Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   243 / 993
(#) _vl_ válasza mugab hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Továbbá ha nincs ráírva, hogy bírná a 230V-ot, akkor érintésvédelmileg is necces belevezetni a hálózati feszültséget, mert még el talál patkolni tőle valaki, és akkor kínos kérdések következnek.
(#) Balaa16 válasza mugab hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Szia!
Köszi a válszt. Ez egy "Ikarus kapcsoló". Akkor inkább nem próbálom ki, nem akarok füstöt. Így néz ki, ekkora a külső mérete. Én inkább ebbe vezetnék 230V-ot, mint ebbe.
Üdv! Balázs
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) kortez17 válasza granpa hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

pedig annál jobb nincs
(#) oriza hozzászólása Szept 22, 2012 /

Szia Mindenki!
Nem igazán tudtam eldönteni, hol tegyem fel a kérdésemet! De azt hiszem, hogy inkább villanyszereléssel kapcsolatos. Adott egy OKI OL400EX led lézernyomtató, aminek az alábbi a hibája: a fűtő egységben egy 6 mm átmérőjű 27cm hosszú 230 voltos 400 wattos halogén izzó kiégett. Ez az izzó egy 16 mm belső átmérőjű alu hengerben foglal helyet, ez fűtötte fel az egységet, vagyis az alu csövet. A henger forog az izzó áll. Nem sikerül pótolni, mert már nem gyártják - mondták a szervizben! Arra gondoltam, hogy egy ilyen méretű, "valamire" - vagy a kiégett izzóra - tekercselt fűtőrúddal lehetne e helyettesíteni ezt a kiégett izzót? Persze ki kéne számolni, hogy miből! Na, ehhez nem értek! Mellékelek képeket. Az egység közepén az alu kapszula egy hő kapcsoló, tehát nem folyamatos a fűtés.
Nagyon durva?
Szívesen veszek ötleteket!
Köszönöm!
(#) nedudgi válasza oriza hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

(#) Gabó válasza oriza hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ha nem olyan SOS akkor megtudom nézni, hogy akad e nekem ilyen méretű izzóm
(#) oriza válasza Gabó hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Hali Gabó!

Itt a méret a kritikus, leginkább a hossza! Nem SOS! Csak inkább izgalmas! Ehhez hasonlót 24 cm-es méretben találtam, ami egy mikróban van. Tehát 3 cm-rel rövidebb a szükségesnél. Tán ki lehetne "hézagolni", de nem végig fűtene és esetleg a nyomtatásnál ez látszana. Esetleg az izzó hamarabb meleg, mint egy fűtőszál? Nem tudom! A mai készülékekben is fűteni kell ezt az egységet! Ez az alap működési elv. Nem tudom a többi hogyan csinálja!? Az OKI-ban sem, de máshol se már nincsenek alkatrészek csak modulok. És persze szakember is igen elvétve. Már csak kicsavar, cserél, becsavar és kész. Nem ért hozzá a többség!
Előre is köszönöm a türelmet!
(#) Gabó válasza oriza hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Amik nekem vannak itthon és a másik helyen mind nyomtatóból vagy fénymásolóból vannak.
(#) oriza válasza Gabó hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

(#) hmzs válasza oriza hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ez a régi nyomtatókban volt divat, ma már csak fólia henger van a fixálóban - ez az egység égeti bele a papírba a festéket. A régi bevonatos alu henger sokat bír, de igen energiapocsékoló a felmelegítése, az új nyomtatókban a fólia gyorsan melegszik, ellenben hajlamos szakadni minden kis szirszartól. A teljesítmény és a méret alapján érdemes körbenézni más gyártók szervizében is, semmi varázslat nincs a halogén vonalizzóban. Rövidebb nem jó, mert a papír szélén nem fogja kellően felmelegíteni a festékport, és csak szétmaszatolódik mindentől.
(#) Sword hozzászólása Szept 23, 2012 /

Sziasztok!

Régebben már felmerült az igény, hogy áramot vigyek a kertbe. A projekt szüneteltetve lett egy időre, lehet ősszel belefogok, de az is lehet, hogy tavasz lesz belőle. Akkor olyan tanácsot kaptam tőletek, hogy mindenképp saját megszakító kellene a kerti áramkörnek. Megnéztem ezt a lehetőséget és az vele a probléma, hogy szét kéne hozzá verni a házat. Elférne a villanyóra szekrényben még egy megszakító, de a vezetékeket gyakorlatilag át kéne húzni a házon a hátsó kertig és az a gégecső, ami ebbe az irányba tart már tele van vezetékkel, egy hangafasznyi hely sincs benne. Megoldásként felmerült bennem a következő: Van egy konnektor a kazánházban, ami közel van a kerthez, megnézném, hogy mennyire önálló, vagy milyen fogyasztókkal együtt van egy megszakítóra téve. A konnektor kötődobozáról továbbvinném a vezetéket egy kapcsoló táblához, vagy csak egy főkapcsolóhoz és innen menne a kertbe. Így a teljes kör áramtalanítható. A kertben fűnyíró meg egy 380W-os szivattyú van, más fogyasztókkal együtt nem mennek. Tehát egy 16A megszakító, másfeles vezetékekkel röhögve elbírná. Védőföld viszont necces, hivatalosan központosítva van már, de nem hiszem, hogy egy pontban lenne közösítve a 0-val, mert régi a ház és kókány a villanyszerelés benne. Szóval kéne egy ÉV relé is valahova...

Bocsi, ha hosszú voltam.
(#) hmzs válasza Sword hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

ÉV (FI) relé mindenképp kell kültérre. A 1.5-es keresztmetszetű kábel meg a 16A szerintem motorikus fogyasztónál sok, főleg nagy távolság esetén. Legyen az csak 10A. Vegyél valami falon kívüli néhány modulos kiselosztót, abba belefér egy kétpólusú FI, meg egy 10A-es kismegszakító, és a kábelkötések is, és esztétikusan felszerelhető. A bekötés gondot okoz, részletezzem?
(#) Sword válasza hmzs hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Úgy érted hogy vezessek ki az említett dobozból 3 vezetéket (vagy 2-t, mert nem tudom ott pl. van-e épp földelés) és erre tegyek külön kismegszakítót és Fi relét?
Az alulméretezés nem baj? Vagy a kábel maradjon 1m5-ös csak a megszakító legyen 10A-es? A szivattyú fix, fűnyíró teljesítménye szintén (ehhez kéne kültéri konnektor), de ha már ott a konnektor, akkor nyilván másra is használnám. Így is elég a 10A?

Mindenképpen szólok majd villanyszerelőnek, de a kötési pontig, ahol csatlakozok a meglévő hálózatig, addig meg tudom csinálni, az nem probléma. De majd a szerelő megmondja, hogy melyik pontba érdemes kötni, mert jobban átlátja a hálózatot, nekem csak sejtésem van e téren.
Kerítés mellett akarom egyébként végighúzni kültéri gégecsőben, ahol meg kell leteszem a föld alá KPE csőbe. Lehet a gégecső nem a legtutibb, de az egyik ismerősömnél is tizen éve így van vezetve a kapumozgató vezetéke meg egyéb kerti cuccok. A gégecső csak le van téve a virágágyásba és semmi baja.

Egy Ilyen jó lehet nekem? 2 in 1.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
(#) hmzs válasza Sword hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Igen, így gondoltam.

Ha van rá mód, inkább KPE cső legyen, az mechanikailag is véd, és nyomásálló, tehát biztosan nem ázik be. Ez utóbbi a gégecsövekről nem annyira mondható el földbe temetve.

Minél vastagabb kábelt választasz, annál kisebb a feszültségesés (mindenféle veszteség). A megszakítóval mindig a kábelt kell védeni, nem a rákötött berendezéseket. Tehát egy 3x1.5-es kábelre legjobb a 10 amperes megszakító tartós terhelésnél, ha nincs folyamatos nagy terhelés, akkor lehet 16-os is. Amennyiben a konnektor áramkörét védő bizti értékét megközelíted, vagy túlléped, akkor mindig az fog leugrani hiba esetén, és nem a kerti. Látni kellene a ház elektromos hálózatát, hogy pontosan meg lehessen mondani a max értékeket.
Így távolból csak a védelemre kívántam reagálni. Az életvédelmi relé meg lehetőleg minél kisebb hibaáramú (30mA) legyen, és nagyobb megszakító képességű, mint a mellé kötött biztosíték.
(#) kameleon2 válasza hmzs hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Sziasztok! Csak annyit hozzászólásként, hogy a földbe rakott kábelekkel nem is annyira a víz szokott végezni, mint inkább a vegyi, gyökér és egyéb problémák. Aki nem hiszi ásson le egy csupasz alu vagy rézdarabot és nézze meg fél év múlva mi marad belőle. Nem a víz a legnagyobb baj. A KPE cső valóban stabil megoldás, de a Symalen cső korrektebb, mert a villamos paraméterei is megfelelőek. A gégecsövet "megeszi" a föld. Ha már kismegszakító akkor LS-FI és akkor korrekt a védelem.
(#) hmzs válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Tökéletesen igazad van, a Symalen a legjobb, ennek megfelelő az ára is
Magánvéleményem csak, hogy jelen esetben a felmerült müa csövek között villamos szempontból nincs nagy különbség. MT-ről beszélgettünk, ami önmagában is megfelelő szigetelést nyújt, pusztán a környezeti hatások ellen kell védeni. Mivel az MT se nem UV, se nem vízálló, így mindenképp védeni kell.
(Bár nagyapámnál az eresz alá odaszögelve elvolt vagy 15 évet a dipol antennakábel is, mint hosszabbító. Én meg szóhoz sem jutottam amikor megláttam )
(#) proba válasza Sword hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Idézet:
„vagy 2-t, mert nem tudom ott pl. van-e épp földelés”

Ez a mondat azért eléggé zavaró számomra.(A házat nem lehet körbe ásni az óráig ? )
(#) hmzs válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Miért zavaró? Ha nincs védőföld, akkor nem szabad földelt fogyasztót kapcsolni oda. Ma már alig akad földelt kialakítású kerti eszköz. Aminek nincs érinthető fém része, pl. fűnyíró, nagynyomású mosó, porszívó, fúrógép mind kettős szigetelésű, nincs a villásdugójában földelő csatlakozás. Egyedül a szivattyú lehet kérdéses, de remélem ezt a villanyszerelővel tisztázzák.
(#) proba válasza hmzs hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Ha már felteszek egy FI relét (védőföld nélkül kétséges eredménnyel) , építek valami újat, a használatot ne azzal kezdjem ,hogy ezt sem lehet bedugni,azt sem lehet bedugni.Elég ha megépítés után 5-10 évre jelentkeznek ezek a problémák.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

FI relé működéséhez nincs szükség védőföldre. A működése pont azon alapul, hogy a fázis, és a nulla vezetőn folyó áramok összege nulla. Ha nem nulla, akkor az áram másfelé folyik (rajtad keresztül) és akkor bont.
(#) Sword válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Túl sok munka lenne. Egyrészt át kéne fúrni a falat a villanyóraszekrénynél, aztán kivésni, hogy gégecsővel le tudjak menni a talajszintig. Itt jön egy 80 cm széles betonjárda, vagy aláások, vagy feltöröm. Aztán még 20m a hátsó kertig. Aránytalanul sok munka.
Védőföld szinte sehol nincs a házban, talán épp az alagsorban (ahonnan venném az áramot) ott lehetséges, hogy van. Igazából az összes konnektorba be kéne húzni egy föld vezetéket és a villanyóránál közösíteni a nullával.
Tudom, hogy ez nem magyarázat, de sajnos eddig is egy 2x1,5-es hosszabbítóról ment a szivattyú mióta az eszemet tudom. Esetleg külön a kerti áramkörnek leüthetnék egy földelő szondát. Ez így megoldható? Nem akarnám emiatt az egész ház elektromos hálózatát szétborítani. ~30 éve működik, nem gondolom, hogy komolyabb pénzmag nélkül érdemes lenne hozzányúlni.

hmzs: a gégecsövet semmiképp nem tenném a föld alá. A kerítésre olyan 20 cm magasan felfogatnám. Ahol le kell vinni a föld alá, ott behúznám plussz egy KPE csőbe.
Konkrétumokat majd egyeztetek a villanyszerelővel. Nem csinálok olyat, amiben nem vagyok 100%-ig biztos, még ha utána is olvasok/kérdezek ezeknek a témáknak.
(#) kameleon2 válasza Sword hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Hát hallod..... Erre már csak egy válaszom van: "Ha egy férfi megígéri, hogy megcsinál valamit - megcsinálja. Nem kell ezért minden félévben emlékeztetni!" Azaz amennyi levelet írtál ez ügyben - ennyi energiával bizony már el is készült volna. Én kb 100x ástam körbe a házat, fúrtam falat stb. Könyörögve kérlek: inkább ne nyúlj hozzá, vagy használd a lengő hosszabbítót! Ha pedig nincs védőföld a házban az nem felel meg a szabványnak. Azt így is úgy is meg kell csinálni, nem halogatni.
(#) Sword válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Sajnos nem rajtam múlik. Szüleim háza, még csak a pénzt sem én kezelem, nem egyszerű így belefogni semmibe a legjobb szándékom ellenére sem. Csillió munkát megcsináltam már a házban/ház körül szigeteléstől kedve vízszerelésen át egyszerűbb villanyszerelésig mindent. Ha valakit nem kell noszogatni, hogy "csináld már meg", akkor az én vagyok.
Na mindegy. Egyszerűen úgy gondolom, hogy itt tőlem a témában sokkal okosabb/tapasztaltabb emberek vannak és rákérdezek pár lehetséges megoldásra, ami felmerült bennem. Nyilván nem a legnehezebb/legdrágább megoldást fogom választani, ha van mód másra is, de nem akarok a saját fejem után menni, mert nem vagyok villanyszerelő.
Be tudok húzni vezetéket, össze tudom kötni, ki tudom mérni a dolgokat, tudok felszerelni konnektort, kapcsolót, stb, de ennyi, nem több.
(#) zohlih hozzászólása Szept 24, 2012 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbival kapcsolatban:
Hétvégén lecseréltem a kültéri kapcsolóimat Legrand Plexo dugaljra illetve jelzőfényes kapcsolókra. Annyi hogy egypólusú kapcsoló helyére is alternatív került.
Lehet bagatel kérdésnek tűnik de ahol ténylegesen alternatívat kapcsol ott megfelelő a zöld jelzőfény erőssége, a másiknál ahol csak egypólusuként működik nagyon halvány a glimmlámpa fénye, sötétben is alig látszik.
Próbáltam kicserélni benne a lámpát, de mindegyiknél ez a baja. Nem hiszem hogy a kapcsolónak lenne hibája, mert van jelzőfény, csak nagyon halvány.
Van valakinek valamilyen 5lete erre?
Előre is nagyon köszi.
(#) hmzs válasza zohlih hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Nincs aktuális legrand katalógusom, és a plexo jelzőfényes verzióját sem fogtam még. A többi legrandból kiindulva, pont a váltó kapcsoló miatt van ez.
A váltó és a sima egysarkú kivezetései nem feltétlenül vannak ugyan ott. Márpedig ha nincs ténylegesen váltóba kötve, akkor nem záródik az áramkör a másik váltókapcsolón keresztül. Nézd meg hogy a jelzőfény melyik csavarokra ül rá, és oda kösd a vezetékeket. Ez nem biztos hogy egyszerűen csak a vezetékek áthelyezésével lehetséges, van hogy átkötések kellenek. Ha nagyon bonyolult, és a kapcsolócsaládban van sima egysarkú, lehet egyszerűbb kicserélni.
(Ezen túl kompakt izzókkal, meg elektronikus előtétekkel sem feltétlenül világit szépen a jelzőfény.)
(#) zohlih válasza hmzs hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Köszi a választ, a katalógusban egypólusúból csak nyomó van, jelzőfényesből csak váltókapcsoló.
Én sem használtam még ilyet, de megtetszett na meg ip55-ös védettség.
Mellékeltem egy képet a hátáról.
Ez után már csak az jönne, hogy meg lehet e valahogy mókolni, hogy normális legyen.

3 ilyen kapcsolót raktam házon kívülre, mint írtam annyi különbséggel, hogy azok valóban alternatívként működnek, ezt az egyet lehet csak kívülről használni, egy külső izzó kapcsolására.
Csak rossz, hogy szinte nem világít semmit.

(#) kameleon2 válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Szia! Nekem egy ilyen Ikarus nyomógomb kapcsol 230V-ot kb. 25 éve.... Akkor én sem néztem az érintésvédelmi szempontokat, de jól el van izolálva a fémrészektől - ráadásul a fémek földeltek. Ugyanilyen kivitelű kapcsoló kapcsolta az erősítőmet is - ha a világítós változatra gondolsz. csak izzót kellett cserélnem benne. Ugyanaz a Kontavill volt véleményem szerint belülről (mi más lett volna) mint amikkel szerelik a sorolható dugaljas hosszabbítókat. Ha 16A-t elbír - akkor ezt 230V-on is el fogja bírni, mivel a DC a terhelhetőség szűk keresztmetszete. Kérdés persze a szigetelés milyensége - ha az tudja a 230V-ot akkor nem lehet baj. Az én Ikarus kapcsolóim és nyomógombjaim persze AC/DC-k voltak. A tiédről van esetleg kép? Mellesleg én soha nem merném 6A fölött terhelni .
(#) mps válasza zohlih hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Szia! Az L-et összekötöd a kettessel, az L és az egyes a kapcsolód (persze az egy és a kettő felcserélhető ).
(#) zohlih válasza mps hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Lehet csak ennyi lett volna a probléma? Mert most jelenleg az 1-esbe van bekötve.
Délután megnézem.
Addig is köszi.
(#) proba válasza zohlih hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Akkor sem világít rendesen ,ha le van kapcsolva? Szerintem minden mókolás nélkül működnie kellene.Persze csak akkor .ha a kapcsolót jól értelmezem ,és egyszer az L-t az 1 re másik állásban az L-t a 2-re köti.
Következő: »»   243 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem