Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mini TV adó
Témaindító: Neszeszellem, idő: Júl 13, 2006
Témakörök:
Üdv!
Tudna valaki segíteni, hogy mit jelent ezen a kapcsolási rajzon Kép: Hivatkozás az L3-nál, hogy "5 CM wire 2.5 m/m silvered wire"?
Sziasztok. Egy megépített URH adóról lenne szó.
Van két fm vevőm ami OIRT sávban is dolgozik. Az lenne a kérdésem, hogy az normális, hogy az egyik vevőn csak pont 80 (+-1) MHZ-re tudom tisztára behangolni az adást, 75 MHZ-en már torzul a zene, a CCIR sávban meg már egyáltalán nem találom. A másik ami furcsa , hogy a két OIRT vevő nem egyforma frekvencián veszi jó minőségben az adást. Az egyik ahogy írtam csak 80 MHZ-en, a másik viszont 71-73-on, pedig tuti hogy nem rossz az állomáskereső skála...
Hello, nehezen értem ugyan a problémát, igy pontosítanék. Az első kérdésednél: Egy frekvenciát a rádióval egy helyen kell fognod, olyan sávszélességgel ("tűréssel") ahogy bármely más műsorszóró adónál. De ha ezt vizsgálod nem szabad a vevő bemenetét túlvezérelni. Vagyis ha a rádió tetejére teszel egy 5W-os végfokot, akkor az mindenhol jönni fog,
![]() ...Mindkét rádió veszi ugyanazon a frekvencián az adásod? S az egyik rádió egyéb frekvenciákon is veszi?
Tehát, beindítom az oszcillátort,
Az első vevőm 73 MHz-n veszi az adásomat kb 12-14 méter távolságból, kristálytiszta, makulátlan minőségben. A másik oirt vevőmet ugyanolyan távolságba helyezem el, odahangolok a 73 MHZ-re, semmi nem jön ott esetleg csak pislákol valami és az is gyenge torz vétel. Itt az adás 80 Mhz-n jön makulátlan minőségben...
Akkor csak nem jó az a skála!
Ha mégsem,
Az lehetséges, hogy ugyanazt az adást ugyanazon a frekin az egyik vevő tisztán veszi, a másik torzan? ![]() ![]()
Lehetséges, de használj egy jó rádiót, ha lehet
![]() Hitelesítsd a skálát egy digitális készülékhez, de nincsen abban széthangolva valami???? ![]()
Most épp tologatom a tekercset, érdekes, hogy felmentem a CCIR aljára, de egyszerűen nem tudom behangolni ott rendesen és a teljesítmény is lecsökkent.
Aztán lementem 73 MHZ alá ott sem lehet rendesen behangolni, mert ott már nem szól a zene, hanem helyette ilyen szakaszos búgás van. 80 MHz-en viszont kiválóan szól, 200 m-es hatótáv...
A két vevőmmel minden ok.
Még lenne egy ,,idetévedt" probléma.
AZ adó vételéhez szeretnék 78-80 MHZ-re áthangolni egy CCIR zsebvevőt. Ez esetben elég ha csak az antennaköri tekercset megtolom egy kicsit? Köszönöm előre is:e-sporadic ![]()
Bocsánat pontosítanék:
85 MHZ-ig tudtam lehangolni a vevőt,a tekercs tolásával, tovább már sehogy se adja magát a tekercs... ilyenkor mit tehetek? ![]()
Nem elég, először az oszcillátor tekercset kell a kívánt frekire hangolni, majd a modulátorkört (antenna bemenetnél) kell max térerőre. Ha a tekercs hangolásával elérsz a végére, akkor a vele párhuzamosan levő kondenzátorral kell továbbhangolni. Tegyél rá párhuzamosan pár pF-ot. De legjobb, ha a kettővel egyszerre teszed.
Ok köszönöm.
egy érdekes ötlet: a skori féle urh mikrofon am -ben modulálva - vajon alkalmas -e kép hatékony továbbításra vhf- ben . /bf 961 , 5v. stb. mentes a felharmonikusoktól /
szerintetek érdemes kisérletezni? előre is kösz a hozzászólásokat.
Érdemes....Igy működnek. Csak tiszta AM moduláció legyen.
Sziasztok.
urh mikrofon kapcsolását sikerült átalakítani csak kép továbbításra. / fm-helyett Am - moduláció 12-v tápfesz -modulálva csak - meghajtó -elválasztó fokozat/ 5v stab. feszről megy az oszci, ezt követi - elválasztó fokozat bf 961 mosfet - csak ez van modulálva. / segítségül vettem egy másik rajz megoldását, sikeresen./ A kép kiváló,/ kis kamera /, a freki nagyon stabil. a teljesítmény viszont kicsi. Kisérletezek egy következő fokozattal- bfr 96. tranyó - de nem nagyon hajtja meg. / bázis 1 k - föld 15- pf csatolva drain-hez/ Szerintem meg kellene hajtania, vagy talán a tranyó helyett még egy bf 961 et tegyek? / mosfet -térvezérlés - előnyösebb ? Érdekes ha az utolsó fokozatot modulálom,- vagy ameghajtót is egyszerre --- nem tűri.- sok ! Szerintetek helyes megoldás kis szinten modulálni,--- és az így kapott jelet -tiszta jelet- erősíteni? Még egy kérdés : helyes megoldás dual mosfet esetében egyszerűen összekötni a vezérlő gate-ket- / és így pl. -1 k- föld- gate --- rá a vezérlő jel kondival pl 1nf/ ?? a drain kör hangolt természetesen max.-ra. Kösz . Üdv.
Helló. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezen a kapcsoláson Tranzisztornak jó egy bc547-es is, avgy inkább a 2n2222-est tranyót használjam. És még az, hogy nem tudok bele keriteni sehonnan 4,7µF-os bipoláris kondit. ezt hogy tudnám kiküszöbölni? esetleg egy kisebb értékű, vagy egy ELKO nem felelne meg oda?
![]()
A legjobb hatást 2n 3866 tranyóval értem el, /mert kipróbáltam ezt is/ - kondi kérdés : jó az elkó a rajz szerinti érték -- bekötés pozítív láb megy a video bemenet felé.----
nekem működött / kézi hangolásu tv.-n. a felsorolt tranyotípusok is jók kissebb hatással. Érdemes kisérletezni még a 2n 2369--el----./olcsóbb/ üdv. jó kisérletezést.
A bfr 96 ból esetenként ki lehet könyörögni akár 0,5 W ot is. Talán kicsi a meghajtó teljesítmény vagy nem ott (nem azon a frekin) erősít ahol kellene. Próbáld meg két egyforma fokozat sorba kötésével, talán menni fog. (azaz a bfr 96 al felépített utolsó (?) fokozat után építs még egyet)
Szerintem is kicsi a meghajtó teljesítmény -- mosfettel ilyenkor nem lehetne inkább,---- a gate.-k nem igénylik a nagyobb teljesítményt, de az is igaz hogy fél vattot ezekkel a típusokkal nehéz kihajtani -- sajnos. /bf 961/ stb.
Ettől függetlenül megpróbálom amit ajánlottál -köszi. ui.: Itt jutunk el oda, hogy a kereskedelemben könnyen beszerezhető nagyobb teljesítményű mosfet / nagyobb frekvencián/----megfelelő paraméterek stb. ---nincsenek.
Helló.Éb bc 547-est tettem bele, de hát.... tv-n kipróbáltam. Az egyiken éppen hogy be tudtam fogni, de az is anynira roszvolt, hogy az csak na, akkor egy újabb TV már meg se találta, és egy másik megtalálta, de ott zaj volt állandóan, és a kép ott is csunya volt, de nem anynira. 2n2222-vel miylen hatást érek el?
Én kis kamerarát használtam, a trimmerpotit ovatosan türelemmel állítottam, miután a frekit megtaláltam.
a tv nem szintézeres volt, --azon nem ment. A zaj természetes jelenség, mivel csak a kép továbbítására alkalmas a feltett ák. a hangot segédfrekvencián fm-ben külön modulálni kell / bonyolultabb/ az egész akkor. A 2n 2222- vel próbáld ki --nem tudom. Nekem a teljes képernyőt szépen kitöltötte és rendben volt. kis tv.vel 2n3866. Azóta váltottam kapcsolást /kikisérleteztem és a szintézeresen is simán stabilan működik az új ák. tisztán stb / Számításba jöhet a panel elrendezés , féloldalas --árnyékolás , áthúzás stb.-bár erre nem hiszem,hogy ez az egyszerű ák. érzékeny lenne. Kézi hangolású tv.-n a trimmerkondival találd meg a jelet / letekert potinál -- teljesen sötét is lehet a kép/ ezután a modulációt óvatosan add rá . Biztos sikerűlni kell vhf tartományban az említett tranyokkal. Én ezt a kapcsolást háromszor próbáltam, egyszer kapura is raktam----igaz a mostani sokkal jobb -- de ez is működött. mégegyszer automata hangolású a tv. ? ---bemenő jelszint kérdése -- bár a potival állítható. Kb. ezek. / esetleg alkatrész hiba trimmerek ?? / Még egy javaslat: újra építeni az egész ák.-t más elrendezésben. új alkatrészekkel, tekercs-el és próbálkozni. Ennyit tudtam segíteni . üdv.
Valószinű, hogyújra fogom épiteni!
![]() Ez igy nem ér semmit. Obrázok 0088- olyat tudok csak megfogni a TV-n, Obrázok 0089- olyannak kellene lennie
A tekercsre az én észrevételem szerint nagyon kényes volt! végül egy filcböl készítettem neki egy csévetestet és pillanatragaszóval pontosan a négy és fél menetet lefixáltam...drót antenna az adón kb 30 cm-es, a tv-n pedig kb 60 cm-es vezeték darab volt... és sok-sok türelemjáték mivel az antenna helyzetétől is nagyban változott a kép minősége. De kb 10 méterre lévő tv-n nekem sikerűlt tökéletes képet kapnom! Igaz elég sokáig tekergettem a mindkét potit és hangoltam a tv-t míg összejött minden... De nem stabila frekije, közelítésre elmászik, én stab tíz voltról használtam de mivel hangot nem visz és a haveromnak akinek szántam a képet szintézeres volt a tv-je feladtam a további kisérletezéseket egy jobb kapcsrajz reményében... amire azóta is várok, keresek....
Elkészittetem másodszor, de az első működött, de a második nem
![]() mi lehet a gond? nem találom sehol a freknevciát. Az elsőt még valahogy meg is találtam, de ez a második.... ![]()
még van valami: általad feltett rajzon nem szerepel egy kondi : próbáld meg a tekercs "hideg" vége és a test -re egy 100 nf -os kondit tenni./ gyakorlatilag a bejövő táp után. ezután keresd a frekit vhf - kézi hangolású tv.-n.
trimmerkondival. ha nem alkatrészhiba - és rendben van az ák. ----akkor kell találni valamit. üdv.
Tehát a + ra és a -ra kössek egy 100nF-os kondit nem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |