Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése
 
Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   26 / 29
(#) ptesza válasza hugi00 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Mivel mértek?
(#) msteve válasza ptesza hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
DLSA pro...
(#) hugi00 válasza msteve hozzászólására (») Júl 13, 2011 1 /
 
Igen ? - es merunk is ?
- vagy csak fogunk ? - mikor ?
(#) zozo1990 válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Vegigolvastam az egesz Topic-ot, es hat kedvet kaptam ahhoz hogy az egyik regi hangszoromat megjavitsam. En nem akarok ujat kesziteni, szerintem felesleges, mert arra amire nekem kell boven megfelelo ami van. En egy zenegepet csinalgatok mar 2 hete. Megirtam a programot, Xp kiegeszitest, megvan a PC is, az erosito is, a hangfalak is. Van egy regebbi erositom, es 2 Db regebbi hangfalam. Na most, a hangfalakban levo hangszoro kicsit megviselt membrat teren. Konkretan ki van szakadva. Papir hangszoro az egesz ( a memebran resze is ). Azt szeretnem kerdezni, hogy hogyan tudnam megjavitani a hangszoro memebranjat? ( Egy ujat kene csinalni szerintem. ) Mibol, es hogyan? Otleteket varok, nem letolast. Letisztazom hogy nem akarok uj hangszorot csinalni, es minel kevesekk dologba szeretnek belenyulni ha lehetseges. Tetem fel 2 DB kepet. Igaz csak az egyik hangszoro van kiszakadva, de ha lehetseges mindket hangszoron levo memebrant ki szeretnem cserelni.
(#) ptesza válasza zozo1990 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Ezeken csak a peremet kell cserelni, nem a membrant. A H2000-nel tudsz venni ra.
(#) msteve hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Ezen tényleg csak peremet kell cserélni.Mekkora az átmérője?Ha eljössz,adok 2db-ot...
(#) frissadam hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Hi!

Adott egy hangszóró 40 Oz mágnestömeggel. Ugye van neki felső pólusvasa és csapja. Ezt a vasmagot ez az adott mágnes telítésbe viszi. Akkor én ha ugyan ezt a vasat egy 100 Oz tömegű mágnesre tenném rá, akkor nem is lenne nagyobb a mágneses térerősség a légrésben? Hogy tudom én azt kiszámolni , hogy mekkora mágnes erőhöz mekkora vasmagkeresztmetszet kell? Már mint hogy a mágnes tutira telítésbe vigye, de ne is legyen oda a teljesítménye 50 %-a.

Szakiknak valami ötlete?
(#) ptesza válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Egy kész hangszórón le lehet mérni. Ha már megvannak a T/S paraméterek és a VAS is. Akkor a BL paraméter már számolható. Mértékegysége Tm , azaz Tesla méter
(#) hugi00 válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Ez eleg sokmindentol fugg.
A vas anyagatol a magnes fajtajatol (erejetol).

De ha mar kommenteltem, akkor megosztom a legutobbi hangszorom adatait es par kepet.

T/S - kep 2 - kep 1
(#) frissadam válasza hugi00 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Kicsit nem lehetne konkretizálni a dolgot? Vagy valami szakirodalom a témához?
(#) hugi00 válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Sajnos nem tudom.
Epp ezert ha valamit megtudsz oszd meg velunk legyszives.

A lagyvas anyagarol ennyit talaltam:
http://sirwilliam.hu/en/node/5
(#) msteve hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Ujra végigolvastam a topicot,ezek szerint majdnem egy éve igértem hogy nekiállok a hangszóró készitésnek,és megosztom veletek.Bevallom félve teszem.Sok beirásból az ismeretlenség álarca mögé bújt biztonságérzet miatt felbátorodott, közlési kényszerrel megáldott kissebbségi komplexussal küzdő-avagy épp ellenkezőleg,túlságosan magabiztos,már-már elbizakodott szakember...vagy szakbarbár hangja szólna.Pedig szerintem nem kellene a kezdő lendületet megtörni.Ha nem vesszül el a próbálkozók kedvét az elején,akkor lehet hogy kiforr a dolog,és egy kivételes produktum lesz a vége.Nézzétek csak meg néhány nagy név,pl. a B&W régi hangfalait.Ha ma ezekkel jelennének meg a piacon,nem hiszem hogy sokat eladnának...Most próbáltam képet keresni arról amit néhány hete javitottam,de nem találom,a tipusát meg nem néztem.Szóval hangszórót szeretnék késziteni,a folyamatot lépésről lépésre publikálni,közben leirnám mit,és miért ugy csinálok ahogy.Cserébe segitséget kérnék tőletek.Tudom,hogy hatalmas tudás rejlik egy ilyen fórumon,és mivel a gyártáshoz nagyon sok olyan technológia szükséges aminek nem vagyok birtokában,lehet hogy köztetek van olyan aki ezen a téren tudna segiteni,vagy olyan ötlete van amit fel lehetne használni.Sokféle anyagra is szükségem lesz,amit megvásárolni csak nagyobb tételben lehet,de a próbákhoz kellő mennyiség valakinek van otthon a padláson...Szóval ha kiváncsiak vagytok rá,akkor a hét vége felé,ha bekötötték a netet a műhelyembe,elkezdem...
(#) hugi00 válasza msteve hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Sok sikert a munkahoz ! - es varjuk a fejlemenyeket.
(#) ptesza válasza msteve hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Sok sikert.

Kezd az elektroakusztika tanulmányozásával, ismerd meg a hangterjedést , a reflexiókat, diffrakciót stb. Ekkor majd megtudsz alkotni egy optimális membrán formát , összeállítást, rétegződést. Valószínű több száz variációt ki kell próbálnod mire találsz egy tényleg használhatót , és hozzá merjed hasonlítani bármely cég termékéhez. Közben megismerkedhetsz a papírmerítés tudományával is , hogy el is tudd készíteni a megálmodott membránt. Ez a legfontosabb része egy hangszórónak. Erre kell kb 4-5 év ha nem kérsz segítséget mástól . Nameg rengeteg ca$h. Esetleg te csak arra gondoltál ,hogy össze szeretnél szerelni egyet kész alkatrészekből?
(#) Lázár Péter válasza msteve hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Párt tanács mielőtt belekezdesz. Ha félve teszed, bele se kezdj inkább az egészbe. Mivel általában elsőre sosem sikerül és sokat kell korrigálni, ehhez pedig igen sok kedv és kitartás szükségeltetik. Esetedben ez már eleve kevés. Az egy év alatt már a hozzávalókat össze kellett volna szedni, innen onnan haveroktól. Ha a hozzávalókat mindet vásárlás útján szerzed be, garantáltan pénzkidobás az egész. Akkor vásárolj inkább kész terméket. Vannak dolgok amik elkészítéséhez eleve elő munka szükségeltetik, nem is kevés. A gyári papír anyagát leutánozni igen bonyodalmas, illetve a tölcsér speciális ívét is. A mágnes környéki vasak legyártatása se kis pénz, ha otthon állsz neki reszelgetni az meg igen sok meló. Szóval, ha van kellő kitartásod, és már beszerezted az anyagokat (ebben segíthetek), és megelégedsz azzal, hogy a kapott végeredmény alatta maradhat legjobb esetben is egy gyáriénál (de mivel első építés ez biztos), akkor kezdj neki bátran. Sajnos van igazság abban, hogy sokan inkább ellenzik a dolgot, köztük én is megfontolónak tartom. De nem zárom ki annak lehetőségét, hogy miért is ne kezdhetnél bele. Mivel az otthon legyártott hangszóróról elméletben a sok okos emberke itt adja az észt, én tényekkel is szolgálhatok. Mivel már évek óta házilag legyártott hangszórókat használok és hallgatok, ha van időd meg kedved és nem laksz túl messzi, akár le is jöhetsz meghallgatni mire is képes a kézzel készített hangszóró. Így tisztán eldöntheted megéri e vele foglalkozni akár csak érdekesség képen, vagy nem. (Volt akinek végigsegíttetem online a munka elejétől a végéig, de mivel eleve nem volt tiszta számára minden amit leírtam, nem csoda hogy nem úgy működött ahogyan kellett volna, de azért szólt kell egy kis műszaki érzék az biztos.)
(#) msteve válasza ptesza hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Igazából nem megvásárolható alkatrészekből raknám össze,hanem minden részét én épiteném.Persze a mágnest nem.De a membránt nem papirból meriteném,ahhoz annyi gép,és szerszám kell,amit már nem tudnék berakni a műhelyembe.Sokkal egyszerűbb megoldásra gondoltam.Igazából már sokmindent kitaláltam,és kezd is összeállni a kép.Rövidesen jönnek a képek...
(#) msteve válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Nem a rám váró nehézségektől félek,hanem a fikázástól.Én tipikus konfliktuskerülő ember vagyok,ha egy vitát félbe hagyok,azt nem azért teszem mert meghajoltam mások véleménye előtt,hanem nem látom értelmét a folytatásnak.De ettől a véleményem marad.Tudod,az okos enged elv...Igazad van neked is,a papir membrán készitése egész embert kiván.Látsd Csigéné,akire rá volt bizva a merités,és öreg korára már nagyon jó membránokat csinált.Én a saját utamat akarom járni,de kész vagyok bármikor,bárkitől tanulni.Ha megirod merre laksz,akkor egyszer mindenképpen felkeresnélek,kiváncsi vagyok az alkotásodra.Estleg képeket is tehetnél fel ide a fórumra.De ha te jársz a műhelyem felé,én is szivesen látlak.Én a VIII. kerben dolgozom.Nem tudom emlitettem-e,közel 20 éve javitok hangszórókat,tehát van némi előéletem.Már készült is néhány darab,de ezek nem teljesen sajátok voltak.Tudom hogy nagy feladat,de szeretem ilyen jellegű kihivásokat.Nagyjából körvonalazódott bennem mit szeretnék,de hátha valakinek lesz jobb ötlete.Azóta már el is kezdtem,de a képeket majd a mühelyből rakom fel.Ha augusztusban lesz az A.A.E.T.,addigra lehet hogy lesz kész,működő darab.
(#) Lázár Péter válasza msteve hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Ez dicséretes, mármint a konfliktuskerülés. Nem tudom mennyire látogatod ezt az oldalt, de a cikkek között is van két leírásom a készítésről. Illetve ha visszaolvasol ebben a témában itt is vannak fenn képeim több is. Ha a nevemre rákattintasz ott lesz a weboldalam címe, ahol szintén le vannak írva képekkel, és egyebekkel a készítés illetve a várost is megtudod ahol lakom. Sajnos Pesten sose járok, de lehet egyszer lesz rá alkalom.
(#) hugi00 válasza msteve hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
PP PE es egyeb nehezen ragaszthato muanyaghoz. Loctite 3030 es 3038 itt ni
(#) msteve válasza hugi00 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Köszi Mikikém,rövidesen szükség lesz rá.
(#) msteve válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Átnéztem az oldalad,jó dolgokat csináltál.A fakötésü alátétet én is felfedeztem,majd látod a képeken.Kicsit már előredolgoztam,de itthonról nem tudom feltölteni,mert a banya(a csajom) itt áll mögöttem,hogy mikor cserélünk már helyet...
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Akkor elkezdeném...
Igazából kétféle hangszórót szeretnék késziteni.
Az egyik olcsó,de egyenletes és jó minőségű,anyagválasztás szempontjából a ésszerű kompromisszumokat kötve.
A másik a "high end",minden szempontból kompromisszummentes,a lehető legjobb anyagok,és technológia felhasználásával.
Mivel én is kispénzű átlagmagyar vagyok,na meg nem árt a gyakorlás,az olcsóbbal és egyszerűbbel kezdem.
Az én meglátásom szerint a hangsugárzó lelke a középhangszóró.
Ha a mérete,kivitele lehetővé teszi,akkor a mélyhangokat is,vagy egy részét rá lehet bizni.
A magassugárzó,és a nagyobb rendszerek különálló mélysugárzója csak kiegésziti a rendszert.
Egy 13centis hangszóró kisebb hangsugárzónak lehet a mélyközepe,vagy egy nagyobbnak a középhangszórója.
Ugyhogy első próbálkozásra optimális választásnak tűnik.
Egyébként amiket leirok,az az én véleményem,lehet hogy mások a szöges ellentétét vallják.De hát ezért is nem csak egyféle

hangszórót gyártanak.
Amikor úgy akarok hangszórót késziteni,hogy az alkatrészeket nem vásárolom,hanem én magam állitom elő,vagy gyártatom

le,akkor a bőség zavarával küzdök.Ez lehet hülyén hangzik,de én választhatom meg a felhasznált

alapanyagokat,mágnesméretet,technológiát,külső megjelenést.Ez jó,mert lehet sokat kisérletezni!
Magassugárzóból három tipust szeretnék késziteni.
Az egyik egy keskeny kivitelű,kisméretű,amit a dobozaim hátsó hangszórójaként tudnék használni.
Nem tudom próbáltatok-e már hátsó magassugárzót beépiteni,de miután egyszer kipróbáltam,azóta mindig használom.
A tér kiteljesedik,a zene zeneibb lesz.Ha hozzászoktam,kikapcsolva hiányérzetem támad.
Szóval a dobozaim ives oldalú hátrafelé keskenyedő kivitelűek,a hátlap szélessége mindössze 6,5cm.
Akusztikai és esztétikai szempontból marha jó,csak nehéz kivitelezni.
Ebbe kell beleférnie a tweeternek,cserébe nem kell túl széles frekvencia átvitelűnek lennie.
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Ezzel a hangszóróval kezdeném,mert ehhez kaptam egy kis alapanyagot.
A bakancsos piacon a hangszórós Józsi...aki jár ki biztosan ismeri...kezembe nyomott négy kis zacsit,hogy ezeket nem rakosgatja tovább,csináljak vele valamit.No a négy zacsiban összesen vagy ezer darab kis pvc porsapka volt.
Úgyhogy ebből lesz a hátsó magassugárzóm membránja.
A neve legyen mondjuk HT-1.Mint hátsó tweeter 1-es verzió .
Célom a kísérletezés, és az ezzel kapcsolatos tapasztalatgyűjtés. Úgyhogy biztosan lesz HT-10-es is...

dóm 024.jpg
    
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Ahogy én látom a magassugárzókat:
Lehet hogy nem mondtam még, de én nem szeretnék konkrét hangszórókat másolni. Viszont rengeteg jó ötletet láttam pályafutásom során különböző hangszórókban és ez ha beillesztehető az én rendszerembe, akkor alkalmazni próbálom őket.
Egyik ilyen az inverz membrán.Ezt aránylag kevés cég csinálja,legismertebb talán a Focal, meg az Epicure.
Nekem ez szimpatikusabb mint a kifelé domborodó membrán.
Az egyik oka az, hogy kevésbé sérülékeny...az én ismerőseim ifjú sarjai mindig megtalálják a dómokat...
A másik, hogy közvetlenül az előlapra ragasztható, nem kell kis tölcsérrel illeszteni, ami színezi a hangot.
Meg elmaradhat az a gyűrű ami a membrán nyaka,és a mágnes között távtartóként funkcionál.Minél kevesebb alkatrész,annál kevesebb munkafázis, hibalehetőség és nem utolsó sorban költség...

Dóm1 003.jpg
    
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Szóval a HT-1 membránja. A domború rész átmérője 20mm,kb 15mm-es rádiusszal. A teljes átmérő 26.5mm.Nem sok membránszél marad,de ennek nem is nagyon kell 2kHz alá mennie.
Mekkora legyen a tekercs? Normál dómsugárzónál a membránszél és a dóm találkozásához ragasztják. Inverz esetén ez nem túl jó ötlet, mert a tekercs nyakának hosszúnak kellene lennie, hogy leérjen a mágneskörig.
Ez növeli a rendszer instabilitását, a tekercs oldalirányban többet kóvályoghat,ezért nagyobbnak kellene lennie a légrésnek is. Így azt kisebbre választják. Bár ennek is megvan a hátránya,dehát az egész hangszóró épités kompromisszumok sorozata.Ezért a membrán anyaga nem lehet lágy anyag, pl.selyem.
Szóval a tekercs. Mivel ez pici hangszóró lesz, hogy megmaradjon az érzékenysége, neodímiumból lesz a mágnese.
Ekkora méretben korong alakúból nagyobb a választék mint gyűrűből, ezért belső mágnesesre terveztem. Ez azzal az előnnyel is jár,hogy a mágneskörhöz csak két vas alkatrészre lesz szükség. Egy fazékra és egy tárcsára.
A tárcsa a problémásabb,mert ezt be sem lehet fogni esztergába,a présszerszám meg baromi drága...főleg próbadarabnál.
Körülnéztem a műhelyben és felfedeztem az alátétet.
Sokféle méretben kapható és már le van galvanizálva, tehát ezzel sem kell már foglalkozni.
Amit kiválasztottam, az 14,9mm átmérőjű,de csak 1,2mm vastag.
Úgyhogy ebből kettőt összeragasztottam.
(nincs valakinek egy egyszerű rajzolóprogramja? Mert ez Így nagyon nem szép..)

Dóm1 004.jpg
    
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Ehhez méreteztem a tekercset.Mivel kicsi és merev a membránszél,kicsit fog mozdulni a membrán,lehet kis légréssel dolgozni.
Ráhagytam 2x0,2mm-t,és elkészitettem a tekercset.A csévetest anyaga 50mikron vastag merev alufólia.
Apropó,ha valaki tudja hol kaphatok még ilyet,az irja meg!Ami nekem van 28cm széles,és van vagy 15méter.Ez a magasakhoz

elég is lenne,de ebből késziteném a high-end membránokat is.
0,08mm-es huzalból két sorban 2,5mm hosszan tekertem meg.Igy jött ki 5,8ohm.

dóm 019.jpg
    
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Hogyan ragasszam fel a tekercset a membránra?Itt nagyon fontos a pontos munka.
Jelen esetben két lehetőségem van.Vagy csinálok egy célgépet,ami közpotban tartja a membránt,ráilleszti tökéletesen középre a tekercset,mindezt úgy hogy egyszerre lehessen mindkettőt forgatni a ragasztás miatt. A másik lehetőség,hogy az előlapba beragasztott membránra illesztem rá,egy szerszám segitségével.Jelen esetben ez a szerszám egy gyűrű.
Azt hiszem érthető,hogy a másodikat választottam.Mágnesnek 12mm átmérőjü,5mm magas neót vettem.
Belefért volna a 14mm átmérőjü is,de mivel a fazék oldala függőleges lesz,nem akartam hogy ott sok energia elvesszen.
Ugyanis ha a mágnes és a vas távolsága összemérhető a légréssel,akkor ott is záródnak az erővonalak nem csak a légrésben.Legalábbis ez a tapasztalat.Meg igy ki tudtam fúrni a vasat, amivel még szintén kisérletezni akarok.
Megmértem a tekercs külső átmérőjét,itt is hozzáadtam 2x0,2mm-t,és megkaptam a fazék belső átmérőjét.
Kiszámoltam hova esik a tekercs,és megszerkesztettem a fazék rajzát.El is vittem az esztergályoshoz.
Neki csak hatszög anyaga volt,igy ebből készül az első mágneskör.Azt mondta ez "anyaanyagból"van,ami kicsit másabb mint a lágyvas.Na akkor majd ezt összehasonlitom a lágyvassal...

dóm 021.jpg
    
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Megvan a mágneskör,lehet méretezni az előlapot.Én azt vallom,a hangsugárzónak minél pontszerűbben kell sugároznia. Az a legjobb,amikor egybe esik a tengelyük. Mint a dualkoncentrikusok. Pl.a Tannoyok,KEF-ek. Mivel én kicsit másképp terveztem a saját hangszóróimat, ez nálam nem megoldható. Tehát hogy elférjen rajta a csatlakozó, és minél közelebb lehessen a többi hangszóróhoz a kör alaku előlapot alul-felül levágtam. Igy a kb.70mm átmérőjű előlap csak 40mm széles.
Ez nagyon jól elfér a dobozom hátlapján is. A négy felfogató csavar távolsága 30x50mm.A csatlakozón sokat gondolkoztam.Aztán a legegyszerűbb megoldás maradt, ami nem is lett csúnya. A membrán két oldalán 1-1 3-as csavar besüllyesztve,a hátoldalán 2db forrfül hozzácsavarozva.
A membránt besüllyesztettem 0,3mm-re,igy az előlap vastagsága 5mm-re adódott.Találtam némi 4mm-es bakelitet, ebből ki is martam a próbadarabot. A g-kód megirása kb.15perc volt, a marás 300mm/perc előtolással...mivel próbadarab,nem siettem...5perc 9másodperc.
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
A membrán alatt egy 24mm-es kört martam, így a membrán 1,25mm-en fekszik fel. Ez azt hiszem elegendő.
A mágneskört úgy terveztem, hogy van egy szintén 24mm-es válla, tehát ha pontosan ragasztom a tekercset, akkor akadálytalanul fog mozogni a légrésben.
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Azért,hogy a kivezetést jól el tudjam helyezni,az előlap másik oldalára martam egy árkot ferdén,1,5mm mélységben
Következő: »»   26 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem