Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alkonykapcsolós világítás fototranzisztorral
Lapozás: OK   3 / 5
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Valami olyan kapcsolási rajzot esetleg kaphatnék(számomra is érthetően leírva,rajzolva),amely 9V-ról működik?Az lenna a feladat,hogy két nagy fényerejű ledet működtessen,mert ez amolyan helyzetjelző fény lenne éjszaka.Alkonykapcsolós megoldás azért kell,mert nincs mindig könnyen elérhető helyen,tehát teljesen önállóan kéne magát szabályozni.

Előre is köszi ha valaki tud segíteni.
(#) exorcist válasza fox11 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Ha az LM317 bonyolult (amihez a kapcsolás az adatlapban található, meg persze elfűtöd vele a felesleges energiát), akkor ne gondold, hogy ezt egyszerűbb lesz megépíteni
(#) fox11 válasza exorcist hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Nem tudom,ezért is tettem fel itt a kérdésem.Eddig annyira egyszerűen működött,mert volt egy gyári panel,melyre ráforrasztgattam a hozzávaló cuccokat,majd kész.Viszont most annyi változást szeretnék,hogy ez egy dobozban legyen megvalósítva 9V-ról.Az én elképzelésem szerint-lehet tévedek- 9V tovább bírná,mint 3V???Ha egyből rátolnám a 9V-ra,az agyonvágná jobb esetben csak a ledeket,de szerintem az egész kis panelen lévő elektronikát.
(#) nedudgi válasza fox11 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Lehet, hogy a 9V elemről le kéne mondani, mint legegyszerűbb megoldás. Elképzelhetetlen, hogy egy mobiltelefon akkumulátorát használd?
(#) fox11 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Az is megoldható,viszont ha úgy kell külön megvenni,akkor már nem megoldás,no meg a töltését is meg kell oldani.Nem csak saját részre készülne ilyen helyzetjelző.
(#) fox11 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Értem,és köszi a választ! Ezek szerint akkor is jobban járok,ha két darab ceruza elem működteti?
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Hello!
Tessék! Remélem ezen el tudsz igazodni..
üdv! proli007
(#) fox11 hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Lejjebb van egy kapcsolási rajz,nagyjából ehhez hasonló van jelenleg.Mondjuk tekintsük ezt egy kiindulási alapnak.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1237.html
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Köszi szépen,elég érthetőnek tűnik,szerintem meg tudom csinálni.
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
BPW 34 helyett használhatok BPW 17-et?
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Hello! Adatlap szerint használhatsz. üdv! proli007
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Szia!

Köszönöm szépen,valamikor meg akarom építeni,és bpw 17-em van itthon.A többit majd kitalálom,hogy melyik láb hova,mihez csatlakozik.Főleg a tranzisztorban nem vagyok biztos,a többi megoldható.Köszi még egyszer!!!
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Hello!
Nem egy ördöngösség, meg kell nézni mindig az alkatrész adatlapját. De remélem így már eligazodsz. A panel, az alkatrészek felől látszik. Vagy is a kész nyáknál, a rajzolat tükörképét látod, akkor helyes.
De megkérjük a kedves Modikat, tegyék át ezt a pár hozzászólást, mert ennek ven külön topikja. Ne offoljuk szét ezt.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Szia!

Köszi,valóban sokat segítettél,és köszi azt is,hogy átrakattad a megfelelő topikban a témát.Nem szerettem volna szét offolni,szerencsére többen szóltak hozzá az egyszerű kérdésemre,mint gondoltam volna.

Köszi még egyszer!!!
(#) Bonanza02 hozzászólása Dec 2, 2012 /
 
Régebben szimpla tranzisztorból készítettünk fototranzisztort. BC109C -nek a tetejét ügyesen le kell venni, és már készen is van. Ha van olcsón fotoellenállás, akkor az mondjuk szimpatikusabb a mai világban.
(#) proli007 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Hello!
40Ft-ért nem érdemes "reszelgetni". Pld.. Ráadásul nem tudod milyen tartós lesz, ha érintkezik a levegővel. Régen az első magyar tranyónak (OC1070) üvegburája volt, csak a fekete festéket kellet lekapargatni..
üdv! proli007
(#) Bonanza02 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Én is érdekességképpen írtam le. Természetesen filléres már a fotoeszköz.
A teljesség kedvéért :a boltokban lehet kapni fillérekért napelemes kis kerti világítást. Abban benne van minden, amire szükség lehet (a 2 ceruza akkus változatban). Esetleg egy relét még rá lehet tenni a kimenetre a led-ek helyett (3 V-osat).
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) fox11 hozzászólása Dec 3, 2012 /
 
Üdv!!

Még egy kérdés..ha be akarnék építeni egy potmétert a fenti panelbe,mellyel azt tudnám szabályozni,hogy milyen fényerőnél kapcsolja be a ledeket...hová,milyen típusút kellene beépíteni??Előre is köszi a választ!
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Hello!
Ez nem az a kapcsolás, ahova potikat érdemes beültetni. Mert a fototranyó érzékenységén (
(a fény hatására létrejövő kollektorárama, fotódióda esetén a dióda záróirányú árama) az R2 ellenállás és a Fet Gate küszöb-feszültségén múlik, mikor kapcsol be. Vagy is az R2 ellenállást kellene szabályozni. De akkor a kapcsolás "sötétárama" is megnő, nem lesz kikapcsolva a fogyasztása 10uA.
Vagy is sokkal egyszerűbb és ésszerűbb a fototranyó árnyékolása, esetleg elhelyezésének kiválasztása, ha változtatni akarod a bekapcsolási pontot.
üdv! proli007
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Értem,köszi!Akkor nem erőltetem a potit.Viszont megpróbáltam összerakni az általad küldött rajz alapján,de sajnos valamiért nem sikerül összehoznom,nem működik.Lehet,hogy a tranyókat tettem be fordítva?Sajnos nincs ötletem,pedig fontos lenne ez a kis cucc.
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Hello!
Nyákot készítettél? Mert akkor elég nehéz a tranyókat fordítva berakni. Írtam, hogy az első kép a beültetésről készült, a második a nyákrajzolat. De a valós nyákon ennek tükörképének kel látszani. (Vagy is a nyomtatott felét kell a panellel szembe fordítani.)
Elsőként a fototranyót nem kell belerakni, és megnézni, hogy égnek-e a Led-ek. Ekkor az áramfelvételnek, kb. 12mA körül kelleni. Ha ez után rövidre zárod a fototranyó helyét, kialszanak. Ekkor kb. 10uA az áramfelvétel. Ha így működik, mehet bele a fototranyó/dióda. Világosban ekkor elalszik a Led. Ha letakarod, bekapcsolnak.
Mind két tranyónak helyesen és bent kell lenni az áramkörben, mert ha a sima tranyó nem tudja lezárni a Fet-et, a kis forrásellenállás miatt, a Led-ek túláramot kaphatnak. De ha két fehér Led van benne, és 6V-ról végzed a próbát, nem lehet gondja a Led-nek.. Csak sokkal halványabban fognak égni, de működni fog.
De nem értem, hogy mindig csak azt írjátok, hogy "nem működik". Ez nem információ! Lehet mérni minden tranyó lábat a negatív táphoz képest, és akkor lehet kiderül az igazság..
üdv! proli007
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Szia!
Nyákot nem készítettem(nincs hozzá cuccom),hanem olyan próba nyákra pakoltam fel.Próbálgattam,és odáig jutottam vele,hogy a ledek világítanak rendesen,viszont ha a bpw fényt ér,akkor sem alszanak el teljesen a ledek.Lehet,hogy áthúz valami valahol,de a bpw hibájára is gondoltam.Ment privi is,és még egyszer köszi a türelmet,segítséget.
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szia!

Én is összedobtam és tetszik a kapcsolás.Mit kellene rajta változtatni,ha egy kis 5V-os relét szeretnék vele kapcsolni?Nem gond,ha így megnő a fogyasztása.

Üdv.:Zoli
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Hello!
Nem kell különösebb dolgot tenned, csak az R2 és a Led-ek helyett beteszed a relét. A biztonság kedvéért a relére tegyél záróirányban egy diódát. A fogyasztása nem lesz több, mikor világos van, maximum sötétben mikor húz a relé. Persze ha a Led áramnál nagyobb az 5V-os relé árama. A tápfeszt a relé feszültségéhez "illik" igazítani, vagy a relével soros ellenállás kell, ha az kötött és nagyobb mint 5V. (6V-nál még nem hiszem, hogy gond lenne, mert a bekapcsolt Fet-nek is kb. 3ohm a bekapcsolt ellenállása.)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm.Tudom,nem egy bonyolult dolog,de mégsem jön össze valamiért.Lerajzolnád nekem?Van egy másik,két tranzisztoros kapcsolás is,azt is összedobtam és szépen működik is,de ez kisebb és szimpatikusabb.
Üdv.:Zoli
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Hello!
Rendben. De ha a relé 5V-os, és a tápfeszültség is 5V, akkor akár a Q1 el is hagyható, és R1 helye rövidre zárható..
üdv! proli007
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Szia!

Köszönöm,hogy fáradtál vele.Mindjárt összedobom.

Üdv.:Zoli
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Szia!

"De ha a relé 5V-os, és a tápfeszültség is 5V, akkor akár a Q1 el is hagyható, és R1 helye rövidre zárható.."

Így tettem,ahogy írtad.Így viszont nincs határozott átváltás,bizonyos fényerő mellett kapcsolgatja a relét folyamatosan.Ugyanez a kéttranzisztorosnál is előfordult,csak nem ilyen mértékben.

Üdv:Zoli
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Hello!
Ez természetes, mert nincs hiszterézise a kapcsolásnak. Tekintve, hogy ez eleve Led-ekhez készült, ott nem számít, ha átmenetnél "folyamatosan kapcsol be". Ha a relé nem tudja ellátni ezt a feladatot (mert elszokta, a húzás és ejtési különbsége miatt), akkor nincs más, mint ki kell alakítani a hiszterézist. Az is kérdés, hogy természetes fénynél próbáltad-e a kapcsolást. Mert esetleg a lámpa 100Hz-es fénye megzavarhatja a működést. Ekkor egy kondi kell a fototranyóval párhuzamosan. De egy alkonyat kapcsoló természetes fényre kell hogy működjön.
üdv! proli007
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Szia!
Este csak lámpafénynél volt lehetőségem kipróbálni,természetes fénynél tényleg sokkal jobb a helyzet.
Üdv.:Zoli
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem