Fórum témák
» Több friss téma |
Minél magasabbról. Annál gyorsabb lehet. A 40-50V-ot tuti szereti.
Idézet: „mostani gépemen 28v-al mennek a motorok arra rákötöttem eléggé erős volt.” Nem az erejében lesz változás, mert a vezérlő úgy is a beállított áramot engedi bele. A nagy induktivitású motor több idő alatt éri el a max áramot. Ezért kevesebb ideje lesz mozgásba jönni. Ha nagy feszről hajtod meg, akkor a meddő idő kevesebb lesz, tehát a motor nagyobb fordulatra képes. Persze minél gyorsabban forog, annál kisebb a nyomatéka. Üresjárati mozgások és pozícióváltásokkor nagyon jó ha gyorsabb a gép, mert hamarabb lesz kész a munkadarab. Idézet: - Pedig ez a jobbik megoldás. Nekem is van fent. Vettem egy 6-os famarót, és egy 6-os tengelyű csiszolókorongot. Pár perc alatt azt az 1-2 tizedet lefaragom inkább, de a munkaasztalba túl sok fúró tört az elején. Amióta falap van - nincs ilyen gond. Igaz a natúr faforgács lap még jobb. Mert az meg nem is vetemedik. Ha elkezdesz marókat vásárolgatni rájössz majd, hogy jobb ez a megoldás. Ha síkra húzod a géppel, pontosabb lesz a nyák marás is. A Praktikeres az erősebb. Szőnyegragasztó a jó, mert nincs szivacsrétege. „Alátét falapot meg azért nem szeretnék használni, mert az meg egyidő után használhatatlanná lesz fúrva”
Sziasztok! Születőben van a második gépem, szépen alakulgat. A munkaasztalt és a léptetőmotorokat kell még beszereznem, aztán következhet a tesztelés. A marómotor is valahol úton van már, lassan meg kell érkeznie. Az asztalt nem tudom hogyan lehetne olcsón megoldani, ha valakinek van jó ötlete, szívesen veszem ha megossza velem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Natúr faforgácslap.... Ez is a maga alá "szemetelő" konstrukció? Meg fog vele gyűlni a bajod, hogy a forgács mindig az Y tengelyre hullik - vagy porszívó... Amúgy betonstabilnak tűnik. A kézikerék szerintem túl nagy - mindig bele fogsz akadni... Ráadásul igen ritkán használja az ember.
Szerintem egy 19mm-es bútór lap megteszi úgy, hogy a 4 oldala körbe van "szegve" mondjuk 20x20x2 vagy 30x30x2.6-os profillal ami ad neki merevséget, és a forgács sem hullik le az asztalról. A csere pedig 1000ft mondjuk évente. Amikor már szét van fúrkodva pl. De persze ez csak ötlet, jelenleg nekem is bútór lap van 30x30x2.6-os profillal két oldalt.
Hello az asztalt negyszogcsobol ,szallagacelbol lehetseges esetleg mas gepalkatreszeibol
Én 60x60-as alu profilokat csavaroztam össze. Így kaptam egy nagyon masszív T-nút asztalt.
Esetleg kisebb profil nálad is jó lehet.
A T-nútos asztal az nagyon jó lenne, milyen profilból lehet azt megcsinálni, hol lehet beszerezni és nem utolsó sorban mennyibe kerül? Köszönöm az ötletet, körbejárom a lehetőségeket.
LoneWolf árul folyamatosan ilyesmit. Az oldalán sok bontott gépelem van, olcsón.
Jó pár dolgot vettem már tőle... Az oldala
Kösz a címet, de 250 km távolságból elég macerásnak tűnik a dolog.... Sajnos lakóhelyem környékén nagyon korlátozottak a lehetőségek....
Akkor olyan helyeket kell meglátogatni, ahol sokan vannak, akik ilyesmiben utaznak.
Bővebben: Link
Így van és ha nem tévedek ő is jön. Hoz magával rengeteg cuccot.
Frankó. Pont jó, hogy föltettél egy plexi gravírozós videót.
Nekem is most kellene csinálni egy gravírozást, de nincs tapasztalatom plexiben. Meg tudnád mondani, hogy -Milyen mélyen ment a maró? -1 vagy 2 élű a marószerszám?: -Mekkora volt az előtolás? -Mekkora volt a Z tengely előtolása? -Mekkora volt a főorsó fordulatszáma? Köszi többet nem kérdezek.
Egy adatot tudok pontosan, ami lehetne bőven több az az előtolás.
120mm/p, de bőven megy 200mm/p, vagy többel is. Mivel nekem 8-as menetes szár van ezért lassú a gépem, és most tápom sincs hozzá . A szerszám egy törött 4-es menetfúró szára kb 45°-ban leköszörülve, 1mm mélyen az anyagban. A Z előtolása szintén 120, megegyezik a többi tengellyel. A fordulatszám kb 15000/p.
15000 a fordulat? A forgácsod mégsem vékony. Vagy keni? Én attól félek, hogy nekem beleégne a cuccba. Bár azt még nem tudom, hogy plexi lesz-e vagy polikarbonát.
Kössz az infót.
Ha megfelelően nagy a fordulatszámodhoz az előtolás - nem fogja kenni. Nekem a tapasztaltabb kollégák azt mutatták: ha "kókuszeszelékhez hasonló a forgácsod - akkor jó a fordulat és az előtolás. Én - igaz mostanság óvatosabb vagyok, de fogásmélységnek a maró átmérőjének az 1/4-ével marom a plexit. Biztosan lehet gyorsabban is, de így nem tört maróm.
Én azt hallottam, hogy az alumíniumra ez nem igaz, mert kenődik. Mindegy. Én is csak kísérletezgetek még.
Elkenődni semmiképpen sem fog, max. benne marad a forgács, de azt ki lehet kaparni utána könnyen.
Sziasztok a kérdésem az lenne gép építéssel kapcsolatban hogy a képen szereplő tengelyvéggel felrakok 80cm hosszú 20mm-átmérő tengelyt az mennyire lesz stabil? Csak azért mert az alátámasztott talpas tengelyből 3-4szer annyiba kerül egy 10cm-es darab mint a sima tengelyből.
Szerintem 80 cm esetén sokat fog hajlani, ha csak a két vége van alátámasztva. Én a helyedben alátámasztott talpas tengelyt alkalmaznék, vagy lineáris kocsikat. (THK, TSK) Egyszer kell a gépet megcsinálni, de azt stabilan. Utána majd egész életedben rág a méreg miatta, hogy miért nem a drágább, egyben stabilabb megoldást választottad. Két végén alátámasztott 20-as tengelyhez a max hossz kb 40-50 cm De ez csak tipp.
Kösz a választ sejtettem hogy nem lesz jó, akkor ide veszek talpast.
Szia! Igaz hogy
Idézet: , de nem feltétlenül kell 1 tengellyel megoldani. Ha több van az is merevíti a mechanikát. Nyilván meg kell gondolni melyik megoldás olcsóbb, célszerűbb. „Szerintem 80 cm esetén sokat fog hajlani, ha csak a két vége van alátámasztva.”
Az előttem szólók főleg a behajlást említették, de ott van még a rezgés is. 800mm-en még a 20-as tengely is úgy viselkedik mint egy húr. Olyan rezgéseket képes produkálni ami akár a munkadarabot selejté változtatja. Első próbálkozásaim egyikénél mindkét oldalon 2-2 16mm-est használtam, igen érdekes hangokat adott ki még üresjáratban is, a behajlásáról nem is beszélve...
Használj talpasat(akár vékonyabb is elég lehet) vagy lineáris sínt kocsikkal. Utóbbiakat akár használtan is olcsón beszerezheted.
Szerintem ez hasznos lehet neked.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1318373.html#1318373 A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Megérkezett a minőségi alumínium. Kb 50 kg. Lehet nekiállni marni az alkatrészeket.
Hol lehet beszerezni ilyen kisméretű lapokat? Én csak táblás kiszerelésben látam : az horror ár....
Sziasztok.
Egy cnc gép építésébe fogtam, a célom hogy amire van lehetőségem azt egyedileg csináljam meg hozzá, a lehető legkevesebb vásárolt alkatrésszel épüljön fel. Eddig az elektronikai része letudva, jelenleg a mechanikai kialakításnál próbálom megálmodni, azon belül is az Y tengely csapágyazását. A gyári/bolti lineáris tengelyekben és sínekben nem látom a fantáziát abból bárki tud gépet építeni, így aztán más megoldáshoz folyamodnék. A mellékelt képeken látszik az elképzelésem, háromszög alu profil egymással szembe fordítva, a kocsi ami fut az 175mm hossz 5 csapággyal (608) M8 as csavarok rögzítik, a futófelület elméletben ~700mm hosszú lesz. Kérdésem, van e tapasztalata valakinek ezzel a megoldással kapcsolatban mik lehetnek a hibák buktatók? Üdv Gábor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |