Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   239 / 993
(#) Owen hozzászólása Aug 28, 2012 /

Üdv Mindenkinek, egy kis segítséget szeretnék kérni.

Adott egy lakás(pest belváros), és megkértek, hogy a legszükségesebbeket tegyem meg villanyszerelésileg, de szűkös kerettel.

Az óra átíráskor kértem ajándékozzanak meg normális feljövő kábelekkel így 6-os MKH-k hozzák a 3X16 Ampert.
Betettem egy FI relét, az órától feljövő PEN-ről levettem a védőföldet, a Fi után pedig megvan a Nulla sín és a 3 fázis elosztva 9 megszakítóra. A lakásban található csöveket, fém testeket EPH-ra hoztam.
1. - Eddig jó?
2. - A 3 fázis mellett feljövő PEN-t honnan tudom, hogy tuti az-e és szétválaszthatom?
3. - A EPH-ra hozott cuccokat illene egy házközponti EPH kapocsra tenni nem? Honnan szedjek olyat?
4. - A fürdőben a dugaljak földelése a vízcsövegről volt megoldva egy csempe mögé bemajszolt sima 1,5-es dróttal, a konyhában a padlóból bukkant elő egy 4-es rézvezeték egy óncsőből ami egy idő után átment 3 összesodort 1,5-esbe és igy táplálták a konnektorok földpontját, gyanítom ez a fő viznyomóra volt kötve. Ezek pókhálót alkottak és felfőzve eljutottak a régi elosztóig egy sínre és innen kaptak a szobák földet. Na ezt kivágtam és csak a "saját" FI előtti földemet használom mindenhol, jó ez így?
(#) kameleon2 válasza Owen hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Szia! Ahol szétválasztod a PEN PE-re és N-re célszerű ott kialakítanod az EPH csomópontot is. Sok nagy cégnek is van ilyen kész kapcsa például . A vízcsöves megoldás egyértelműen rossz volt. A vízcsövet, fűtéscsövet nagyobb kiterjedésű fémtárgyakat és kézzel elérhető fémtestű lámpákat mindenképpen be kell kötni. Ha van netán keringető szivattyú is - annál a cső elejét és végét is össze kell kötnöd, valamint igaz ez a gázórára is. Ugyanígy a zuhanytálcát, kádat is be kell kötni az EPH-ba.
(#) ötfelezős válasza Owen hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

4 vezetővel jöttek fel? És az hatos? E pillanatban PEN vezető rézből min. 10 mm2 kellene, hogy legyen...
(#) balzsi hozzászólása Aug 28, 2012 /

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, mi a H sín? Ugyanis TS sínről, kalapsínről, C sínről hallottam, de a H sínről fogalmam sincs, viszont több elemnél is írják, hogy erre pattintható. Esetleg egy linket tudna valaki erre a termékre?
(#) Owen válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Először is köszi a választ!

Úgy csináltam, hogy az órától feljövő kék vezeték bemegy a FI relé-be, ugyaninnen egy zöld-sárgával rámentem a védőföld sínre, a FI után a nulla pedig megy a nulla sínre.
(A szín persze most "mindegy")
A FI előtti védőföld sínt akkor használhatom EPH csomópontnak vagy külön legyen?
Még annyit, hogy vízkiállásoknál nem nagyon hagytak helyet a EPH bilincsnek, szóval ha rárakom akkor azt be fogják vakolni, ilyenkor van valami megoldás?
Nagyon gáz ha pl. gázóránál egy közeli konnektor alá fut be egy pipával az EPH és a dobozán áthúzva megy a csomópontig?
(#) Owen válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

ELMŰ regisztrált embere húzta a 6-ost, azt hittem tudja mi szabvány. Persze én sem tudtam, úgy itéltem meg a 6-os elég lesz. Plombálni jönnek még, majd indítvényozok egy cserét.
(#) balzsi válasza Owen hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Kedves Owen!

Ha jól értem, az órától jövő PEN-t kötötted a FI relére. Azért javasolnám, hogy vess egy pillantást a mellékelt pdf fájlra, mert számomra sántít a te megoldásod.
(#) Owen válasza balzsi hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Óra előtt is 4 vezeték van, óra után is 4 vezeték van, valahol szét kell választanom, nem?
(#) tomikapc válasza Owen hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

FI relé bekötése előtt kell szétválasztani.
(#) Owen válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Tehát, PEN vezetőt rá a védőföld sínre és erről a sinről egy vezeték a FI relébe? Csak mert az enyém is ugyanezt tudja, csak a két 6-os MKH-t a FI relé kapcsán gondoltam lehúzni, ergo stabilabbnak itéltem. De ha szabálytalan szedem is szét.
(#) balzsi válasza Owen hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

A "szabálytalan" szón van a hangsúly. Egy érintésvédelmi ellenőrzésnél azt jegyzőkönyvezik ha a PEN az N sínre van kötve és onnét van bontva PE sínre.
(#) tomikapc válasza Owen hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

A védőfölden a lehető legkevesebb kötés legyen. A FI-t meg csak a PEN szétválasztása után rakhatod, különben sosem fog leoldalni. De a nálam okosabbak majd leírják pontosan
(#) Owen válasza balzsi hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Köszönöm balzsi, ha szabálytalan akkor szétveszem a sínen.
(#) Owen válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

tomikapc, szerintem azért leold az, mert szét van választva FI előtt, az egy dolog, hogy épp az ő kapcsán, nem?
(#) tomikapc válasza Owen hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Ha előtte van szét választva, akkor leold, ha utána akkor sosem. Bár nehéz kivenni az írásból, hogy akkor most ténylegesen hogy van.
(#) _vl_ válasza Owen hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Nem azért szabálytalan, mert így ne oldana le, hanem mert egy esetleges szakadás, kötéslazulás esetén nagyobb esélye van az áramütésnek.
(#) tomikapc válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Az előző PDF alapján én ide tenném a FI-t.

fi.png

(#) plepi válasza balzsi hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Teljesen mindegy nekem bejön a pen egy sinre és itt van szétválasztva ebbe a sínbe van belekötve a pe és az n is ha teszel mégegy sínt a pe-nek akkor a két sínt össze kel kötni tehát a lényeg ugyanaz.
(#) plepi válasza Owen hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Elég oda a 6-os vezeték bőven! Nem kell cseréltetni.
(#) pucuka válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Oda nem teheted, csak a mérőóra után, kWh -val jelölve.
A szaggatott vonalon bellüli terület a szolgáltató hatásköre.
(#) tomikapc válasza pucuka hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

bocsánat tényleg, siettem, nem is néztem, hogy hol az óra
(#) pucuka válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Egyébként az óra után ugyanabban a pozícióban jó.
(#) balzsi válasza plepi hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

A lényeg valóban ugyanaz. Én csak a szabályos kivitelezés végett említettem. Akinek viszont csak a megfelelő működés a fontos, annak természetesen elegendő egy sín is.
(#) Owen hozzászólása Aug 29, 2012 /

Rendben Uraim, nekem a lényeg, hogy ne csak működőképes legyen hanem szabályos is. Nekem az órától csak 3 fekete és egy kék jön, szóval csak az elosztótáblán tudom szétvenni egy sínen és a sínről megyek rá a FI-re.
- A többi kérdésben tudnának esetleg segíteni? (#1288016)
(#) ötfelezős válasza plepi hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Elég oda a 6-os vezeték bőven! Nem kell cseréltetni.

Miért elég, te mit tudsz? Én a szabványt olvasom, aszerint nem elég.
(#) zoli_varga válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Idézet:
„4.2.2. A méretlen fővezeték keresztmetszete ? anyagától függetlenül - annak több fogyasztási helyet ellátó
részein legalább 10 mm2
, az egyetlen fogyasztási helyet tápláló részein legalább 6 mm2
legyen.

MSZ447 szerint megfelelő lenne.
(#) tibibalogh520 válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Szia!
Mint fővezeték elég lenne, de mint PEN vezető, már nem.
Szerintem Ötfelező is erre gondolt...
Ha vissza olvasol, pont ez a kérdező problémája, hogy nincs fel vezetve külön védővezető, csak a fázis, és a nulla. És ez utóbbi lenne kinevezve PEN vezetőnek. Ehhez viszont kevés a 6-os keresztmetszet.
(#) zoli_varga válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Újra végigolvastam a problémát. Igaz hogy a PEN vezető 10mm2 kell hogy legyen minimum. Ha viszont már az óra előtt megtörtént a szétválasztás akkor elég lenne. Ez úgy látszik kivitelezői hiba lészen.
(#) _vl_ válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Idézet:
„Ha viszont már az óra előtt megtörtént a szétválasztás akkor elég lenne.”

De akkor 5 vezetéknek kéne lennie. Amúgy ha tippelnem kéne, én arra tippelnék, hogy szét van az már választva, csak a PE-t "lent felejtették" az urak...
(#) tomikapc válasza Owen hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Mindenképpen érdemes rákérdezni a szolgáltatónál, hogy N vezető-e vagy PEN, ha PEN, akkor miért hatos.
Én először a bejövő PEN-t egy sínre kötném, ehhez 6-ossal a fém testeket, csöveket stb. Innen külön 6-os a FI-be (kék), külön 6-os a PE sín-re (sárga/zöld). Innentől pedig egyértelmű, a 3 fázist és a nullát a FI-ről le lehet venni, a PE sín meg adott. Én így oldanám meg, kérdezem a szakikat jó ez így? Mondjuk amilyen paranoiás vagyok inkább 2 külön 6-ossal kötném össze a sínt, amire bejön a PEN és a PE sínt, biztos, ami biztos.
Talán így van a legkevesebb kötés a védőfölden. A nulla és a fázis eleve nem számít annyira, mert ha ott szakadás van, azt egyből észrevenni...
Ez csak egy lelkes érdeklődő véleménye!
Következő: »»   239 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem