Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   154 / 372
(#) emmzolee válasza djloui hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Minél magasabbról. Annál gyorsabb lehet. A 40-50V-ot tuti szereti.
(#) emmzolee válasza djloui hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Idézet:
„mostani gépemen 28v-al mennek a motorok arra rákötöttem eléggé erős volt.”

Nem az erejében lesz változás, mert a vezérlő úgy is a beállított áramot engedi bele. A nagy induktivitású motor több idő alatt éri el a max áramot. Ezért kevesebb ideje lesz mozgásba jönni. Ha nagy feszről hajtod meg, akkor a meddő idő kevesebb lesz, tehát a motor nagyobb fordulatra képes. Persze minél gyorsabban forog, annál kisebb a nyomatéka.
Üresjárati mozgások és pozícióváltásokkor nagyon jó ha gyorsabb a gép, mert hamarabb lesz kész a munkadarab.
(#) kameleon2 válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Idézet:
„Alátét falapot meg azért nem szeretnék használni, mert az meg egyidő után használhatatlanná lesz fúrva”
- Pedig ez a jobbik megoldás. Nekem is van fent. Vettem egy 6-os famarót, és egy 6-os tengelyű csiszolókorongot. Pár perc alatt azt az 1-2 tizedet lefaragom inkább, de a munkaasztalba túl sok fúró tört az elején. Amióta falap van - nincs ilyen gond. Igaz a natúr faforgács lap még jobb. Mert az meg nem is vetemedik. Ha elkezdesz marókat vásárolgatni rájössz majd, hogy jobb ez a megoldás. Ha síkra húzod a géppel, pontosabb lesz a nyák marás is. A Praktikeres az erősebb. Szőnyegragasztó a jó, mert nincs szivacsrétege.
(#) Sprintlayout hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Sziasztok! Születőben van a második gépem, szépen alakulgat. A munkaasztalt és a léptetőmotorokat kell még beszereznem, aztán következhet a tesztelés. A marómotor is valahol úton van már, lassan meg kell érkeznie. Az asztalt nem tudom hogyan lehetne olcsón megoldani, ha valakinek van jó ötlete, szívesen veszem ha megossza velem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) kameleon2 válasza Sprintlayout hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Natúr faforgácslap.... Ez is a maga alá "szemetelő" konstrukció? Meg fog vele gyűlni a bajod, hogy a forgács mindig az Y tengelyre hullik - vagy porszívó... Amúgy betonstabilnak tűnik. A kézikerék szerintem túl nagy - mindig bele fogsz akadni... Ráadásul igen ritkán használja az ember.
(#) yankoo válasza Sprintlayout hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Szerintem egy 19mm-es bútór lap megteszi úgy, hogy a 4 oldala körbe van "szegve" mondjuk 20x20x2 vagy 30x30x2.6-os profillal ami ad neki merevséget, és a forgács sem hullik le az asztalról. A csere pedig 1000ft mondjuk évente. Amikor már szét van fúrkodva pl. De persze ez csak ötlet, jelenleg nekem is bútór lap van 30x30x2.6-os profillal két oldalt.
(#) lombardi válasza Sprintlayout hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Hello az asztalt negyszogcsobol ,szallagacelbol lehetseges esetleg mas gepalkatreszeibol
(#) tiggersoft válasza Sprintlayout hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Én 60x60-as alu profilokat csavaroztam össze. Így kaptam egy nagyon masszív T-nút asztalt.
Esetleg kisebb profil nálad is jó lehet.
(#) Sprintlayout válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

A T-nútos asztal az nagyon jó lenne, milyen profilból lehet azt megcsinálni, hol lehet beszerezni és nem utolsó sorban mennyibe kerül? Köszönöm az ötletet, körbejárom a lehetőségeket.
(#) tiggersoft válasza Sprintlayout hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

LoneWolf árul folyamatosan ilyesmit. Az oldalán sok bontott gépelem van, olcsón.
Jó pár dolgot vettem már tőle...
Az oldala
(#) Sprintlayout válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Kösz a címet, de 250 km távolságból elég macerásnak tűnik a dolog.... Sajnos lakóhelyem környékén nagyon korlátozottak a lehetőségek....
(#) _vl_ válasza Sprintlayout hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Akkor olyan helyeket kell meglátogatni, ahol sokan vannak, akik ilyesmiben utaznak.
Bővebben: Link
(#) tiggersoft válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Így van és ha nem tévedek ő is jön. Hoz magával rengeteg cuccot.
(#) yankoo hozzászólása Ápr 28, 2013 / 1

(#) emmzolee válasza yankoo hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Frankó. Pont jó, hogy föltettél egy plexi gravírozós videót.
Nekem is most kellene csinálni egy gravírozást, de nincs tapasztalatom plexiben.
Meg tudnád mondani, hogy
-Milyen mélyen ment a maró?
-1 vagy 2 élű a marószerszám?:
-Mekkora volt az előtolás?
-Mekkora volt a Z tengely előtolása?
-Mekkora volt a főorsó fordulatszáma?

Köszi többet nem kérdezek.
(#) yankoo válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Egy adatot tudok pontosan, ami lehetne bőven több az az előtolás. 120mm/p, de bőven megy 200mm/p, vagy többel is. Mivel nekem 8-as menetes szár van ezért lassú a gépem, és most tápom sincs hozzá . A szerszám egy törött 4-es menetfúró szára kb 45°-ban leköszörülve, 1mm mélyen az anyagban. A Z előtolása szintén 120, megegyezik a többi tengellyel. A fordulatszám kb 15000/p.
(#) emmzolee válasza yankoo hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

15000 a fordulat? A forgácsod mégsem vékony. Vagy keni? Én attól félek, hogy nekem beleégne a cuccba. Bár azt még nem tudom, hogy plexi lesz-e vagy polikarbonát.
Kössz az infót.

Lehet, hogy kevesebb, nem tudom.
(#) kameleon2 válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ha megfelelően nagy a fordulatszámodhoz az előtolás - nem fogja kenni. Nekem a tapasztaltabb kollégák azt mutatták: ha "kókuszeszelékhez hasonló a forgácsod - akkor jó a fordulat és az előtolás. Én - igaz mostanság óvatosabb vagyok, de fogásmélységnek a maró átmérőjének az 1/4-ével marom a plexit. Biztosan lehet gyorsabban is, de így nem tört maróm.
(#) emmzolee válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Én azt hallottam, hogy az alumíniumra ez nem igaz, mert kenődik. Mindegy. Én is csak kísérletezgetek még.

Elkenődni semmiképpen sem fog, max. benne marad a forgács, de azt ki lehet kaparni utána könnyen.
(#) djloui hozzászólása Máj 3, 2013 /

Sziasztok a kérdésem az lenne gép építéssel kapcsolatban hogy a képen szereplő tengelyvéggel felrakok 80cm hosszú 20mm-átmérő tengelyt az mennyire lesz stabil? Csak azért mert az alátámasztott talpas tengelyből 3-4szer annyiba kerül egy 10cm-es darab mint a sima tengelyből.
(#) Zoli_bácsi válasza djloui hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szerintem 80 cm esetén sokat fog hajlani, ha csak a két vége van alátámasztva. Én a helyedben alátámasztott talpas tengelyt alkalmaznék, vagy lineáris kocsikat. (THK, TSK) Egyszer kell a gépet megcsinálni, de azt stabilan. Utána majd egész életedben rág a méreg miatta, hogy miért nem a drágább, egyben stabilabb megoldást választottad. Két végén alátámasztott 20-as tengelyhez a max hossz kb 40-50 cm De ez csak tipp.
(#) djloui válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Kösz a választ sejtettem hogy nem lesz jó, akkor ide veszek talpast.
(#) kameleon2 válasza djloui hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szia! Igaz hogy
Idézet:
„Szerintem 80 cm esetén sokat fog hajlani, ha csak a két vége van alátámasztva.”
, de nem feltétlenül kell 1 tengellyel megoldani. Ha több van az is merevíti a mechanikát. Nyilván meg kell gondolni melyik megoldás olcsóbb, célszerűbb.
(#) tiggersoft válasza djloui hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Az előttem szólók főleg a behajlást említették, de ott van még a rezgés is. 800mm-en még a 20-as tengely is úgy viselkedik mint egy húr. Olyan rezgéseket képes produkálni ami akár a munkadarabot selejté változtatja. Első próbálkozásaim egyikénél mindkét oldalon 2-2 16mm-est használtam, igen érdekes hangokat adott ki még üresjáratban is, a behajlásáról nem is beszélve...
Használj talpasat(akár vékonyabb is elég lehet) vagy lineáris sínt kocsikkal. Utóbbiakat akár használtan is olcsón beszerezheted.
(#) bbatka válasza djloui hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szerintem ez hasznos lehet neked.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1318373.html#1318373
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Máj 7, 2013 /

Megérkezett a minőségi alumínium. Kb 50 kg. Lehet nekiállni marni az alkatrészeket.
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Hol lehet beszerezni ilyen kisméretű lapokat? Én csak táblás kiszerelésben látam : az horror ár....
(#) yello hozzászólása Máj 22, 2013 /

Sziasztok.
Egy cnc gép építésébe fogtam, a célom hogy amire van lehetőségem azt egyedileg csináljam meg hozzá, a lehető legkevesebb vásárolt alkatrésszel épüljön fel.
Eddig az elektronikai része letudva, jelenleg a mechanikai kialakításnál próbálom megálmodni, azon belül is az Y tengely csapágyazását.
A gyári/bolti lineáris tengelyekben és sínekben nem látom a fantáziát abból bárki tud gépet építeni, így aztán más megoldáshoz folyamodnék.
A mellékelt képeken látszik az elképzelésem, háromszög alu profil egymással szembe fordítva, a kocsi ami fut az 175mm hossz 5 csapággyal (608) M8 as csavarok rögzítik, a futófelület elméletben ~700mm hosszú lesz.
Kérdésem, van e tapasztalata valakinek ezzel a megoldással kapcsolatban mik lehetnek a hibák buktatók?
Üdv Gábor.
Következő: »»   154 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem