Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Mindenkinek, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy lakás(pest belváros), és megkértek, hogy a legszükségesebbeket tegyem meg villanyszerelésileg, de szűkös kerettel. Az óra átíráskor kértem ajándékozzanak meg normális feljövő kábelekkel így 6-os MKH-k hozzák a 3X16 Ampert. Betettem egy FI relét, az órától feljövő PEN-ről levettem a védőföldet, a Fi után pedig megvan a Nulla sín és a 3 fázis elosztva 9 megszakítóra. A lakásban található csöveket, fém testeket EPH-ra hoztam. 1. - Eddig jó? 2. - A 3 fázis mellett feljövő PEN-t honnan tudom, hogy tuti az-e és szétválaszthatom? 3. - A EPH-ra hozott cuccokat illene egy házközponti EPH kapocsra tenni nem? Honnan szedjek olyat? 4. - A fürdőben a dugaljak földelése a vízcsövegről volt megoldva egy csempe mögé bemajszolt sima 1,5-es dróttal, a konyhában a padlóból bukkant elő egy 4-es rézvezeték egy óncsőből ami egy idő után átment 3 összesodort 1,5-esbe és igy táplálták a konnektorok földpontját, gyanítom ez a fő viznyomóra volt kötve. Ezek pókhálót alkottak és felfőzve eljutottak a régi elosztóig egy sínre és innen kaptak a szobák földet. Na ezt kivágtam és csak a "saját" FI előtti földemet használom mindenhol, jó ez így?
Szia! Ahol szétválasztod a PEN PE-re és N-re célszerű ott kialakítanod az EPH csomópontot is. Sok nagy cégnek is van ilyen kész kapcsa például . A vízcsöves megoldás egyértelműen rossz volt. A vízcsövet, fűtéscsövet nagyobb kiterjedésű fémtárgyakat és kézzel elérhető fémtestű lámpákat mindenképpen be kell kötni. Ha van netán keringető szivattyú is - annál a cső elejét és végét is össze kell kötnöd, valamint igaz ez a gázórára is. Ugyanígy a zuhanytálcát, kádat is be kell kötni az EPH-ba.
4 vezetővel jöttek fel? És az hatos? E pillanatban PEN vezető rézből min. 10 mm2 kellene, hogy legyen...
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, mi a H sín? Ugyanis TS sínről, kalapsínről, C sínről hallottam, de a H sínről fogalmam sincs, viszont több elemnél is írják, hogy erre pattintható. Esetleg egy linket tudna valaki erre a termékre?
Először is köszi a választ!
Úgy csináltam, hogy az órától feljövő kék vezeték bemegy a FI relé-be, ugyaninnen egy zöld-sárgával rámentem a védőföld sínre, a FI után a nulla pedig megy a nulla sínre. (A szín persze most "mindegy") A FI előtti védőföld sínt akkor használhatom EPH csomópontnak vagy külön legyen? Még annyit, hogy vízkiállásoknál nem nagyon hagytak helyet a EPH bilincsnek, szóval ha rárakom akkor azt be fogják vakolni, ilyenkor van valami megoldás? Nagyon gáz ha pl. gázóránál egy közeli konnektor alá fut be egy pipával az EPH és a dobozán áthúzva megy a csomópontig?
ELMŰ regisztrált embere húzta a 6-ost, azt hittem tudja mi szabvány. Persze én sem tudtam, úgy itéltem meg a 6-os elég lesz. Plombálni jönnek még, majd indítvényozok egy cserét.
Kedves Owen!
Ha jól értem, az órától jövő PEN-t kötötted a FI relére. Azért javasolnám, hogy vess egy pillantást a mellékelt pdf fájlra, mert számomra sántít a te megoldásod.
Óra előtt is 4 vezeték van, óra után is 4 vezeték van, valahol szét kell választanom, nem?
FI relé bekötése előtt kell szétválasztani.
Tehát, PEN vezetőt rá a védőföld sínre és erről a sinről egy vezeték a FI relébe? Csak mert az enyém is ugyanezt tudja, csak a két 6-os MKH-t a FI relé kapcsán gondoltam lehúzni, ergo stabilabbnak itéltem. De ha szabálytalan szedem is szét.
A "szabálytalan" szón van a hangsúly. Egy érintésvédelmi ellenőrzésnél azt jegyzőkönyvezik ha a PEN az N sínre van kötve és onnét van bontva PE sínre.
A védőfölden a lehető legkevesebb kötés legyen. A FI-t meg csak a PEN szétválasztása után rakhatod, különben sosem fog leoldalni. De a nálam okosabbak majd leírják pontosan
![]()
Köszönöm balzsi, ha szabálytalan akkor szétveszem a sínen.
tomikapc, szerintem azért leold az, mert szét van választva FI előtt, az egy dolog, hogy épp az ő kapcsán, nem?
Ha előtte van szét választva, akkor leold, ha utána akkor sosem. Bár nehéz kivenni az írásból, hogy akkor most ténylegesen hogy van.
Nem azért szabálytalan, mert így ne oldana le, hanem mert egy esetleges szakadás, kötéslazulás esetén nagyobb esélye van az áramütésnek.
Az előző PDF alapján én ide tenném a FI-t.
Teljesen mindegy nekem bejön a pen egy sinre és itt van szétválasztva ebbe a sínbe van belekötve a pe és az n is ha teszel mégegy sínt a pe-nek akkor a két sínt össze kel kötni tehát a lényeg ugyanaz.
Elég oda a 6-os vezeték bőven! Nem kell cseréltetni.
Oda nem teheted, csak a mérőóra után, kWh -val jelölve.
A szaggatott vonalon bellüli terület a szolgáltató hatásköre.
bocsánat tényleg, siettem, nem is néztem, hogy hol az óra
Egyébként az óra után ugyanabban a pozícióban jó.
A lényeg valóban ugyanaz. Én csak a szabályos kivitelezés végett említettem. Akinek viszont csak a megfelelő működés a fontos, annak természetesen elegendő egy sín is.
Rendben Uraim, nekem a lényeg, hogy ne csak működőképes legyen hanem szabályos is. Nekem az órától csak 3 fekete és egy kék jön, szóval csak az elosztótáblán tudom szétvenni egy sínen és a sínről megyek rá a FI-re.
- A többi kérdésben tudnának esetleg segíteni? (#1288016)
Elég oda a 6-os vezeték bőven! Nem kell cseréltetni.
Miért elég, te mit tudsz? Én a szabványt olvasom, aszerint nem elég.
Idézet: „4.2.2. A méretlen fővezeték keresztmetszete ? anyagától függetlenül - annak több fogyasztási helyet ellátó részein legalább 10 mm2 , az egyetlen fogyasztási helyet tápláló részein legalább 6 mm2 legyen.” MSZ447 szerint megfelelő lenne.
Szia!
Mint fővezeték elég lenne, de mint PEN vezető, már nem. Szerintem Ötfelező is erre gondolt... Ha vissza olvasol, pont ez a kérdező problémája, hogy nincs fel vezetve külön védővezető, csak a fázis, és a nulla. És ez utóbbi lenne kinevezve PEN vezetőnek. Ehhez viszont kevés a 6-os keresztmetszet.
Újra végigolvastam a problémát. Igaz hogy a PEN vezető 10mm2 kell hogy legyen minimum. Ha viszont már az óra előtt megtörtént a szétválasztás akkor elég lenne. Ez úgy látszik kivitelezői hiba lészen.
Idézet: „Ha viszont már az óra előtt megtörtént a szétválasztás akkor elég lenne.” De akkor 5 vezetéknek kéne lennie. Amúgy ha tippelnem kéne, én arra tippelnék, hogy szét van az már választva, csak a PE-t "lent felejtették" az urak...
Mindenképpen érdemes rákérdezni a szolgáltatónál, hogy N vezető-e vagy PEN, ha PEN, akkor miért hatos.
Én először a bejövő PEN-t egy sínre kötném, ehhez 6-ossal a fém testeket, csöveket stb. Innen külön 6-os a FI-be (kék), külön 6-os a PE sín-re (sárga/zöld). Innentől pedig egyértelmű, a 3 fázist és a nullát a FI-ről le lehet venni, a PE sín meg adott. Én így oldanám meg, kérdezem a szakikat jó ez így? Mondjuk amilyen paranoiás vagyok inkább 2 külön 6-ossal kötném össze a sínt, amire bejön a PEN és a PE sínt, biztos, ami biztos. Talán így van a legkevesebb kötés a védőfölden. A nulla és a fázis eleve nem számít annyira, mert ha ott szakadás van, azt egyből észrevenni... Ez csak egy lelkes érdeklődő véleménye! |
Bejelentkezés
Hirdetés |