Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
 
Témaindító: Tomee, idő: Dec 20, 2009
Lapozás: OK   2 / 14
(#) kameleon2 válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Szia! Nekem is most fog készülni fóliavágó feltét a géphez - de nyákhoz nem igazán ajánlanám. Ha magát a rezet akarod vágni, az hamar tönkreteszi a kést az üvegszál és a sok forduló miatt. Ha pedig a fóliából csinálnál maszkot, azt hogyan gondolod átvinni a panelre? Mert a fólia nyúlik és deformálódik.. Lehetne persze a nyákra tenni a szűz fóliát és kivágni, de messze nem lesz olyan precíz mintha például gravírtűvel izolációs sávokat marnál. Ha meg már CNC - akkor mindegy. Én a fóliavágást stancolás helyett használnám, mivel a nyomdai stanc szerszám ehhez képest drága és messze nem olyan precíz - nekem 2mm-t csúszott el a szerszám a kívánthoz képest, ami megengedhetetlen. Ami még árnyalja a kérdést, hogy nem elegendő egy jól csapágyazott kés - ajánlott a késforgató -sajnos.Tehát 3 tengely+ forgatóval kell számolnod.
(#) Sir-Nyeteg válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Keressetek rá a (Roland) plotterkésre. 0,2mm az offszettje, a tartója csapágyazott, így nem kell forgatni és kimondottan zebra85 problémáját hivatott megoldani.
Akinek a 0.2mm offszet sok (ugyebár ez a fordulókon, sarkokon jön elő) annak marad a stanc, lézer, vagy forgatott szike.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) kameleon2 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Szia! Én is ezeket a késeket találtam, illetve a befogópatronjait. Ehhez akkor nem kell más, csak a csapágyazott patron és a kés? Nekem elegendő lenne az amit tud, mert csak 2 db szögletes nyílást, meg egy kontúrt kell vágnom jellemzően - csak sokat. A másik kérdés: Mibe tudom befogatni? Normál ER XX tokmány be tudja fogni a késtartót??
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) Sir-Nyeteg válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Itt találsz róla képeket: Bővebben: Link
A jó benne, hogy egyből felületkövető is van rajta: a fekete műanyag oldalról dugod bele a kést, és a fekete "kupakot" ki tudod tekerni, így állítható a mélysége. Csapágyazott, és mágnes tartja a kést a helyén.
(#) kameleon2 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Igen.. én is ezt találtam.... Köszönöm.
(#) Sir-Nyeteg válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Ilyen felületkövetőt csináltam hozzá régen, bár a képen csak egy toll van benne.
De szerintem ez már OFF ebben a topikban.
(#) zebra85 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Van ilyen írásvetítő fóliára hasonló fólia ami átvivő fólia. Az egyik oldala ragasztós a másik nem. A ragasztós oldalán meg gyengébb a ragasztó mint a fólián így át lehet vele ragasztania nyákra minden szenvedés nélkül. Ott meg kiszedem ami nem kell.
CNC gépet kb mennyiből lehet összehozni ah csak nyákot meg kisebb dolgokat szeretnék gravírozni meg fúrni?
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) kameleon2 válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Stabil gépet 150-200eFt-ért, kivéve, ha van jó "guberáló" helyed és sok megmaradt anyagod... E-bay-en nagyon jó készleteket lehet időnként kifogni. A múltkor volt fent pld. olyan készlet ami 4 tengelyes elektronika 4db léptetőmotor és kb 35.000 Ft. Vannak sínek, golyósorsók stb... Nyilván a kínai a legolcsóbb, de sokszor oda kell rá figyelni. Az elektronikáik nem rosszak, csak slendrián módon vannak összedobva. Hűtőfelületekre csavarozásra, forrasztásokra kell odafigyelni. A mechanikáról nem tudok nyilatkozni, mert nekem a Kulcsár Zoli csinálta - így nem én bíbelődtem vele. Csak a személyes tapasztalat okán: Ne akarj kis gépet csinálni, mert úgyis kevés lesz !
Nekem elég jól be lett lőve a gép, hogy mire kell, de már sokszor nekem is kezd kevés lenni. Ma már inkább egy kész e-bay-es gépet vettem volna - nagyobb méretben. De kinek a pap....
(#) kaqkk válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Már feltalálták azt a gépet amit keresel : vágóplotternek hívják Bővebben: Link Szerintem ha elkezded építgetni többe fog kerülni és kevesebbet fog tudni .
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) zebra85 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Ennyi pénzből már lehet inkább CNC-t építenék.
(#) zebra85 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Köszi a segítséget. Adsz pár keresőszót ebayre vagy pár linket?
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Ha már plotter - cutter van a Kínaiaknak is 51000Ft-ért + ugyanennyi a szállítás..... De nem ez volt a kérdés ha jól emlékszem. A vágókés+ tartó 5-7000 Ft. Ha már van CNC-d erre is jó.... De kíváncsi lennék mit kezdesz a Cutterrel ha panelt akarsz fúrni. Most végeztem 8db panellel. 2 óra beültetéssel együtt. Egy panel 32sec alatt fúródott ki.
(#) kameleon2 válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Egyszerű : milling machine, cnc stb... Én is a google fordítót használom, ha ügyes akarok lenni
(#) guliver83 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Megkértek, hogy csináljak egy teszt panelen vezetős sávokat, hogy milyen lenne a legvékonyabb vezetősáv.
Bal oldalról keltődik 2db van mindből. 0.10; 0,15; 0,20; 0,25; 0,30;
(#) Medve válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Szép-szép, de mi a helyzet a szigetelőtávolságokkal? A vékony vezetéknek csak vékony szigetelésnél van értelme.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) guliver83 válasza Medve hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Itt az volt a lényeg, hogy milyen véknyat lehet megcsinálni, hogy a maró leszakítsa vagy sem.
ilyen marótűvel ami nekem van nem lehet vékonyabb szigetelést csinálni.
Más tű kellene, de jelenleg ez van csak amivel ezt csináltam.
Most akarok egy köszörűgépet csinálni erre a célra.
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok! Éppen azért kell nagyon hegyes 0.1-es gravírtű, hogy az izoláció is kisebb lehessen. Én arra gyúrok, hogy SSOP-28 tokot is tudjak elhelyezni a mart panelen. Nekem a sík sokkal több problémát okozott eddig, mint a marófej. Hiába húzom síkba az asztalt, ha a panelt rögzítő ragasztó is buborékos lehet. Ha megjönnek az új tűim, csinálok én is tesztet. Az én izolációs sávjaim már most is vékonyabbak, de sajnos bármennyire próbálok okos lenni, nem egyenletes. Valószinűleg ez már a gépem mechanikai hibája.
(#) papus51 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
kameleon2-nek!
Én UV fénycsövekkel világítok le 6 percig, 0,07%-os NaOH oldattal hívok elő, ez 1 perc, és HCl + H2O2 gyors maratóval kb. még 2 perc ez a holt időkkel együtt kb. 10-15 perc, mindezt A4-es méretig.
Tehát mégegyszer azt kérdezem, hol éri meg CNC-vel készíteni a NYÁK-ot.
A levilágítóm kb. 5.000,- Ft-ban van, itt a topikban úgy olvastam, hogy egy CNC 100-200 ezer.
Tehát műszaki kaland, kihívás vagy tényleg van előnye?
Köszönöm előre is a választ.
(#) kameleon2 válasza papus51 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Amikor prototípust gyártok, nagyon előnyös. Már a printet is megspórolom és azonnal minden pontosan a helyére kerül. A furatok is. Én eredetileg előlapok megmunkálásához vettem szériagyártásra. A gép 50db-on már megtermelte az árát, mert kevesebbe került, mintha kiadtam volna a munkát. Így megéri.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) vanzerr válasza papus51 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Szia!
Egyrészről kaland, kihívás, másrészről, nem kell szívni a foto lakkozással, szárítással, maratással, stb. Ha nem jól lakkozod, világítod le, rossz az előhívó, alámar, stb... Az igaz, hogy a gép nem olcsó, de nem csak erre lehet használni, ha ügyes vagy tud termelni hasznot is... És nem kell nagyvállalkozónak lenni hozzá, hogy keress is vele.
(#) papus51 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Kedves kameleon2 és vanzerr!
Értem, köszönöm a válaszokat.
(#) vanzerr válasza papus51 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Azért teszek fel Neked én is két képet.
(#) kameleon2 válasza papus51 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Én sem szeretnék lemaradni. A taszt panel fúrása azért lett sajnos rossz, mert elböktem a nyáktervezőben egy beállítást. Azóta természetesen szebbek a furatok is.
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 22, 2013 /
 
Nagyon szépek a nyákok!!!
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Köszönöm. Annyit csak kiegészítésképpen, hogy a DMX panel 2x4cm. Ez nyilván nem derült ki a képekből, de itt már nagyon fontos a gép pontossága. Egy erősítő, vagy táppanelnél nem gond ha van egy kis pontatlanság, de ez egy kis méretű SMD-s panel ahol például az ellenállás lábak között is megy vezetősáv. Ezek nyilván prototípusok, a végleges változatok már kémiai eljárással készülnek. Igaz, hogy a pwm szabályzóm panelje 1db-os volt és tökéletesen megfelel, de egy labortáp is simán tud így készülni, vagy éppen egy Quad 405 panel . Ami miatt igazán jó a cnc - az, hogy nem kell megállnom építés közben, ha a mechanikánál is kell egy alátét, egy idom, vagy éppen egy kijelző plexi. Csak keresek valamilyen maradék anyagot és a gép megcsinálja. Azelőtt ha egy peremes, vagy vállas plexit kellett valahová beépítenem, törhettem a fejem, hogyan oldjam meg, vagy le kellett mondanom róla. Ma ha már egy kerek, külső vállas betét kell, vagy távtartó, csak megrajzolom - és mehet . Nincs kieső idő az építésben.
(#) Szebence hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Felkerestem az egyik helyi gravírozással foglalkozó boltot, hogy vállalnak-e nyák gravírozását. Azt mondták, hogy igen, ha a file, amiből dolgozni kell az méretarányos és vektoros. Sprint Layout 5.0-ból, hogy tudok, milyen programokkal tudok vektoros file-t csinálni?
(#) kameleon2 válasza Szebence hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Szerintem először kérdezd meg, ők milyen programot használnak, mert könnyen elmentek egymás mellett... Amit ők használnak az lehet ugyanis, hogy Coreldraw vagy illustrator. . .
(#) Szebence válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Vektoros file kell nekik, mondtak pár kiterjesztést, pl HPGL (ezt tudja is aSprint Layout) kérdeztem, hogy nagyjából hány Ft lenne egy 22y12mm-es nyák, legkisebb távolsg két vezetősáv között 0,2mm, mondja, hogy 2000Ft alatt nem lenne meg Hagytam is ennyibe. Még nincs kész a végleges verzió, csak egy teszteletlen béta, de nem sok változás lesz a végleges nyák között, és ha minden oké, akkor abból nekem kellene vagy 50db : )
50*2000Ft-ból építek egy picike gravírozót, amivel megcsinálom én a nyákokat, plusz lesz egy mini gravírozóm.
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Én a CNC nek a motor meghajtóját csináltam ami SMD alkatrészekből van és nem jelent gondot a vékony vezetősáv. A jó gravírtű a lényeg a vékony vonalakhoz és a gépnek is jónak kell lenni az biztos.
(#) guliver83 válasza Szebence hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Hát igen, ki lehet hozni elég olcsón egy gépet, ha van minden hozzá!
Esztergagép, marógép és még egy pár dolog ami nélkül nem érdemes belekezdeni.
Ha mindent mással csináltatsz és meg kéri az árát nem hiszem, hogy olcsóbban meg úszod, mint ha készem vennél egy kis gépet.
Következő: »»   2 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem