Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   446 / 839
(#) Gabó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1
 
Amik nincsennek: 5 és 8. De mivel az egyik ugye a tizedespont, ezért 1 marad szabadon a 2őböl.
(#) _vl_ válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1
 
Szingli kijelzőkhöz készült a panelterv, neked meg dupla kijelzőid vannak. A szingli kijelzőnek 9 vezeték kell, ezt két sorban csak 2x5-ös kiosztásban tudják megcsinálni (ebből az egyik láb nincs bekötve a kijelzőn), ebből használ nyolcat vagy kilencet a panel, aszerint, hogy kell-e a pont is. A dupla kijelzőn a 2x9 vezeték elhelyezhető 2x9 lábra, viszont így nem lesz lábkompatibilis a szingli kijelzőkkel. Át kell tervezned a panelt, ha ezt a kijelzőt szeretnéd használni (a dupla kijelzők általában olcsóbbak, mint két szingli kijelző).
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1
 
Belekeveredsz a kijelzőkbe, aztán háborogsz.
Több fajta kijelző is van, amik közül két jellemzőt választottam régen. A "DA56..."-ban 2 számjegy van, ezért abból 2 db kell műszerenként, a "SA...." -ban 1 számjegy van, amiből 4 db kell műszerenként.
Minkét kijelzőhöz megvan a panelterv.
(#) gordonfreemN válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Igen, pont most találtam meg a duplás paneltervet...
Azért kössz a segítséget.
Nem háborgok, legfeljebb magamra...
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) kegyetlen19 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Érdeklődnék, hogy az Alkotó 2.7.4-es kapcsolásból ki lehet e hozni 5-6A-t.
Bővebben: Link
(#) _vl_ válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Ha lecsökkented a bemenő feszültséget, vagy megnöveled az áteresztő tranzisztorok számát, akkor ki lehet. A korlátozó tényező a bemenő feszültség és a max. áram szorzata (ennyi Wattot kell tudni elfűteni a tranzisztorokon).
(#) scooby_ válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Nekem a régebbi verziója (V2.7.1) elbírta az 50V 5A-t. Én viszont javaslom, hogy ekkora hődisszipáció mellé építs be e táp elé egy előszabályzót is.
(#) kegyetlen19 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Mivel a kapcsolás igényli a minimum 24V-ot és jól jön egy kis tartalék, gondolom a 30V-os bemeneti feszültség jó lesz. Így biztonságosan levehető a kimenetről a 25V.
Azt hogyan lehet kiszámolni, hogy 4db 2N3055 tranzisztor elég lesz-e, /gondolom a hűtőborda is minél nagyobb annál jobb/?
Tehát akkor a kapcsolásban csak a R10-es ellenállást kel megfelelően kiszámolni és a teljesítmény ellenállásokat kel nagyobbra cserélni, /R13-14-15- plusz még egy 3W, Rx1-2-3 5W/ és mást már nem kell változtatni?
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 20, 2012 /
 
Csillapítva magammal szemben érzett dühömet, elmentem és megvettem a kondikat plusz két bd241-et, plusz két bc559b-t. A bc559-ből csak b-set tudott adni a Petibácsi. Sajnos azt mondta c-s nem is lesz nála. Ez jó lesz nekem az 1.4.2 labortáp T1 helyére?
Mivel 25ft volt így megvettem 2db-ot, hátha jó lesz.
(#) fecus válasza fecus hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
"Labortápegység 0-30V/0-3A (2.7.4 verzió)"
Köszönöm a válaszokat. 4-4db TIP3055 lesz TO218 tokkal.
Még egy kérdés: Nincs meg a -5V-om. -3.9 és -4 volt között változik a kiadott feszültségtől függően. A 9.9V-os referencia is csak 9,4V, de az stabil.
A -5V-on kb. 7mA folyik. A 3.3k-n ez tényleg túl sok feszültséget ejt. Nem merem csökkenteni az ellenállást, mert nem tudom miből ered ez az eltérés a rajztól.
Még egy:
A védőföld... Kell nekem olyan? Ha nem kell, mire kössem a házat? Az egyik táp negatívra?
(#) _vl_ válasza fecus hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Idézet:
„A védőföld... Kell nekem olyan? Ha nem kell, mire kössem a házat?”

Ha egyáltalán felmerül a kérdés, hogy mire kössed a házat, akkor kell neked. Azaz ha fémből van a doboz, akkor -> védőföldelés.

Idézet:
„mert nem tudom miből ered ez az eltérés a rajztól.”

Először tisztázni kéne, hogy miben tértél el a rajztól. Mert ha itt-ott megváltoztattad az áramkört, akkor ez akár oka is lehet az eltérő viselkedésnek. Ha mindenhova a rajz szerinti alkatrész került, akkor is felmerül a kérdés, hogy vajon tudtodon kívül nem tér-e el valamelyik alkatrész (végig kéne mérni pl. az ellenállásokat). Aztán a forrasztásokat is végignézhetnéd, pl. egy multiméterrel, sípolós szakadásvizsgáló állásban, a konkrét alkatrészlábak között mérve.
(#) pjg válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Ha a készülékben kettős szigetelés van akkor a védőföldet bekötni tilos.
Már pedig a hálózati trafó tekercselő huzala szigetelt. Másodszor a csévetest is szigetel. Ez már kettős. Persze a konnektortól a trafó kapcsáig is kettős szigetelésű vezeték kell.
(#) _vl_ válasza pjg hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Idézet:
„Ha a készülékben kettős szigetelés van akkor a védőföldet bekötni tilos.”

Ez így részigazság.
Ha a készüléket a készítője kettős szigetelésűre alakította ki (az összes feltételt teljesítette, ami ehhez szükséges), akkor a felhasználó nem kötheti be csak úgy védőföldelésesként (de átalakíthatja nem kettős szigetelésűvé - ebben az esetben már nem felhasználóról beszélünk, hiszen aki a készüléket átalakítja, az nem felhasználó).
Az, hogy a készülék készítője óhajt-e egy kettős szigeteléshez megfelelő trafóból kettős szigetelésű készüléket építeni, vagy sem, az az ő döntése, semmilyen ilyen kötelezettsége nincs.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) Alkotó válasza fecus hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Már leírtam -emailben- mit csinálj. A 3,3kR-ot csökkentsd le 2,7kR-ra. Már a rajzra is kellene egy megjegyzés, hogy ez az ellenállás szintén feszültség függő, és kb. 10mA célszerű beállítani vele.
Ha nem akarsz TO3-tokos tranyót, akkor inkább BD249C-ket vegyél.
(#) fecus válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Igaz. Megcsináltam, de nem volt eredménye. De akkor még hiányzott egy rövidzár. Most már minden a helyén. Kipróbálom újra.
(#) fecus válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Mivel fém lesz a ház, megy a védőföld a házra. A toroid primer oldalából is kijön egy zöld-sárga, amit a védőföldre terveztek (gondolom). Akkor az is oda lesz kötve.

Rosszul fogalmaztam, nem a rajztól tértem el, hanem a feszültség tér el a rajzon jelölt értéktől. Alkotó válasza alapján módosítom kb. 10mA-ig. Ha akkor sincs meg a -5V, majd gyanakszom az IC-re.
(#) Alkotó válasza fecus hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Nem kell a negatív oldalnak pontosan -5V-nak lennie. Lehet -4V is, csak ne imbolyogjon.
(#) fecus válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
De ha csak -4V akkor imbolyog, mert az 5V-os zener hatástalan.
Végigolvastam a 2.7.3-hoz írott leírásodat. Úgy gondolom mindent értettem, de továbbra sem találok magyarázatot a nagy áramfelvételre.
Az R18-at csökkentettem 767 Ohm-ra. Ekkor az áramfelvétel 16mA. A -5V az felment -4,7V-ra. A bejövő negatív leesett 17V-ra (tehát már nem bírja az áramot). A referencia végig 9,5V mintha beégették volna. Minden melegszik (IC is), még a P3 is. A Z1-en csak 6,5V van.
Gerjedés nincs. Megnéztem szkóppal.
Ezzel együtt jól működik. 0,03V-ot változott az 1.25V kimenő feszültség 0,3A, 0,6A, 0,9A terhelés rákapcsolgatásakor.

Még egyszer köszönöm mindenkinek a befektetett sok munkát. Így lesz dobozolva. Majd ha elér az ihlet még keresem az okokat.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 26, 2012 /
 
Szép reggelt!
Leginkább Alkotóhoz:
Ezt az 1.4.2-es tápodat építem meg a napokban, ha minden sikerül.
Ezt a kijelzőt építem meg hozzá. Elkezdtem, de az Rx-eknél elakadtam.
Az vili, hogy ha 200mV-os alapműszert szeretnék kapni, akkor Rx1 és Rx2b kimarad, Rx2a pedig rövidzár.
Ha jól értelmezem, a szükséges osztótagok is megtalálhatóak az 1.4.2 kapcsoláson.

Kérdésem az lenne, hogy a kijelzőn található P1-el, amivel a referenciát állítom be sejtésem szerint, ezt hogyan kell elvégezni? Miközben tápot kapcsolok a mérőnek, minden egyéb intézkedés nélkül, 100mV-ra beállítom a P1-en eső feszültséget? És a Ref lo vagy Ref hi -nél kell mérjek?
A másik kérdésem, hogy az árammérő kijelzésének méréshatárváltó kapcsolója a dp-ket is váltja-e?

A leírásokat megtaláltam + hszek egy részét elolvastam, de ezekben bizonytalan vagyok.
Első utánépített kapcsolásom lesz, nézzétek el sok kérdésem bizonytalanságom miatt.
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
1. A szükséges osztótagok rajta vannak a tápegység panelon.
2. A referenciát R4-el állítod (de ha akarod hívhatjuk P1-nek is). Rákötöd az AC8V-ot, esetleg rövidre zárod a bemenetét, és 35-36 lábon méred a feszültséget (ez egyébként azonos a GND és a 36 láb közti feszültséggel). Ezt az értéket kell 100mV-ra beállítani.
3. A táp rajzán lévő áram-méréshatár váltó kapcsoló CSAK a méréshatárt váltja. De a valóságban két-áramkörös kapcsolót célszerű ide használni, aminek a másik váltóérintkezője a tizedespontot fogja kapcsolni. A műszer rajzán jelöltem hogyan kell ezt, és a hozzá szükséges ellenállás (R6) is a műszer paneljén van.
(#) DecebaL hozzászólása Nov 27, 2012 /
 
Volt egy kis időm bedobozoltam a labortápomat (2.7.4 verzió). Ha lesz egy kis időm akkor a kábeleket is elrendezem. 0-30V és 0-6A lehet állítani.
A rajzon szereplő D2 és D5 diódák vajon hosszabb távon fogják bírni a 6A terhelést? Az adatlap szerint 5A -ek. Esetleg tud valaki nagyobb típust ajánlani amire lecserélhetem?
(#) _vl_ válasza DecebaL hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Azok védelmi funkciót látnak el, rendes üzemi körülmények között nem vezetnek semmit se.
Erősen induktív vagy kapacitív terhelés esetén kikapcsolásnál, ill. ha a beállítottnál magasabb feszültséget erőszakolsz rá kívülről a tápra, na akkor fognak vezetni.
(#) Pisti_N válasza DecebaL hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Gratulálok, szerintem nagyon jól sikerült. Azt hiszem én is ezt a tápot fogom megépíteni.
Jelenleg az anyag gyűjtésnél tartok. A ledes kijelzőkhöz már megvan nagyjából mindenem.
Az LCD-s kijelzés érdekelne, ha nem titok és közzé tudnád tenni. Előre is kössz.
üdv. NPisti
(#) DecebaL válasza Pisti_N hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Nem titok csatoltam a kapcsolást, a programon még van egy kis javítaní való, pár nap és felteszem azt is. Még nincs teljesen belőve a beállított áramkijelzés, és akarok még vagy 2-3 választható színsémát. Menüből állítható külön-külön a ledkijelzők fényereje és, hogy mikor kapcsoljon a ventilátor. A mérőrésznek nem kell külön táp vagy leágazás üzemel a labortáp trafójáról is, én azért tettem bele mert akkor tudom használni külső feszültség mérésére is.
A mérőrész:
0-36V méréshatár váltás nélkül. század felbontásban.
0-6.5A méréshatár váltás nélkül. 1mA felbontásban.
(#) Directors hozzászólása Nov 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ezt a tápegységet.
- A képen látható hűtőborda elegendő lehet neki? Bővebben: Link Bővebben: Link
- A leírásban azt írja,hogy a trafónak SZEKUNDER: 25V ~ 75VA kell lennie. Ha én nagyobb feszültségű trafót használnék akkor több mind 30V jönne ki belőle?
- Kettő ilyen tápot én építettem is. Az egyik tökéletesen működik. 3A a kimeneten és 27V a kimeneten. A másik viszont hibás de nem tudom miért. A kimeneten ugyan úgy megvan a 27V csak 3,4A van jelen ha feltekerem az áram korlátozó potmétert. Miért ekkora? Hisz csak 3A jöhetne.

A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) kadarist válasza Directors hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Szia!
Örülj annak, hogy több áramot képes szolgáltatni Biztosan az alkatrészek értékszórásai miatt nem pontosan 3A a maximális áram.
(#) Directors válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Hát az még jó is lenne de nekem ilyen műszerem van ez pedig 3A-ig mér csak.
(#) _vl_ válasza Directors hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Akkor az áramkorlátot állító potival rakjál sorba egy akkora ellenállást (vagy inkább egy trimmerpotit), hogy a normál állító potid végkitérésénél pont 3A legyen a kimeneten.
(#) Directors válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Rendben,köszi.
(#) proli007 válasza DecebaL hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Hello!
A buszvezetékeket nem illik "pöttyözni". A busz vastagabb vonal, ferde vékony a bekötés, és vezeték mellé írni az azonosítót. Mert így félreérthető! (Plusz nem is tudni ki hova van kötve..)
üdv! proli007
Következő: »»   446 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem