Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
A +- 15V-ot egy megfelelő ellenálláson keresztül a főtápból is elő tudják állítani a zénerek, ezeket jelentik az 5-ös karikás nagy ellenállások. Értelemszerűen, ha van segétápfeszed, akkor nem kell a zéner és elég átktés, ha főtápból állítod elő, akkor zéner kell teljesítményellenállás.
Ha megnézed a kapcsolsát akora +-3,3V az a köézpponthoz van, a +15V az IR2110-hez pedig a negatíc táphoz képest. Ezek alapján a megfelelő ejtő ellenállásokat mindig az adott tápfeszültséghez kell kiszámolnod. Az SM260 az egy schootky dióda, de rakhatsz ota 1N4148-at is (leginkább az SMD verzióját SM4148-at)
Spafi Negát. ÉRdemes-e ezzel szórakozni?
Ha tudod mitől működik, akkor nem. Ha nem tudod, akkor melegen ajánlott...
Tudni tudom mitől működik de egyszerű és digitális. Amúgy megértem arra a pillanatra mikor összehoznék ezután egy komolyabbat is és a végén mikor a kedvencem a quad 405 és egy d osztályos szörny egymás mellet fognak majd versenyezni
![]()
Miből gondolod, hogy aláméretezi?
1500 watthoz mért csak 600at ad?
Olvass vissza, abból megérheted, miért elég egy végfoknak ( látszólag ) kisebb táp. Ez már annyi helyen le lett írva, hogy te is megkeresheted.
És miben fognak majd versenyezni?
Ez még én se tudom
![]()
A tápból azért elég látszólag kisebb, mert általában nem szinuszt hallgatunk. A szokásos zenék esetében az átlagos kitöltési tényező nincs több 30%-nál általában, azaz ekkora az átlagteljesítmény max. Így lehet olyat csinálni, hogy zeneiben az erősítő tud 2-3-szor annyit mint szinuszjel esetében. Előny: megmarad a nagyobb teljesítmény , dinamika, és kisebb táp kell hozzá. Hátrány: folyamatos jeleknél leül de ilyen csak igen ritkán van és jó konstrukció esetében nem annyira fetünő. Pl sok gyári végfokot eleve igy méreteznek, láttam olyat, hogy 2x800W körüli végfokra adtak meg valami 700 W max teljesítményfelvételt...
Yamaha is ilyeneket csinál aztán sokan irtak hoyg füstöl a táp...
Persze, raktak volna bele egy hővédelmet, akkor jobb lett volna...
Quad 405 öt akarom megcsinálni +-20-24 voltosra, mekkora tápot tegyek bele szerinted? Én is ilyen alul méretezettet szeretnék hozzá.
Ez egy pwm erősítő topic...
Tudom, abban bíztam valaki hátha tud segíteni.
http://www.snyaudio.hu/spafi/PWM_2kW/index2kW.htm ezzel érdemes-e foglalkozni? Van-e hozzá kapcsolási rajz?
Á!... az emberek rosszak... de ne add fel! Lényeges a pozitív hozzáállás!
SPafi biztosan nem fogja odaadni neked a rajzait. Vannak kipróbált működő kapcsolások miért nem azzal próbálkozol? De szerintem előbb merülj bele alaposan az elméletbe is.
Ha tudom a moduláció és de-modulációs részét akkor az nem elég? Innentől meg már akár saját erősítőt is tudnék építeni. Vagy ezen kívül tartalmaz még valami extrát?
Te valami nagyon egyszerű dolognak látod ezt... De próbáld ki és rájössz, hogy mennyi buktató van...
Mért is fogjam fel bonyolultan a dolgot? Tényleg nem értem hogy most mi az ami benne buktató/különleges azon kívül hogy impulzussal működik?
Elméletileg egyszerű a dolog. Kell készíteni egy impulzus szélesség modulátort, ami egy legalább kétszeres frekvenciájú fűrészgenerátorból, és egy komparátorból áll. Ezután egy jó minőségű gyors fel, és lefutású impulzus erősítőt, és a végén egy demodulátort, ami egy aluláteresztő szűrő.
Itt az urak evvel a visszacsatolt Ucd -s dologgal kínlódnak, aminek tényleg rengeteg buktatója van, de lelkük rajta.
Csupán annyi, hogy egy működő kapcsolási rajzot sem egyszerű reprodukálni. Ha nem tudod hogy milyen szempontok alapján tervezd meg a nyákot, akkor könnyen lehet füst a vége, amit aztán nézel majd értetlenül.
Persze hogy kínlódnak, mert nem csak a kész áramkör lesz egyszerűbb, de a kapott paraméterek (hangzás, torzítás stb.) is sokkal jobbak lesznek. Ezt olyanok is megerősítik akik nálam sokkal jobban értenek hozzá.
Én speciel a gerjedésektől irtózok. Itt meg a visszacsatolással direkt előállítjátok, aztán lehet csodálkozni, hogy nem lehet kézbentartani. Mitől lenne jobb a hangzása, mint egy teljesen lineáris erősítőé? Dehát a hangzás, az ízlés dolga.
Ez tök jó alapnak szerintem. Önrezgőből csak a vf2-3-6 al érdemes szerintem kísérletezni. Ucd-röl ezek szerint csak rosszat hallani.
Idézet: Tudnék pár dolgot felsorolni. Van amiben jobb és van amiben rosszabb. A kapcsolóüzemben nem játszik a félveztőkarakterisztika lineárisként használt tartománya, így az általa okozott torzítás sem. Nincs olyan jellegű hőtorzítás, mint egy lin erősítőben. Nincs a félvezetők asszimmetrikus bétájából/meredekségéből és eltérő karakterisztikájából adódó torzítás, nem kell párba válogatni a tranyókat. „Mitől lenne jobb a hangzása, mint egy teljesen lineáris erősítőé?” Tehát: egyrészt azt kell meglátni, hogy ez egy más tecnológia mint egy lin. erősítő, és az alkatrészek más paraméterei a fontosak, a hangzás szempontjából. Valamint azt is észre kell vennni, hogy ez akár jó is lehet, sőt megfelelő félvezetőkkel és kapcsolástechnikával akár jobb is mint egy adott lin. erősítő. De ez az összehasonlítás kissé a csöves-félvezetős összehasonlításra hajaz... és be kell látni a D osztályú tecnika fejlődik, a hozzá való félvezetők is, méghozzá igen erőteljesen. Magyarul hifi technikában is kezd versenyképessé válni....
Újabb zagyvaság...
![]()
"Én speciel a gerjedésektől irtózok. Itt meg a visszacsatolással direkt előállítjátok, aztán lehet csodálkozni, hogy nem lehet kézbentartani. Mitől lenne jobb a hangzása, mint egy teljesen lineáris erősítőé? Dehát a hangzás, az ízlés dolga." ez akkor mi?
Engem nem kell meggyőzni. Az első PWM erősítőt 64 -ben építettük, mert olyan helyen dolgoztam, ahol kapcsoló tranzisztor volt bőven, de azokkal egyszerűen képtelenség volt jó erősítőt építeni. Ezért mentünk ilyen irányba, és bizony nagyon is bevált. Aztán később a 70 -es években találkoztam 1000 W -os gyári PWM erősítőkkel zenekari hangosításokra.
Egyébként az idézet félrevezető, mert a visszacsatolásos Udc, és a nem visszacsatolásos, de PWM erősítő párba állítására értettem. Ezt a PWM modem -es átvitelt egyébként az 50' években mikrohullámú átviteli láncoknál használták előszeretettel (PM12, PM24) a viszonylagosan egyszerű RF moduláció miatt. Ha ott jó volt, miért ne lenne jó a hétköznapokban is. Ebben az esetben pedig visszacsatolásról szó sem lehetett, mert a moduláció, és a demoduláció között fizikailag is 40 - 50 km távolság volt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |