Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Komparátor
 
Témaindító: pid1951, idő: Júl 7, 2007
Lapozás: OK   4 / 7
(#) steelbird válasza fireolto hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Igen
(#) fireolto válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Oké!
A héten kipróbálom, majd jelzek, hogy mi lett.
(#) fireolto válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Üdv.
Bekötöttem a 2 db 1k-s ellenállást.Próba során csak a kivett 470 ohmos ellenállást kötöttem be az úszó helyére, és működik, a led világít.Ha a trimmert eltekerem, akkor kialszik, ha vissza, akkor felgyullad.Próbáltam kisebb ellenállással is, ott a trimmert kicsit arrébb kellett állítani.Csak így is nagyon a végállásba (elejére) kell tekerni a potit.
Nem lehetne még kisebb trimmert berakni, hogy finomabban tudjam beállítani?
A kalibráláshoz az lenne a legideálisabb, ha lenne egy olyan poti, aminek csak két kivezetése van, azt kötném az úszó helyére, ott állítanám be a 310 ohmot.Tekergetésénél a multimétert rákötve látnám, hogy hány ohmnál villan fel a led...Van ilyen poti?(sajna nehéz kivenni az úszót, az lenne az igazi...)
Remélem érthetően fogalmaztam...
(#) steelbird válasza fireolto hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Nem tudok két lábú potméterről. A potméter egy változtatható osztásarányú ellenállásosztó, ehhez pedig 3 láb kell.
Változtatható ellenállásnak lehet használni a potmétereket, de akkor a középső lábukat össze kell kötni valamelyik szélsővel, úgy, ahogy a rajzon is van.
Az úszó helyére is így kösd a teszt potit, a legközelebbi érték 470 Ohm, amit lehet kapni.
A kalibráló potmétert, ami az áramkörben van (4,7 kOhm, ha jól emlékszem, olyat tettetek bele), kb. a 2/3 -os állásba kell állítani, akkor fog az áramkör 310 Ohmos úszóellenállásnál kapcsolni.
Ha ez gond, akkor a 4,7 kOhm -os trimmer helyett 2,2 kOhmosat kell a helyére tenni egy 2,2 Kohm -os ellenállással sorbakötve.
Akkor finomabban kalibrálható a kapcsolási pont.
Az R1/Úszó egy feszültségosztót képez, ugyanúgy, mint az R2/P1 osztó, ami a referenciaosztója a kapcsolásnak.
A két osztó osztási pontjait hasonlítja össze a komparátor IC.
Amikor a két osztón azonos a feszültség, az lesz a komparátor billenési küszöbe. Ha azt pár század Volttal meghaladja az R1/Úszó osztási feszültsége, akkor átbillen a komparátor és megvezérli a ledet kapcsoló tranzisztort, hogy kapcsoljon.
Az osztók felső ellenállásait direkt könnyen számolható értékre választottam, a billenési pont számolása így könnyű. Az 1 kOhm úgy aránylik a 10 KOhm -hoz, mint az üszó ellenállása a trimmer ellenállásához, vagyis a billenési pontnál 10-szer akkora értékű lesz a trimmer ellenállása. 310 Ohm -os úszónál 3,1 kOhm -os trimmer állás kell, stb...
Eből már tervezhető a trimmer körénél az osztó alsó része.
Mivel a multiméterek Ohm mérő állásban saját belső feszültséggel dolgoznak, ami a mérendő körre kikerül a műszerből, ezért ha működés közben ellenállásmérő állásban belemérsz bármelyik osztó körébe, hamis eredményt fogsz kapni, ráadásul az áramkör sem fog helyesen működni.
Csak az áramkör feszültségmentesítése és az adott ellenállás legalább egyik lábának kiforrasztása esetén tudod megmérni a pontos értéket.
(#) fireolto válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Köszönöm a kimerítő választ! Kezdem kapisgálni
Tegnap jutott eszembe, hogy van nekem otthon egy rossz üzemanyagszivattyúm, amin rajta van az úszó is, így ki tudom próbálni élesben is.Igaz nem az én autómból való, de az is francia.Remélem hasonló lesz.
Akkor következik az újbóli teszt.
Köszönöm az infót.
Kellemes ünnepeket!
Csaba
(#) steelbird válasza fireolto hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Nincs mit! Viszont kívánom!
(#) fireolto válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
A talált üzemanyagszivattyú jó lesz a kalibráláshoz, 50-370 ohm-ig "dolgozik".
Megpróbáltam 310 ohmnál a kapcsolást, de a trimmert még mindíg az elején kellett állígatni.Ez még nem lenne gond, csak annyira érzékeny, hogy szinte lehetetlen pontosan belőni..
Akkor, ahogyan mondtad, egy 2,2k-s trimmer, sorba kötve egy 2,2k-s ellenállással finomabb szabályozást tenne lehetővé?
Csatoltam egy képet, oda kell sorba kötni az ellenállást?
Üdv Csaba

DSC07001.JPG
    
(#) steelbird válasza fireolto hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Igen, úgy, ahogy jelölted.
Az a lényeg, hogy az osztó alsó részénél be tudd állítani a 3,9 kOhm -ot (az érzékelendő úszóellenállás 10-szeresét, ahol kapcsolnia kell a komparátornak).
A trimmert jó lett volna helikális (többmenetes) kivitelben beépíteni, mert azzal sokkal finomabban lehet állítani a kapcsolási pontot. Például ilyet.
A trimmernek 0 Ohmtól a maximális értékéig tudod állítani az ellenállását.
Ha finomítani akarod az állíthatóságot, és "sima" trimmered van, akkor nem az egész ellenállást kell változtatni (jelen esetben 4,7 kOhm), hanem csak egy részét, és a maradék ellenállást konkrét értékű ellenállással kell kipótolni, a trimmerrel sorbatéve.
Úgy kell összeállítani az osztó alsó tagját (a rajzon a trimmer) a trimmerrel és a vele sorbakötött ellenállásal, hogy a trimmerrel a kapcsolandó értékhez tartozó ellenállásértéket mindenképpen be tudd állítani (3,9 kOhm).
Vagyis, minél kisebb legyen a trimmer értéke, de az össz -ellenállás egy kicsivel 3,9 kOhm -tól több legyen.
Pl.:
* 3,6 kOhm + 680 Ohmos trimmer, ekkor az állíthatóság 3,6 kOhm -tól 4,28 kOhm -ig terjed (úszóra vonatkoztatva 360 - 428 Ohm -ig).
* 3,6 kOhm + 470 Ohmos trimmer -> (3,6 kOhm -tól 4,07 kOhm -ig, úszónál ez 360 - 407 Ohm közötti érték).
* 3,3 kOhm + 1 kOhmos trimmer -> (3,3 kOhm -tól 4,3 kOhm -ig, úszónál ez 330 - 430 Ohm közötti érték)
A lényeg, hogy az összérték 3,9 kOhm felett legyen, hogy a 390 Ohm -hoz tartozó kapcsolási értéket (3,9 kOhm) be tudd állítani.
A szóbajöhető szabványos ellenállásértékeket itt találod
(#) fireolto válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Itt nálunk csak 2.5 kOhmos sima trimmert tudnak hozni (péntekre).Ehhez veszek még egy 2,2kOhmos ellenállást, így 220-470 ohmos úszó ellenállásig tudom változtatni az értéket.
Nekem 310 ohmot kell beállítani (te rosszul emlékeztél, mert 390-et írtál, gondolom jól bekavarlak a gondjaimmal) ), ez majdnem a közép állás.
Ha esetleg még így sem lesz finom az állítási lehetőség, akkor veszek egy többmenetes trimmert.Annál is lehet ilyen variációt alkalmazni, mint a sima trimmernél?(de felesleges, mert 22 a menetszám..)
Kíváncsi leszek...
Köszi a + infókat!Üdv Csaba
(#) tom2105 hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
Hello!
Az alábbi kapcsolás működésének megértéséhez kérnék segítséget. Ez elvileg egy LM339-el felépített null átmenet érzékelő,amit arra szeretnék felhasználni, hogy egy indukciós jeladó null átmenetét érzékelje. Nekem csak úgy akart normálisan működni ez a kapcsolás, ha a kimeneten kévő 10k-s ellenállás felső lábát +5V-ra húztam fel. Arra lennék kíváncsi ha ezt 5v-ról és nem 15V-ról akarom üzemeltetni akkor kell-e az ellenállásokon változtatni, valamint hogy tudok méretezni egy ilyen komparátort?
Segítséget előre is köszönöm! Üdv.
(#) pucuka válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Egy tápfeszültséggel sehogy, kell a +/- tápfeszültség, ha 0 átmenetet akarsz komparálni. A kapcsolásodban mindíg lesz hiba, elég jelentős
(#) tom2105 hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Most láttam csak meg, hogy ez az LM339 gyári adatlapjában szereplő kapcsolás, ami Zero Crossing Detector (Single Supply) néven fut. Szóval elvileg lehetséges. Ezt elvileg autóban szeretném használni, ahol a negatív tápfesz előállítása kicsit bajos. Egyébként a kimenetnek pedig 0 és 5V közé kéne esni, mert mikrokontroller bemenetére megy! Ha null komparálásnak lesz egy kis hibája az nem gond, mert a frekvenciamérés a fontos!
(#) pucuka válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Éppenséggel lehet előállítani negatív feszültséget, mondjuk inverteres oszcillátorral, de valóban amire neked kell, ahhoz nem fontos. A komparátor kimenete pont azért nyitott kollektorú, hogy ha ennek a tranzisztornak a munkaellenállását 5 V -ra kötöd, akkor logikai szinteket kapsz, és használhatod a katalógusbeli kapcsolást.
(#) tom2105 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Köszönöm ez egy jó információ! Sejtésem szerint ez igazából ez egy hiszterézis komparátor, csak nagyon kis hiszterézis feszültséggel. Esetleg körbe tudnád írni kicsit pontosabban a működést?
(#) pucuka válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Úgy vélem, van egy kis hiba a linkelt rajzodon. A kollektor ellenállás és a + tápcsatlakozó kereszteződéséből hiányzik egy pötty. A komparátornál egyébként sem szokás negatív visszacsatolást csinálni.
Találtam neked egy kis irodalmat, a dokumentumok között keresgélj
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Az az érdekes, hogy itt sincs pötty. Viszont ebben a doksiban már van.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Tényleg nincs, de akkor honnan van a kimeneti tranzisztornak tápfeszültsége?
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
De valóban kell összekötés. Jó pár hibás rajz kering a neten. Ez gy jó rajz: Bővebben: Link. Érdemes hivatalos adatlapokat böngészni példakapcsolásokat keresve, mert ezek a reklámoldalak nem foglalkoznak a hitelességgel.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Azééé! Így már mindjárt más, és magyarázható a működés is. Le is van írva a kommentben.
(#) tom2105 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Köszönöm!
Így már minden teljesen érthető! Csak azt nem tudom, hogy én miért nem találtam meg azt a linket amiben a magyarázat is van, pedig már kb 2 napja keresgélek és még a googli is a barátom!

Köszi megegyszer!
esetleg a Kezdő kérdések topikba az IGBT-s kérdésemre valami okosság?
(#) kadarist válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Keresd így: Bővebben: Link. Az IGBT-s kérdésedre válaszoltam.
(#) tom2105 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
És tényleg meg lehet találni!
Igen válaszoltál, köszönöm, csak kérdeztem még egyet a (#995152)-es hsz-ban!
(#) Axel hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Lm 311-et használnék fesz. komparátornak úgy, hogy a neminvertáló lábra egy referencia feszültséget kapcsolok amit egy trimmerrel állítok be. Ha az invertáló lábon a feszültség ez alá esik akkor kellene a kimenetnek telítődnie. (Kinyitna a tranzisztor). A tápfeszültség aszimmetrikus 12V/GND lenne. Az adatlapból számomra az derült ki, hogy ez így működne de szeretném ha megerősítenétek.

Köszi!
(#) Morrigen válasza Axel hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Szia!

Szerintem működni fog így bekötve. Itt egy hasonló kapcsolás:
(#) zoltan0801 hozzászólása Júl 10, 2012 /
 
Helo!
Olyan kapcsolás kéne, ami 12V-nál bekapcsol, majd 11,6-nél kapcsol ki. Akárhogy próbálom nem jön össze. Tudom hogy visszacsatolással kéne, de mivel csak 12 voltom van, ezért nem tudom összehozni. Ha lenne +--om akkor működne de sajnos nincs... A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Szia!
Keress egy egytápos (single supply) kapcsolást és méretezd az igényeidhez. Keresés.
(#) zoltan0801 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Igen csak mivel nincs lehetőségem +- tápra ezért az a megoldás nem volt jó sajanos...
Ja amúgy köszi mindenkinek.
(#) gyulank hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy egyszerű, olcsó, és kis kapcsolásra lenne szükségem ahhoz, hogy 0,5-1,5l vizet fel tudjak fűteni kb. 20-40 °C közt, és tudjam tartani a hőmérsékletét, lehetőleg hiszterézis nélkül.
Úgy képzelem el, hogy a flakonon lenne a hőérzékelő, a flakon alján a csatlakozó, és amikor az érzékelő le van választva, nem fűt, így automatikusan kikapcsol, ha kiveszem a flakont.
A kis hely miatt nem szeretnék sok dolgot a tápnak se, csak ami feltétlenül kell.
Fűtésnek pedig egy 5-10W-os ellenállásra gondoltam tirisztoron keresztül, mert az izzónak nagy a fénye, és a relé nagy, és kattog. Persze üzemjelző ledek lehetnének benne.
Milyen kapcsolást javasoltok?
(#) gyulank hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Van olyan komparátor IC, amihez nem kell más alkatrész, csak a szabályzó potméter, és a hőérzékelő?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Nincs, mert általában a komparátorok nyitott kollektoros kimenetűek, így legalább egy külső elem kell hozzá. a szabályzó potméter elé alá is illik ellenállást tenni, hogy a potméterrel ne tudd tönkretenni a komparátor bemenetét. De miért baj ez, ezzel együtt sem túl bonyolult kapcsolás.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem