Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangerősítőkkel kapcsolatos alapkérdések
Lapozás: OK   6 / 10
(#) gyulank válasza agressiv hozzászólására (») Nov 12, 2012 1 /

L=FL+S+C; R=FR+S+C
(#) gyulank válasza agressiv hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

De a középet és mélyet a jobbra, és balra is rá kell tenni. Ha van 4 kimenet FR, FL, C, és S, és a C után kötök egy ellenállást, és S után is, és FR után is, és ezt rákötöm az R bemenetre teszerinted. Csak hogy ott van még az FL ki, és L bemenet, és ha L, és R összekötődik, még sztereó se lesz.
(#) Doncso válasza agressiv hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Én már az elején elvesztettem....
(#) Doncso válasza gyulank hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Na én kihámoztam mit akarsz, de valószínű fogalom zavarban szenvedsz. Így amit szeretnél értelmetlen.
Te azt akarod, hogy a hangkártyád 5.1 kimenetét, amiből a center mono és a sub is, ráerőszakolni egy sztereó bemenetre úgy, hogy az megmaradjon sztereónak. Itt jegyezném meg, hogy amit te középnek hívsz, az valójában egy center csatorna, akkor van értelme ha 5.1 es hangrendszert használsz, normálisan kiépítve, és 5.1 es rendszerű hangforrást hallgatsz, ez akkor jó, ha mondjuk egy oroszlán balról jobbra átmászik a filmben, a center segít a térhatás elérésében.(Ha középen áll és * egyet, akkor azt pont középről hallod, ha a center jelet közösítgeted a jobb és bal csatornával, akkor a * mindenhonnan fogod hallani) Sztereó rendszernél értelmetlen. A sub ugyanez, az egy mono jel, amiről a közép magas frekik le vannak vágva, sima sztereó kimenetnél ezt a jelösszetevőt a jobb/bal csatorna tartalmazza, így ebben az esetben is elhagyható. Szumma szummárum, ha sztereó erősítőd van, akkor menjél bele a hangkártyád menüjébe, állitsd át 5.1-ről 2.0-ba azaz sima sztereóba és egy sima jack RCA kábellel kössed rá az erősítődre. Ennél értelmesebb dolgot NEM tehetsz ebben az esetben. Így minden hang ki fog jönni az erősítődből, és még sztereó is marad.
Közben látom, hogy rendelkezel még egy sztereó erősítővel (hifi) na ez se túl nagy matek, állítsd át a hangkártyádat 4.0-ba, és a háttér sugárzó kimenetet kösd rá a hifire, annak a kimenetét meg a mögötted elhelyezett hangszórókra. Ennél nagyobb felfontású térhatást nem fogsz tudni elérni ezekkel az ezközökkel. Vagyszerzel egy 5.1 es erősítőt, vagy szerzel még egy sztereó erősítőt, ugyanis az 5.1 alap kitétele 6 külön be és kimenettel rendelkező erősítő.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) Doncso válasza agressiv hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

3.1-et akar benyomni egy sztereó erősítőbe, úgy hogy az sztereó maradjon.
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Magyarul Ladából nehéz lánctalpast csinálni.Figyeltem kíváncsi voltam ki meddig birja, de sejtettem
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Hát, valami ilyesmiről van szó.
(#) gyulank válasza Doncso hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Nem érted te sem. 5.1-es házimozim van, csak a bemenet sztereó, plusz egy sztereó hifi.
Írtam, hogy ha 4.0-ba kapcsolom, kb. nincs semmi beállítási lehetőségem, viszont, ha 5.1-re állítom, akkor van. És ha a hangkártya 5.1-re van állítva, akkor igen is rá kell tenni a mélyet, és a középet a sztereó bemenetre, és a közép az center ha jól tudom, ezért nem szenvedek fogalomzavarban. Sehol sem beszéltem a frekvenciáról, csak a csatornákról, ezért egyértelmű, hogy a közép a center a sub a mély. Csak ha úgy kötném össze, ahogy javasolta, az FL-t össze kéne kötni az FR-el, és akkor nem lenne sztereó.
(#) agressiv válasza gyulank hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Nem létezik az amit te akarsz. Bontsd meg a házimozit akármi is az és kösd rá egyesével a bemeneteket és kész.

Semmi értelme annak amit te akarsz csinálni, de, ha sikerülne is, egy nagy rakász sz@r lenne belőle..

(#) gyulank válasza agressiv hozzászólására (») Nov 13, 2012 1 /

De nem lehet rákötni. Miért is lenne * ? Ha sztereóban menne ki, akkor is rajta lenne a közép és a mély mindkét csatornán. Úgyhogy attól, hogy rákeverem, nem lenne * .

Idézet:
„Nem érted te sem. 5.1-es házimozim van, csak a bemenet sztereó,”

Most miről beszélsz? Egy 5.1-es házimozinak van 6 bemenete. Mi az hogy a bemenet sztereó? Persze vansztereó bemenete, de oda sima sztereó jelet kötünk. Ha a hangkártyád 5.1 akkor meg mi a kérdés?
Látom nagyokos vagy, csak éppen nem tudod megfogalmazni mit akarsz. Mi meg nem azért vagyunk itt, mert kötelező az ilyen embereket segíteni, hanem azért , mert önzetlenségből próbálunk segíteni az elakadt kollégáknak, ezt azért tartsd tiszteletben. Semmi értelme nincs az írásodnak, de azt várod segítsenek neked? Például kezdhetnéd azzal, hogy " Heló sziasztok, van nekem egy xxxxxxxx- tipusú házimozi erősítőm ennyi meg annyi hangdobozzal, ilyen meg olyan hangkártyával, szeretném ha ilyen meg olyan térhatásba össze lehetne kötni, ha össze lehet egyáltalán. " Azt látom, hogy abban biztos vagy, hogy megoldható, de nem tudod hogyan, akkor honnan tudod, hogy lehetséges az amit akarsz? Ha kicsit belegondolsz akkor magad is láthatod. Lehet hogy te érted mit akarsz, de mi meg nem, és ezzel nem csak én vagyok így.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Idézet:
„Írtam, hogy ha 4.0-ba kapcsolom, kb. nincs semmi beállítási lehetőségem, viszont, ha 5.1-re állítom, akkor van.”

Ebből ki fejti meg, hogy mit állítunk ide vagy oda? A hangkártyát vagy a házimozit?
Idézet:
„És ha a hangkártya 5.1-re van állítva, akkor igen is rá kell tenni a mélyet, és a középet a sztereó bemenetre”

5.1-et nem tömünk bele sztereó bemenetbe!
Idézet:
„Csak ha úgy kötném össze, ahogy javasolta”

Ki javasolt mit?

Én leírtam, mit akarok mire keverni, és hogy mit akarok mire kötni. Megfogalmaztam, hiába. Lerajzoltam, hiába. Leírtam képlet szerűen, hiába. A kérdéseiteknek nincs köze a megoldáshoz. Az egész arról szól, hogy én magyarázkodom, hogy miért akarom azt, amit.
Én konkrétan leírtam, hogy mit akarok, de arra egy rajz készült, azt is én tettem fel.

Ha nem lettem volna elég világos, a Center, és Sub csatornát akarom egyforma arányban rákeverni az Front Left-re, és Front Right-ra, és a Front Left, Front Right csatorna hangerejét is visszavenni annyival, amennyivel csökken a Sub, és Center hangereje a rákeveréstől, és az így kevert 2 csatornát akarom rákötni a házimozi sztereó bemenetére.

Egy digitál panel hibás denont használok, a végerősítők bemenetei ki vannak vezetve a hátlapi RCA aljzatokra és a hangkártya egy feszültségosztóval van rákötve, mert erős lenne a jel. Hátránya, hogy csak a hangkártyával lehet hangerőt szabályozni, viszont nincs semmi a jel útjában és iszonyat jól szól.

Ha esetleg külön IC szabályozná a tiédben is a hangerőt, akkor annak a bemeneteit is megkeresheted és oda rábiggyesztve a hangerőszabályzás is meg lesz oldva. Én is megcsinálom, de nálam döglött az IC, viszont most van rendelés alatt és utána a hangerővel sem lesz gond, távirányítás, stb.

Amúgy amit te akarsz arra az ellenállásos egyszerű megoldás működik, mindjárt lerajzolom.
(#) gyulank válasza agressiv hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Én nem hangerőszabályzásról beszéltem, csak, ha ellenálláson keresztül kötöm össze a Centert, és a Sub csatornát, akkor ezeknek csökken a hangereje, vagyis, hogy egyforma maradjon a jelszint, az első csatornák se mehetnek közvetlenül.

Értem, akkor egy tök egyszerű keverő fokozatra van szükséged, ennyi az egész. Trimmerekkel beállítani a szükséges hangerőt/csatorna. Bővebben: Link Értelem szerűen sztereóba kell megépítened. Ennél egyszerűbben nem fogod tudni, hogy normálisan beállítsd a jelszinteket, illetve még sztereó is maradjon. Amit linkeltem az egy 6 csatornás keverő, ebből kell kettőt építened, de elég 2*3 csatorna, tehát oldalanként 3 bemenet, így kedvedre variálhatod a jelszinteket, feltétlen szükséges lesz hozzá egy aktiv áramkör, mert a monó jelet kellően csökkenteni kell, hogy megmaradjon a sztereó, ellenkező esetben csúnya áthallást (monósodást) eredményez.

Jól tudom, hogy nem arról beszéltél, de én sem arról amit te értelmeztél az biztos..

Mellékeltem egy egyszerű megoldást.

cspass.PNG

(#) gyulank válasza agressiv hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

De akkor ezt még ki kéne egészíteni L-20k-L, és R-20k-R-el, mert összesen a C-ből is, és a S-ból is 20k-n keresztül jön a jel nem?

Az a probléma ezzel, hogy a sztereóban áthallás lesz, azaz szűkülni fog a tér, nem lesz sztereó, illetve a két rákapcsolt csatorna is jóval halkabb lesz mint szeretnéd, a center, sub, jobb és bal oldalra kiküldésével még tovább fog csökkenni a sztereó hatás, lesz egy jó csúnyán szóló monó hangod. Nem értem ennek mi értelme?
(#) luluzulu hozzászólása Nov 14, 2012 /

Sziasztok.

A kezdő kérdésekeben az előzmény....

Digitális rendszerrel volt megoldva a hangerő szabályzás és a bemenet választás volt, egy elég nagy IC vezérelt mindent, az valamilyen oknál fogva egyik pillanatról a másikra meg adta magát. Akkor egyik haverral ki dobtuk a digitális rendszert le analogizáltuk, be lett kötve 2.1 re, a Multipexereket és a hangerő szabályzó IC-t ki hagytuk és tisztán az elő erősítőre ment a jel.

Most gondoltam kicsit tuningolom ne legyen ennyire primitív. Ezért gondoltam a multiplexereket be aktiválni mert így nem szól olyan szépen...

Szóval a felépítése. Stereo AUX bemenet és 6drb (center, 2xfrontok, sub, 2xround)
Ez megy rá 2drb Multiplexere aztán a 6 csatornás digitális hangerő szabályzó, előfok végfok.

Tulajdonképen a Multi plexereket akarom be üzem ölni...
Hogyan tehetem meg?

Egyépként: Blueberry SW-m50 rendszer.
(#) stuartson hozzászólása Máj 16, 2013 /

Sziasztok,
Egy számomra furcsa jelenséggel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményeteket.
Adott egy nemrég vásárolt Harman/Kardon AVR100-as erősítőm, illetve 2 utas épített 8Ohm-os bass-reflex hangfalaim.
A furcsaság számomra, hogy akár más erősítővel is szinte 3/4-ig feltekerve nyújt csak élvezhető hangerőt (-25dB-től felfele). A bemenet általában Samsung D5000 tv. A front kimenetekre kötöttem a hangfalakat.
Ettől függetlenül nagyon szépen, tisztán szólnak. Már több erősítőt és hangfalat is építettem, és ezért furcsa számomra.
A hangfalban SAL SBX1620 mélyközepek és DT6 magassugárzók dolgoznak HA211 hangváltókkal.
Van esetleg valami ötletetek, mi lehet ennek az oka, vagy ez normális, csak nekem érdekes és éljek vele együtt?
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
(#) Doncso válasza stuartson hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Kicsi a hangszóróid érzékenysége, ezért kell belepumpálni sok sok wattot. Ennyi az egész.
(#) gyorgyh hozzászólása Jún 22, 2013 /

Sziasztok!

Tuljadonosa lettem egy Vermona Regent 150-es szettnek, azaz egy erősítő és külön egy hangfal (nem a kombó verziő): Bővebben

Idézem a német nyelvű katalógus idevágó adatait:

"12,5 VA Instrumentenverstärker
6 Ohm Ausgangsinpedanz
Klirrfaktor < 1,5 %
2 Eingänge getrennt regelbar in volume,bass und treble
Lautsprecher 12,5 VA Breitband, Baßreflex"

Az erősítő hátulján a következő adatok vannak:
"Pn = 35 VA
Pa = 12 VA
Z = 6 Ohm"

Korához képest egész jó állapotban van, a hangfal belsejében található bélést (elég büdös ) és talán a hangszóró tartó fa alkatrészt kell kicserélni. A bemenetek és a kimenet eredeti csatlakozóit nagy Jack aljzatokra cserélték még régebben, egyébként minden más gyári, a potméterek sem recsegnek. Gitárt (efektpedállal) és mikrofont kötnék rá egy Monacor-MMX24 keverőn keresztül, egyébként szépen szól, a hangerő azonban az említett keverő nélkül nekem elég kevés, a keverőt használva azonban próbaterembe, kisebb koncertre alkalmasnak tűnik. Mivel teljesen járatlan vagyok a témában, ezért szeretném kérdezni, hogy pontosan mit tud, milyen teljesítménye van az erősítőnek és a hangfalnak, esetleg érdemes-e a hangfal hangszóróját másikra (ha igen mire) cserélni és egyáltalán, mit érdemes tudni erről az igen kiváló, "retro" NDK-s cuccról?

Köszi a válaszokat: Gyuri
(#) Doncso válasza gyorgyh hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Szia. Én nem piszkálnám, ez a vermona úgy jó ahogy van, a hangszórójó nagyon érzékeny, ez jó, mert kevés teljesítmény elég jó hangerőt ad, az erősító részét pedig kár lenne erősebbre cserélni a hangszóró úgyse bír többet. Én nem piszkálnám.
(#) gyorgyh válasza Doncso hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Hello! Nem akarom nagyon "szétcincálni", az erősítő részéhez pedig végképp nem akarok hozzányúlni. Inkább az érdekelne, hogy ami adat van
a katalógusban:
"Klirrfaktor < 1,5 %"

az erősítő hátulján:
"Pn = 35 VA
Pa = 12 VA
Z = 6 Ω"

és a hangfal hátulján:
"Pa = 12,5 VA
Z = 6 Ω"

mit takarnak. Az ohm értékkel nagyjából tisztában vagyok, de a "Pa, Pn és Klirrfaktor jellemzőkkel nem tudok mit kezdeni. Azt sejtem, hogy a "Pa és Pn" valami teljesítményszintek, és a "VA" mértékegységgel még sem találkoztam még, a "Klirrfaktor"-ról nem is beszélve
(#) Gafly válasza gyorgyh hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Klirrfaktor -> harmónikus torzítás
Pn -> hálózatról felvett teljesítmény
Pa -> leadott teljesítmény

VA olyasmi mint a Watt (ami a hatásos teljesítmény, de itt nincs figyelembe véve a cos FI).
(#) Doncso válasza gyorgyh hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Gafly mester megelőzött, lényegébe 12w körüli teljesítményt szolgáltat a cucc, a hangszóró pedig 6ohmos, ugye milyen érdekes, hogy manapság egy ekkora hangerőt szolgáltató cuccra simán ráírják, hogy 150w
(#) gyorgyh hozzászólása Jún 23, 2013 /

Köszi a válaszokat! Ha még értetlenkedhetnék egy kicsit:

- "nincs figyelembe véve a cos FI", ezt hogy kell értenem? A VA mértékegységben kifejezve a teljesítményt az Wattban több? Tehát pl. 1 VA az kisebb teljesítmény, mint 1 Watt?

- "manapság egy ekkora hangerőt szolgáltató cuccra simán ráírják, hogy 150w", Wattban kifejezve tehát az erősítő és a hangfal külön-külön milyen teljesítményt képvisel?

- a katalógus szerint a harmonikus torzítás < 1,5%, ez jó érték? Egyáltalán, mi számít jó értéknek?

Bocs, ha egy kicsit alapkérdéseket feszegetnék
(#) Doncso válasza gyorgyh hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Jó értéknek a 0,01% számít, a cos fi értéket nem tudom hogy értette Gafly, nem ismerem az összefüggést, a cucc 10-12w ot képvisel. Az erősítő ennyit tud kiböffenteni magából, a hangszóró meg ennyit visel el.
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem