Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   163 / 570
(#) Besenyoi hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok,
van egy Beretta Idra Exlusiv 20 kombi kazánom. Eddig a gumi membránok cseréjétől eltekintve rendben működött. Most a következő hibajelenséget
produkálja: Használati meleg víz rendben, megfelelő hőmérséklettel jön,
de a fűtés csak akkor indul el bekapcsolt termosztát melllet ha ráindítom egy kicsit a melegvizet.Utána addig megy a fűtés ameddig a termosztát nem kapcsol ki. Fűtés közben elég nagy lánggal működik a szerkezet, amit eddig nem tett. Nem tudom, hogy van-e köze hozzá, de ez a kazán egy hőcserélőn keresztül egy padlófűtés rendszert működtett, aminek a keringetőjét egy külön jelfogós elektronika indítja a kazán vezérlésével.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) tothz1971 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok! Tudom, hogy kombi a téma, De. Felvetem a kérdésem, hátha tudtok segíteni.
Vettem 1 vaillant átfolyós vízmelegítőt a X fogáson... Külsőleg semmi baja mintha új volna.
MAG 350/9 TZWh típusú...Átrohan rajta a víz, és a gázrózsa vagy mi csak kicsi lángon ég._(
És nem melegszik a víz. Lehet -e valamilyen módon a gázrózsa teljesítményén állítani, ?
Bekötötték és nincs melegvíz. Átszalad rajta, és hideg-(
Szer kicsi a gázégő lángja .De Miért?
A segítségeteket előre is köszönöm...
Üdv.
(#) weby81 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Sziasztok!A problémám a következő a Radiant kombi kazánomhoz nem találok sehol Hamlin reed relét(HAMLIN 59145-512)!Tud valaki segíteni hol tudnám beszerezni,Nyíregyháza környékén lakom,legjobb lenne természetesen valami közeli cím,vagy internet elérhetőség ahol meg tudnám rendelni!Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Szabolcs79 hozzászólása Márc 13, 2013 /
 
Baxi mainfour 24 E05 hibakód és semmilyen gombra nem reagál a tnc érzékelők jok de a szerelőse tudja miért nem reagál semmire de annyit mondot hogy szerinte panel csak nem értem nincs3 éves és viszonylag keveset ment. Valaki esetleg tudna segíteni. Előre is köszönöm.
(#) pana-papa válasza yoces hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Szia yoces!
Szerintem ettől sokkal egyszerűbb a problémád. Élsz egy olyan házban, ahol a strang (víz alapvezeték) kis keresztmetszetű. Ha nyit a mosógéped mágnesszelepe, olyan nyomásveszteséget okoz a hálózatban, hogy a kazán visszacsapó szelepe beindul.
Én a helyedben a következőt csinálnám:
- mosógép töltő szelep elzár, hollander le, helyette egy 3/4-"-os gömbcsap fel, alá egy vödör
- a mosógép töltő szelepet addig nyitni, hogy a gömbcsap zárása-nyitása esetén a kazán visszacsapó szelepe ne szólaljon meg
- mosógépet visszakötni és ellenőrizni, hogy a csökkentett vízmennyiség nem okoz-e működési problémát (pl. idő túllépés)
(#) BCS1 hozzászólása Márc 14, 2013 /
 
Senki sem tud az előző kérdéseimben segíteni?
(#) kissi válasza BCS1 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Ha erre vonatkozott, akkor valószínűleg 2 MIKROFARÁD ( nem milli!) 400 V, de ha kiveszed ( mert úgyis ki kell ! ), akkor az értéke mellett még a méretét is ismerni fogod, ami nem elhanyagolható szempont!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
(#) Gafly válasza pana-papa hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Az miért nem jó, hogy kezdje el a mosógép szelepét addig zárni, ameddig meg nem szűnik a kazán "csattogása"?
(#) DoDo69 hozzászólása Márc 14, 2013 /
 
Azt nem írták sajna vissza, hogy tárolós e a készülék de ezek szerint még akár az is lehet. A megoldása egy ½ visszacsapó a kazán alatti hideg betápra . Mivel sokkal hamarabb fog reagálni , mint a gyári ami benne van .ami fontos,hogy 1000forintbol megvan , és bárki megtudja csinálni.
(#) DoDo69 válasza BCS1 hozzászólására (») Márc 14, 2013 / 1
 
Üdv! A kondi csere, nem tudom mit is old meg. Nagyon szívesen meghallgatnám. Gyenge a szivi, és lassan forgatja a vizet. Mondta a nagyon szerelő , és ezért túlmelegszik. Ja igen! Nem lehet dugulása a hőcserélőben, mert annak hangja van . ez a másik, aranyos . Nézzük normálisan! A túlmelegedést mi okozhatja. A szivattyú nem indul,vagy áll.; nincs áramlás ,mivel a radiátorokon termofejek vannak, és mind zárva van ,vagy beszorult a fej zárt állapotban. Bármilyen áramlási probléma ami ide vezet. Pl flexi csövek ha régi . a belseje gumi , és teljesen elvan tömődve. Ha áramlik a víz , akkor hőt von el, a fűtési NTC érzékeli ha a teljesítmény nagy az átfolyás kevés hőt von el , gázszelepet modulálja, ha kell ,le is kapcsolja. És itt jön ami sokkal több esetben szokott lenni. A gázszelep teljesítménye felvan véve , mivel télen nincs elég melegvíz, vagy nem elég meleg a víz. A Nagyon szerelő , nem tudja az átfolyós rendszerű kazán , mennyi melegvizet képes előállítani . Olvasni nem tud, de a gázszelepet széttudja tekergetni. A minimumot eltekeri , és a gázszelep nem tud modulálni, mire az NTC jelzi az elektronikának , hogy nagyon meleg a víz , már késő igaz lekapcsolja a szelepet de már későn .A hőm.korlátozó aktív lesz és ki is állt hibára. Vannak kivételek , de sajna tudjuk …Nehéz jó szerelőt találni , és ha még becsületes is azt meg nehezebb. Mindenki magának akarja megcsinálni a dolgait, mert nincs bizodalma a szerelőben, és valljuk be nincs is pénz a kísérletekre. Ebben az esetbe az a kondi csere , nem oldja meg a gondot, szinte bizonyos , de a Nagyon szerelő nem mondhatja .hogy nem tudom mi a baja,mivel nem értek hozzá. Sajna ez a hiba nagyon is összetett, és így nehéz javítani, csak tapogatózunk a tanácsainkkal . A vezérlő panel szivattyú reléjének a lába lötyög , néha megy néha nem. Pont ezt a hibát fogja produkálni. Van úgy, hogy a relé érintkező felülete oxidos. Néha nem érintkezik. A fürdőben nagy a pára, és a panelt megviseli, de ezt ugye a szerelőnek illene tudnia. Egy egyszerűnek látszó hiba, néha kifog az emberen, a szerelőkön is , azok is emberek , de ők tanulták ,vagy kellett volna, és még pénz is kérnek a munkájukért… Azért azt a hőcserélőt lehet kikellene savazni, halkan megjegyezem. Egy 4-5 éves készülék hőcserélőjének belső felületén lehet felrakodott üledék , ami ha csak 1 mikron már 10% hatásfok vesztést tud eredményezni. Na meg ugye , a hővezető képessége , olyan rossz, hogy ebből az üledékből 1mm vastag már úgy leszigeteli a belső felületet,hogy nem is tud vizet melegíteni. Hő átadásról nem beszélhetünk ,csak hő vezetésről. A réz jól vezeti a hőt, és a hőmérséklet határoló a réz felülethez érintkezik. Hamarabb lesz meleg mint a víz a belsejében. Okozhat leállást. Lehetne még keresgélni a hibákat, de nem én kértem pénzt a szaktudásomért. Remélem azért tudtam segíteni! Elnézést kérek ,a sok szakembertől akik becsületesen dolgoznak és megfelelő tudást birtokolnak. De ugye akinek nem inge…
(#) VIM válasza Besenyoi hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Szia! Ha minden igaz akkor lennie kell egy mikrokapcsolónak ami a fűtés és HMV közötti váltást kapcsolja a hidroblokkon lévő membrános tömszelencés rudazat elmozdulásakor. A rajta lévő vezeték színei: fekete,fehér és piros. Ezt kellene megnézni, hogy rendben működik-e, ha szükséges akkor kenőanyagot (wd40) juttatva a megfelelő helyre talán átmenetileg megjavul a működés. A hosszabb zavartalan üzemhez mikrokapcsoló, tömszelence és esetleg membrán is kellhet.
(#) BCS1 válasza DoDo69 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Köszi DoDo!
Írtam privát mailt..
(#) holusoft válasza DoDo69 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Azért arra kíváncsi lennék mekkora zajt tud ez csapni? Inkább keress alatta egy szelepet.
(#) tothz1971 hozzászólása Márc 14, 2013 /
 
Sziasztok! Tudom, hogy kombi a téma, De. Felvetem a kérdésem, hátha tudtok segíteni.
Vettem 1 vaillant átfolyós vízmelegítőt a X fogáson... Külsőleg semmi baja mintha új volna.
MAG 350/9 TZWh típusú...Átrohan rajta a víz, és a gázrózsa vagy mi csak kicsi lángon ég._(
És nem melegszik a víz. Lehet -e valamilyen módon a gázrózsa teljesítményén állítani, ?
Bekötötték és nincs melegvíz. Átszalad rajta, és hideg-(
Szer kicsi a gázégő lángja .De Miért?
A segítségeteket előre is köszönöm...
Üdv.
(#) DoDo69 válasza tothz1971 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Üdv! Öröm a háznál ! Az egyik gond meg oldódott. A másik MAG 350/9 XZW ez lenne gondolom. Így néz ki a szelep, és látszik rajta ,hogy áll egy vízházból, rajta a gáz vezérlőarmatúra. Ennek a hibája, a membrán esetleg szakadt , vagy a víz ház furata ami a két oldalt nyomását egy furat segítségével kiegyenlíti, megvan szorulva a tengely ami a gázszelepet nyomja. A javítást a vízházig esetleg meg tudod csinálni, de a többi már szakember dolga. A gázszelep teljesítményét beszabályozni ha kell. Sajna Szerintem szét kell szedni Azt a szelepet.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013

szelep.jpg
    
(#) DoDo69 válasza holusoft hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Na szép! Ha ez van benne , és úgye miért lenne más, akkor nem ez okozza a zajt. Viszont olyan egyszerű kis műanyag , hogy ez nem tud elromlani. Akkor mi van még? Váltószelep belsejében valami? Más nem tud mozogni főleg ütni. . Ha viszont rendesen műkszik, a készülék , a vissza áramlás lehet csak a magyarázata… Akkor csak a visszacsapó nem működik normálisan valamiért. Egy biztos , ha nincs visszaáramlás nincs zaj sem…Így azt kell megszüntetni. Azért kíváncsi lennék rá… De lehet valaki beépített egy 1” visszacsapót a készülék alá valahova…
(#) MFerenc hozzászólása Márc 15, 2013 /
 
Üdvözletem
Segítséget szeretnék kérni Radiant RBC 20 E/midy kombi kazán ügyben!A kazánt 2002-ben helyezték üzembe!
A problémánk pár fűtési leállással kezdődött majd már a melegvízes csap kinyitásakor is jelentkezett,a kazán kiállt hibára(piros háromszög világitott)
Eleinte segített a kazán újraindítása,de napjainkban már az sem mindig.
Most, már ha a fűtésnek kellene indulnia vagy épp melegvízet szeretnénk, akkor is kiáll hibára (kb:10-ből 6-szor)
Minden újraindításnál hallani lehet a reléket mind fűtésre mind a meleg vízre kapcsolva, hogy azok lekattannak.A gyújtás vezérlő autómatika(Honeywell S-4565 QM 1012)ami szerintem a hiba okozója!Ha kiállt hibára az alábbiak történnek:
-Hiba jelző világít a keringető szivattyút hallani hogy dolgozik.
-Nem világít a hibajelző,a szivattyú dolgozik,de nem reagál sem a fűtésre sem a meleg víz szolgáltatásra.
-Nem világít a hibajelző,a csapot megnyitva nem kattannak a relék és ugye így már nem is szikráztat!
Éjjelente sajnos leáll, majd reggelig forgatja a már lehűlt vízet.
Ha kiállt hibára és megkocogtatom ill.megmozgatom az említett egységet (Honeywell S-4565 QM 1012)akkor vagy kialszik a hibajelző vagy épp kivilágít.
Valahol olvastam róla hogy lehet hogy egy forrasztás gyengült meg,de sajnos már nem emlékszem rá hogy mi is volt a gyógyszer!
Tavaly hívtam kazán szerelőt ki lett savazva a hőcserélő,cserélve lett a melegvíz és a fűtési ntc, a tágulási tartály nyomása is pótolva lett,az égőtérnél is cserélni kellett a lapokat összesen 35.000 ft ment a kazán szervízelésre.Azt hittük hogy a próbléma elhárítva,de sajnos nem így lett.
Ha lenne bárkinek ötlete a hibajelenségek elhárítására azt nagyon megköszönném!
Elnézést ha hosszúra sikeredet a leírásom!
M.Ferenc
(#) cornelflex válasza MFerenc hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Hasonlo esetem volt az en kazanommal - furdes kozben leallt vagy sokadikra indult be.
Nallam a nyomas szenzor okozta a hibat.
A kemenyre van kotve ami erzekeli, hogy csapnyitaskor elindul a ventilator.
A ventilator amikor megindul egy kis vakum keletkezik amit a szenzor erzekel es bekapcsol egy mikrokapcsolot amely engedelyezi az elektronika mukodeset.
Amennyiben ez nem tortenik meg eyszeruen nem indul a kazan.
Nezd meg, hogy nem e kerult valami a legutba, szedd le a szenzor csoveit es fujj bele.
A szenzornak ket kivezetese van, indisd el a melegvizet s ha nem tortenik semmi sem akkor egyszeruen a ket kivezetest zard rovidre.
Amennyiben a szenzor a hibas a kazan elindul a rovidzar hatasara.
Az en szenzorom:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) cornelflex válasza cornelflex hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
A csatolt kepen a 17-es szamu Air Pressure Switch-et nezd meg.
Installation manual: Bővebben: Link

QQ.JPG
    
(#) MFerenc válasza cornelflex hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Köszönöm a gyors segítséget,de nekem nem az a típusú kazánom van hanem Radiant RBC 20 E/midy. Nem turbós,sima kéményes!
A délután folyamán olvasgattam a neten és találtam egy hirdetést,miszerint a kazánon lévő gázszelepre(VK4105G) állítólag más számú jelen esetben(S4565BF1062 gyújtásvezérlő Honeywell)is jó lehet!Már az ára is jobban tetszik mint azé ami most gyárilag rajta van(Honeywell S-4565 QM 1012)
Érdeklődtem már utána,de még nem kaptam választ!
Elképzelhető lenne ez?
Köszönöm Üdv
(#) frank tibor válasza MFerenc hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Szia
A BF1062 helyettesítheti a QM1012 gyújtásvezérlőt, csak a BF-es hiba esetén reteszelődik, a készülék kikapcsolásával sem törlődik a hiba csak resettel indítható újra.
A két relé lábait érdemes átforrasztani ha nem látszik hiba akkor is. A forrasztási pontokon keress repedéseket.
(#) MFerenc válasza frank tibor hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget,a mai nap folyamán ellenőrzőm a forrasztási pontokat is!
(#) szerviz válasza MFerenc hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Ha csöndben közbeszólhatok, akkor megkérdezném, hogy megnézted a BF és a QM vezérlők csatlakozásait?
Mert az szép dolog, hogy mindkettő rátűzhető a VK szelepre! De ez kevés a csereszabatossághoz.
Mondok néhány "apró" eltérést:
A BF vezérlő például VK4100 szelephez való, ami gyújtóégős.
A QM pedig VK4105-höz, ami direktgyújtású.
Már itt bukott a mutatvány......DE..VAN más is!

A csatlakozóstekkeren a BF-nél például a következők vannak
12 föld
11 nulla
4 fázis

Qm-nél
12 fázis
4 nulla

Tehát a meggondolatlan cserélgetésnek és jótanácsosztásnak komoly anyagi következményei lehetnek!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) MFerenc válasza szerviz hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Köszönöm az észrevételt,igen magam is ilyenekre gondoltam azért is indítottam több szálon a segítség kérést!
Én a helyettesítő vezérlőt egy hirdetésből merítettem amire még választ várok a hirdetés feladójától!Eddig nem kaptam választ!Nem tudom hogy ide linkelhetek-e,megpróbálom hátha lehet:
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hutes_futes/kazan/s4565bf1062_gyujtasvezerlo_honeywell_uj_2_ev_gar_1725389111.html
Itt azt írták hogy jó a (Gyújtásvezérlő automatika VK4100.... VK4105 gázszelepekhez)
Nekem a VK4105 van.
Rajzról össze hasonlítottam a két vezérlőbekötését és magam is láttam hogy csak úgy nem lehet cserélgetni mint egy villany körtét!
Köszönettel fogadok minden segítséget!További szép napot.
Üdv
Még egy dolog a forrasztási pontokat ellenőriztem már amennyire lehet,de nem találtam-találtunk semmi kivetnivalót a reléken kívül,amik bizonytalanul működnek szerintünk.(kis kocogtatással vagy hibát okoz vagy elindul(gondolom be lehet kokszosodva,de nem lehet a burkolatát leszedni!Szívesen vennék bele való reléket,de tanácstalan vagyok egyenlőre hogy honnan tudnék.Ha valakinek ötlete lenne szívesen hallgatnám ill. olvasnám!
A relék amire szükségem lenne:
Schrack V23148-B0010-A101 18V Másik: Nais JS1-24V 10A-125v AJS 1312 A09
(#) frank tibor válasza MFerenc hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Szia
Közben én is átnéztem a leírásaimat.
A VK4105 gázszelephez valóban mindegyik jó, de a te kazánodhoz nem, ahogy "szerviz" írta.
A NAIS relé beszerezhető, az újabb vezérlőkben helyette SCHRACK relét használnak. A V23148 már bajosabb, talán donor panelből bonthatsz.
(#) Cicuska hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Junkers gázkazánom van,a napokban történt áramkimaradások tönkrement ,milyen kazánt ajánlottok milyet vegyek ami megbízható és az esetleges alkatrészek sem kerülnek sokba?
(#) bbalazs_ válasza Cicuska hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Szerintem egy aramkimaradastol nemigen megy tonkre az EGESZ kazan, csupan a vezerloje, abbol is legtobbszor csak a tapegyseg resz, az meg (a kazan teljes arahoz vagy egy uj kazan arahoz vagy akar egy uj vezerlopanel arahoz kepest) nevetseges osszegbol javithato.
(#) toro válasza MFerenc hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Ha segít ez a katalógus!
Ahogy "szervíz" írta a bekötéseket kell ellennőrízni.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) toro válasza Cicuska hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Azért a régi junkers megbizható kazán. Nem kell mindjárt cseréjében gondolkodni.
(#) toro válasza cornelflex hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
A pressostát feladata "figyelni" a ventillátor által szállított levegő nyomását. Levegő nyomás nélkül nem nyíthat a gázszelep.
Ha két csöves, akkor a hőcserélő szennyezettsége miatt sem kapcsolhat.
Következő: »»   163 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem