Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mérőműszer nullpont eltolása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) laszlo63 hozzászólása Márc 7, 2013 /

Határértékkapcsoló műszer GANZ 96 vK-1

Ennek a műszernek az átalakitához kérnék segitséget. Nullapont eltolással,mérjen
feszültséget 10V és 15V határok között. Próbáltam a zener diódás megoldásokat
de a számitási ismeret hiánya miatt nem sikerült .
.. A műszer adattábláján 1.5 számérték áll. Értelmezésem szerint 1.5 mA végkitérést jelent, vagy tévedek?
Kérem a hozzáértők segitségét Sajnos itt a fórumon ilyen témát nem találtam.
. Válaszokat előre is megköszönöm.
Üdvözlettel: lászló
(#) hg6dab válasza laszlo63 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Lefotóznád?
(#) justice hozzászólása Márc 7, 2013 /

Szia !

A műszeren található "1,5" jelölés az osztáspontosságra utal, nem a műszer érzékenységére.
Az általad megoldani kivánt feladat ezzel a műszerrel ,- csak önmagában-nem megoldható.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) laszlo63 válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

T. HG6DAB! Köszönöm a gyors reagálást. Megpróbáltam a fotót küldeni
Üdv : laszlo
(#) proba válasza laszlo63 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Első körben szét kellene szedni ,és feszültség mérőt csinálni belőle ,azután jöhet a zéneres kivonó .A maga 2 ohmos ellenállásával feszültség mérésre nem igen alkalmas.
(#) laszlo63 válasza justice hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia Justice! Most hogy irtad nekem is beugrott , igazad van. Kb. 50 éve tanitottak erről érintőlegesen. Egyébként valami spéci félvezetős elektronikára gondoltam nem így önmagában. Neked is köszönet a gyors reagálásért!
Üdv: laszlo
(#) laszlo63 válasza proba hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia Proba! A fesz.mérésig eljutottam: 2. 7 Kohm-os előtéttel 12V a végkitérése. Nos itt következne a zéneres vagy egyéb megoldás a nullpont eltolásra. A korábban emlitett 10-15V
tartomány eddig is működött kapcsoló üzemben, de tul sürű volt a skála osztás, ezért szeretném kiterjeszteni. Van erre valami ötleted?
(#) pucuka válasza laszlo63 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Tedd sorba vele a zénert, nagyjából ott fog kezdődni a skála, amilyen értékű zénert teszel. Lehetőleg kisteljesítményű zénert válassz, pl. ZPDxx. A végkitérés marad az eredeti.
(#) Gafly válasza laszlo63 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia,
az általad adott parameterek alapján egy ZPD10 és vele sorban kb. 1.1 KOhm meg is felel.
Ugyanakkor gondolom hitelesíteni is kellene, tehat a nullpontnak is és a végkitérésnek is állíthatonak kellene lenni, gondolom.
A végkitérés az eléggé egyszerű: Mondjuk 820 OHm és vele sorva egy 470 Ohm trimmer.
A nullpont már nehezebb dió.
De mivel úgyis új skálát (nem teljesen lesz lineáris és a számok is mások lesznek rajta) kell rajzolnod, ezért akár maradhat is a zener
Sok sikert,
G.
(#) laszlo63 hozzászólása Márc 7, 2013 /

Köszönöm a segitségeteket! Holnap megyek a Lomex-be megveszem a zénert, és más apróságot is, mert már eléggé kifogyott a "készlet". Ezt követően beszámolok az eredményről.
Üdv. és szép napot: laszlo
(#) hg6dab válasza laszlo63 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Létezik feszültségből 4ma -től 20mA-ig konvertáló kapcsolás, de csak otthon tudok utánanézni. Viszont ha autóban akarod alkalmazni, nem biztos, hogy jól fogja tűrni a rázkódást.

Adapter.JPG

(#) hg6dab válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Rossz kép került betöltésre, tehát ha szétszedésnél kiderül, hogy megfelel a műszer érzékenysége, akkor ezt a kapcsolást használhatod.
(#) hg6dab válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Még ezt is 4-20mA forum nézd meg!
(#) proli007 válasza laszlo63 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Hello! Tessék! Itt egy szerintem egyszerű, és komplett megoldás. üdv!
(#) laszlo63 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Üdvözöllek Proli 007! Köszönöm a rajzot, tényleg egyszerű,holnap elkészítem. Már más oldalakról ismerős vagy,sok értékes hozzászólás és segitség kapcsán. Még 2008-ból is találkoztam kapcs. rajzaiddal, érthető magyarázat kiséretében.
Üdv,jó éjt: laszlo
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Tökéletes. Szinte már overkill
(#) laszlo63 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Szia Gafly! A fentebb irt leirásod alapján kisérleteztem, és sikerült a próbapanelon a dolog.
Kis finomitással, de ez természetesen a vele járó dolog. Köszönöm a segitséged!
Üdv: laszló
(#) laszlo63 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Hello Proli 007! Megcsináltam a kapcs.rajzod alapján rendesen nyák-ra és nagyon jól működik. Ez szuper! Köszönöm.
(#) laszlo63 válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Hello hg6dab! Ezt a kapcsolást már több helyen láttam, azt hiszem legrégebben még az egykori ezermesterben. Valamikor volt Dácia kombimban ford.számmérő és ennek az alapműszerét egészitettem ki volmérő funkcióval. Természetesen más alkatrész adatokkal.
Sajnos az akkori feljegyzésem már nincs meg,mert igyekeztem megszabadulni a Dáciától .
Köszönöm Neked is a segitséget!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem