Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése
 
Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   27 / 29
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
A mágneskörön lévő váll 1mm magas,igy van fél milliméterem a drótot elvezetni.

dóm 018.jpg
    
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
A kivezetést többféleképpen oldják meg. Én itt is az egyszerűbbet választottam. De csak mert van rá lehetőség. Ott ahol nincs nagy mozgástere a kivezetésnek, ott a tekercs nyakánál a zománchuzal végét összeforrasztják egy flexibilis rézsodrattal, és azt viszik tovább a csatlakozóhoz.
Én ugy martam az árkokat, hogy jó hosszan belóghasson a tekercselő huzal, igy az anyag rugalmassága biztositja a mozgást anyagfáradás nélkül.
Látszik,hogy a drót tövét bekentem elasztikus ragasztóval, hogy rugalmas átmenetet biztositsak az álló és a mozgó rész között.
Az árokban is végigkentem ragasztóval, egészen a csatlakozóig. Forrasztás előtt ráhagytam egy kis drótot,hogy ha esetleg elmozdulna a forrfül, ne szakitsa el. Esztergáltam egy gyűrűt, aminek a külső átmérője pontosan beleilleszkedik az előlapba, a belsőbe pedig a tekercs. Ezután beragasztottam a tekercset. Amikor megkötött a ragasztó, kivettem a gyűrűt, és a tekercs
pontosan középre a helyére került.
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Közben megkötött a mágneskör ragasztása is, és amikor a helyére nyomtam, kész lett az első hangszóró.
Kipróbáltam hanggenerátorral, végighangolva a sávot 1kHz-től felfelé. Szerintem elég érzékeny lett,semmi zizegés, tehát a központositás jól sikerült.
Napokon belül összerakom a mérőrendszert és akkor mérési eredményekkel is szolgálhatok.
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Ha egy hangszóró kerül a kezembe, először egy elemmel próbálom ki. Hozzáérintem néhány másodpercre és ebből a kattanó hangból sokmindenre lehet következtetni.
Ennek kicsit műanyag hangja van, de hát ez érthető is. Viszont 2kHz felett ez a fajta elszineződés kevésbé zavaró
de még rengeteg lehetőség van arra hogy javítsuk a hangminőséget.
Jövő héten megyek a Ferroglobushoz, láttam náluk 4mm-es sötétszürke polipropilén lemezt. Abból szeretném a végleges előlapot...amíg nem tudok fröccsöntetni...
De ha van valakinél kisebb darab próbára akkor nem vennék meg egy egész táblát. Szóval így készült el az első hangszóróm. Belátható, hogy ha meg van tervezve, akkor nem is olyan bonyolult az elkészítése. Persze a tervezésbe belement néhány napom, de csak mert mindennek utánajártam.

Ezzel a leirással nem arra akarok buzditani,hogy mindenki álljon neki hangszórót késziteni.

Sok barátom tehetségét látom elveszni,mert nincs meg benne a kellő bátorság,hogy belevágjon egy saját projektbe. És igenis, amit elő tudunk állitani mi, tegyük meg! Sokkal egyszerűbb behozni Kinából alkatrészeket, vagy komplett készülékeket, de azzal nem a mi iparunkat támogatjuk. Sok olyan dolog van amit el lehet kezdeni kicsiben,aztán majd kinövi magát. Aki már látott távol-keleti hangszórót szétszedve,az csodálkozik rajta,hogy ezért valaki pénzt adott ki. És konténerszámra jön be az országba! 1-2éve hoztak egy hangszórót javitani,elcsuszott mágnessel.

Szétszedés után kiderült,hogy a szép nagy 12centi átmérőjű mágnes belsejében 9centis volt a furat! Sok darabon látszik az időzített hiba! Minél több hangszóró megy át a kezemen, annál jobban értékelem pl. a régi Videotonokat.. akusztikai hibáik ellenére.
Van, hogy a javítandó hangszórón még érezni a csomagolás szagát,de már gyártási hibával kerül a kezembe! Ez az új világ lokálpatriótát csinált belőlem. Törekszem arra hogy magyar árut vásároljak, nagyobb benne a bizalmam. Szeretnék beállni ebbe a sorba, hogy erősítsem ezt a bizalmat...
A következő a 13centis hangszóró lesz, még dolgozom rajta, de rövidesen jönnek a képek..
(#) msteve hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Köszönöm,de azért vannak tudásbeli hiányosságok.Például ha valaki belinkelne egy oldalt ahol részletesen elmagyarázzák a TS-paraméterek összefüggéseit,akkor az nagy segitség lenne a továbbiakban.A hangszóró bármelyik tulajdonságát tudom módositani,persze ekkor a többi adat is változik.Viszont igy valóban tervezhető lenne a hangszóró bármilyen feladatra.
(#) Lázár Péter válasza msteve hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Nos nem vagy egyedül, a TS-paraméterek valódi logikája nekem se teljesen tiszta. Pedig olvasgattam róla sok helyen, főleg azért mert sokan arra hivatkoznak. De egy biztos, hogy egy darabka membránfelület, legyen bármilyen szuper, nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani soha mint egy nagyzenekar ezernyi hangszerrel ez biztos. Addig meg úgy vagyok ezzel ahogy a rajzom is mutatja.

TS törp.JPG
    
(#) msteve válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Teljesen igazad van,a hangszórós zenehallgatás sosem fogja utolérni az élő zenét,de azért néha megdöbbentő tud lenni.Épitettem már olyan dobozt,hogy a fortissimonál a hideg szaladgált a hátamon,a kollégámnak meg állt a szőr a karján.Többek között ez is lenne a cél a saját hangszóróimmal.De lahat hogy ehhez többet kellene tudnom a fizikáról.Azért próbálkozom,és ha másra nem,tanulásra,tapasztalat szerzésre jó lesz.
(#) Lázár Péter válasza msteve hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
A baj csak az, hogy ez az egész többtényezős dolog. Rengeteg mindent figyelembe kell venni. Először is azt, hogy mit és hogyan szeretnél meghallgatni. Mi az amit személyesen szeretsz, vagy csak a célod nem más mint a valóság teljes leutánozása. Egy hangszóró elenyésző része egy komplett rendszernek, ha azt jól akarod megcsinálni. Számít a forrás, az erősítő, a dobozok, az elhelyezés, a szoba, és az egyéb zavaró tényezők is. Mindenesetre kíváncsi leszek a folytatásra.
(#) msteve válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Persze,a hangszóró csak egy része a rendszernek,de már rájöttem hogy csak egy életem van,az is elég korlátozott.Igy kiválaszottam egy egy olyan témát ami közel áll hozzám,és abban próbálok eredményeket elérni.Az erősitő épitését rábiztam egy barátomra,aki vérprofi a témában,DA konvertert már épitettem magamnak...sőt sok ismerősömnek is.Kábelekkel meg nem akarok foglalkozni.Elismerem hogy nagyban befolyásolja a zenehallgatást,de azt meg gyártja egy másik barátom.Hangszóróval...legalábbis olyan mélységben mint én,kevesen foglalkoznak.Szóval rövidesen jön a 13centis,de még folynak az előkészületek.Végre elindult a nagyobbik cnc gépem,készül a ragasztógép,meg egy másik,amivel mdf lapokat tudok "hajlitani".Addig pár kép a hétvégi próbamarásról.
(#) Lázár Péter válasza msteve hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Nem vagy egy tétlen illető , de ez dícséretes nagyon várom már a továbbiakat.
(#) Lázár Péter hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Idáig kellene eljutni. És már meg is érné csinálni.
(#) ptesza válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Jó kis videó ,én is szeretem az ilyeneket nézegetni.
(#) lacisz2 hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Ezeket szeretném összerakni. Mint látható is a képen ennek a hangszórónak két pilléje is akad. Na ez okoz némi fejtörést. Van e valakinek ötlete. A tekercsről nem készítettem képet de az elvileg rendben van. Azért szedtem így szét mert a mágnes be volt állva , szóval újra kellett központosítani.
(#) lacisz2 hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Ez egy Ei hangszóró 1,5inch-es tekercsátmérővel valamikor jól tette a dolgát úgy kb. 30 évvel ezelőtt.Köszi a segítséget
(#) DJmike válasza msteve hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Üdv!

Látom páran látogatják ezt a topikot, gondoltam beszállok, pár hangszórót én is javítottam már, de csak amatőr szinten. Hát én alu tölcsérnek sörös vagy energiaitalos dobozt használok, mert rájöttem ez a legolcsóbb és kézenfekvőbb is, nekem legalábbis beváltak
(#) DJmike válasza lacisz2 hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Hello!

A dupla pille érdekes, egymásra volt ragasztva?
A tekercs az tuti rendbe van nincs elszakadva?
(#) ptesza válasza DJmike hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Én úgy nézem az egyik pille az lent a peremen a másik az kivűl kb 1 centivel feljebb volt. Ezzel 3 ponton volt központosítva , így nagyobb lehetett a lieáris tartománya.
(#) lacisz2 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Igen ,ez pontosan így van .A két pille közt egy műanyag távtartó is van . amint az látható is az egyik pille rá van ragasztva.Szóval ez a dolog aggaszt. A tekercset pedig én csináltam csak még nem szedtem le a hengerről.
(#) Lázár Péter hozzászólása Jún 14, 2012 /
 
"A fődíjas középiskolás, Papp Gergely, egy új műszaki megoldással olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a hagyományos hangszóróelv alapján működik. Különleges megoldással, egyedi kialakítású mágneskört épített, melyben két különálló lengőtekercs foglal helyet, és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a szokásos hangszóróké. A hangminőség egyértelműen felülmúlja a legjobb hangszórókét is." Mi a manó ez lenne az a képen? És persze a díjátadó videója. Megnézném én azt a mágneskört közelebbről is, mindenesetre ahogy a videóban is hallható feltalált egy "hangfalat helyettesítő hangszóró rendszert" és építés közbe persze a ragasztót "saját újacskájával kente föl". Komoly szavak egy ilyen előkelő tudományos díjátadón Na de majd kiviszik külföldre és tisztes körülmények között letesztelik, és a dolog addig élt...
(#) B.I hozzászólása Jún 15, 2012 / 1
 
Sziasztok. Nemrégen találtam egy könyvet a neten amiben elég részletesen le vannak írva a hangszórók működése. Ezt szeretném veletek is megosztani. (A megtekintéséhez Dvju reader szükséges.)
(#) gerikeh96 hozzászólása Jún 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék papírból hangszórót csinálni és úgy, hogy rá lehessen kötni egy telefonra vagy valamilyen zenelejátszóra egy jackdugóval. Egy távirányítót is szeretnék hozzá, ami a hangerősséget szabályozná egy potméterrel. Én eléggé kezdő vagyok és nem tudom utóbbiba megéri-e belevágnom, ha túl bonyolult akkor csak simán vezetékkel lesznek összekötve.

http://www.youtube.com/watch?v=EIbzQ_8-aaM&feature=relmfu

Üdv.
(#) zolika60 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
Szerintem a távirányítót hagyd későbbre. :yes: Ez jó kis játék, de ne várj tőle sokat. Az is elég ha szól valahogy.
(#) ladislave válasza gerikeh96 hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
Szia!
Nézd csak-Hangszóró házilag
(#) gerikeh96 válasza ladislave hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm, hogy elküldted, mondjuk már nézegettem azt a hangszórót, csak nekem papírból kéne és amúgyis nekem kicsit azért bonyolult, de azért az is segít mert én egy angol nyelvű videó alapján csinálom és van amit nem értek benne
(#) gerikeh96 hozzászólása Jún 21, 2012 /
 
Szerintetek ehhez a hangszóróhoz lehetne 1mm-es tekercselőhuzalt használni és a mágnes helyett jó lenne-e mondjuk ferrit?

Üdv.
(#) DJmike válasza gerikeh96 hozzászólására (») Jún 21, 2012 / 1
 
Üdv!

Hát az érdekes lenne ilyen papír csodán Inkább 0.3mm tekerccsel próbálkozz.
(#) ladislave válasza gerikeh96 hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Szia!
Itt van még egy kis segítség!A hangfal
(#) fater0827 válasza fulop lajos hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Üdv Lajos
Nekem van egy Általad említett hangszóró mellékelem a képeket itt is .Gerjesztett , azaz nincs benne mágnes .
Régi hozzászólás (2009 10 3), de most tévedtem ide .Üdv
Kísérletező kedvű építőknek tipp . Felépítése hasonló a mai hangszórókéval itt 2 tekercs van !
Üdv
(#) Honda130 hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Már feltettem másik topikokban ezt a kérdést, de tegnap valaki az orromra kötötte, hogy ez az én topikom, a kérdésemhez.
Van két pár Clarion 16-os szett hangszóróm. Nem rég vettem a kocsimba, de olyan gyenge mélye van, hogy borzalom. Egyszerűen szinte semmi nincs mélyből, de a közép és a magas leordítja a fejem. Ki is vettem a kocsiból, mert nem tudom mi legyen vele. Szövetes membránszéle van, ami olyan gyenge, hogy alapból gyűrődik össze-vissza.
Kérdésem az lenne, lehet-e ezen tuningolni valahogy? Membránszél cserére gondoltam. Mondjuk egy szivacsos membránszéllel nem adna több mély hangot? Az talán rugalmasabb és más hangja lenne.
Köszönöm!
(#) msteve hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Az utolsó látogatásom óta elkészült az uj 16 centis kerámiamembrános hangszóróm...Bár ez nem teljesen igaz...Inkább úgy mondanám,hogy a bemutatódarab készült el.
Aki kint volt a novemberi Házimozi és Hifi Show-n,és benézett az amatőr szobába,az akár kézbe is vehette.
Hihetetlen anyag ez a kerámia,azt hiszem nekem is kell valami rácsot szerelnem az előlapra,mert nagyon törékeny.Amikor elmentem ebédelni,valaki kézbe vette,és megkopogtatta a körmével.Az eredmény magáért beszél...
A hangja még nem teljesen olyan mint szeretném,de már készül a spéci tápegység az ujfajta kerámiához.A képen látszik hogy áttetsző,és a széle nem vágva van,hanem letört belőle.
Következő: »»   27 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem