Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Az milyen izzó?
Erre kíváncsi vagyok, linkeld be légyszi! Az én fémhalogén izzóm csak 150W de 14400 lumenes és csak 3-4 ezer Ft.
Természetesen, ha valami lesz, akkor írok, mivel tudom nagyon jól, hogy erről a fajta átalakításról nincsen sehol sem információ. Amikor terveztem csak, sehol sem találtam semmit.
Amúgy eddig a költségek: - 30W powerled 6500K 2400 lumenes, 5600 Ft - hozzá tartozó driver, 2400 Ft így én kb olyan 30-40 ezret szánok a lencsére, mivel bőségesen visszajön még akkor is az ára. (Csak találnák már végre valakit, aki meg tudja nekem csinálni.)
Ok, megvan a leded, megvan a driver, megvan a lencse, de hol a LED hutese? Mert az NAGYON kell neki. 30W egy paka teljesitmenye...
Az is megvan. Vaterán kerestem bordát, és ami a legjobban illett a projektorba azt megvettem, ugyanis, nem akarom szétbarmolni, hanem szépre akarom megcsinálni.
Egy Xbox 360 cpu?gpu hűtőborda (ha jól tudom valami előző verziós, de hogy ez mit jelent nem tudom, mert nem vagyok benne a konzolokban. Azt tudom, hogy az új már heatpipe-os. Cakkum-pakk 1600Ft volt, postával mindennel. Mint láthatod, bőven meg fog felelni, mivel a ventilátor pont rá fújja a levegőt. Igaz egy kicsit majd át kell alakítani, le kell belőle vágni egy pár részt (nem sokat, meg nem igazán a bordákból) mert így kicsit magas. Amúgy 7x7 és 5,5cm magas. U.I.: " ... megvan a lencse, ... " Hát éppen az a bajom, hogy nincs meg. Meg mi az hogy "paka"? Led nem? Ez nem kötekedés akar lenni, csak mint tisztázandó dolgok.
A heatpipe-os csak annyival lenne jobb, hogy mashol, nagyobb feluleten adhatna le a hot. A te esetedben - mivel belul akarod leadni a hot - ez nem jatszik.
A paka az a forrasztopaka lett volna.
Sziasztok!
Én is régóta próbálkozok projektor "lámpa" helyettesítésével! Most újra belekezdtem az "átalakításba", és a projektorom lámpa hibajelzését sikerrel ki tudtam iktatni! A foncsorba tett 150 W-os reflektor izzóval próbálkoztam! A képet eléggé tisztán leadta, de nagyon csekély volt a fényerőssége! Most találtam egy oldalt, ahol számos izzók közül lehet keresgélni beleértve diavetítőkhöz is használatos izzókat! Kipróbálni még nem próbáltam egyiket sem, de a napokban beszerzek közölük egyett, és leírom a tapasztalataimat! Áruk egyébként 500-2000 Ft között mozognak, ami szerintem nagyon csekély ár az eredeti izzókhoz képest!!! Nekem egyébként egy Philips lcd-s projektorom van! itt a link ahol lejet böngészni! Sok sikert kívánok nektek is!! http://www.argep.hu/trend/24V2/24v-250w-izzo.html
Ezek mind 250W-os izzók, ilyennel próbálkoztam az írásvetítőből átalakított projectornál, ott gyengének bizonyult. Teljes elsötítésnél lehetett látni normálisan a képet. (Éjszaka)
Szia.
Azért (tudom kicsit későn) azt is nézd meg, hogy ezeknek az izzóknak az élettartama 50 !!! óra. Ha így nézed, nagyon drága. Én azt ajánlom, vagy csináld meg xenon-osra (legtöbben azt csinálják) vagy tegyél bele led-et (jelenleg azt csinálom, csak elakadtam az optikai lencse készíttetésénél), vagy vegyél bele olyat mint amilyet kellene. Ilyen izzóra (már egy régebbi írásomban írtam) ezen az oldalon tudsz szert tenni. Ezek ugyanúgy kb 5e-ért két-három ezer órát bírnak. Üdv.
A fémhalogént kihagytad.
nekem jelenleg azzal megy, és sötét szobában teljesen jó képe van. hatásfoka a LEDhez hasonló (kicsivel gyengébb, de sima halogénnél sokkal jobb) amire meg még nagyon figyelni kel, az a hő.. halogén baromira melegszik (fémhalogén kevésbé) xenonnál még lehet, hogy olcsóbb is, bár kérdés, hogy ki milyet tud jó áron szerezni (én 5ezerért vettem vaterán egy 150W-os szettet.) Üdv
Miért akarsz minden áron lencsét készíttetni? Inkább bonts projectorból, használj 4-5-6 cm-es nagyítót, stb.
Pl egy 5mm-es ledtől 9cm-re elhelyezett 4cm átmérőjű nagyítóval iszonyat erős fényt ad egy szabályos kör területre.
Hát ez az. Először is nekem nincs helyem (legalábbis eléggé le van korlátozva). Meg egy 30Wos lednek van 2x2cm-es fényleadó felülete. Erre így egy elég nagy lencse kellene, és elég nagy távolságra.
Meg a másik: kör területet ad le. Nekem meg a kör annyira nem jó. Inkább akkor már legyen olyan mint amilyen kell (nekem 16:9-es). Mert mondjuk egy 4:3asnál a kör még elfogadható, de így nem igazán, mivel nagyon sok erős fény kiesik/levágódik.
milyen projektort alakítasz át?
Egy panasonic pt-ae500 -at.
Ebben egy 150W -os UHM (ha jól tudom) lámpa volt. Eddig úgy teszteltem, hogy van egy 10W-os Cree leddel működő elemlámpám, amin van egy aránylag jó lencse. Nos ezzel világítottam bele. Azt még tudni kell, hogy véletlenül elrontottam a ledet, és így csak 5W-os lett. És a lencse sem igazán az összes fényt gyűjti össze. Ezzel egy kicsi részt tudtam megvilágítani ami aránylag elég jó fénye volt ( de azért nem elég szép). Összegezve: kb 2W-ból a kép egyharmadát megvilágította (nem jól, mert lehetne sokkal fényesebb, de nem volt rossz). Amúgy kb egy 160x110-es képet vetített.
Azt, hogy kör-nem kör könnyen megoldható ha akarja az ember. Kiméred a 16:9-et hogy olyan kört kapj, amibe ez belesik, majd egy négyzet alakú műanyaggal kitakarod a 16:9-en kívüli részt, ami a körből marad. Így megoldható lenne. Az más ha nincs hely.
Nem igazán érted szerintem.
Én minél jobban ki szeretném használni. Itt ha esetleg nagyon jó a lencse, akkor 30W megy arra a körre. Nos nekem egy 16:9-es lcdpanelem van, tehát, ennyi watt lesz az értékes, ami leolvasható (kis matekkal kiszámolható). Tehát ha azt csinálnám amit mondasz, akkor hát elég nagy veszteségem lenne.
Üdv! Van egy Toshiba TLP 561 típusú projim.
Izzó kiégett, tettünk bele másikat próbára, ( ismerősnek pont ilyen van. ) És nem gyújtott be. Szétszedtem a tápegységet, méregettem a nagyobb alkatrészeket, trafót stb, de külsőre nem látszik hiba. Van ezekbe valami EPROM vagy valami ami jegyzi a hibákat, amit lehet " resetleni"?
Eljutottam odáig hogy 2db P621 es optocsatoló jelez a tápnak hogy mikor induljon. De nem értem pontosan hogy hol is zárjam össze 5 db kábel van.
Lehet hogy egy "Lamp reset" - kell neki. Én használtan vettem egy TOSHIBA TDP-T80-ast, néhány másodperc után mindig kikapcsolt. Gondoltam, megprópálom resetelni a lámpa üzemóra számlálót. Úgy emlékszem, hogy az "ON/Standby" "Input" és a "Setup" gombokat kellett egyszerre nyomvatartani és úgy bekapcsolni (ha van rajta főkapcsoló) vagy bedugni a konnektorba. "Setup" helyett már "Menu" gombbal is olvastam ezt a kombinációt valamelyik projektor reset leírásnál. Egy próbát megér, hátha működik.
Az alaplap "átverése" szerintem nem olyan egyszerű, hogy egy ellenállással meg tudnád oldani. Ebbe a problémába sajnos én is belefutottam. Azt terveztem, hogy ha nem működik akkor kiváltom xenonra az izzót. OSRAM PT-VIP ballast van benne, amin egy atmel mikrovezérlő dolgozik. Még a protokollt és az interfész leírását is megtaláltam hozzá a neten (ami valljuk be elég ritkaságszámba megy). Sima 9600bps UART protokoll, rá is kötöttem a ballastot egy UART<->USB átalakítóval a gépre és monitoroztam a kommunikációt, műkdött is rendesen, az alaplap bekapcsoláskor küldte a "Lamp On" parancsot, aztán folyamatosan a STATUS Byte-ot kérdezgette le a ballasttól (22-es parancs), ami válaszolt neki parancs+válasz (22 d0). Termite nevű RS232 terminál emulátorral gépről ki is tudtam kapcsolni a lámpát illetve begyújtani. Egy mikrovezérlővel akartam megoldani a projektorlámpa helyettesítést, ami válaszolgatott volna a projektor alaplapnak és kapcsolta volna a xenon ballastot. Végül letettem róla, mert a lamp reset után működött (igaz, fejjel lefelé plafonra szerelve nem akart menni, csak normál helyzetben). Már elég régóta használom. A fényereje az utóbbi időben már nagyon lecsökkent, ma már nem akart bekapcsolni. Kivettem a lámpát. Hát... elég rosszul néz ki. Biztos össze****tam volna magam ha filmnézés közben felrobban. ![]() Végül úgy döntöttem hogy a xenonos dolgot elfelejtem, szerintem nem éri meg vele foglalkozni. Egy motorkerékpár xenon szett kb. 10.000.- körül van. Az ebayen 20.000.- körül lehet venni komplett projektorlámpát. A xenon úgyis csak kompromisszumos megoldás lenne, fényereje nem lesz olyan mint az eredeti lámpáé, ráadásul külön 12V táp kell neki megfelelő terhelhetőséggel + az izzót bele is kell valahogy varázsolni a lámpatestbe.
Így, púposan vetted ki?? Atyavilág. Ilyenkor mozdításra is robban már!! Nagy szerencséd volt! A tapasztalatod jól jöhet azok számára, akik a lámpákat tovább szeretnék üzemeltetni, mint ahogy azt a projektor gondolja, sajnos ebben az esetben nem a pénztárcánkról szól kizárólag a lámpa élettartama.
Igen így vettem ki, már számítottam arra, hogy valami ilyen kép fog fogadni. Óvatosan, és védőszemüvegben szereltem ki a fémházból egy fénykép kedvéért.
![]()
Vannak leírások átkötésekről, módszerekről de nálam nem igazán működik a dolog. Van itthon xenon szettem a foncsor már szépen ki van tisztítva.
Meg van egy osram fémhalogén is amit szintén barkácsolnak a projikba. Bekapcsolom, pár másodperc után villog pirosan a lamp felirat ha rákötöm az izzót ha nem. Próbáltam az eredeti izzóval is de nem jött össze. a xenon-t már rááldoztam lelkileg szóval a legjobb az lenne ha valahogy az optocsatolót tényleg át tudnám verni. A programozásba nem nagyon tudok belemászti meg nem értek a mikrovezérlőkhöz túlzottan.
Egyébként én is ilyen állapotba vettem ki az eredeti izzót a projiból
![]()
Hát itt lenne a kiszedett lámpballast.
Itt a két p621 es optocsatolóból melyiket kellene rövidrezárni hogy ne adjon hibajelzást ?
Szerintem ne simán rövidre zárd, hanem egy kb 1k-s ellenállással
Így ugyanis ha nem a megfelelő lábakat kötötted össze, akkor is valószínű semmi baja nem lesz a nagyon kis áramerősség miatt. (én kb 650ohm-ost találtam, azzal műxik)
Melyik oldalról, az alaplap felől vagy a ballaszt felől?
Melyik csatolót?
Elvileg az egyik szerepe "lámpát gyújts", a másiké "elindultam, minden ok".
Amikor nekem próbált begyújtani, akkor egy halk zizegést adott ki kb 2-3 mp-enként. azaz ilyen időközönként adta ki a gyújts jelet Ha ezt meg tudod találni, hogy melyik gyújt (kimérheted, ad kis feszültség impulzust), akkor a másik a "Te embered" ![]() (nem 100%, h jó, de nekem működött)
Összezártam mindtkét kimenetet de ugyan azt játsza.
Szétszedem majd megint teljesen. Készítenem kéne jobb képet :/
Elolvastad a teljes topikot?
Még az elején írják 1-2 hsz-ban, h az 5kábeles vezérlésű ballasztot h lehet kikötni. Meg kell mérni, hogy melyik kábelen mekkora feszültség van, és azok közül kell az egyiket az ellenállással földre húzni. (rosszabb esetben esetleg végigpróbálni)
Igen nagyjából átfutottam, de nem tudtam, hogy ez hogy hány eres ez egy " típus".
Egyébként honnan tudom a legegyszerűbben megállapítani hogy melyik a GND ?
Te esetedben valószínű a fehér
De általában a csavarok fémes felülethez érintkeznek, és azok is földelve vannak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |