Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
XXI §. Tartózkodjunk az olyan semmitmondó hozzászólásoktól, amikor egy szakadt smiley-n kívül nem tudunk mit beírni. Ha ennyire tellik, inkább maradjunk csendben.
Az előző kérdésre köszi a választ!
Most vettem egy kis USB csatlakozót, alaplapit. Ennek a nyákba ültethető felén van 2*2 láb. Semmi betű, szám. De mi lehet az első, 2., 3., 4..
Bocs, lehet, hogy nem írtam le elég érthetően. Nekem kicsi (2*2-es) usb-m van.
És a ""nyáki lábakra"" vagyok kíváncsi.
Az alaplapod leírásában megtalálod a kiosztását.
Ha azonosítod a GND-t, innen sorban, D+,D-,Vcc szokott lenni, de ez nem szentírás. (szerintem) PS.: Ez a "nyáki láb" verhetetlen
Már megvan. Le is írom. Egyébként B-típusú
"Konnektor,Apa" D- . . GND D+ . . +
Üdv.
Megkértek hogy csináljak egy fázissorendmérőt. Itt van a kapcsolása is. Semmi bonyolult nincs benne, de van benne két glimlápa. Olyannal még nemvolt dolgom és esetleg kell róla valamit tudni? Mert 380V-al fog menni tehát mind a 3bemenetre 220. És kipróbálni nemtom szal úgy akarom odaadni hogy tuti müködjön. Szóval vmit róla? Ja és a vezetősávok jó vastagok legyenek?
Igen, ennyi. A vezetősávoknak, mivel nem folyik nagyobb áram rajtuk nem kell különösebben vastagnak lenniük, inkább az egymástól való távolságot vedd a lehetőségekhez képest nagyobbra, hogy a szigetelés rendben legyen.
Ja igaz mert a fesz mondjuk nagy. Köszi a választ.
van 3 darab párhuzamosan kötött ledem, 9 voltos elemről/adapterről szeretném táplálni őket.
viszont előfordulhatnak olyan esetek, hogy egy ledre csak 3 volt feszültség jut -ez elvileg már elég a nyitáshoz, nem?-, ha mind a három világít, meg olyan is, hogy 9 volt, ha csak az egyik. (a csikosgabi féle primitív kábeltesztelőt építem meg én is) ebben az esetben mekkorára kell választani az ellenállás értékét? a segédprogi szerint 1 lednél 9 volthoz 180 ohm kell, míg 3-3-3 volthoz egy pár ohmos is elég. szóval akkor melyiket válasszam?
Párhuzamosan kötött LED-eknél külön ágáramok vannak. Ideális esetet feltételezve ez egyenként/LED-enként 20mA. Ezek összeadódnak a párh. kapcsolás miatt.
A LED-ek átlag nyitófeszültsége 2,5V-3V körüli (színtől függően), ez azt jelenti, hogy az előtét-ellenálláson kb. 6V-6,5V fog esni. Az összáram ezen is átfolyik, ebből már könnyedén kiszámolható az R=U/I képlet alapján az ellenállás értéke. Közvetlenül párhuzamosan egyébként csak azonos gyártmányú, típusú, és színű LED-eket célszerű kötni! Ha más-más a 3 db LED színe, akkor célszerű egyesével adni nekik előtét-ellenállást!
hali,
tudom, hogy összeadódnak. a kérdésem feltevése nem volt pontos, azt kihagytam, hogy egyenként szeretnék nekik előtétellenállást adni. (és amúgyis különböző színű lesz a 3led) csak azzal vagyok gondban, hogy mekkorát. mert ha mondjuk az XLR kábel 3 eréből 2 hibás, akkor az összes fesz (~9volt) egy ledre megy, ami ugye nem jó. míg ha mind a három jó, akkor olyan 3 volt jut egy ledre. de pl egy aszimetrikus jack dugónál 4.5-4.5 volt jut két ledre. szóval mekkora előtétellenállás kell, ha egyesével szeretnék a ledeknek előtétet adni? a 9 volthoz méretezzem, a 4.5 volthoz, vagy a 3 hoz? ezzel vagyok gondban...
Nem tudom, nekem már totál zavaros így a történet...
Egyáltalán miért lehet többféle feszültség ugyanazon vezetékeken? Honnan jön a 3V? Honnan a 4,5V? Honnan a 9V? Miért nincs pl. szabályozva egy stab. kockával? És hogy jön ide még az XLR csati is?!?!?! Szal nekem iszonyat kavarós a történet, én így nem tudok segíteni, hogy azt se tudom, konkrétan miről lenne szó...
Ha a triac kátirányú tirisztor, akkor mivel lehetne ~230V lámpát vezérelni? Vagyis mi a 2 irányú tranyó?
szia!
ha jol ertelek azt feltelelezed hogy,hogyha 1 led mukszik,felvesz 3 voltot,marad 6 az elemben,adapterbenn stb..ez igy nem helyes A es V osszeteveszted... parhuzamos kotesbenn,nem lessz kisseb feszultseged,meretezzed az elotet ellenalast 9v rol!
jajj banyek tényleg...párhuzamosnál a feszültség marad, és az áram oszlik...csak kicsit megkeveredtem már tegnap este, fáradt voltam.
de most így átgondolva valóban 9 voltra kell méretezni, köszi szépen. Idézet: „mivel lehetne ~230V lámpát vezérelni?” Triakkal... De a saját életed érdekében szerintem annyi szaktudással, mint ami számodra jelen pillanatban felhasználható/elérhető, 230V-os hálózattal inkább ne játssz!
Sziasztok!
Nem akarok uj témát nyitni, de lehet egészséges lenne. Keresgéltem neten, fórumokban, hogyan működik a FET. de nem találtam semmi használható infót. Ezért gondoltam feltszem a nagy kérdést: ki tudja elmagyarázni a FEt működését? (valahogy ugy, mint a tranzisztorokét itt a HE-n) kösssz előre is: üdv: uli
Semmi használható infót??? Ez durva!
Az előző oldalon Boldikának linkeltek be egy jó könyvet, abban is le van írva.. Sok más dologgal együtt.
Egyébként meg könyvtár
kössz szépen mindkettőtöknek!
de Ti hol találtatok máshol valahol? :O
Mégegy kérdés. Itt van az a bizonyos kapcsolás. A glimek már megvannak meg minden de, ott vannak a kondik. Annyi van odaírva hogy 400V. Most ezeknek 400V felettinek kell lenniük? Mert én a boltba azt mondtam hogy 400V-os kondi kell és 275V-osat addott mert szerinte "oda" valószinüleg jó az is. Én most gondolkodtam rajta és szertintem a 400V felettit kéne megvenni nem? Vagy azon csak 230 megy át?
Ja és mégvalami. Vettem lakkot. Azzal elég csak a forrasztási oldalt lefulyni? Ja és hallotam hogy hőlégfúvóval kell nyomatni? Igaz ez vagy csak hagyjam nyugiba megszáradni?
De az is oda van írva hogy 22nFarad, szerintem meg kell bele a 400Voltos kondi, mivel fázisonként 400V van jelen. a lakkal meg elég csak a forrasztási oldalt lefujni, ha csak simán hagyod akkor is meg köt 1-2h alatt rendessen, de ha meg is melegited akkor meg akár pár perc alatt is. de ha ez nem így van akkor javítsatok ki!!!!!
230 voltos hálózat esetén 2 fázis között 400 volt van. namost a kondikat két fázis közé kötöd be, szóval kell az a 400 volt.
lakkhoz: én lefújás után a hajszárító hideg levegős állásában szoktam lefújni a nyáklemezt, közepes fokozaton. de bármilyen ventillátor is megteszi, de ha legyezel vele, az is segíti a folyamatot.
Helló!
Lenne egy kérdésem. 5.1-es erősítőt szeretnék építeni, és nem tudom, hogy ehhez kéne-e bemenetdigitalizáló, vagy valami ilyesmi? PC-hez kötném hozzá. ezt a kapcsolást építeném meg 5.1ben | | ˇ |
Bejelentkezés
Hirdetés |

stb..