Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   44 / 140
(#) isti95 hozzászólása Dec 19, 2012 /

Egy tungsram pcf 80 és egy tungsram p(c?)f 201 es csövet mire lehet használni? pl.:gitártorzító?
És egy PL 500 ast?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) silent15 válasza isti95 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

A neten ahogy kutakodtam a PCF80 ra inkább azt mondanám, hogy kompletten kihozol belőle egy pár wattos erősítőt , bár inkább detektoros rádiót szoktak csinálni belőle és ahhoz egy kis végfokot.
Torzítónak meg bármi jó, csak vidd odébb a munkapontját a helyéről
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) vikipapa hozzászólása Dec 23, 2012 /

Sziasztok. Segítségeteket kérném a következő dologban. Van kettő darab ilyen Kép 1 Kép 2 VFD (NIT) csövem és be szeretném üzemelni őket. Az a probléma, hogy semmit nem tudok róluk, se típusszámot, se lábkiosztást. Esetleg ha valakinek lenne adatlapja vagy lábkiosztásról és feszültségekről infója azt nagyon megköszönném.
(#) silent15 válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Szia, igen érdekes darab, annyit tudsz nekünk segíteni , hogy kiméred a fűtést? (A 2 láb egymás mellett lesz valahol, csak "lapozgass" köztük)
(#) pucuka válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Sajnos konkrét adatokat én sem tudok, de szerencsére a cső elég jól átlátszó, a VFD meg nem egy bonyolult jószág. Van neki katódja (fűtőszál), rácsa, és anódja. Az anódja világít, arra van kenve a világító massza. A fűtés nagyon vékony szál, hogy ne látszódjon, ezért a fűtő áram/feszültség nem sok, erre vigyázz. Először ellenállás mérés, ha már megtaláltad a lábait. A rács is egy áttetsző valami, erre kell állandó + feszültséget kapcsolni. Ez sem sok, hasonlíthatod más VFD -k hasonló elektródáihoz. Az anódok a kapcsolt ++ feszültségek, ezek a 7 szegmensek.
(#) vikipapa válasza silent15 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Sziasztok. Köszönöm a segítséget. A napokban nem leszek otthon, de utána kimérem a fűtést és átnézem a lábkiosztást. Ahogy olvasgattam 5V körüli fűtés kell, az anódfesznek pedig 20-25V kell. Békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
(#) vikipapa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Helló. Megkerestem a fűtést, de rács nincs a csőben, csak a fűtőszálak mennek el a szegmensek előtt. Ilyen esetben hogyan kell használni a csövet? A fűtés mínuszát összekötöm az anódfesz mínuszával és úgy kapcsolom a szegmenseket? Ha így van akkor a fűtés lesz a rács is egyben ha jól gondolom. Segítséget előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Nem tudom biztosan, még ilyen csőhöz nem volt szerencsém, csak segítettem találgatni. Valahogy úgy kellene ahogy írod, az biztos, hogy a katódhoz )fűtőszálhoz) képest pozitívnak kell lennie a szegmensnek, amire a világító festék van kenve. Erre kell kapcsolni azt a huszonpár voltot, de lehet, hogy olyan közel van a fűtőszál, hogy elég az 5 V is, nem tudom, de óvatosan próbáld emelni az "anódfeszt". Ha már logikai áramkörökbe tervezték.
(#) vikipapa válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Már beüzemeltem és működik. Fűtésnek körülbelül 3V-ot adtam, az anódokhoz meg 28V-ot kötöttem és így már szépen működik. A leírást párszor elolvastam, de mivel konkrétumot nem találtam így inkább rákérdeztem. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

DSC_0204.JPG

(#) bakos13gab válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Lehet, hogy csak a záridő téveszt meg, de szerintem azoknak a fűtőszálaknak nem szabdna ennyire világítania. Nekem legalább is azt mondták, amikor a bárgráfról érdeklődtem, hogy nem szab szemmel láthatóan izzania.
(#) vikipapa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Állítgattam egy kicsit a tápfeszeken és ilyen lett. Amit csatolok képen a fűtés 1,38V, az anódfesz pedig 24V. A fűtőszál így, szabad szemmel nézve nem izzik, a fényerő között sincs látható különbség 24V és 30V között.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012

DSC_0206.JPG

(#) silent15 válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ha ez is egy sima VFD (és annak néz ki) akkor olyan 1,25V lesz jó neki fűtésnek, és 25-30V szegmens/rács.
(#) marone hozzászólása Dec 28, 2012 /

Cső !
A Google-n azt találtam hogy a 6N23P-t és a 6N1P-t is E88CC-nek írják.
Nem tudná valaki ezeknek a csöveknek az "ECC-s" megfelelőjét ?
Kösz !
(#) Gabi válasza marone hozzászólására (») Dec 28, 2012 / 3

Szia,
6N1P: ECC88, ECC82, ECC85 (más a fűtésük)
6N23P: ECC88

A mellékletben tudsz bogarászni, kb a közepe táján vannak.

A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) marone válasza Gabi hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Kösz, de szerintem nem jó ez a táblázat.
(#) bakos13gab válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Nekem a régebben úgy adták el a 6N1P csövet, mint ECC85-ös cső (börzén is így volt kiírva több embernél). De azért különbözik tőle. Nyilván ha amatőr körökben ismeretlen csövet adok el, akkor jobb egy ismert csőhöz kötni és úgy könnyebb eladni. Az ECC88 helyére bedugható, de teljesen más lesz a hangzása az áramkörnek (már ha audió alkalmazásról beszélünk, több ízben próbáltam már - fejhallgató erősítő, HTA30).
(#) marone hozzászólása Dec 29, 2012 / 2

"Nehogy vak vezessen világtalant.

Na de kérem !
(#) Gabi válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 29, 2012 / 6

Szerintem nem tettem egyenlőségjelet a csövek mellé. De persze ehhez látni is kéne, mert különben tényleg a "vak vezeti a világtalant". Egyébként nem adtam semmilyen tanácsot, nem írtam, hogy totálisan egyenértékűek lennének, hanem mutattam egy táblázatot (ami alapján ő el is döntötte, hogy mi az ábra). De gondolom a kommentárod hozzáfűzése nélkül rosszul aludtál volna.

Természetes, hogy más típusjelölésű csövek nem azonosak totálisan semmiben, maximum csak hasonlóak lehetnek egyes paraméterekben. Arra gondoltam, hogy az esetlegesen hasonló csövek közül kiválasztja, az adatlapok alapján, a neki megfelelőt.

Értelmes ember azt sem gondolja komolynak, hogy az ECC82, 85, 88 megegyezik, mert akkor miért adnak más típusszámot nekik. Egyébként a hetedik oldalon világosan oda van írva a "helyettesítő" táblázat alá: "Az átkötés mikéntjéről a cső mindenkori adatlapja a mérvadó. Természetesen a csövek paramétereiben is lehet eltérés, de a helyettesítés eredményeképpen a készülék használható, de a technikai paraméterei eltérhetnek az eddigiektől. " Bár gondolom ezt neked nem sikerült elolvasnod, mert ugye a "vak vezet".
Szerintem te is elgondolkozhatnál azon, hogy milyen stílust használsz.

A 6N1P-2P-3P csövek amúgy is állandó viták tárgyát képzik.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) Gabi válasza marone hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Szívesen, én sajnos csak ennyit tudtam vakon segíteni
Amúgy mibe szeretnéd helyettesíteni?
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 29, 2012 4 /

Az alapvető kérdés Így szólt:
Idézet:
„Nem tudná valaki ezeknek a csöveknek az "ECC-s" megfelelőjét ?”
Nincs ECC megfelelője, helyettesítője. Amit beteszel a helyére és működik. Számomra ezt jelenti a helyettesítő, megfelelő szó. EZ TÉNY. Innentől lehet nyafogni, magyarázkodni, mellébeszélni. De szerintem ez egy műszaki oldal alapvetően, és nem a stílusról szól.
*
*Viszont tilos a személyeskedés.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 29, 2012 3 /

A 6N23 pedig pont a szubjektivitás tárgya, műszakilag azonos az E88CC-vel, a hangján vitatkoznak ráérők. Amúgy meg BUÉK mindenkinek.
(#) pucuka válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 29, 2012 3 /

Egyetértek.
Még ha megengedsz egy kis pontosítást: "Amit beteszel a helyére és működik" ---> ugyanúgy működik.
(#) marone hozzászólása Dec 29, 2012 /

Mindenesetre jó ezt tudni hogy nincs minden (orosz) csőnek (kettőstriódának) ECC-s megfelelője. Eddig azt hittem hogy van.
Szóval azt hittem hogy ugyanazt gyártják, csak más névvel.
(#) marone válasza Gabi hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Igazából nem akartam helyettesíteni vele semmit, csak az ECC név valahogy szimpatikusabb lett volna.
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Ezen a dilemmán én már átmentem egy éve. Börzéken és hozzáértőnek tartott emberektől tájékozódtam. Vannak olyan csövek, amik esetében a legtöbb szaki véleménye azonos (például, hogy az ECC83 helyére eredményesen alkalmazható a 6N2P). Van amit írtak is, hogy a 6N23P másolata próbált lenni az ECC88-nak (hogy ez mennyire sikerült és mi a hangzásbeli különbség... hát ECC88 és ECC88 között is van különbség, nem?). A vita azért túlmutat a vak vezet világtalan sémán, de a tutit nem tudom nyilván én sem. Nekem van mindegyik csőből példányom és próbálgattam is egy két dolgot. Valahol eredményesen, valahol nem. Nyilván ezt úgy lehet megoldani, hogy az ember fogja a katalógus adatokat, görbéket és összehasonlítja majd kipróbálja élesben a dolgokat.
Szóval ez a 6NXX = ECCXX inkább iránymutató és megfelelően kell a dolgot értékelni és minden más kiderül a gyakorlatban, hallgatás -vagy füstölés - után. A net ebben kétoldalú fegyver, mert rengetegen leírják a tapasztalatukat és remek információszerző médium de azt ritkán tudni, hogy az itt fellelhető tudás mennyire pontos és objektív (főleg, hogy ennek egy része szubjektív és nehezen reprodukálható...). Na kb. ennyit az okoskodásból.
A lényeg, hogy jó ha van összehasonlítási alap, de nem kell mindent feltétlenül elfogadni.
(#) silent15 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Anett ebben két oldalú fegyver ??
(#) bakos13gab válasza silent15 hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Hát éjszaka erre futotta. A lényeg az, hogy mondjuk egy szakembernél tudod, hogy okkal mondja, amit mond, egy könyvet azért szoktak lektorálni, de a netre mindenki azt tesz fel, amit akar.
(#) silent15 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Persze értem, nem sértésnek szántam, csak éppen vicces hangulat volt itthon Előre mindenkinek BUÉK csövesek!
(#) flogistron válasza kifle hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Nem olyan vészes a helyzet.Vannak könnyen beszerezhető,kis anód feszültségű,sőt 2-3 másodperc alatt felfűtő csövek is.
(#) BEMcorp hozzászólása Jan 1, 2013 /

Üdv kedves 'Csövesek'!
A minap kicsit takarítottam a 'raktárkészletet', és van pár elektroncsövem, amiről vagy részlegesen, vagy teljesen lekopott a típusszám. Illetve, van pár, amin van azonosító, de sehol se találok adatlapot/leírást róluk.
Remélem valaki szaki felismer egyet-kettőt.
1-1 csőről több képet is csináltam, próbálva a részleteket is láthatóvá tenni.

Az egyszerűség (és a nagyobb felbontás) kedvéért, IDE tettem fel a képeket.
Következő: »»   44 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem