Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   453 / 1189
(#) baloghvl hozzászólása Feb 11, 2013 /

Sziasztok!

Helyettesítő alkatrészeket keresnék az alábbiak helyett: ID101, 3N169, és 2N3702.

Az ID101 2db dióda lenne 1 tokban. Ez helyett jobb lenne két külön tokban lévő is, a nyáktervet is így készítettem már el. Feladatuk antiparalell diódapárként az ICL7107 bemenetének védelme ami max +/-200mV lehet.

A másik két alkatrészhez csatolom a kapcsolási rajzot. Órajel-előállítást végeznek.

A PNP tranzisztor alatti diódáról nem írnak semmit. Jó lenne ide mondjuk 1N4148?

Köszönöm a válaszokat!
(#) kadarist válasza baloghvl hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia!
A két MOSFET helyett használhatsz dual-gate MOSFET-et is, ahol a két gate összekötésével kapsz egy, az eredetihez nagyon hasonló eszközt. Például a BF960 és társai jók lesznek.
(#) baloghvl válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Szia!

http://www.hestore.hu/prod_10029404.html

Hát ez elég érdekesen néz ki. Én inkább két TO92 tokozású valamire gondoltam. A nyákterv is ennek megfelelően készült.

Ez nem néz ki nagyon érdekesen, mert mindig is ilyen volt. De a nyákterv elkészítése előtt érdemes lett volna megismerkedni az alkatrészekkel és akkor nem lett volna meglepetés egy négylábú FET .

Én nem látom miben lenne ugyanaz mint ami a kapcsolási rajzon van.

http://www.hestore.hu/files/BF961.pdf

A BF691-ben a Drain-Source van összekötve, a rajzon pedig a Gate-Drain.

Az előbb azt írtam le, hogy úgy helyettesítheted a két darab egy gate-el rendelkező MOSFET-jeidet, hogy fogsz két darab két gate-es FET-et (BF...) és összekötöd a két gate-es FET gatejeit. Így kapsz két darab egy gate-el rendelkező FET-et, amit már fel tudsz használni az eredetiek helyett.

Ez azért kissé túl komplikált lenne. Amellett hogy az alkatrészek számát is megdupláztuk.
Sokkal jobban érdekelne egy sima helyettesítés. 1db3N169 helyett 1db XXXX. Ahol XXXX a kérdés, viszont hazai terepen beszerezhető.
(#) _vl_ válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Az lesz a probléma, hogy ez a 3N169 nevű csoda nem depletion MOSFET, hanem enhancement (az adatlapja szerint, ellentétben a rajzon szereplő szimbólummal). Szóval a BF961 nemigen fogja helyettesíteni, hacsak valaki át nem rajzolja a kapcsolást (én sokadik ránézésre sem értem a tervezője gondolatmenetét, hogy mit is akart építeni).
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013

A rajzodon két darab 3N169 van, ezeket egyszerű helyettesíteni két olcsó dual-gate-es MOSFET-el. De ha nem, hát nem erőltetem.
(#) kadarist válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Na, akkor itt a jó kis alkatrészkereső feladat, mert ráadásul még növekményes is a típus.
(#) baloghvl válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

A két N-csatornás fet és a PNP tranzisztor órajelet állít elő a számlálónak. De csak addig amíg kapcsolás nem érte el a megfelelő mérési tartományt. A dekóder, számláló és fölöttük lévő kapuhalmaz állítja elő a 4 mérési tartomány vezérlőjelét. Ezekkel van vezérelve a 7 db CD4016, ezek kapcsolják a megfelelő ellenállásosztót a méréshez.
(#) _vl_ válasza baloghvl hozzászólására (») Feb 11, 2013 / 1

Hát, zseniális megoldás... Nyilván akkoriban nem voltak még elterjedt, filléres mikrokontrollerek, amikor ezt rajzolták.
Szerintem a következő lehetőségeid vannak:
- a világvégéről is megpróbálsz ilyen ezeréves alkatrészeket felhajtani - mivel a 3N169-hez csak szkennelt adatlap van, tippem szerint vagy 15-20 éve gyárthatták utoljára, szóval elég esélytelenül hangzik,
- megpróbálsz adatlap szerint hasonló paraméterű cuccokat keresni és beszerezni - ez komoly kihívás lesz, pl. az ID101 reverse árama pA nagyságrendű, a 3N169 gate kapacitása 5pF, ezek akár fontos paraméterek is lehetnek elnézve mondjuk a kapcsolásban levő 47Mohm ellenállást,
- jelentősen átrajzolod a kapcsolást, hogy beszerezhető alkatrészekkel működjön - egy oszcillátorhoz azért nem kell speciális tranzisztor vagy FET,
- koncepciót váltasz, és alapvetően más megoldást keresel - pl. mikrokontroller.
(#) Mengyán hozzászólása Feb 12, 2013 /

Sziasztok! Olyan csatlakozót keresek, mint a számítógép tápokon szokott lenni a proci számára a külön 4 pólusú tápcsatlakozó. Pontosabban csak hasonlót, mert olyannal oldottam meg, de nem az igazi, viszont igazi kényszermegoldás lett. Azért ide írok, és nem a "Hol kapható"-ba, mert fogalmam sincs, mit akarok venni, de azt tudom, hogy hol.
(#) ttindian válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Megtalaltam koszi
(#) dobanandras hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok,valaki tudja ezt az orosz integralt aramkort mivel lehet direkt helyetesiteni? КР140УД1b egy H3013-as oszciloszkopnak kell.14 labacskaja van(7+7) elore is koszonom!!
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Erről a típusról van szó: КР140УД1Б ?
(#) dobanandras válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Pontosan,en az utolso betut nem tudtam maskep leirni,errol van szo......
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Szia!
Valamilyen bipoláris bemenetű műveleti erősítő jó lesz helyette, például LM321. Ha ezt használod, akkor nem kell kompenzáló kapacitást kötni az IC-re.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) Szpisti válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A dologról volt már szó a HE-n, olasgass róla ITT
Valószínű buherálni kell, mert a helyettesítő LM702-t már nem valószínű hogy találsz.
De megmondom őszintén én sokat nem bajlódnék az N313 szkóppal, mert azzal csak a bosszúság lesz ennyi idős korában. Meg volt vele ezelőtt 15 évvel is.
Egy pc szkóp progival többre mennél.
(#) dobanandras hozzászólása Feb 13, 2013 /

Koszonom mindenkinek a hozaszolast!!!
(#) szucsip hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok!

Egyszer régen vettem egy valamilyen LCD kijelzős cuccot, de azt sem tudom biztosan, hogy hol. Arra emlékszem, hogy dokumentációja volt a kereskedőnek, de pont nem volt jó a fénymásoló... A barátom lefotózta azt a lapot, viszont neki is eltűnt már a kép a fényképezőjéből (évek során), és a gépemről is.
Valami olyasmit mondtak hogy frekvenciamérő... De kezdek benne kételkedni. A típusszáma (nyákra írva): GE 4194HB

Ennyi van rajta. Itt egy link egy ugyan ilyen példányról. Sajnos katalógus oldalt nem találtam hozzá. Mi lehet ez az eszköz, és hogyan kell bekötni?

2 kép róla

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) kulcsaba hozzászólása Feb 13, 2013 /

Segítséget kérnék!
A GANZUNIV-2 műszer milyen típusú IC-t tartalmaz?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza kulcsaba hozzászólására (») Feb 13, 2013 / 1

(#) blackdog válasza kulcsaba hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Ez itt már "részben" megválaszoltam. Bővebben: Link
Ha reagáltál volna és kulturáltan kérsz még rajzot is linkeltem volna. Volna...
(#) dobanandras hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok,szeretnem tudni hogy,egy ilyen tipusu orosz kondenzatort milyen massal lahat helyetesiteni: MBM 0.1MF/1500V ,(papir es aluminium folias),koszontem szepen!!!
(#) kulcsaba válasza blackdog hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Elnézést de most regisztráltam és véletlenül rossz helyre írtam. De szerintem ezért még nem dőlt össze a világ,hogy véletlenül valaki rossz helyre ír valamit és szerintem elég kulturáltan kérdeztem...
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) kulcsaba válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Köszönöm szépen!
(#) Moderátor hozzászólása dobanandras hozzászólására (») Feb 14, 2013

Hidd el, hogy ha naponta kétszer felteszed ugyan azt a kérdést, attól még nem fogsz hamarabb választ kapni rá. Légy egy kicsit türelemmel, légy szíves, ha valaki tudja rá a választ, akkor meg fogja írni!
Köszönöm.
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Szia!
Egy 100nF (0,1 uF) kapacitású és legalább 1500V feszültségtűrésű kondenzátorral helyettesítheted.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) dobanandras válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Koszonom,ezt megertettem,de lehet MKP vagy mas?
Következő: »»   453 / 1189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem