Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   151 / 372
(#) Sprintlayout válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Szia! Egyáltalán nem vagyok titokzatos ember, hisz akkor nem reagáltam volna a fórumtárs problémájára. Az viszont tény, hogy nem tálcán kínáltam a megoldást, szerettem volna egy kis kutatásra sarkallni. Ha tévedtem a módszert illetően akkor elnézést kérek mindenkitől. Azzal maximálisan egyetértek, hogy vannak páran akik áldozatos munkájukkal segítették gyakorlatlanabb társaikat. Ami a felvetett problémát illeti, mégiscsak sikerült felkavarnom az állóvizet, amit az a tény bizonyít, hogy gyök2 fórumtárs által ajánlott oldalon van a korrekt megoldás. Ő is, én is véletlenül találtunk rá, de a lényeg az, hogy ez a keresett megoldás a problémára.
Üdv:tj
(#) emmzolee hozzászólása Márc 29, 2013 /

Ma eddig jutottam.
Úgy készült végül, hogy készítettem HPGL file-t a SprintLayoutból. Ezt a Mach1Filterrel folytattam tovább.
A Mach1Filterrel annyi a baj, hogy nem jól csinálja a munkáját. A fúrófile-okat külön-külön fúróméretenként készítettem, hogy ne kelljen tökölni a szerszám csere kód beillesztésével. mindegy. Szóval annyi a bajom, hogy minden luk után leállítja a főorsót és újból elindítja. Ezt hogy lehetne megoldani nem tudom.
A gravírozást 0.1mm mélyen csináltam. A főorsó 12000 1/min fordulattal ment az előtolás 200mm/min volt. A gravírtű 30°-os.

Az SL2M3 progival még nem játszottam, de kipróbálom, mert jókat írtak mások.
(#) tiggersoft válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Ha van türelmed szedd ki a G-kódból az M5 utasításokat.
(#) Kicsa válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 29, 2013 / 1

Nem kell hozzá türelem...meg kell nyitni jegyzettömben, ott pedig van olyan csere funkció. Be kell pötyögni hogy cserélje az M5 utasítást egy space-re...és a mindent cserél gomb lenyomására eltűnik az összes. Egyszerű de hasznos.
(#) kameleon2 válasza roland9 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Szia! Lézeren kívül én más cipelésére nem merném használni. Egy erősebb, nagy fordulatú marómotornak ugyanis súlya is van - és tehetetlensége is.
(#) tiggersoft válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Ez eszembe se jutott...
Mennyivel egyszerűbb.
(#) sastas01 válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Azért a végére írd vissza. Bár gondolom a végre tett M30-at.
(#) emmzolee válasza tiggersoft hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Hát ez az. Ezzel nem akarok tökölni.
(#) emmzolee válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Ez nagyon jó ötlet, de nem tudom pontosan hogy kell végrehajtani.
Annyi még ezzel a baj, hogy az összeset kitörlöd és a fúró csere előtt nem fogja leállítani a motort. Vagy azokat vissza kell pötyögni. Akkor az ember hibázhat. ...
(#) l48 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Ezt mindenképp meg kell tanulni mert nagyon sokszor lesz rá szükséged. Egy kis gyakorlás és a levegőben ki tudod próbálni mielött élesben használod. Ha az előtolásokat is átirod a 10x-ére akkor mindez nagyon gyorsan lejátszódik. Persze utána vissza kell állitani, ez nagyon fontos!!!
(#) emmzolee válasza l48 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Kössz a bölcselkedő szavakat, de egy konkrét példának jobban örültem volna.
(#) kameleon2 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Szia! Pedig konkrét példát kaptál. Én a notepad 2-t használom a g-kód javítgatására, finomhangolására. Ott Nyomsz egy ctrl+h kombinációt, beírod az első mezőbe az M5-öt, a másodikba a space-t és minden M5 G-kód parancsot semmire cserél. Ez szerintem elég konkrétan lett leírva. Az pedig óhatatlan, hogy megtanulj egy-két parancsot, mert a szoftverek nem feltétlenül mindig úgy generálják le a kódot, ahogy az a te gépednek a legjobb, tekintve, hogy jellemzően nagy, gyors és erős ipari gépekhez írták őket, ahol kevesebb a kompromisszum, van automatikus szerszámcsere stb.. Ha az F értéket nagyobbra veszed, szintén egy egyszerű notepad segítségével, akkor a levegőben le tudod próbálni anyag és szerszámveszteség nélkül a végleges mozgást. Majd egy újabb csere például F1000.000 ről F 100.000-ra és mehet a végleges művelet. F= feedrate. Arra is vigyázz, hogy a z tengely magasabban legyen a próbánál, mint élesben. Ezt egyszerűen a Z origó pontjának eltolásával megteheted, amikor beállítod a kezdőpozíciót.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) sastas01 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Idézet:
„F= feedrate”

Azaz előtolási érték.
(#) l48 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Nem bölcselkedtem. Csak továbbadtam valamit amit kaptam
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Elkészült a vezérlőm előlapja. Ilyen lett:

Bővebben Link: Képek kattints ide.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013

DSCF14490.jpg

(#) djloui válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Szia, én úgy szoktam hogy mach1-be file menü, import HPGL, és ott nem pipálom ki a relé vezérlést hanem kézzel indítom és akkor nem áll le. De miért baj hogy megáll?
(#) djloui válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Király az előlapod, gratula. Én még befesteném a csíkokat és még folyik a festék finoman letörölném így csak a csíkok lennének feketék mintha szitázva lenne.
(#) emmzolee válasza djloui hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Azért volt baj, mert nagyon lassította a munkát. Viszont Pablóval levelezgettem egy párat és rájött, hogy nem kell használni a spindle fület és akkor nem rakja tele ezekkel.

Köszi szépen már született megoldás.

Köszi.
A festésem én is agyaltam, de a lemez amiből csináltam szinterezve volt rücsis festékkel. Ha mellé megy a festék, akkor csúnya lesz, mert nem lehet letakarítani a rücsökből.
Annyira még nem mentek el nálam otthonról, hogy építsek a gépre egy festék adagolót. Nem mondom, hogy nem gondolkoztam rajta...

Kész lett a hátlap is. Lehet újra csinálom azt is majd ilyen szürke aluból. Az szebb mint ez a szálra húzott.
(#) nagy hoho válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

A hátlapon-ami jól néz ki-van egymás alatt 3 db csatlakozó hely, a x, y, z axis.Miért kell ekkora csatlakozó. A DSub 9 nem lett volna elég?
(#) emmzolee válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Azért mert 12 eres kábelem volt árnyékoltban. Azt szerettem volna, ha a bipoláris motorom mind a 4 vezetéke dupla kábellel és 4 tüskével csatlakozott volna. Így biztos a kontakt. Így a motornak elhasználtam 16 pint és 8 kábel eret.
A maradék 4 ér meg a tengely két végén lévő végálláskapcsoló és valami opció, ha kitalálnék valamit.
Ezek ugyanúgy vannak megoldva mindhárom tengelynél.
Gondolkozok még egy automata zérón "Z" tengelyre. Ha szerszámot cserélek, ne kelljen annyit tökölni a 0 pont felvételével.
Először viszont a vezérlő dobozomat akarom befejezni, mert múltkor azért ment tönkre a vezérlő ic, mert a csatiból kijött a motor vezetéke, mert csak össze volt minden dobálva egy gombócba. Na ebből elegem lett. Meg kell ezt csinálni tisztességesen. Aztán jöhet a többi dolog sorban. (pl: az X tengely meg erősítése és a Z-t sem ártana.)
(#) Maxta válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Szia, nagyon szép munka! Érdeklődnék, hogy a hátlapon a 230V-os csatlakozó helyét milyen szerszámmal martad?

Előre is köszönöm!
(#) djloui válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Frankón néz ki, ezt már lehet festheted is mert nem ragad bele a festék. A csatlakozók helyét is a géppel vágtad ki?
(#) NickE hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Nem különösebben nagy igénybevételre szánt hosszú bordásszíjat hol lehet olcsón kapni? Kb. 120cm kellene, de még pontosan nem tudom. Kínaiak árulnak nagyjából 1000Ft/m körüli áron, ahhoz képest nem is rossz minőség, csak nekem végtelenített kellene. Egyébként csak egy lézer asztal rácsot akarok emelgetni. Úgy gondoltam, hogy az asztal 4 sarkán közönséges menetes szárat hajtanék meg szíjjal és az emelné a rácsot. Max. 1-2 kg teher lenne csak. Nem tudom, még hogy lehetne másképp olcsón, egyszerűen és jól megoldani.
(#) dB_Thunder válasza NickE hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Bringalánc, az biztos nem csúszik.. annyit toldasz össze amennyit akarsz.
(#) NickE válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Nekem is eszembe jutott lánchajtás, de 30x20cm az egész és láncot általában ott használnak, ahol nagy erőt kell kifejteni, kicsit túlzásnak érzem ide a láncot, de ha nem találok jobbat, lehet, hogy az lesz a vége.
(#) emmzolee válasza Maxta hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

A 230-as csatlakozót és a többi nagy kivágást is 2mm-es 2 élű maróval csináltam. 180mm/min feed, 30mm/min Plunge feed, 0.4mm-es fogásokkal.
A csatlakozókat 1mm-es 2 élű maróval. Ott a feed 120mm/min volt, a plinge feed 20/min és 0.2mm volt a fogás mélység.
Olajjal kenni kellett. A motor 6000rpm volt.
(#) emmzolee válasza djloui hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Újra akarom ezt is csinálni, mert kitaláltam még valamit plusszban. Akkor már eleve festett lemezre fogom csinálni, mert akkor olyan lesz mint az előlapom.
Arról is tettem be képeket, de itt a link.

Bővebben: Link
(#) baloka válasza NickE hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Szia!
Ebben a boltban elég sok "csemege" van.
http://www.pluszroll.hu/hajtastechnika
Következő: »»   151 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem