Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Nem vékony a huzal?
nem tudom, van egy másik szekunderem is, az 15.7 centin van tekerve 0.2-es drótból, de azzal még kissebbet szikrázik.
És a csévetest átmérője? 63mm? a primer tekercs elhelyezkedése a secunder tekercshez képest? Venni kell pár darab 1-2nanos értékű kondit és párhuzamosan-sorosan beforrasztgatni, ezzel ki lehet hangolni, nálam pl 5-10 nF os eltérés kb 5 centivel kisebb-nagyobb kisüléseket eredményezett meg combosabb szikrákat... a másik pedig, hogy ha tudsz szerezz be valami feszültség forrást és 24V-ról járasd, az is jelent jópár centit.
ui: ha 63mm a secunder és 10 centi akkor az alig 1000 menet... sokkal inkább 1500 körül kéne lennie, talán kihangolható L4-C4-el. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
igen 63mm es a átmérőjű a szekunder, a primer 9 centi átmérőn van, és az alsó 1/3-nál helyezkedik el.
És az l4 c4 kombinálásához hogy fogjak hozzá? elősször cserélgessem a kondikat?
A tekercsed "rezonancia frekvenciája" mondjuk 500 Khz kapacitással 400Khz. Ehhez kell hangolni az L4-C4-et is. A képletet ismerjük: f=1/2(pi)*(gyök)L*C mondjuk az L legyen fix és ehhez lősz be különböző kondi értékeket. De szerintem nagyon pici lett a secunder. De elsőnek a rezgőkört lődd be ha nem az igazi a tápot kéne 24V-ig növelni, és ha ígyse jo akkor új secunder. Ha van másmilyen tetőkapacitásod azzal is lehet kombinálni.
Van egy 15.7 centi hosszan tekercselt 0.2 es drótból, 63 mm-es átmérőn, de azzal a jelenlegi helyzetben kissebb volt a szikra. Így a 18 v os aksival mekkora szikrát tudok elérni ha jó?
Persze, mivel nagyobb a rezonancia frekvenciája, így tehát még inkább eltolódott. Elvileg az is jó csak számolgasd a frekvenciákat, mert ez a lelke a dolognak. Nem tudom 18Vról mennyire képes... kb 10-12 centi az ívhossz, de pl nálam 15 centi körül produkált 24V-ról de eléggé combos szikrákat, mondjuk énis akksiról hajtom (autó) ott van elég puffer.
Ok, akkor babrálok vele, majd mondom mire jutottam.
Na 15nF-os kondi helyett raktam be 4.7n-sat, és jóval nagyobb szikrát csinál, úgy látszik 15 és 4.7 közötti értékekkel kell játszani.
Apropó, a drót, ahogy megy fel a tetőkapacitásra, azon is vannak szikrák, azt hogy tudnám megszüntetni?
Valami képet tegyél fel, mert így nehéz megmondani, bár valószínűleg túl magasra tetted a tetőkapacitást, és éles töréssel vitted fel a huzalt, megsérült a szigetelés stb...
Bővebben: Link
Nem a legszebb kreálmány, ez volt a legelső amit csináltam eddig ![]() 7.5 centi van a tekercselés vége, és a fenti csatlakozás között. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
Nem az igazi, én úgy javítanám, hogy: kupak le, majd a pvc csőből lefűrészelsz (óvatosan) annyi, hogy kb 2 centi maradjon a megtekercselt rész vége és a cső teteje közt. Majd a kupakból is lefűrészelsz annyit, hogy maradjon kb 1-1,5 cm pereme ami majd rácsúszik a pvc cső végére... ragasztás, összekötés, lakk. és a tetőkapacitás is jöhet lejjebb. Az igazi az lenne, ha a tekercselés vége pont a pvc cső tetején lenne, és egyből egy rövid szakaszon csatlakozna a tetőkapacitáshoz, amit egy, a pvc cső belsejébe belenyomott "dugóra" szerelt műanyag csavarra szerelsz fel. De a lényeg, hogy csökkenjen a távolság, és ne legyen semmilyen hirtelen törés kanyar vagy valamilyen fém rögzítőeszköz.
Oks, akkor megcsinálom úgy. Még valami, amikor megy a gép, a potinál szikrázik valami. Mi az oka?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
A poti és a kezed közt jön létre ív, mivel nincs leárnyékolva a meghajtóáramkör. Tegyél rá valami műanyag kupakot.
Nem a kezem és a poti közt, hanem a poti belsejében szikrázik.
Ha forgatás közben, akkor gondolom az ellenálláspályán ugrál a csúszka.
Már rájöttem, nem volt leföldelve, azért volt, mert most már nem szikrázik a poti.
A nitrolakkot mivel lehet oldani? Mert mint a képen látszik, a drót is ami felfelé megy, le van kenve vele, és nem akarom eltépni hogyha rövidebbre veszem a tekercs tetejét.
Lakkbenzin, szintetikus vagy aromás hígító leszedné róla?
Már nem lényeges, a másik tekercsre számoltam egy jó tetőkapacitást, és most 10 centis szikrát nyomat. Tovább cserélgetem a kondit, és kihangolom még jobbra. köszi a segítséget.
Sziasztok!
Neten találtam pár 12V..100V-os mini tesla tekercs kapcsolásokat amikbe csak 1 tranzisztort használnak, és úgy gondoltam hogy én is csinálok valami hasonlót. Csináltam egy kapcsolást ami 12V...30V-on elég jól ment, kicsit bizonytalanul de működött, gondoltam feljebb nyomom a feszt kb a 10x-esére és akkor majd jó nagy szikrákat fog szórni. Működik is egy ideig de minden alkalommal megöli a FET-et. Már vagy százféle bekötést próbáltam mindenféle diódával de mindig halál a vége. A kapcsolás amit feltöltöttem jelenleg ez a legstabilabb, folyamatos üzembe 100V-ról működik(sorba van vele kötve egy 1400W-os fűtőbetét ezért lecsökken a fesz 100V-ra) szórja szépen a villanyt, de ha megszakítással üzemel(kb. 300ms-on ként 5ms-ra kapcsol be) akkor a kondinak van ideje feltölteni 325V-ra és bk. 15cm-es ívet produkál. Megszakításnál hal meg szinte mindig. Valaki tud segíteni abba hogy mit módosítsak a kapcsoláson hogy ne haljon meg a FET? Leírás a kapcsoláshoz: -Qm: először IRF740-et használtam de miután elfogytak IRFP460-al próbáltam ![]() -Q1: IRF640 ez megszakításnak van beépítve. -Q2: BC337 - A zener diódák ZPY12 -TR: Ferrit gyűrűn 30/15 menet, a primer egyik vége a tesla szekundere van kötve a másik meg a földelés
Nah. játszottam még a szerkezettel, rájöttem miért száll el a fet, nem vettem figyelembe a primer tekercs önindukcióját... a MUR460-as diódát lecseréltem egy 400V-os szupresszorra ami szintén elszállt, aztán csináltam egy "nagy áramú zenert" fetből meg kisebb zenerekből, hát azzal se ment sokáig, most beraktam egy varisztort és megy még a rövidzárt is bírja a szekunderen,
nem tudom meddig fog így menni de nem nagyon melegszik a varisztor. Folyamatos üzembe elég sercegős hangja van ami eddig nem volt, megszakítással szép nagyokat villanylik és jó hangosat csattan ![]() Folyamatos üzembe a fesz nagyon leesik, mivel a fűtőbetét még mindig az áramkörbe van, de én ezt így ilyen formába biztos nem kötöm be direktbe a 230Vac-ba, mert ha ez megáll akkor visz mindent
Nem rossz. De tápnak esetleg egy leválasztó trafó lenne jó.
Én az előző héten kezdtem el egy új projektet. Lényegében egy multifunkciós leválasztó trafó, 240VAC, 0-~350VDC, és ~480VDC kimenettel. Szinte bármire használható, csöves teslától, kapcsit tápon át, egészen az alkatrész teszttelésig. Lehet kapni pár ezer Ft-ól, de lehet készíteni is, én magam tekertem egy sajátot. 220/240V és ~1.5A 300-350W Ha unod a fűtőbetétet, akkor csak ajánlani tudom.
Nekem az lenne a cél hogy minél kisebb legyen ez a tesla, és 230Vac-ról működjön, a főtesztet én is leválasztó trafóval gondoltam, de jelenleg nem tudok szerezni se készíteni magamnak, és a tesla teljesítménye folyamatos üzembe kW-os lesz, egy 1-2 kW-os leválasztó trafó meg elég nagy. Arra gondoltam hogy van itthon 4-5 mikrosütő trafó és ha abból kettőt egymással szembe kötnék primer-szekunder-szekunder-primer akkor elméletbe megvan a leválasztó trafó.
A szembekötősdi nem igazán jó megoldás, de ha tudsz áldozz fel két mot-ot. Van egy videóm is hogyan lehet szétbontani egy mot-ot. Bővebben: Link
Jó bontást.
Ha az általad bemutatott trafót szétszedem és a szekunder helyére csinálok egy ugyan olyan tekercset mind a primer akkor jó lesz leválasztónak?
Üdv.
elkezdtem építeni egy tesla tekercset erről az oldalról:http://www.youtube.com/watch?v=X2PrPHgOy04 itt ehez a trafó egy elektromos légycsapóból van de mivel nekem nincs olyanom ezért nem lehetne valami kis trafócskával helyettesíteni?és ebbe így kell kondi??és ez csak 2 ceruzaelemről megy és azt tranformálja át magasabb feszültségre. a választ előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |