Fórum témák
» Több friss téma |
Szeretném megkérdezni, hogy nyák fúrásnál milyen fordulat+előtolás érték az elfogadható? Nem szeretném tönkre tenni a drága fúrókat. Jellemzően 0,6-0,8-as furatokról lenne szó.
Csak ajánlani tudom!
A ZX100 kinézetre kerámiának tűnik, és nagyon sokat bír!
Minél nagyobb fordulatot tudsz produkálni, annál jobb! Nyákgyártók 60-120ezer rpm-mel dolgoznak.
Előtolás pedig tapasztalati alapon megy, 100-200mm/perccel is dolgozhatsz, ha van fordulatszámod hozzá (~30k).
Ha jól tudom az csak egy nagyon kemény műanyag. Ha jól emlékszem egy gyártói adatra, akkor a kopása 0.07 um/Km(mikrométer).
Nekem 25.000-et pörög most a kínai marómotor, a 0.8-at 6-800mm/perccel fúrom, és ahogy nő az átmérő úgy megy le ez a sebesség, egy 3-ast már csak 100-al tolop (persze a pozícionálás marad 1000mm/per körül). A Sir-Nyeteg által említett 60.000-es fordulaton a nyákgyárak egy 0-ával több előtolással dolgoznak, olyan mintha lukasztanának, de azok speciális fúrók, otthonra elég a 25-30.000 fordulat.
Így van!
Emiatt írtam, hogy kinézetre meg tapintásra. De valóban "csak" műanyag.
Valami beszerzési lehetőséget tudtok hozzá?
Sz.Józsi ezt linkelte (forgalmazó) tegnap este. A link közvetlen a tulajdonságokhoz visz, de van részletes, gyártói pdf is.
Motoros jó áron, tapasztalattal, minőségi munkával, garanciával megcsinálja.
Köszönöm Gulasoftnak is a választ. Közben én is körül néztem zx100 témában. Kértem árajánlatot a magyarországi forgalmazótól. Egy méter 30 mm átmérőjű rúd áfával 8000.- Ft környékén van. A kopása 0,007 mikron/km.
Jól hangzik, de azt azért tudni kellene milyen körülményekre, terhelésre, felületi érdességre, az orsó anyagának milyenségére van ez megadva.
Amúgy meg mindegy, mert ennél jobbat egyszerű halandó úgysem tud beszerezni legálisan. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Én vettem már Sz.Józsitól és nekem 2éve megy kifogástalanul,az egyik anyában valami miatt nem olyan volt a menet mint amilyennek kellett volna lennie,de egy szó nélkül cserélte,szóval nekem csak jó tapasztalataim vannak vele.Rengeteget elmegy ez az anya utánállítás nélkül is,nekem most kellett rajta állítani,de csak azért mert nem lettek az orsóvégek megcsapágyazva a mostani gépemen mert még átépítés alatt áll és az orsónak a kis csapkodása természetesen mindent fellazít,az nem az anya hibája,hanem az enyém,hogy nincs félé éve annyi szabadidőm,hogy feltegyem a végcsapágyazást is,de használni meg muszály volt a gépet.
Ezt a mikron/km-t hogy kell érteni? Mit jelent ez pontosan?
Köszi.
Kiválasztasz egy pontot a a menet felületén. Ha ez a pont 1 km-t csúszik a másik felületen akkor kopik 0,07mikront.
Kössz. Akkor ez tényleg függ attól, hogy milyen a másik anyag, és a felület érdessége, meg a terhelés.
Csak halkan megjegyzem,hogy 1 micron = 0.001 milliméter,nehogy azt higgye valaki,hogy 1km alatt majdnem egy tized mm-t kopik ez az anyag
.Tehát a zx100 kopása 1km alatt 0.00007mm.
Ebben pont 2 vel több nulla van mint kéne
![]() Helyesen 0.007mm
Ő írta jól, mivel hét-század mikronról volt szó. Vagyis három nulla és csak utána jön a 07. Tehát összesen 0,00007mm
Üdv.: Miki
Valóban.
Ma már több hozzászólásom nem lesz, mert kezdek nagyon marhaságokat irni.
Sziasztok.Megint segítségetek szeretném kérni.Ha van 1 LPT port illesztőkártya és azon van megfelelő hely a referencia kapcsolóknak ill 1 vész stop kapcsolónak,akkor rálehet kötni és milyen tipusú referencia kapcsolót(induktív kapcsolót tudnék szerezni)? Mert az illesztő kártya 5 voltról megy és általában a kapcsolók működési tartomány 10-30 dc között van.Vagy van direkt 5 voltról működő induktív kapcsoló is? Vagy csak sima végállás kapcsoló gyanánt lehet mikrokapcsolót bekötni?
Köszönettel!
Szia!
Mikrokapcsolót közvetlenül is köthetsz rá, de a külső tápfeszültséges induktívokhoz kell egy illesztő áramkör. Legalább egy optó és egy ellenállás. Ráadásul induktívból létezik PNP és NPN is. * * Törölve! A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
Ne már. 1200 al fúrok. Meg se nyikkan a motor. Kb 500 furaton meg egy félig átfúrt facsavaron van túl az a szerencsétlen fúró és "meg se nyikkant" neki.
Sir, 200-300 mm perc 30.000 nél? 1mm es szerszámmal 800-1200, 2mm es szerszámmal 800-1200-1500. Persze ez kontúr vagy nagyolás, fogásmélység 1 mm vagy 2 mm vagy 4 mm telibe 1 es maróval, némiképp anyag függő. h még jobb felületet akarok akkor spirálba Z sebesség mondjuk 1200 és 1200 az XY síkra vonatkozó előtolás. Merjétek már fentebb venni a gépet . . Igaz kísérletezéshez sok sok szerszám kell.
Köszi válaszod! De akkor ez csak a v-típusú vezérlőhöz jó.Nekem ilyen illesztő kártyám van:
Bővebben: Link Ehhez akkor csak mikrokapcsolókat lehet kapcsolni? A válaszablakban a LINK gomb, a linknek van! Javítottam! A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
Ez így ebben a formában nem igaz.
![]() Csak bonyolultabb az életed. A végálláskapcsolók sorkapcsok valamelyik oldala közös. Ki kell mérni, ha a pozitív ág az akkor jó neked az ajánlott áramkör. Ha a negatív, akkor kell annyi optó+ellenállás , ahány induktívat akarsz használni.
Hát lehet maradok a sima végálláskapcsolóknál,mert így egyszerűbbnek tűnik az én kártyámhoz és olcsóbb is.A te variációdnál kell ez a kártya pluszban és 12 volt is még.Ha csak 3 ilyen végálláskapcsolót használok a 3 tengelynek,akkor azokat tehetem a tengely közepére is érzékelőnek (home) ...és nem a tengely végeire?(szoftveres beállítás kérdése?)
Valóban bárhová teheted. A Mach-ban beállítható a munkaterület mérete. Ha nem lesz lépésvesztésed, akkor elegendő.
Szerintetek létezik, hogy egy léptetőmotor csak 200 f/min-t tud?
Miért kérdezed?
Én játszottam ilyenekkel sokat. Ha a vezérlőd nem valami jó, akkor igen. Függ a géped kernel sebességétől, a mikrolépésektől, a kiválasztott motor áramtól és a vezérlésben beállított lecsengéstől. (Áramlecsengés: a motorban felépülő mágneses teret mekkora gyorsasággal akarjuk leépíteni (Sir-Nyeteg) Ha csúnya a hangja, akkor valamin változtatni kell és ha jobb a hangja, akkor általában jobban is teljesít. Lehet rezonancia probléma is. Pl: vízszintesen más teljesítményt tud a motor mint állítva. A rezonanciától meg is tud állni. Vagy ha le van rögzítve kontra nincs rögzítve. Lehet attól is rossz a motor, hogy ki volt már húzva a forgórész a házból. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.Tehát a zx100 kopása 1km alatt 0.00007mm. 
. Igaz kísérletezéshez sok sok szerszám kell.