Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1508 / 2208
(#) mofesa válasza Fész hozzászólására (») Márc 1, 2013
A fűtésről és annak lágy indításáról itt írnak.
(#) mofesa válasza Fész hozzászólására (») Márc 1, 2013
Csak mint érdekesség.Nekem is villant idáig.Sorba van kötve a végfokkal úgy,hogy az ECC82 az utolsó.Most beraktam sorba vele két darab EM84-et.Jól mutat és az ECC82 is fokozatosan fűt fel.Nekem most ez a lágy indítás.
(#) DenaturáltSas válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 1, 2013
Ez hogy a * lenne 25W?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) mofesa válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Márc 1, 2013
Biztos rossz adatlapot néztél.Ne kötözködj légyszíves.
(#) DenaturáltSas válasza mofesa hozzászólására (») Márc 1, 2013
EL34 SE, nem? Nem értem.
(#) mofesa válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Márc 1, 2013
Mindig annak kell érteni,aki csinálta,ez már csak így szokott lenni.
(#) viktorio333 válasza Fész hozzászólására (») Márc 1, 2013
Én a helyedbe a hálózati trafó elé tennék lágyindítót akkor mindegy hány csöved van.
(#) viktorio333 válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Márc 1, 2013
Miért ne lehetne? Ha 2 darab EL34 böl kicsikarnak 100 wattot akkor 1 csönek a 25 watt ekkora trafókkal szerinted sok?
(#) sny válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 1, 2013
Azért kételkednek benne, mert az EL34 maximális anóddisszipációja 25 Watt. És ugye veszteségek is vannak, tehát közelebb áll a végeredmény a 15 Watthoz, mint a 25 Watthoz.
Az, hogy régen 100 Wattot kivettek két EL34 csőből, manapság nem biztos hogy megállja a helyét. (Azt is erős túlhajtással érték el, jóval átlépték a cső maximális rács és anódfeszültség adatait.) A mai csövekkel te ezt nem fogod megcsinálni, mert alkalmatlanok rá. Ráadásul az a 100 watt is B osztályban működött, és erősen torzított is.
(#) skylooker válasza sny hozzászólására (») Márc 1, 2013
Volt ott rácsáram is. 100w - tipikusan 4db EL34.]
(#) sny válasza skylooker hozzászólására (») Márc 1, 2013
A rácsáram önmagában még nem probléma. Csak jó meghajtás kell hozzá. (Igen kis belső ellenállású meghajtófokozat) Én is használok pozitív rácsfeszültséggel csöveket. Igaz, csak elő-fokozatban. Van olyan cső, ami rácsárammal is elég lineáris karakterisztikát ad.
(#) FordPrefect válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 1, 2013
Ha jó emlékszem SE-ről beszélünk. Az SE meg kőkemény fizika, itt nem lehet különböző osztályokba állítani szegény csövet, csakis A osztályba. Úgyhogy a 15W kimenő teljesítmény is sok, ha jól emlékszem 11W-10% torzítás a gyári beállítás.
(#) viktorio333 hozzászólása Márc 1, 2013
Akkor lehet valamit elszámoltam rendesen elnézést. Szerzek scopot* aztán mondok pontosabbat.

*szkópot
(#) mofesa válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 1, 2013
Elég lett volna,ha az adatlapját megnézed.Mondjuk itt .
(#) bta válasza Fész hozzászólására (») Márc 1, 2013
Idézet:
„Nagyon nem tettszik a bekapcsoláskor felvillanó ecc82.AC 6,3V-ről fűtöm.Egyszerű megoldás van ennek megszüntetésére?”

A legegyszerűbb: saját, nagy belső ellenállású fűtőtekercs, kizárólag az ECC82 csőnek/csöveknek. Ugye, nem okoz gondot a méretezés? Ha a végfokodban minden fűtés egyetlen, kis belső ellenállású soros 6.3V-os tekercsről, párhuzamosan megy, akkor nem csoda, hogy elszálltak. Kár értük, ezek a bevillanós fűtőszálú Tungsramok viszonylag jó hangúak...
(#) s.sanyi hozzászólása Márc 1, 2013
Sziasztok.Van valami kihatása a hangra,ha a kimenő trafó negativját letesteljük vagy szabadon hagyjuk?Persze úgyértve,ha nem használunk negativ visszacsatolást.
(#) bta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 1, 2013
Idézet:
„Volt már szó erről, ez sajna a selejtes csőgyártás velejárója, a katódon belül a fűtőszálat hűti maga a katód de a bevezető szakasz hosszúra sikeredett, így ott nincs hőelvonás.”

A kezemben van egy Telefunken 6463, egy (elsősorban) számítógépekhez fejlesztett ECC jellegű kettőstrióda. A "computer grade" csövek kifejezetten megbízhatónak számítanak. A fűtőszálak bevezető szakaszai 6 és 8mm-esek, ennél nem nagyon láttam hosszabbat ECC-ben... (Közben csóválom a fejemet, és egyre kevésbé értem, mi selejtes, melyik csőben, és miért??)
(#) skylooker válasza sny hozzászólására (») Márc 2, 2013
A meghajtás és az élettartam szempontjából a rácsáram azért probléma.
A 100w akkor is kérdéses, az AV760C 2db 807-essel, B2 osztályban tud 80Wot, és azok is 25w anóddisszipációt tudnak. Mindezt 850v körüli tápfesszel, szóval kétséges a 100W 2db EL34-essel.
(#) havranarpi hozzászólása Márc 2, 2013
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy megfelelő -e ez a táp kialakítás GU50 Se esetében?

trafó.JPG

(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Márc 2, 2013
Ma mértem MULLARD 12AX7/ECC83-at. hibátlan, de felvillant a fűtőszál. Akárcsak a legtöbb régi TUNGSRAM ECC82-nél. Ez utóbbit tettem AVA füles erősítőbe, És felvillanás ellenére már majdnem egy éve hiba nélkül üzemel.
(#) CIROKL válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 2, 2013
Röviden nem jo!
(#) havranarpi válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 2, 2013
Hogyan módosítsam ?
(#) bakos13gab válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 2, 2013
Se-ben tipikusan 25-30%-ot tudsz kivenni a csőből. Tökmindegy melyikből. A GU50 pl. 40W-os és ennek megfelelően 7-15W között tudsz kicsikarni belőle, beállítás és bekötéstől függően. PP-ben lehetséges úgy tudom 5X-ös teljesítmény kivétele (nagyon a határon, ilyen hüvelykujj saccolással). Így tudott pl. az OS51 194W-ot. A rácsáram természetében nem vagyok otthon, de úgy tudtam, hogy a legtöbb cső torzítása hihetetlenül megnő AB2 üzemben, ezért inkább vasútállomás és stadion hangosításra rakták így be a csöveket és nem HIFI célra.
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 2, 2013
B-osztályban az elméleti hatásfok maximum 78,5%, A-osztályban 50%, AB-osztályban pedig a kettő közötti. A gyakorlatban nyilván alacsonyabb, triódáknál ill. trióda üzemben jellemzően további 30-40% hatásfok romlással számolhatunk. Rácsáramos vezérléssel -elméletileg- itt is visszajuthatunk 50% közelébe. Pentóda karakterisztikánál a rácsáramba vezérléssel nem változik a tényleges hatásfok, viszont úgy a csövek nagyobb anódáram, s ennek következtében AB osztályban nagyobb teljesítmény leadására képesek - és ugye csöves PA végfoknál ez a legfontosabb szempont.

Minket igazából nem a fizikai hatásfok, hanem a vezérlés nélkül eldisszipált teljesítményhez(!) képest kivehető hasznos teljesítmény érdekel, ami AB2 osztályú (rácsáramos) ellenüteműnél könnyedén lehet jóval 100% feletti, ám fontos megjegyezni, hogy az energiamegmaradás törvénye nem dől meg, ahogy 106% hatásfokú kondenzációs gázkazánnál sem Szemléletesen úgy lehet elképzelni, hogy a disszipált teljesítményt vezérlésfüggetlen és vezérlésfüggő részre bontjuk. A nyugalmi árammal és feszültséggel a határérték felét (sem) disszipáló cső által vezérlés közben elfűtött teljesítmény maximuma időről időre túllépi a katalógusban megadott határértéket, miközben az átlagértéke alatta marad, vagy legalábbis hangerősítés közben ritkán haladja meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) bta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 2, 2013
Középiskolásként Tungsram gyárlátogatáson is voltunk, végignéztük az akkor megszüntetés előtt álló elektroncsőgyártást, a MEO részleget is beleértve, de mindegy, hagyjuk..
(#) viktorio333 hozzászólása Márc 2, 2013
Na elkészült a csöves . Átkötöttem az elöfok csövet paralellbe és szerintem szebben szól szebbek a basszusok.
(#) Orbán József hozzászólása Márc 2, 2013
Akik már tapasztaltak:
Egy lehetőségem volna 6P15P csövekhez, amit az eladó az EL84 helyett ajánl.
Működik ez abban az elektromos környezetben - jól?
A 6P15P adatlapján az anódáram eleve kisebb, 30mA, míg a 84-es 48mA.
Kérnék véleményt...
(#) Fész válasza bta hozzászólására (») Márc 2, 2013
A hálózati transzformátor egy ae782-é volt.Külön tekercs fűti az ecc82-t.
Erről a tekercsről mentek eredetileg az ecc83-ak.Kár vagy nem kár,tönkrementek,régi kopott használt darabok voltak.
Valakinek van konkrét válasza arra,hogy mi a különbség a végcsövek katódellenállása kérdéshez.Jobb az ha csövenként van 1-1 kondér+ellenállat.Ezt a jobb szimmetria elérése miatt alkalmazzák?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) mayky válasza Fész hozzászólására (») Márc 2, 2013
Azt nem mérted meg, hogy mekkora fesz jött le a fűtésnek? Azok a hálózatik még 220 V-ra voltak méretezve. Ha ezt 230-ra vagy többre (nálam 235-238 V van) kötöd az a 6,3 V könnyen lehet 7 vagy több V is.
(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Márc 3, 2013
Továbbra is A osztályú SE. Erről szólt az eredeti történet amit a fölötted szóló jól le is írt. Amit utána leírt, az is igaz, KIS KORREKCIÓVAL. A 194 W igaz két OS51 PP-ből, de ez is rácsáramos beállítás. Igaz, kis rácsáramot kíván.
Amúgy a rácsáramos meghajtás nem egy mumus, nem kell tőle félni. Nem is a teljesítmény növeléséről szól. Hanem ha korrekt a meghajtás, sokkal kisebb torzítással, később kezd el klippelni az erősítő (ha csöves)
Következő: »»   1508 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem