Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   425 / 846
(#) Kovidivi válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Ilyen kis mértékű változással miért foglalkozol (8%?) ? Nem tudnék olyan alkalmazást, ahol ez a kis hiba kárt okozhatna. Én hagynám úgy, jó kis kapcsolás az!
(#) Alkotó válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Értem a leírt állapotot, és nem tudom mi okozza.
Azt nézd még meg légyszíves, mi történik az árammal, ha nem a labortápot babrálod, hanem a terhelés mértéke változik. Pl. a 7 ohmmal párhuzamosan kötsz még egyet, vagy rövidrezárod a kimenetet. (A valóságban ez fordul elő, ez ellen véd az áramkorlát.)
(#) proba válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Némi gerjedés gyanúm van.
(#) Lac364 hozzászólása Aug 16, 2012 /

Üdv m!
Múltkori Lm338 kapcsolási rajzomat némileg módosítottam.
Így szívesen vennék hozzászólásokat .
A kapcsolás így szimulátorban hibátlanul működik.
(#) kosa_zsoe válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Alkotó, kipróbáltam a javaslatod, bekötöttem még egy ellenállást párhuzamosan a 7 ohmossal és az áramkorlát teszi a dolgát, tehát meggátolja hogy megnőjön az áram.

moderboy: Ha neked sem működött rendesen a tesztpanelről akkkor az lesz, hogy készíttetek neki egy rendes NYÁK-ot, és arról próbálgatom a tápot (nem a tesztpanelről). Mikor megleszek vele még jelentkezem.

Köszönöm a válaszokat.
(#) proli007 válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1

Hello!
- Mit csinál az LM338 a tápban? Nézelődik? Mert csak áramot erősít, más dolga nincs.
- Q2 tranyóval kialakított áram referencia, 14%-ot fog változni 1,2V és 30V közötti kimenő feszültségnél.
- 1A erősítőnek túl nagy a bementi feszültség tartománya (CMRR)
- Q1 tranyó, inkább diódás VAGY kapu, mint tranzisztor.
- Szerinted mekkora lesz a kimenőáram rövidzár esetén? Mert szerintem 5A mindenkor..
- Jelenleg 29,76V a kimeneti feszültség. Most ki szabályoz? Mert szerintem senki. Sem az 1D, sem az LM338.
Gyanítom most "ki van akadva". Uki=1+(R21/R17)*Vref= 1+(330k/30k)*2,674V=32V A kimenet meg 29,76V
Ha az LM szabályozna, akkor Comm és UKi között 1,2V-nak kellene lenni. Jelenleg 30,26V-29,89V=370mV van.
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza kosa_zsoe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Rövidzárral is próbáld ki, akkor is változatlannak kellene maradnia a beállított áramnak.
[OFF]A tesztpanel nem törvényszerűen rossz dolog, de bizonyos kritikus esetekben számít a kötések helye és a felfűzési sorrend. Egyáltalán nem biztos, hogy a tesztpaneleden felépített táppal baj van, de nem is zárható ki egy ilyen hibaforrás.
(#) Lac364 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Q2 tényleg változik bár szimulátoron nekem 4 % mutat.A 1A Input Feszültsége -0.3-32V.Egy ellenállás osztóval ez orvosolható.Viszon Cmrr nem találom az Lm324 adat táblázatában.Bár valóságban azt hiszem még egy plusz potival kel kalibrálásra bírni az igen kis feszültség különbség végett macerás a referencia feszültség beállítása.Q1 -nek ténylegesen a nyitó feszültség esését használtam ki referencia feszültségnek ,pontosabbnak bizonyult mint mintha egy diódát használtam volna.Igaz diódánál nem néztem hogy ténylegesen 1.25-30V tartományban mennyi hibaszázalékkal tartja a referencia feszt.Utána nézek.Tulajdon kép valójában "ki van akadva"Mert ez max fesz melyet kiadhat.Bár igazad van hisz szabályzás nélkül instabillá válhat a kimenet.
Köszönöm az észrevételt újra "berágom" magamat szabályzási körbe.
(#) _vl_ válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Idézet:
„Q1 -nek ténylegesen a nyitó feszültség esését használtam ki referencia feszültségnek ,pontosabbnak bizonyult mint mintha egy diódát használtam volna.”

Nane. Azért egy 10 forintos Zener-diódának bele kéne férnie a költségvetésbe, ha már a 40 forintos TL431 "túl drága"...
Egy sima diódánál vagy egy tranzisztornál referenciafeszültségről beszélni, az azért komoly túlzás.

Még egy kérdés. Azt jól tudom hogy az Lm338-nek van 5Amperes áram korlát védelme?S még egy hozzá fűzni való a kapcs rajzhoz igaz a rajzon s a szimulátor sincs rajta hogy majd 5db Lm338 lesz egyenként 0.1ohmmal lekötve.
Remélem üzemképesen. De akkor nem lenne labortáp. :pirul:
(#) Lac364 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Nincs költségvetési problémám.De motivált az egyszerüség is.TL431 ha jól emlékszem nem tolerálná 1.25V-os kimeneti szintet.Magyarán 1.25v-ból nem tudja elő állítani a 500mV -os referencia feszt.
De javíts ki ha tévedek.
(#) _vl_ válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

A TL431 2.5V-os referenciát ad. A lerajzolt kapcsolásba triviálisan természetesen nem helyettesíthető be. Viszont van csillió műveleti erősítő már most is benne, egyet akár fel is használhatsz a referencia leosztására/felszorzására.
(#) (Felhasználó 75345) hozzászólása Aug 17, 2012 /

Alkotó! Esetleg nem tudnád kilistázni a tápegységhez szükséges alkatrészeket? Nemtudom ki hogy van vele, de számomra elég körülményes a kapcsolási rajzból kiválogatni meg kikeresni, hogy mi micsoda

Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e?
Van itthon egy ami újnak tűnik, de legutóbb mikor ezt a fajta ic-t használtuk egy volt kolégámmal, akkor inverter építési projekt volt, és pár darab sajnos megsült...

Egyébként kész a panel...eléggé tetszetős
(#) Ghoost válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia

Idézet:
„...Az LM324-et hogyan lehet letesztelni, hogy jó e? ...”

Peldaul: Műveleti erősítő teszter

Ha valaki meg nem elozz, mig ujra gepkozelbe leszek, akkor ha nem felejtem el, listazok egyet neked.
/azt hiszem keszitettem egyet /

EWB.pdf

(#) Lac364 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Igen .Van esetleg valami konkrétabb elképzelésed is?
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Igertem egy listat.

A lista az en feszultseg es aramigenyemhez igazitva.
R2; R3; R10

Labprtap.xlsx

(#) proli007 válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Hello!
- Amit írsz, az a bement abszolút tartománya, ami nem azt jelenti, hogy azon belül működik is.. A CMRR pedig ott vigyorog az LM324 adatlapján. De az, a VICR tartományában igaz. Ami Ut-2V-ot jelöl meg. Vagy is ha a táp kimeneti feszültsége 30V, akkor ehhez, 32V táp kell az IC-nek. De ez az abszolút maximuma! Így stabilizálni kellene a bemeneti egyenfeszültséget, hogy az LM max tápját ne lépjed túl. Az LM338-nak viszont 3V többletfeszültségre van szüksége, a stabilizáláshoz (brummal együtt) Vagy is a LM324 bemenetére osztó kell.
- Nem jól tudod az LM338 névleges árama 5A, belső "áramkorlátja" 7..12A között van valahol. De adatlapon minden rajta van..
üdv! proli007

Köszi választ.Sajnos a meglévő toroid nem lesz így alkalmas 30v-os táphoz .Így nem is célom hogy elérjem a 30V stab feszt.Viszont így egy másikat fogok használni melynek a kimenő s egyenirányított kimenete 24V 33A
.De ez nekem így is lefedi a 12V-15V határt tehát nem gond. Viszont így a kimeneti fesz az általad adott infók alapján max 21V lehet.Számomra ez is megfelel.
Köszönöm választ így ezek szerint módosítom a rajzot.
(#) guliver83 hozzászólása Aug 17, 2012 /

Elkezdtem építeni én is egy labortápot, jelenleg így áll.
(#) kocsgab002 válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Szia.
Megkérdezhetem, hogy melyik tápot építed meg?
Köszi
(#) Ghoost válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nekem nagyon az Alkotos v2.7.4-nek tunik A kivezetekezett ateresztokkel.
(#) guliver83 válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Így van Alkotó tápja (Labortáp LM324-el v2.7.4b)
(#) (Felhasználó 75345) hozzászólása Aug 18, 2012 /

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha 2db 4A-es egyenirányító hidat párhuzamosan egymáshoz kapcsolok, akkor összeadódik a teljesétményük, uye?

Az SB560-as diódát lehet valamien másikkal helyettesíteni? Mondjuk BYC8-600? Vagy esetleg egyCTB-34 DUAL SCHOTTKY Egyik felét felhasználni? Ez utóbi nemtudom mennyire működőképes dolog, és ne haragudjatok, ha iró nagy hülyeségeket kérdezek

Egyébként nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget mindenkinel!
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Az SB560 egy elég jó Schottky-dióda. Ha valahova ilyet rajzoltak be, akkor nem javaslom helyette 2x-3x ekkora nyitófeszültségű "sima" dióda beépítését.
Az MBRxx széria tagjai (pl. MBR20100CT) hasonlóan jó Schottky-diódák, azokkal lehet helyettesíteni. A CTB34-et nem ismerem, lehet, hogy az is jó.
Ár szempontjából az SB560 elég jó, ha a hűtése elég, akkor annyi pénzért nemigen kapsz nála jobbat.

Diszkrét diódát, egyenirányítót alapvetően nem kötünk párhuzamosan, ha az egy darabra megengedett áramnál nagyobbat akarunk átengedni. Kell nézni nagyobb áramot elviselőt, esetleg egyenirányító helyett nagyobb diszkrét diódákat használni (lehetőleg Schottky-diódákat). A 4A nem akkora áram, hogy ne lehetne könnyűszerrel nagyobbat találni.
(#) (Felhasználó 75345) válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Ezeket azért kérdeztem, mert van itthon sok bontott alkatrész, és próbálom maximálisan minimalizálni a költségeket... Még talán a diódahíd lenne a leg kisebb gondom, de kell beszerezni több másmien alkatrészt is Zéner dióda, shottkey, meg azthiszem ellenállásbol sem lessz itthon mindegyik fajta. Szóval habár nem túl drága alkatrészekröl van szó, de mégiscsak kell költenem rá.
(#) Ghoost válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nalam az egesz tap anyagigenye cirka 4e volt. plusz a muszerek es a hutesvezerles anyaga.
(#) (Felhasználó 75345) válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Nálam most a 2000HUF is sok...kicsit x@rban a haza... Ha más nem lessz akkor kicsit eltolódik az összerakás...A travó meg a pufferkondi a leg drágább talán, azok megvannak A Tranzisztorokat kell beszereznem még meg amiket írtam előzőleg...
To220-as tokozásu tranzisztort nem tudna ajánlani valaki az eredetiek helyett? Azokat sokkal egyszerűbb felszerelni részemröl...
(#) Ghoost válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Megertelek. Nalam is szukos /volt/ a dolog.
Oly sokszor leirtuk, hogy
A To3 helyett, mas tokozas alkalmazasa rejt nemi veszelyt magaban. homegfutas
Volt aki BD249-el oldotta meg, ez SOT-93-as. 445ft
T218as a TIP3055 237Ft
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 75345) hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Idézet:
„To220-as tokozásu tranzisztort nem tudna ajánlani valaki az eredetiek helyett? Azokat sokkal egyszerűbb felszerelni részemröl...”

Csak teljesítményben nem tudnak annyit, mint a TO-3-asok. Azért is kerülnek kevesebbe.
A trafón és a pufferkondin kívül a teljesítménytranzisztorok lesznek még a legdrágább tétel.
Hány V és hány A-ben gondolkodsz?
(#) (Felhasználó 75345) válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Alkotó tápját építem meg...Egyenlőre csak egyet, de kettő van tervben( szimmetrikus táp miatt) Kicsit magasabb a tápfeszültségem mint kéne, de elméletileg ennél a kapcsolásnál nem gond...azaz meg lehet oldani a működését. 3.5V a többlet..(38.5V) 5A-t tud a trafó ha jól számoltam...(160VA)
Következő: »»   425 / 846
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem