Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   84 / 1390
(#) Fery válasza Medve hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Hát.......lehet,hogy igazad van. Igazából csak kicsit próbálok kutakodni,hogy mitől van az,hogy sokaknak nem sikerül másoknak meg simán megy a vasalás. És hát igen sokakat érdekel is hiszen messze ez a legegyszerübb módja egy jó nyák előállitásának. Nem vagyok a fotó ellensége de szerintem ez gyorsabb és kevésbé macerás.
Talán ezért is szeretem. Ki szeretném még próbálni majd a PNP fóliát is. / Hátha van NPN-be is / Azt olvastam az még egyszerübb bár költségesebb.
(#) Fery hozzászólása Szept 11, 2007 /

Na ezt az elmúlt percekeben fejeztem be, ahogy az előbb leirtam.

Nyák uj.jpg

(#) PCB válasza Fery hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Szia !

Idézet:
„Borzasztó érdekes ez a technológia. Ugyanis én egy kicsit másképp csinálom mégis jó redménnyel.”

Egy kicsit mindenki másként csinálja, ez természetes, hiszen mindenki otthon, maga próbálgatta, és jó esetben sikerült egyszercsak eltalálni azt a folyamatot aminek a végén jó lett a rajzolat.

Ebben benne van, hogy valaki 1 percet melegít, van aki 10 percet, ......stb.

Nekem pl, amit irsz a hőfokról "220-230C" már túl meleg volt a papír bebarnult, neghezen jött le, volt, hogy elkenődött a festék. Én mikor vasalót használtam, nekem 190 - 200C -fok volt jó.
Ez nem azt jelenti, hogy valamelyikünk is rosszul csinálta volna, csak neked igy, nekem igy, neki úgy.

Szóval elég tág a megvalósítási rész, bár szerintem ez elmondható a fotozásos technikára is, ott is mindenki másként lakkoz, másként szárít valamennyire.

Akinek nem sikerül még 99% -ban megcsinálnia, annak jó, ha minnél több sikeres megoldást olvashat, és ezekből összetudja válogatni azt amitől neki is sikerül.
Lehet, hogy 1 leírásból, lehet, hogy 10-ből válogat és egy 11. lesz az övé.

Üdv!
(#) 7kaz válasza maTaKee hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

A kis tasakon ennyi felirat van, sajnos németül, amiből csak a "wasser"-t és az "1 liter"-t értem.

"RAREX-ENTWICKLER
FÜR 1 LITER
In Wasser von 20 Grad auflösen.
Vorsicht atzend!"
(#) Norberto válasza 7kaz hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Idézet:
„In Wasser von 20 Grad auflösen.”

20 fokos (szobahőmérsékletű) vízben kell feloldani a granulátumot.
(#) gulasoft hozzászólása Szept 12, 2007 /

Egy kérdésem lenne kétoldalas nyákkal kapcsolatban.
Eagle-val csináltam egy kétoldalas nyák rajzot, megcsináltam fóliára mind a vasalásos megoldáshoz, (itt ugye pont a toppot kell tükrözni és a bottomot meghagyni) mind a fotózásos megoldáshoz. Rá is vasaltam a fóliát, de akkor jöttem rá, hogy az alkatrészoldalon olyan hülyén húzta be a vonalakat az autoroute, hogy egy 2 soros csatlakozósornál a masodik sor felé indul a vonal. Hogy a fenébe fogom ezt beforrasztani, hicsen ha ráültetem a nyákra az alkatrészt, akkor ugye nem férek már hozzá az alkatrészoldali vonalhoz.
Gondolom a megoldás ez esetben a furatok vezetőképessé tétele lenne, de azt hogy tudom megtenni?

Ha már Eagle. Hogy tudom neki megmondani, hogy ne optimalizálja az alkatrészbekötéshez a vonalakat, hanem hagyjon helyet neki, ahol a két szemközti lukat egy pici dróttal egy forrasztási szemen össze tudom kötni?
(#) PCB válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Szia !

Idézet:
„Gondolom a megoldás ez esetben a furatok vezetőképessé tétele lenne, de azt hogy tudom megtenni?”

Furatgalvanizálással. Tehát sehogy.

Üdv!
(#) zoly15 válasza Medve hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Idézet:
„Utána viszont ráhengerelem a rajzolatot 2x, 3x. Az áztatást meleg vízben végzem, szerintem ez is fontos,”

én vagy 10X-is ráhengereltem de semmi
régebben a melegekben mindig sikerült
akkor lehet h a majdnem jéghideg víz a hunyó?
(#) gulasoft válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Ezt a papíros bizbaszt miért nem felejtitek már el?
Fénymásoló mindenhol van, nyomtatható filát vettem 2500Ft-ért 100 darab A4-est, egy darabig kitart, látod hova kerül a rajz, és nem kell áztatni utána órákig.
(#) Norberto válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

A hangnemet igazán lehetett volna másképp is alakítani...

De ha már ilyen király arc vagy, igazán megírhattad volna a beszerezhetőséget anélkül is, hogy ezt én vagy bárki megkérdezte volna külön...
(#) PCB válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Szia !

Idézet:
„és nem kell áztatni utána órákig.”

Jó sokszor kipróbálhattad már

Üdv!
(#) Gory válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Idézet:
„Ha már Eagle. Hogy tudom neki megmondani, hogy ne optimalizálja az alkatrészbekötéshez a vonalakat, hanem hagyjon helyet neki, ahol a két szemközti lukat egy pici dróttal egy forrasztási szemen össze tudom kötni?”

Legegyszerűbben úgy hogy nem használod az autoroutot, én mindig kézzel szoktam. Vagy ha használod, akkor kézzel kiigazítod utána ahol kell.
(#) idavid válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

esetleg apró alkatrészlábdarabokat raksz a lyukakba, de ehhez sokat kell ügyeskedni.

gulasoft: akkor lennél kedves készíteni egy fotót az általad elkészített nyákokról? vagy legalább 1ről...aki ekkora spíler, mint te - legalábbis a hszed alapján-, az gondolom csinált már pár panelt.

az áztatás nekem maximum 15 perc szokott lenni, nem tudom, mit beszélsz itt órákról...én 2500-3000 forintért kapom a műnyomót (ismerősöm "papíros" cégnél dolgozik) 100-as A/4es dobozokban, szóval...
(#) Fery válasza idavid hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Erre én is kiváncsi lennék.
(#) zoly15 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

szia!
már a csalódásoktól felvetődött bennem az ötlet hogy át léne térni a fotózásra csak 1 gondom van a meghajtás van 1 160W os izzóm azt nem tudom biztosan hogy higanygőz-e ez eddig ok de nekem csak 125W-os és 250W-os trafóm van és ez itt a bibi nincs 160W-os trafóm
meg még azt se toom h mennyit kel világítani meg stb.............
szal van 1 rakás kérdésem

üdv!
(#) Gory válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Szerintem nézd meg az UV LED-es topikot. Ott vannak akik már led-el fotóznak, az kisebb teljesítményt igényel.
(#) gulasoft válasza idavid hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Valamelyik este fotózok majd egyet neked.
Én a PBS katalógusból vettem, 100db XEROX fólia 2500Ft.
Kinyomtatod, rárakod a nyákra, rávasalod ugyan úgy mint a műnyomópapirost (bár én ezt a papíros kínlódás nem próbáltam pont az áztatás miatt), és mehet a maróba.
(#) imbra válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Üdv! Volna kérdésem: a fóliát ha rávasalod, utánna lehúzod melegen? Vagy, hogy csinálod? Ha fóliára nyomtatsz, gondolom a tulajdonságaihoz állítod a nyomtatási minőséget... Zoli
(#) szabi83 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

PBS van kanizsán is :yes:
(#) Karcsy válasza csaadaam hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Hali

Szépen sorlyában:
Ha a 220v-os fúróra gondolsz, nagy tokmánnyal és nem tudod benne megfogni, az azért lehet, mert csal 1,5 mm-től lehet befogni, vagy ki van kopva a tokmány.
Nyáklapot sokmindennel méretre lehet vágni :lehet vasfűrésszel, körfűrésszel, "nagy" lemezvágó ollóval (a sima kézi nem bírja ). Én egy lemezvágóval vágom, de neked ajállom a fűrészt
Végül: elég sok van . A legfintosabb 2 dolog a megvilágító, és a szárító. A megvilágítót boltban is megveheted, de lehet házilag is csinálni. Erre sok megoldást találhatsz a neten. Én például egy régi, rossz scannert építettem át. A szárítónál fontos, hogy pormentes legyen!!! Sokan szírításra a sütőt (sima gázos NEM mikró) használják. Én egy nagyobb fadobozból alakítottam ki, és egy nagy hajszárítóval fűtöm fel... Kell még hozzá fotolakk + előhívó + vasoxidos marató, vagy sósavas (ezeket bármelyik műszerészboltban kapsz) + egy fólián a nyákterv és műanyag vagy üveg edények, amikben előhívhatod és lemarrrathatod a panelt.
Lényegébeny "csak" ennyi kell. (nemárt beszerezni egy progit, amivel megtervezed a nyáktervet)
Remélem tudtam segíteni
Üdv: Karcsy
(#) maTaKee válasza Karcsy hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Idézet:
„(a sima kézi nem bírja )”

Ez így nem igaz!
(#) Csibi hozzászólása Szept 14, 2007 /

Hello
Most kezdtem el a fotozasos modszerrel foglalkozni, mivel kesziteni szeretnek majd kesobb egy ketoldalas bonyolultabb nyakot.
Az elso 2 probalkozasom nagy kudarcba fulladt. A harmadik viszont mar eleg jol sikerult de meg itt is akad egy par bibi.

Pl. Apro buborek pottyok lehettek a lakkon mivel maratas utan a feny fele tartva apro lyukak latszanak a nyakon. Van ahol szoszmosz kerult ra fujas kozben.
Erre van valakinek valamilyen otlete, hogyan lehet ezt kikuszobolni?

A kepen a bal also sarokban lathato hogy a vasklorid belemart a nyakba, de viszont az irasba ami 0.25mm abba nem mart bele.
Elohivas es maratas kozben nagyon finom ecsettel masziroztam a nyak hatat, lehetseges hogy ezert?

Udv
(#) gulasoft válasza imbra hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Ha fóliára vasalok, akkor lehúzom még melegen róla, a nyomtatásnál az energiatakérokos módot mindenképpen kapcsold ki, illetve ha nagyon régi nyomtatód van akkor érdemes lehet egy sima papírra nyomtatni, aztán fénymásolón sötétre állítva ráfénymásolni a fóliára. Mind a lézer, mind a fénymásoló (itt persze a normális-ra gondolok) lézerrel ír fel egy hengert, arra megy a por, és az a por ég rá a fóliára, ill. a papírra. Ha kikapcsolod a nyomtatót miközben jöm ki a papír, ezt meg is tudod nézni, ott ahol az égetőművön még nem ment át, le lehet söpörni róla a festékport.
Persze a nyáktisztítást itt sem úszod meg, de utána alig lehet levakarni a festéket a nyákról.
(#) Frankye válasza Csibi hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Amikor fújod fel a lakkot, akkor kicsit távolabb tartsd a palackot a lemeztől, akkor nem lesz buborékos.
A szöszmösz elkerülésére nincs nagyon más mód, mint a minél tökéletesebb tsiztaság.
A bemarás - szvsz - nem az ecsetelés miatt volt, hanem amiatt, hogy a lakk nem maradt meg. Pl. azért, mert túl "erős" (tömény) volt az előhívó, vagy a levilágítás nem volt megfelelő.
(#) gulasoft hozzászólása Szept 15, 2007 /

Na az igért fotók a fóliavasaláshoz:
A egyes képen látszik, hogy ott ahol nem pucoltam meg rendesen (mert ez a nyák hitetlen tamáséknak készült, nem is ellenőriztem, hogy jó e a terv, mert ma épp csak annyi időm volt, hogy kinyomtassam és áttoljam a fénymásolón) ott nem tapad fel rendesen a festék, ezt kézzel javítottam valamennyire, itt rögtön látszik a kézi és a gépi nyákrajzolás közötti órási különbség (kép jobb oldalán ahol a fény csillog.
A második képen a lemart nyáknál bal oldalon látható a kézzel gányolt rész, hiába a pucolás itt is elmaradhatatlan. A vonalvastagságok gonolom látszanak, van benne egy ic ahhoz lehet mérni, a furatok helyén látszik igazán, hogy milyen vékony vonalakkal lehet dolgozni fóliás vasalásnál.
Remélem meggyőző volt, és ezt a papíros áztatásos módszert csak a mazohisták csinálják tovább.
(#) Fery válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Abszolut nem mazochizmus pár perc áztatás utám gyönyörüen lejön és nagyon szép nyákot lehet csinálni.
Hidd el tettem fel már ide pár olyat ami azzal készült és nem csúnyák.
(#) Csibi válasza Frankye hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Kosz az infot.
Az elohivo nem hinnem hogy tul eros volt mivel 1 perc utan jelent meg a rajz a nyakon es a tobbi lakkot is 3 perc utan csak ecsetelessel tudtam eltavolitani (vagy a maradek lakkot mar nem muszaly eltavolitani, ha a rajz mar megjelent a nyakon?).
A levilagitas 15cm tortent 125W tort burassal. A maszk 2 retegu volt tintasugaras nyomtatoval kihozva.
Azt vettem eszre hogy a 2 retegu tintasugaras sokkal jobban fed mint a 2 retegu lezeres folia (hogy az UV melyiken, mennyire hatol at azt nem tudom ).
Ma ujabb probalkozas lesz, de most ecseteles nelkul

A vasalasos modszernel nem lehetne hasznalni egy egyszeru laminatort???

Udv
(#) gulasoft válasza Csibi hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Az én tapasztalatom az volt, hogy ha tovább világítom meg, jobban lejön a lakk, míg a rajzon lévő lakkot nem károsítja. A múltkor mikor fotóztam otthagytam 40 percre a germicid alatt, és utána a sziti-ből kőszült előhívóval ecsetelés nélkül is szép lett, viszont nekem a sósavas marót nem sikerült beindítani. 30%-os sav volt, tehát egy kis vizet raktam hozzá, és egy ismerős javaslatára hiperol tabláttát raktam bele (mert az kapató gyógyszertárba), de azon kívül, hogy füstül, büdös mint az állat sokat nem csinál.
(#) pet hozzászólása Szept 15, 2007 /

Sziasztok!

Légyszi csináljon gyorsan nekem valaki egy NYÁKtervet ehhez a rajzhoz.

Nagyon kösz!

Ha lehet képfájlba tegye fel!
Kösz!
(#) pet válasza pet hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

A trafó helye nem kell.
Következő: »»   84 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem