Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   8 / 507
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
csinálj légyszi egy piszkozatot a beültetésről nehéz a felfogásom, komolyan.
(#) mex válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Ha jobban megnézed az eredeti generátor forgórészt akkor nem nehéz rájönni,hogy a tekercs tulajdonképp egy darab elektromágnes amit lehet helyettesiteni egy darab állandómágnessel.
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
az autókban miért nem használják állandó mágnessel?
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
éppen kilódom a két vasmag lehuzásával a tengelyről de nem akar lejönni, van valami ötleted.?
(#) mex válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Legfőképp a termelt áram bonyolultabb szabályzása miatt. Ennek ellenére az újabban alkalmazzák....
(#) mex válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Már Murphy is megmondta:ha nem jön erőltesd!
Egyébként gondolom sajtolva van. Melegitésre lejön,de autogén kellene hozzá...
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
Mex azért idáig is köszönöm az ötleteket. És a állandó gyűrűmágnesnek is lesz ekkora ereje, mint a 3 amperes gerjesztésnek?
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
az állandó mágnessel is hatalmas fordszám kell, hogy töltsön majd?
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
Kedves Mex, priviben hamegadnád a telszámod, felszeretnék tenni még egy pár kérdést. SEGÍTENÉL?
(#) mex válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Szerintem igen,sőt jó minőségű,nagy koercivitású mágnesféleséggel jobb eredmény érhető el. A fordulat megintcsak mágnesfüggő. Gondolom a frekvencia most másodlagos szempont. Természetesen egészen alacsony fordulatra más kivitel kell,nagy átmérő,igy növelik a szögsebességet,ami arányos az indukált feszültséggel.
(#) Koncsar hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
még egy kérdés skype-od van? Az én skype nevem koncsargyorgy, ha esetleg van időd?!
(#) Last_Scout válasza mex hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
talán a kerületi sebességet...
(#) pipi válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
mert az elektromágnes gerjesztésével szabályozzák a generátor kimenő feszültségét. ha állandó mágnes van akkor a ford.szám függvényében változik a kimenő fesz, igen nagy áramú stabilizátor kellene ami a kimenőfeszt pl 12-14V-on tartja, a veszteség is emiatt jóval több lenne
(#) Dzsos válasza pipi hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Az állandómágneses gerjesztésnél sem gond a feszültség szabályzás.A japán motorok többségében ilyen generátor van és az utángyártott(magyar) feszszabályzót már sokat épÍtettem be és gond nélkül müködik.A srác aki gyártya akár milyen generátorhoz készít szabályzott.
(#) Last_Scout válasza pipi hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Persze, kb annyival lenne több a veszteség, mint amit meg lehet spórolni a gerjesztő áramon...
(#) mex válasza Last_Scout hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
A te kedvedért átnevezem kerületi sebességnek...
Bár én motoroknál és generátoroknál a szögsebességet egy pólusváltásra értelmezem.
(#) mex válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
A japán motorokon alkalmazott szabályzási módszer nagyon hatásos,és nagyon pazarló. Abban a felhasználásban tökéletes,de itt ahol minden watt számit más megoldást kell alkalmazni. Mivel az állandó mágnest is azért alkalmazzák,hogy a gerjesztés energiaigényét megspórolják,az előállitott feszültséget kapcsolóüzemű szabályzással célszerű ellátni. Ez nem is olyan egyszerű tekintve a frekvencia és a feszültség változásaira. Aki vágja a kapcsitápokat annak viszont csemege is lehet. ( Pafi megnyalná a száját).
(#) Last_Scout válasza mex hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
tudtommal a szögesebesség az szögesebesség, és nincsen más értelme, béta a jele, és rad/s a mértékegysége, és a nagyobb átmérő nem növeli meg.
És a pólusváltások sebességét csak akkor tudod növelni nagyobb átmérővel, ha a nagyobb átmérőn több pólust helyezel el... Ami természetesen jó megoldás, nem akartam belekötni, csak a szögsebesség bökte a szememet...
(#) Dzsos válasza mex hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
igazán nem értem,hogy lehet egyszere hatásos és pazarló,de müködik és nem bonyolult kapcsolás(szétszedtem). A feltételekben pedig rengeteg hasonloságot látok pl fordulatszám nem állandó és minden watt számít,mivel a japán generátorok nagyon határra vannak méretezve,nics bennük tartalék.De csak egy ötlet volt részemröl és mivel sima atuogenerátorral már probálkoztam ezért ezt is meg fogom probálni és a fejleményekröl beszámolok.
(#) mex válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
A hatásossága alatt azt értem,hogy nagyon drasztikusan szabályoz,ha a feszültség eléri a felső határt akkor a tirisztoros rész egyszerűen testeli az aktuális fázist,ami igen nagy áramokkal jár. Ez az áram a tirisztoron feszültséget ejt,a kettő szorzatával meghatározható teljesitményt pedig eldisszipálja. Ezért pazarló.
(#) Dzsos válasza mex hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Én ezt elhiszem,de csak egy kicsi hütőborda van rajta és üzem közben sem tul meleg.Akkor hova megy az energia?
(#) mex válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Amiket én javitottam,illetve helyettük gyártottam azok háromfázisú generátorok szabályzói voltak. Ezek a föntebb leirt módon működtek (a gyáriak hőmérséklete meghaladta a 60-70 fokot) Többek között ez okozta meghibásodásukat.... A kisteljesitményű motorokban más rendszerű,általában egyfázisú egyutas kapcsolások találhatóak,amelyek nem bánnak ilyen pazarlóan a megtermelt energiával.
(#) oldman válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Az indukált feszültség, a mágneses tér erősségével a változás sebességével és a menetszámmmal (durva közelítéssel) egyenesen arányos. Tehát erősen konstrukció függő a szükséges fordulatszám. Ha szabadon tudod megválasztani a fenti adatokat, akár alacsony fordulatszámon működő generátort (dinamót) is készíthetsz, ám ha adott a konstrukció meglehetősen kevés szabadságod marad.
(#) Koncsar hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Sziasztok!
Elöször is Mex köszönöm a tegnapi telefonos segítséget, másodszor a kérdésem mindenkinek szól, hátha tud valaki ötletet, hogy neodim gyűrű mágnest hol kapok, aminek a furat átmérője kb. 17mm külső átmérő 60 mm és a széllessége 30mm. Az euromagnet.hu oldalról hallotam, csak nem biztos , hogy van is nekik.
(#) mik válasza mex hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Hát én a vasmagot nem melegíteném nagyon, max langyítanám. Ugyanis melegítés hatására, a belső kristályszerkezete átalakul, hogy milyenné az függ ezer dologtól, többek között a melegítés végső hőmérsékletétől. (Aki tanulta a vas-szén állapotábrát, az tudja, hogy ezek a dolgok nem is olyan triviálisak)

Illetve melegítheted, de akkor utána el kell fogadni, ha esetleg szarabb lesz, hogy mennyivel, ez megint ezer dolgotól függ.

Állandó mágnesek:
http://www.euromagnet.hu/

Mi a Neodimium mágnesekkel dolgoztunk, drága, de olyan ereje van, hogy az gyilkos. Szó szerint. Ragasztottuk le őket, és elengedett a ragasztó és kilőtt egy mágnes. Betört egy drótüveget, hála istennek nem állt ott senki. És ez csak egy pici 10*10*15 mm-es mágnes volt.

Egy terepasztalt csináltam ilyen mágnesekből, képek itt:
http://www.superlife.info/hu/index.html
"Képek a kiállításról" menű legalsó képsora.

Az hogy pontosan milyen ereje van, hogy az egyenlő-e azzal amit te mondasz azt sajnos ki kellene számolgatni. DE van egy olyan érzésem, hogy messze veri a tekercset.

(#) csamimaci hozzászólása Nov 29, 2007 /
 
Sziasztok!
Van egy kapott generátorom csak nincs hozzá szabályzó meg a bekötéseket se tudjuk hogy mit hova!
Képek hozzá.
(#) Karalyos81 hozzászólása Dec 1, 2007 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szeretnék én is egy 1kw-os szélgenerátort megépíteni, de nem tudom hol kezdjem. Ha valakinek van leírás az építés menetéről és elküldené nekem azt nagyon megköszönném.
(#) Steve80 hozzászólása Dec 4, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!
Én is a szélkerekesek táborába tartozom , van egy "erőművem" nekem is, egy kilenc lapátos kerék 2.8méter átmérőben forog 10m magasan, egy dinamó ( ha az egyáltalán,két + és két - kivezetése van komolyabb szélben 70-80voltot mértem váltó áramban, de más számadatom nincs róla) 32-es áttétellel a lelke.
Ehhez kellene valamilyen fesz.szabályozó ami nem pazarló.
Elektronikához nem sokat értek.
Kérem a ki tud segítsen, ha kell még adat írok!!
Kép sarkában látszik a dinamó.
(#) Iszkakof István hozzászólása Dec 5, 2007 /
 
Pufika hol vagy, már rég nem jelentkeztél. Már legalább 25 éve gondolkodom egy szélerőműven, szeretném kikérni a véleményed róla. Meg fogom rajzolni és elküldöm a saját E-mail címedre, mert nem tudom, hogy kell feltenni a Világhálóra, hogy kattints ide és meglátod. A lényeg az, hogy a szélkerék egy láncot teker felfele, középen van egy több tonnás köllönc csigával, a másik vége a láncnak jár lefele, megfelelő áttételen keresztül forgatja a generátort.

Tisztelettel István
(#) lehar válasza Steve80 hozzászólására (») Dec 5, 2007 /
 
Itt feltettem egy nagyon hatásos szélgenerátor épitési rajzát.200Wattol 1Kwattig bármely változatban épithető.
Következő: »»   8 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem