Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   133 / 372
(#) bbatka válasza l48 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

A műanyagnak van egy másik kellemetlen tulajdonsága is. Nagy a hőtágulása. Ezen felül többnyire a légnedvesség is befolyásolja a méretüket.
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Frankó a megmunkáló motor megoldásod!
-Mennyiért lehet beszerezni azt a Sirnyeteg féle ER11-es cuccot?
Érdekelne a szíjas hajtás is.
-Az behatárolja a fordulatszámot? Mennyibe kerül az?
-Mekkora ford.szám érhető el vele?
-A motorodat hogy vezérled? Sima DC táppal, vagy valamivel vezérled a Mach3-ból?
-Miket lehet így megmunkálni? Alu megy neki?

Bocs a sok kérdésért.
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az ilyen 1 orsós "X" tengely mozgatást nem tartom bika megoldásnak, mert ha az asztal szélén kell marni valamit, akkor könnyen elfordul picit az asztal. Sokkal stabilabb megoldás a két szélén futó orsó egyszerre vezérelve.
(#) Massawa válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Ha jo a vezeték az asztal oldalain akkor nincs nagyobb gond még sárgaréz esetén sem.
(Legalábbis eddig semmi ilyen gondunk nem volt.)
(#) nagy hoho válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az asztalt 590mm sin THK RSR15WV kocsikkal lenne megoldva. A sín az asztal alá szerelve a kocsik pedig állnak fixen. Tehát a sín mozog. Így az asztal kevésbé tud deformálódni, főleg ezekkel a sínekkel. Másik előny hogy a forgács nem hullik a sínre. A kép bal felső részén lévő 4 db egyforma sínből vettem 2 db-ot az lesz az asztalhoz.

687415.jpg

(#) nagy hoho válasza l48 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Ez a műanyag nem lágyul hőre nagyon jól megmunkálható három rétegű speciális anyag a középső hordozó réteg 7 mm vastag és ezen van mindkét oldalon egy pár százados üveg keménységű felület. A súlya az alu.-nál nehezebb. Ebből szeretném az Y tengely oldalfalát elkészíteni háromszoros vastagságban. Tehát 21 mm vastag lenne. Az anyag Németországból származik. A neve Kompaktplatten Resoplan.
(#) l48 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ez jó hir. Utána néztem ennek az anyagnak, de úgy rémlik nekem is van belőle némi hulladék. A véleményem az, hogy a profi sinjeidhez komoly fém oldalfalakra lesz szükséged. Ez az anyag burkolatnak használható, Arra is van kitalálva. A gépek épitésénél a kiválasztott anyagoknak egyenszilárdságúaknak kell lennie bizonyos határok között. A döntés természetesen a tiéd.
(#) nagy hoho válasza l48 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Biztosan jobb lenne 20 mm-es aluból de az anyagi keretek miatt...
Elmegyek nov. 17.-én Hatvanba a CNC találkozóra hátha ott sikerül olcsóbban aluhoz jutni.
(#) SALáta válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Várj Feribá. Lesz-e egyáltalán, sajnos most áll a bál. .
(#) Brinmetal hozzászólása Nov 3, 2012 /

Sziasztok
Szeretnék építeni egy CNC porfestőgépet.A mechanikai részben nagyon otthon vagyok,de az elektronika nem az erősségem.Szívesen venném,ha valaki segítene.Egy háromtengelyes verzióban gondolkodok.
Az ezzel foglalkozó cégek sajnos elég szép summákat kérnek,a gyári megoldásokért......
(#) kameleon2 válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Szia!
A motor egy 150W-os DC motor - nem engem, hanem Kulcsár Zolit dícséri. Én építettem hozzá egy saját DC tápot, mert egy darabig az univerzális tápomról járt, de akkor a gép működése közben nem tudtam mást csinálni. A saját táp Itt látható hozzá. Ennek az előlapja, illetve a marási munkái már a kis géppel készültek. Ez a motor most kb 10.000 körül forog - pontos fordulatszámot nem tudtam mérni, kb. 95V -ról jár maximum. A táp először saját elektronikát kapott, de az alkatrészek sokba kerültek, mert kerülni akartam a pwm-et. Ment is kifogástalanul, de mivel ez volt az első FET-es áramköröm, belefutottam egy hibába - ami egyébként valahol várható is volt - és nem tudtam továbblépni. Aztán a saját alkatrészek árának az 1/3-áért megláttam az e-bay-en egy kínai pwm szabályozót. A trafó és a graetz, no és a kondik, amik egyébként is külön nyákra kerültek - maradtak és belekerült a kissé feljavított pwm, mert ugye mégiscsak kínai - így az összeszerelés, a hűtőpaszta stb nem volt megfelelő. Most tökéletesen megy, szinte álló helyzetig szabályozható a fordulat. Eredetileg Alu vázas gépet szerettem volna: goCNC.de. Azonban abba az árba, amit kinéztem, csak szoftver nélküli változat volt - azt meg nem szállítanak magyarországra . A német gép aluvázas volt, mivel nekem főleg műanyag és nyák megmunkálás kell. A mostani gépem acél vázas kb 37 kg. Így alut és fát is tud. A motort idővel lecserélem talán Kress-re, de lehet, hogy készül egy másik gép is. A vezérlő szintén a Zolié- de lecserélem, mert fóliavágót is fel kell tennem, amihez már kell a 4 tengelyes vezérlés. Igen Mach3-mal megy a megmunkálás. De, hogy egyszerűbb legyen az élet Ezt is használom egy másik gépen, ami jóval izmosabb. ez egy jó kis megjelenító program. Ha valami nagyon szemet szúr az ebben is látszódni fog, hogy nem jó. Tehát igen Alut is tud a gép, de ehhez már nincsenek profi marófejeim, illetve nem ártana nagyobb motor is. Szerencsére amire vettem a gépet azt a pénzt már megtermelte.
(#) Pali79 hozzászólása Nov 5, 2012 /

Tudna valaki segíteni, hogy hogyan lehet Mach 3 & LazyCam párossal 3D marást csinálni? Autocad-ben megrajzolok bármit 3D-ben is, de nem tudok használható G-kódot csinálni.
(#) natoz válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szia.
A LazyCam képes a beolvasott DXF,PLT,HPGL file-ből postprocesszálni Mach3 g kódot az output megnyomásával.Egyből a Mach3 ablakába kerül a kész g-kód.
Igaz a 3D-t még nem próbáltam.
Üdv:Zoltán
(#) Pali79 válasza natoz hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szia! Köszönöm, de ez csak 2D-ben működik nálam, de az sem ad mindig jó eredményt. Egyszerűbb alakzatoknál jobb a kézzel megírni a g-kódot.
(#) natoz válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szia.
Akkor marad a SurfCam, VectorCam,TopSolid és társai.
Ezek mind tudnak DXF-et importálni, és mind tudja a 3D-t
Valamint rendelkeznek PostProcesszorral.
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 12, 2012 /

Egy A4-es cnc-he milyen átmérőjű és menet emelkedésű orsók kellenek?
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

A4-re elég lehet TR10 es, de a 12-es jobb(kevesebb a "kihajlása"). Menetemelkedés, az a motorodtól függ, mert ugye azt határozza meg, hány mm-t mozdul a szerszám egy fordulat alatt. Így ha a motorod tud nagyon apró lépést(microstep) akkor akár 20-as is lehet, de szerintem TR12x4-es megfelelő lehet.( 12-es trapézmenetes, 4 es emelkedéssel)
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) sunraw hozzászólása Nov 12, 2012 /

Ilyen jó lehet lézerhez:
Bővebben: Link
(#) sunraw hozzászólása Nov 12, 2012 /

Javítva.
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

A sárga oldalon van most 10 x 2 mm orsó komplett csapággyal állítható anyával elérhető áron.Nekem nagyon karcsúnak tűnik, ezért kérdeztem.

Z-nek tökéletes, Y-nak, X-nek "elmegy". Ezek ~0,1 mm es dolgok vagy még kisebbek, de hibát jelenthetnek( a gravitáció és a súly hatására "kihajlik", persze ezt vezetősín hatására csökken).
(#) mex válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szerintem várd meg a szombati cnc találkozót, a kézbe vett dolgok sokkal több infót adnak, mint egy fénykép. Ja, meg drága is...
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Köszönöm.
Mex-nek igaza van szombaton a CNC találkozón körül nézek.

Jó szórakozást, nekem sajnos iskolai program van, egyébként mennék...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) hotib válasza mex hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Én fogtam kézbe ilyen kész orsókat (az enyémeket) eléggé meggyőzőek. Mikor vásároltam, leveleztem valakivel, aki egy korábbi gépén használt ilyen orsókat, meglehetősen jó véleménnyel volt róla.
Video a gépről és egy másik. (ez nem az én gépem)

Az ára pedig: minden relatív. Ezek új holmik, méretre készül(het)nek, az anya állítható. Volt kezemben ramotai-féle 12*3-as orsó, ránézésre-tapintásra nem egy kategória.
Igaz, csak 10*2-es, de ez megint egy másik kérdés.
(#) mex válasza hotib hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Igen, az ár relatív. Épp ezért írtam, hogy könnyebben lehet dönteni egy kézzelfogható cucc esetében, mint fényképről. Személyesen ismerem a készítőjét, többször, többféle cnc építéshez alkalmas dolgot vásároltam már Tőle, mindig elmentem az alkatrészért,(pedig a postaköltség jóval kevesebb esetemben, mint az üzemanyag ára). A szóbanforgó orsó-anya párossal is találkoztam, a kivitele miatt nem érheti szó a készítőt, de nekem is filigránnak tűnik, legalábbis nagy hoho többi építőeleméhez képest.
(#) hotib válasza mex hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

OK, értem. Nekem ~430km-es kanyar lenne, ha elmennék (elmentem volna) az orsókért. Persze, ha nem csak (1db A4 méretű géphez való) orsókat vettem volna, másképp alakul a járulékos (üzemanyag) költség aránya. Így viszont az orsó készlet árának majdnem pontosan fele lett volna.

Ezzel pontot is tennék az OFF-ra, még a végén figyelmeztetnek

A gépem készülőben, remélem csak napokban mérhető, míg elkészül. Sajnos - leginkább kellő hozzáértés okán - nem én építem, de ez lehet szerencse is
(#) GFI hozzászólása Nov 14, 2012 /

Sziasztok!

Nekiálltam összerakni, 1 cnc marógépet, jórészt olyan alkatrészekből amiket találok. A Z tengely kezd összeállni, olyan 8 kg-ra saccolóm. Ha SCS 25ős tengelyt használnák 2db-ot 600mm hosszban Y -tengelynek, az elég erős lenne szerintetek? Fémet is szeretnék rajta megmunkálni.
(#) bbatka válasza GFI hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

(#) tiggersoft válasza GFI hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Ekkora súly és fém megmunkáláshoz szerintem inkább SBR-XX-et használj.
Az alátámasztás miatt jobban terhelhető és a rezonanciának is jobban ellenáll. Árban sincs nagy különbség...
Következő: »»   133 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem