Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompozit videójel
 
Témaindító: bbb, idő: Dec 16, 2007
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Imre válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Csak egy ötlet volt. Először pergés mentesítésre gondoltam, amit kondival oldanék meg, de mivel nem egyenáramról van szó, így a kondik vezetnének. Aztán valamiért ellenállásra gondoltam, hogy földfele lehúzni, vagy igazából nem is tudom én, csak úgy jött
(#) Z_zoli hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Hello
nekem olyan kérdésem lenne hogy mennyi a maximum táv amennyire ezt a kompozit jelet meg lehet hosszabbítani?? vagy nem gyengül a jel a nagyobb távtól?
a válaszokat előre köszi
üdv.Zoli
(#) idlob válasza Imre hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Nem pergés vagy illesztetlenség miatt ugrik a kép, hanem mert nincs szinkronba a két jel. Két kompozit (de általában bármilyen két szabadonfutó analóg videó jelet nem egyszerű szinkronba hozni, digitalizálás nélkül szinte lehetetlen).
(#) idlob válasza Z_zoli hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Nagyon sok múlik a vezetéken, impedanciájának pontosságának, egyenáramú ellenállásának és kapacitásának pontos ismeretében lehetne számolgatni, ill. beleszámít a forrás és a vevő be/kimeneti lezárásának pontosságán is.
A gyakorlatban 80 m volt a maximum, amit használtam, boradcast eszközökkel és nagyon jó tulajdonságú koaxszal.
Kommersz forrás és kommersz vevő esetén 25 m-ig működőképesnek bizonyult, bár a vezeték itt is jó minőségű.
Persze nem feltétlen jelenti azt, hogy nem bírnának többet, csak eddig ilyenekkel volt tapasztalatom.
Biztonsági kamerákkal foglalkozó cégek 40m-ig árulnak készre szerelt kábeleket, ez is lehet támpont.
Viszont lehet kapni video balunokat, így CAT5 UTP kábelen viheted a jelet, ilyet gyakorlatban nem volt szerencsém tesztelni, de több száz métert ígérnek a leírások. Vaterán egész olcsón lehet kapni ilyet.
(#) pucuka válasza idlob hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Idézet:
„Nagyon sok múlik a vezetéken, impedanciájának pontosságának, egyenáramú ellenállásának és kapacitásának pontos ismeretében lehetne számolgatni, ill. beleszámít a forrás és a vevő be/kimeneti lezárásának pontosságán is.”

Ezekből a paraméterekből áll össze a vezeték (tápvonal) csillapítása.
A feladat, hogy egy szélessávú 0 - 5 MHz analóg jelet milyen messze tudsz elvinni, az elsősorban az alkalmazott vezeték (tápvonal) csillapításától, az adó kimeneti szintjétől (forrás), és a vevő érzékenységi szintjétől függ.
Az adó kimenőszintjét a tápfeszültség, a vevő érzékenységi szintjét a jel/zaj viszony korlátozza. Ráadásul a vezeték (tápvonal) csillapítása frekvenciafüggő, és ezt a vevő oldalon kompenzálni kell(ene). Kissebb igények esetén kb. 100 m az elérhető távolság.
Természetesen a reflexiók miatt a tápvonalat a hullámimpedanciájának megfelelő lezárások között kell használni. Ez koax esetén 75, sodort érpár (UTP) 150 ohm.
Az ilyen szélessávú jel továbbítása nagyobb távolságra alapsávon nem egyszerű feladat, (nagyfokú zavarérzékenység, reflexiók, fázis torzítások, futásidő egyenetlenségek, zaj, rontják a képminőséget), ezért ha szükséges, akkor vivőfrekvenciát modulálva kell továbbítani.
(#) Z_zoli válasza idlob hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Kössz szépen a választ...
és milyen impedenciájú koax kábel a legmegfelelőbb rá??
üdv Zoli
(#) Inhouse válasza Z_zoli hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
75ohm

Üdv
Inhouse
(#) Z_zoli válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Az jó...
pont van otthon abból pár 10 méter.
köszi a gyors választ
üdv Zoli
(#) Inhouse válasza Z_zoli hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Szia!

Passzív Balun + UTP kábellel vittem el kb. 50m-t, kicsit gyengül a minőség, de kommersz TV-zéshez jó.

Üdv
Inhouse
(#) Z_zoli válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Mi az a balun??
üdv Zoli
(#) pucuka válasza Z_zoli hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A balun (trafó) szimmetrikus - asszimetrikus átalakító, 75 ohmról (asszimetrikus, koax) 150 ohmra (szimmetrikus, sodrott érpár, UTP) alakít át.
A tápvonalak korrekt lezárása (az adóban, és a vevőben egyaránt) szükséges a videójel legjobb minőségben, a legmesszebbre való továbbításához.
(#) Inhouse válasza Z_zoli hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia!

:google:

Balun UTP google első találat

Üdv
Inhouse
(#) petkow hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Nekem annyi lenne a kérdésem, hogy hivatalosan minek nevezik azt a kábeltípust amit kompozít video/audio átkötésre használnak?
Egy épületben kb 10 méter hosszan szeretném átvezetni védőcsöben, csak jó lenne tudni mit kell ilyenkor kiírni és megvenni.
Azon belül is én olyanra gondoltam ahol a 3 (jobb audio, bal audio, kompozit video) jelet vezető koaxot egy közös külső köpenybe szerelik, vagy összeforrasztják.
Szóval mi ennek a hivatalos megnevezése a gyártóknál, hol lehet ilyet találni? (VLG? Elector-Cord? Belden?)
(#) StMiklos válasza petkow hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szevasz!
Úgy tudom pár méterig van 3 árnyékolt kábel "egyként", de az nem korrekt, mert a kompozit video jel az 75 Ohm kábelt kér. Az audio jel kis sávszélessége miatt nem kényes.
Ilyen hosszra videora 75Ohm koax. kábelt használnék, mellé audionak jobb fajta árnyékolt kábelt.
Sok függ attól mennyire korrekt (a hivatalos specifikációnak megfelelő) jelet ad az adó, és kevésbé, de számít a vevő is.
Üdv: StMiklos
(#) petkow válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget!

Végül ezt írtam ki: 6587B Mikro Koax kábel + 2db LiYCY 1x0.5

Majd kiderül hogy jó e.
(#) robbbb hozzászólása Jan 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Adott egy asztali dvr-es központ és tőle 300 m-re lévő 2 db infrakamera.
Milyen kábelezés javasolt?
Jól tudom, hogy cat5-ös utp-n 400m-ig átvihető 2 videójel és 2 táp egy utp-n belül?
Ha nem , ki mit javasolna?

Köszi!

Üdv!
(#) idlob válasza robbbb hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Hát, ha fekete-fehér a kép akkor esetleg. Aktív balun és lokál táppal inkább. De egy többszáz méteren át húzott kábel biztonsági kockázat is.
(#) miku67 hozzászólása Márc 16, 2011 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék a videokamerámról egy kontroll kijelzőt készíteni ami nem feltétlenül kell hogy színes legyen de még a felbontás sem fontos. Csak arra kellene hogy,a képet tudjam komponálni vagy igazítani ha a kamera a monopod állványon és 190 cm magasban van. Az elképzelésem az hogy a kimenetről venném le a compozitot és azt be egy Lcd-be. A távolság kb. 2-3m nem több.Elsőre jónak tűnik de ha van esetleg még további ötletetek a kivitelezésre azt meg köszönném.

Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) grimgrin44 hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy tudnátok-e egy elindulási irányt, vagy közvetlenül megoldást adni arra, hogy ha van egy ilyen kamerám: Kamera (ebay)
ami képes analóg videó jelet adni, azt hogy tudnám vezeték nélküli kapcsolattal eljuttatni A-ból B-be. Tudniillik ez egy robothoz kellene, ami ugye vezetékek nélkül kapcsolódik a számítógéphez, és jó lenne, ha képet illetve videó jelet is tudnánk küldeni a PC-re.

Gondolom az nem kivitelezhető, hogy AD konverterrel mintát veszek, majd sorosan továbbítom, majd DA konverterrel meg visszaalakítom. Ha esetleg van egy ötletetek ezzel kapcsolatban, akkor kérem osszátok meg velem

Köszönöm!
(#) kendre256 válasza grimgrin44 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
(#) grimgrin44 válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm! Ezek szerintem jók lesznek, esetleg ha valaki tud olyat is, amit otthon is mikrokontrollerekből és egyéb cuccokból össze lehet barkácsolni, akkor azt is szívesen fogadom, keresgélek én is a neten folyamatosan, hátha lesz valami
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Lehet, hogy nem 100%-ban ide tartozik, de szeretnék segítséget kérni. Egy régebbi, de alig használt CGA (tehát NEM VGA!) monitoromra szeretnék Scart-ról video jelet küldeni. Egy Philips CGA monitorról van szó, sajnos pont az a monitor, amin nincs SCART bemenet. Ez a monitor készült SCART-os változatban is, de ez pont nem az. Tudomásom szerint a CGA monitorok frekvenciában megegyeznek a tv készülékekkel, ezért volt régen olyan könnyű a videojelek tv vagy monitor átjárhatósági alkalmazása. Ha tud valaki segíteni abban, hogy a CGA csatlakozóra hogyan lehetne a SCART-ból videojelet ráküldeni a monitorra, megköszönném szépen!

Természetesen tudok a VGA monitorokhoz készült különféle konverterekről, de mivel nagyobb anyagi befektetést NEM szeretnék eszközölni, így ezt szeretném inkább forszírozni.

Előre is köszönöm bármilyen nemű hozzászólást !
(#) kadarist válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 25, 2012 / 1
 
Szia!
Láttad már ezt az átalakító rajzot?
(#) mikoszabolcs válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Köszönöm! A kérdés, már csak az, hogy működik e ez vajon visszafelé is ? Tehát a SCART jelét küldeni a CGA monitorra, és nem a CGA jelet küldeni a tv SCART bemenetére....

Mondjuk egy videomagnó SCART-ról küldeni a videót
a CGA monitorra ?
(#) Peti989 hozzászólása Okt 5, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!!

A problémám a következő lenne. Van egy régi videó kamerám és annak van egy kompozit video kimenete. Ezt a jelet szeretném valahogyan rögzíteni, akár egy memória kártyára pendrive valami ilyesmire. Ezt hogyan lehetne megvalósítani???

Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm.

Üdv.éter
(#) Bakman válasza Peti989 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Kell hozzá egy olyan eszköz, aminek van kompozit video bemenete és digitalizálni is tud.

Lehet kapni több TV tuner kártyát (USB-s csatlakozóval ellátottat is), aminek van ilyen bemenete. Persze kelleni fog egy számítógép is.

Vagy.

Keresel valakit, akinek van ilyen felszerelése és megcsináltatod vele. Ezutóbbi olcsóbb megoldás, pláne akkor, ha csak egy alkalomról van szó.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) Inhouse válasza Peti989 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Megoldás lehet még egy asztali DVD felvevő is.

Üdv
Inhouse
(#) Peti989 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Hát többszöri alkalomról lenne szó. A másik pedig hogy mobilnak kéne lennie és strapabírónak. Szóval PC-kizárva. Találtam net-en ilyen USB-s digitalizálókat de ugye ott még kell a gép.

Nem tudom hogy pl vannak az ilyen kis kém toll ként árult vacakok amibe bele van építve egy kamera, szóval hogy ott hogyan oldották ezt meg. :
itt egy video

A másik amire gondoltam hogy a biztonsági kamerák felvételeit mire rögzítik mert gondolom ott is AV- jel van, ugye van ami sima WHS-re, de szerintem már biztos van olyan is ami valami merev lemezre vagy más tárolóra menti a dolgokat, bár nagyon nem találtam semmit.
(#) DJ Tacki hozzászólása Dec 27, 2012 /
 
Sziasztok!
AVR mikrovezérlővel szeretném "elkapni" a kompozit jel szinkronjelét, de az AC csatolás miatt elmászkál a DC szint, és így képtartalomtól függően mindig máshol komparál... Olvastam hogy un. "DC clamper" áramkörre lenne szükségem, ami a kondi után egy dióda. Ez elvileg eltolja a jelszintet 0 fölé, és visszaállítja a DC jelszintet. Sajnos ez sem hozott megbízható eredményt, folyamatosan ugrál a szinkron képtartalomnak megfelelően. Van esetleg valami megbízható módszeretek erre a problémára? A TV-k akármilyen ronda kompozit jelet szépen meg tudnak jeleníteni.
ui.: Fontos hogy cél-ic nélkül, kommersz alkatrészekből kellene öszeállítani.
Köszönöm!
(#) kadarist válasza DJ Tacki hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Szia!
Melyik szinronjel kellene? A sor vagy a képszinkronjel?
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem