Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 104
(#) JZoli válasza DkGrinder hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Hát ez a rendszer gyönyörűen van kivitelezve, nagyon sok idő és muka lehet benne. Teljesen igazad vanabban, hogy sok a "kókler" ebben a szakmában is, sőt nagyon sok a sajátkezű kivitelezés is ami "innen-oda cső és kész"! A baj az, hogy sok helyen nin csigény/pénz normális kivitelezésre, ha megmondod nekik mibe kerülne egy motoros váltószelep, vagy egy motoros keverőszelep már rosszul is vannak és akkor még a vezérlésről nem is beszéltünk, no itt végezz normális munkát! Utólag meg az marad meg csak, hogy ez meg ez a szerelő csinálta és hát ilyen minőségű munka tellett tőle! Az, hogy miért az már nem publikus! A mostani gazdasági helyzetben meg nem nagyon lehet a munkák/kuncsaftok között válogatni.
(#) vbj75 válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
oké, köszi, ma kipróbáljuk ezt is
(#) DkGrinder válasza JZoli hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Ez sajnos igaz. De akinek nincs pénze építsen cserépkályhát, és spóroljon egy tisztességes kivitelezőre, mert a tákolás a végén mindig többe kerül, főleg ha az egész aljzatot fel kell verni burkolatostól. Vagy ha saját maga akarja kivitelezni akkor nagyon olvasson el mindent amit lehet róla találni, és ha lehet előtte
(#) dbase hozzászólása Jan 2, 2013 /
 
Legyen egy kicsit témába vágó dolog is. Van egy keverőszelepem amivel nem vagyok megelégedve mert nagyon kicsi a KV értéke.45 fokos vizet keringtet be a pufferből és maxon megy szivattyú, mert egy nap így is 3 órát megy összesen mértem! Azért meg maxon mivel kis ideig megy, és a legmesszebbi radiátorok is melegedjenek át rendesen. A tervem, lecserélni a keverőt és építek egy motoros szabályzóst.
Ami megvan hozzá:
esbe 3 járatú
Elektronikai tudás, motorok stb.
Alap kiindulási kapcsolás napkövető elektronika. Hőmérő lm35. Kapna egy kondit, meg végálláskapcsolókat nehogy erőlködjön a motor véletlen. A kondi meg az lm kimenetén hogy ne mozogjon annyira hirtelen a motor.
Ötlet tipp hogy lehetne máshogy egyszerűen?
(#) buruzstomi hozzászólása Jan 2, 2013 /
 
Sziasztok

Tud valaki kapcsolási rajzot 3 fokozatú keringető szivattyúról? Nekem konkrétan Grundfos van, de gondolom ez minden típusnál ugyanúgy van megoldva. Köszönöm.
(#) VIM válasza dbase hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia! Egyszerűt kérdeztél, hát ennél egyszerűbb már nem is lehet.
(#) VIM válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia! Itt már egyszer volt szó erről a dologról. Nem tudom mi a terved vele? (nagyítani úgy tudod a képet, hogy a "Ctrl" (kontroll) gombot nyomva tartod és a gördítő gombot kifelé görgeted)
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) buruzstomi válasza dbase hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia. Ha jól értem keverőszelepet akarsz motorizálni. Gondolom elsősorban az alkotás öröme motivál, hiszen elég olcsón hozzá lehet jutni a neten. Én 15e-ért vettem vadiújat. Amit tudok róluk. 90 fokban szabályoz, 2 mikrokapcsoló a végállásokban. Nagy áttételű mechanika, hogy biztosítsák a lassú forgatást (általában 120s / 90 fok). A motor 230V-os. Ezek vezérlése már macerásabb. Én most éppen PIC-kel próbálkozom.
(#) buruzstomi válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia. Láttam, hogy volt szó róla, csak a rajzok már nem találhatóak. Kazán töltő szivattyúhoz kellene. Elég nagy a kazánom teljesítmény ingadozása. Amikor felfűtési szakaszban van vagy névleges teljesítménnyel üzemel símán elmegy 1-esen. De amikor beindul (ilyenkor akár 100-150 KW-ot is képes leadni), majdnem kevés a 3-as fokozat. Most kézzel kapcsolgatom, de már unom.
(#) buruzstomi válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia. Láttam, hogy volt szó róla, csak a rajzok már nem találhatóak. Kazán töltő szivattyúhoz kellene. Elég nagy a kazánom teljesítmény ingadozása. Amikor felfűtési szakaszban van vagy névleges teljesítménnyel üzemel símán elmegy 1-esen. De amikor beindul (ilyenkor akár 100-150 KW-ot is képes leadni), majdnem kevés a 3-as fokozat. Most kézzel kapcsolgatom, de már unom.
(#) dbase válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Jelenleg egy esbe vta322 35-60fokos van, de süvít belül. Az egész van rajta régi vastag gravos rendszer. És a ház szigetelve nem nagy hőigényű. Ez a keverő 12e volt, ha veszek nagyobbat 25 körül mennek, de ezekben már nem bízok meg. Ez is többször leragadt, és éjjel 3 kor arra ébredtem fel, hogy megy de nem melegít. Valahogy hőre a betágult benne pár dolog. Most kisebb gumigyürüket kapott, de nem nagyon pontos. Motoros lenne jó de 30e-et sokallok a motorra.
(#) dbase válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szétszeded a motor kivezetéseit, és raksz rá 2 hőfok kapcsolót.Egyik 30 nál meghúz másik meg 60nál kb, de a 2. megszakítja közben az elsőt mer gondolom nem tenne jót a motornak ha kapna áramot több tekercs kivezetésén is.
(#) buruzstomi válasza dbase hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Nekem is van ilyen szelepem. HMV korlátozásra használom. Tökéletesen működik. Egy vmit nem szeret, az állítgatást. Ezt nem lehet sokat tekergetni, nem olyan a kialakítása. Nagyon hamar megadja magát. Nekem két motoros szelepem van. Mindkettőt ingyen szereztem, az egyikhez vettem motort a vaterán. Ezt: http://epitkezes-otthon.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hutes_futes/szerelveny_alkatresz/esbe_series_60_keveroszelep_mozgato_motor_1678284623.html
Akkor láttam több eladót is, de ez ráadásul közel is volt. Múlt héten láttam vmi régi szelepet árultak motorral vezérlővel 1000 Ft-ért. Érdemes használtat venni. Nekem az egyik kicsit csöpögött, szétkaptam. O-gyűrű csere és tökéletes.
(#) buruzstomi válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Ha nem lettem volna egyértelmű. A VTA-322-öt nem lehet motorral szabályozni. Kizártnak tartom, hogy jó legyen.
(#) buruzstomi válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Köszönöm. Jó lesz.
(#) dbase válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Nem is akar senki 322-t mozgatni, hanem kidobnám és a helyére menne a 3 járatú esbe van olyanom is 8KV-s értékű.
(#) Hutty válasza dbase hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
(#) buruzstomi válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Ez is termosztatikus
(#) DoDo69 válasza vbj75 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Üdv mindenkinek !
Olvastam az utóbbi jó pár hozzászólást vbj75 fűtésének hibájával kapcsolatban . A következő lenne az észrevételem: Tény ,hogy hibák vannak bőséggel , de ugye csodák nincsenek, legalább is itt , és most. Ha működött , és most nem, akkor a különbségben kell a hibát keresni. A csatlakozási pont egy T . a T felső része felől jön a melegvíz ha a gázkazán megy. Most alulról jön . visszaolvasva kiderül,hogy a csövek melegednek ,az osztóig .tapizásos módszerrel lett bizonyítva . A radiátorok jól melegednek, és gyorsan. A padló az más. A csövek hossza, és a tömeg amit felkell melegíteni. Ezért is gondolom a következőket. A
Padlóba a keverőszelep szabályozza az előremenő fűtővíz hőmérsékletét, ami mechanikusan van beállítva. Ha engedjük lekeverés nélkül belemenni a padlóba a melegvizet akkor a padló hamarabb melegszik, de nem várhatjuk el , hogy egy óra alatt meleg legyen. A gázkazán sem tudta a padlót felmelegíteni pár óra alatt, akkor miért várjuk el a vegyitől , hogy egy óra alatt meleg legyen a visszatérő. A kezünknek egy 24 C fém hidegnek tűnik, ( visszatérő osztótest) pedig egy ilyen hőmérsékletű padló, teljesen elfogadható a fűtés szempontjából. Szóval , lehet, hogy van fűtés csak kicsit türelmetlenek vagyunk. Egy digitális tapintó hőmérő biztosabb támpont lenne mint a kezünk. Más oldalról megközelítve. Ha naponta 20 m3 gáz égetve melegvolt, akkor ugyan ennyi hőt adó fát is elkellene égetni. Pár adat ami esetleg segíthet: szárított fa égéshője 19 MJ/kg a földgáz 35 MJ/m3 ebből szerintem ha jól gondolom látszik, hogy 2kg fát elkell égetni óránként . ez durva számítás és száraz fával számolva. Ha elégett 50kg fa és a visszatérő nem melegszik, akkor lehet gondolkodni, hogy hova lett a megtermelt hő. Mint írtam csodák itt nincsenek. Más… A kazán egy westen 280fi amiben egy 60 literes belső tároló van. Nem biztos de a kazán belső tárolóját esetleg nem melegítheti a vegyi? Mókás lenne, ha igen, és a melegvíz használatánál a termelt hő egy része itt távozna. Érdemes lenne a kazán előremenőjét kizárni a fűtéskörből. A visszatérőjét nem szabad, mivel a fűtési tágulási tartály ide csatlakozik . Remélem közelebb kerültünk a megoldáshoz.!
(#) JZoli válasza dbase hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Érdemes lenne ezt megnézni: http://www.regulus.hu/webshop/index.php?&termekcsoport=11&termek=11...111601 Ezeknek a KVS értékemég jobb és felébe kerülnek, ráadásul még motort is lehet rájuk venni/szerezni. Nálam már több helyen bizonyítottak.Sajnos a munkahelyi "gép" nem engedi alink beszúrását.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) VIM válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
No én is ezt a ki-be kapcsolgatást és tekergetést untam meg. Nekem csak 30kW-os a hőcserélő de most már ezzel a szabályzóval tökéletesen működik. A háromutú szelep átbocsátó képessége már ránézésre is kevés, nem beszélve a hangokról amit adni fog. Olyat kell keresni amelyik teljes keresztmetszeten tud nyitni a saját csatlakozási átmérőjén és nem lesznek ilyen gondok. Én nem akartam túlbonyolítani motorosra, mert ha nincs villany akkor nincs szabályzás, ha pedig szükség áramforrásról kellene betáplálnom oda is vinnem kellene elosztót.
(#) todi2 válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Ezt javaslom.....+egy kis számtan+egy kis rajzolás+méretezés=működés
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) kissi válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Én nem akartam túlbonyolítani motorosra, mert ha nincs villany akkor nincs szabályzás”
Neked gravitációs a rendszered? Mert különben a szivattyú is hű lesz a nevéhez !
Steve
(#) VIM válasza kissi hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Szia! Nekem az volt "szivattyú" amit eddig nem csinált. Nálunk maximum ujjnyi vastag cső jön fel a radiátorokhoz 2X10cm, mert a vastag csövektől nem lehet pakolni semmit sehová sem.
(#) buruzstomi válasza VIM hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Ha van vezérlés (és villany is), a motoros jobb, megbízhatóbb. Szerintem. Teljes keresztmetszetben tud nyitni. Külső hőmérséklet függő vezérlés alakítható ki. Kisebb a karbantartási igénye. Nekem van ilyen is olyan is. Eddig nem volt gondom velük (talán csak annyi, hogy fix hőmérsékletes kazántöltő ESBE nagyobb áramlási sebességnél kavitál, pedig 5/4-es). De más fórumokon sokan panaszkodnak a termosztatikus szelepekre, főleg az ESBE-re. Leragadnak.
(#) VIM válasza buruzstomi hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Nekem ilyen van beépítve, és maga tökély.
(#) dbase válasza VIM hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Elég savanyú a KV értéke. Esetleg az 1 colos valami a legutolsó.
Már nyákot átterveztem nemsokára kipróbálom a motor vezérlést.
(#) VIM válasza dbase hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Én csak a szabályzó fejet akartam ezzel mutatni, mert szeleptestet olyat választasz ami a tömegáramnak megfelelő. Ezt a szabályzót csak ehhez a szelepcsaládhoz lehet "klick" csatlakozással felkattintani és végzi a dolgát villany nélkül.
(#) zsalesz hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Valaki el tudná magyarázni pár mondatban, hogy hová kell, és hogyan kell szakszerűen egy fűtési rendszerben egy lemezes hőcserélőt beépíteni?
(#) Kovabe válasza zsalesz hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Szia
Ha visszább olvasol akkor már láthatod hogy eléggé kiveséztük a dolgot. De mi is a kérdés, mihez kell?
Következő: »»   30 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem