iránt érdeklődő, de nem túl ígéretes figura vagyok. )))
Hát valami hozzám illő megoldást tudnék elkészíteni.
(#) Panhard válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Gondolom ez a mágneses érzékelő 5V-al működik, de akkor a 0V-nál negatívabb feszültség nem jöhet ki rajta. A kimenetre pedig egy tároló ic-t kell kötni.
(#) clive válasza Panhard hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Igazad van, 5v os at tápot használok.
Mondhatjuk úgy is hogy 0v nál nincs alacsonyabb fesz.
Csak a szokás hatalma miatt írtam -5v ot, mert én még úgy tanultam hogy pozitív polaritás és negatív polaritás.

Simpi válaszára reagálva, 13 külömböző áramkört kell készítenem. Ez azt jelenti, 13 külömböző bekapcsolás, kikapcsolás és kapcsolt szál.
(#) pid1951 válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szerintem a legegyszerűbb és semmi billenőkör nem kell hozzá: Tirisztor!

A gate-tel vezérled, persze egyenáramon nem zár le, hacsak az anódárama nem esik tartóáram alá!

Magyarul egyik kapcsoló a Gate-et feszíti elő, egy másik pedig a főáramkört szakítja meg!
(#) proli007 válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 / 4

Hello!
Ha jól értelmezem a vezérlést, akkor ez megfelelhet neked. Ha a bemenetet a +5V-ra húzod kikapcsol, ha a GND-re (0V) bekapcsol. És a hiszterézises inverter úgy is marad, ahogy az utolsó állapotba billentették. Ebben az olcsó IC tokban ebből a fokozatból 6db van.
üdv! proli007

RS-Mini.png

(#) rigidus válasza clive hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szia,

A topik cimerol rogton tirisztorra gondoltam - ahogy az elottem szolo is irta. Az mellekelt aramkor egy tirisztor mukodeset mutatja be.

Csak pongyolan a mukodese:
A J1 nyomogombon keresztul folyamatosan zart az aramkor a tirisztor fele, de a tirisztoron nem jut at addig amig a J2-t egy bizonyos ideig (par mikroszekundumig) le nem nyomod. Miutan az izzo kigyulladt (tirisztoron at folyik aram) a J2-t el lehet engedni es az izzo addig vilagit amig a J1-et le nem nyomod.

Lenyegeben egy ontarto rele kapcsolasnak felel meg annyi kulonbseggel, hogy gyorsabb, kisebb a fogyasztasa es nincsenek mechanikus alkatreszek.

Remelem ez megoldja a problemat.
(#) clive válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szia Proli007!

A kapcsolás már majdnem jó lenne, azzal a külömbséggel hogy az off állapotot egy másik bemenetre kapcsolt gnd -nek kellene kiváltani, nem egy pozitív jelnek.
(#) proba válasza clive hozzászólására (») Aug 31, 2009 / 4

Esetleg?

bistab.jpg

(#) clive válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Köszönöm szépen, azt hiszem ez jó kapcsolás lesz!
Egyszerű, könnyen elkészíthető

(#) proba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Sajnos régen tanultam,és az egyszerű dolgokról hajlamos vagyok elfeledkezni de 6.9.1 ábra még egyszerűbb.Talán két NAND kapu a bemeneten két felhúzóellenállás meg a kapcsolók és kész.
Ha az előző kapcsolás nem működik a szimulátorban az a szimulátor baja.Suliba legalábbis tanították .5.6.10 ábra
(#) proli007 válasza clive hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Hello!
Jól írja Simpli, csak a bementi osztókra akkor már semmi szükség. Sőt, ha biztosítva van, hogy az On és Off nyomógombok egy időben soha nem lehetnek nyomva, (pld. az egy váltóérintkező) akkor még a két ellenállásra sincs szükség. A kondi is csak a bekapcsolási alaphelyzet beállításához kell. Viszont így ponált és negált kimeneti lehetőség is van.
üdv! proli007

RS-Mini1.png

(#) proli007 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Hello!
"Kis hiba", hogy a Be gomb megnyomásával, Q1 kinyíródik!
üdv! proli007
(#) Flymik hozzászólása Okt 13, 2009 /

Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű kis kapcsolás érdekelne PNP tranzisztorral!
Amit tudnia kellene, csak annyi, hogy ha meg kapja a 12v-ot, kigyullad egy 12v 5w os izzó és 3-5 másodperc múlva kialszik, mind addig még áramalatt van.
Ha áramtalanítom és újra rákapcsolom, ismételje az előbb leírtakat !
Hajdanában a multivibrátor produkálta ezt a működést ha valamit elszúrtam rajta! (két izzós villogók "gyártása" során)

Előre is köszönöm a segítségeteket !
Üdv. Miki
(#) proli007 válasza Flymik hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Hello!
Ez inkább egy NE555-nek való feladat, ha a topikot megnézed, találsz is benne neked valót.
Egyszerű tranyókkal, nehéz korrekt áramkört kialakítani. Kis hibája lesz, hogy kikapcsolása után kicsit várni kell, hogy a kondi kisüljön, mert a következő időzítés akkor rövidebb lesz. De legyen kedved szerint.
üdv! proli007

3sec-PNP.png

(#) Flymik válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

Szia proli007 !
Köszönöm szépen a rajzot!
Az egyszerűség végett gondoltam a tranzisztorra és
azért pnp-re, hogy pozítív legyen a kapcsolt feszültség.
Böngésztem az 555 ös topikot de sajnos annyira amatőr vagyok, hogy nem látom a fától az erdőt!
(#) proli007 válasza Flymik hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hello!
Hát ha nincs-nincs, akkor legyen. Bár ennek köze nincs a topik témájához, mert minden van benne, csak öntartás nincs. (Poti nem feltétlen szükséges bele, lehet fix ellenállás is.)
üdv! proli007

5s-PNP.png

(#) karpi válasza clive hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Az jo lett volna ha kapcsolasi rajzot teszel ide,.Honnan a -5V ?.Ok az erzekelo ilyet ad valahonnan .Valahogy meg lehet "forditani" a jelet ez nem problema .De nem tudom elkepzelni mik vannak a kapcsolasban. De ha van -5V a "0"V-hoz kepest akkor lehet a minusz tartomanyba is mukodtetni az alkatreszeket ez nem lenne problema.Az "oszto" FlipFlop pozitiv tapellatasat a "0" -rol veszed es a -5V lessz a "nullaja".Ilyen "oszto" aramkor vegy kulon IC vagy szamlalokban talalhato. SN474 = ket "D" tipusu "bistabil" van a tokon belul, de a binaris szamlalokba is van "bistabil" szamlalo aramkor pld, SN493.Ezeknek megfeleloje CMOS tipusu is van MMC 4013 = ket "D" bistabil.
valamint MMC 4017 ,4018 ( Johnson szamlalok) .
Egy rovid impulzust meg lehet " hosszabbitani " egy monostabil multi-val .Ez egy impulzus hatasara egy RC tag altal beallitott szelesegu impulzust ad a kimeneten.
SN 4723 vagy CMOS tipus MMC4046.
(#) Flymik válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Köszi, köszi..
(#) zsotya hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Sziasztok!

Keresem a lehető legegyszerűbb kapcsolást a következő feladathoz:

Nyomógombot ha egyszer megyomom meghúz egy relayt, ha mégegyszer megnyomom elengedi és ez így ismétlődik ameddig nyomkodom.

Konkrét alkalmazás:
Megyomom a gombot bekepcsol a lámpa, megint megnyomom a gombot kikapcsol.
A lényeg hogy a kapcsoló nem on/off típusú hanem mint a csengőkapcsló egyállású kell hogy legyen.

Köszönöm az ötleteket előre is!

Zsotya
(#) didyman válasza zsotya hozzászólására (») Ápr 9, 2010 / 1

Van egy egyszerű RS tároló rajza kicsit feljebb két inverterrel. A bal oldali gombot fogod, és nem testre, hanem a megelőző inverter bemenetére kötöd. A 100nF-os kondit esetleg (ez késleltetést ad két gombnyomás között) 1µF-ra cseréled, az előtte lévő ellenállatot 100k-ra, a felül lévőt pl. 10k-ra és kész.
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 9, 2010 / 1

Hello!
Inkább tolmácsolnám...
üdv! proli007

ON-OFF.png

(#) zsotya válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

wow! kozonom szepen mind2otoknek!
(#) balala hozzászólása Máj 1, 2012 /

Keresek egy olyan kapcsolási rajzot, ami kikapcsol egy 220V-s hálózati fogyasztót áramszünet esetén, úgy, hogy az áram visszakapcsolása után, csak gombnyomásra kapjon ujra áramot a fogysztó. Jó lenne ezt nem relével megoldani (én egy triakra gondoltam), de végül ha más nincs, egy relés megoldás is érdekel.
Köszönöm.
(#) HA5AWS válasza balala hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szia!
Szerintem a relés kapcsolás analógiájára egy szilárd test relé megoldás lenne.
Üdv: Gábor
(#) Gabó válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Sima öntartós kapcsolás. Ha megnyomod a gombot a szilárd test relé feszülséget kap és öntartásba marad addig ameddig megvan a hálózati fesz. Utána elold és úgymarad ameddig a gombot újra megnyomod.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem