Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Pálcás vagy CO2 hegesztőt szeretnél?
Gyanítom, CO2-t, ha már ide írtál. Ez esetben a szekunder tekercset tűvel kiméregetve fel kell osztani négy egyforma tekercsre, szét kell vágni a mérési pontokon, majd a kihozott végeket párhuzamosítani. Ez a -25+ V már nagyjából jó is. Egyenirányítás, kondi, fojtó és már lehet is hegeszteni. A kapcsolási tartomány kicsit szűk, de talán befogja az igényeidet. Lehet, hogy négy helyett 5 részre kellene osztani a szekundert. A túlgerjesztésre ne legyen gondod. A leírásod alapján a trafó tartós (állandó) üzemre készülhetett. Hegesztőtrafóként annyi túlgerjesztést bőven elvisel, amennyit a 200 V-os állásban táplálni fogod. Ha negyedeled a szekundert, akkor jóformán soha, ha ötödölöd, akkor talán néha.
Co-t szeretnék, és igazatok va, tényleg akkor van túlgerjesztve, ha a kisebb feszre kapcsolom a hálózatot. Régen volt már amikor foglalkoztam ilyesmikkel...
![]() A trafó valóban tartós üzemre készült, van benne anyag rendesen. Még közelebbről nem néztem meg ugyan, de akkor nem dobom ki. ![]() Ami alkatrészem eddig van hozzá az a következő: - 6 fokozatú kapcsoló, mindegyik állásnak egy-egy független záró érintkezője (a terhelhetőségét mondjuk nem tudom, mert egy csomó fura adat van rajta...) - Trafó - előtoló - kondi Még egy pár dolgot be kell szerezzek szép lassan, de akkor ezek szerint nem reménytelen felhasználni azt a dögöt. Egyébként a kimeneti áramot mi alapján lehet meghatározni? És mennyinek is kéne lennie a fokozatoknak?
A trafót ne dobd ki semmiképp! Csak át kell kicsit alakítani. Egy kép esetleg jöhet róla hagy lássuk milyen. Az ívfeszültséget szabvány szerint így számolják: 14V+0,05*Iív; (14+0,05*100) azaz 100A hegesztőáram mellett 19V az ívfeszültség. A fokozatokat ennek megfelelően kell kialakítani.
Sziasztok nincs valakinek viszék v-250 co hegesztőgéphez elektromos rajza,vagy a hat állású fokozatkapcsolójáról lefejtési,bekötési rajza?
Sziasztok!
Összeraktam a "Fronius"-os vezérlőt. Az eredetit és a butított változatot is, mindkettő működik, de az eredeti sokkal jobb. Ami nekem nem tetszik benne jelenlegi állapotában, hogy 0V-60V-ig szabályoz, viszonylag durván. Szóval a szabályzási tartományát kicsit el kell tolni. Egyenlőre csak elektródával teszteltem, mert nincs gázom. A poti 5K Lin., puffer egyenlőre 2X10000 és 2X1000mikroF csavaros kondi, gyári Esab LAW510W folytó, 1,6KVA Uszek.=42V-os trafó, 2db D-171-400 és 2db T-171-250-ből felépített félig vezérelt egyenirányítóval, kisütő ellenállásnak átmenetileg csak 2db 3.3K 5W-os ellenállást dobtam be. A 2.5mm-es elektródát a poti kb fél állásában gyújtja be. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
A szabályzási tartományt a két 47K-s trimmerrel tudod beállítani.
A két 47K-s trimmer félállásban van. Én úgy gondoltam, hogy a VISZÉK BHKV-600-hoz hasonlóan, bekötök még 2 potit sorosan, csak kivezetve. A viszékben belül van a 2 poti és 1 kint, a belsőkkel a minimun és maximum értékek állíthatók be, a külsővel pedig a hegesztőfeszültség. Ha lesz időm majd tekergetem a trimmereket.
Nálam a trimmerekkel változott a szabályzási tartomány. Üresjárásban szabályzott, csak terhelésre nem akart, akkor állandóan max volt a kimeneti fesz.
Először izzókkal és ellenállásokkal tesztelgettem, szabályzott rendesen. A trimmereket csak a "butított" változaton piszkáltam, bár azon variáltam a potival és a vele soros 820ohmos ellenállást is cserélgettem, sőt a ledet is áthidaltam. Annál a változatnál cserélgettem a gate vezetékeket is, mert begyújtotta a tirisztort felcserélve is, bár sokkal rosszabb volt az eredmény. Pénteken talán lessz időm foglalkozni vele.
Vasárnap vettem palackot, hétfőn kipróbáltam. Egész jó.
![]() ![]()
Ha van hely, akár 1000µF-os kondikból is megcsinálhatod a kondibankot, de a kondik számának növekedésével természetesen a szivárgóáram is megnő.
Jelenleg 2db 10000mikro és 2db 1000mikro csavaros van benne. 100v-os, kevés van itthon nagy kapacitásúba. 3 fázisú ipari gépekhez és kever gázhoz (82% argon + 12% széndioxid) vagyok szokva. Étkezési széndioxidot sikerült vennem. Sokkal másabbul viselkedik.... Lehet, hogy a folytóm se a leg ideálisabb...
Hát, a két féle védőgáz teljesen más beállításokat kíván. Minimálisan 33000µF lenne a szükséges, és nem kell 100V-os, a 63 V-os bőven elég.
Majd összepakolok egy kondibankot. Ilyen felkondizott állapotban mennyit befolyásol a folytó?
A fojtó mindenképpen kell.Egyrészt az ohmos ellenállása korlátozza a kondikat terhelő zárlati áramot, másrészt tovább simítja az ív áramát. De előfordulhat,hogy a paraméterein változtatni kell.Ugyanis a te fojtód egy 500A-es gép fojtója volt, ahhoz az áramhoz méretezve. Ha van rajta megcsapolás,mindenképpen próbáld ki a hegesztést a megcsapolással is.
Próbáltam a megcsapolást is és egy 400A-es gép folytóját is sorbakötöttem vele. Nagyon kevés a változás. A vasmag hegesztett, így nem akartam piszkálni, tekergetni.
Szia "mpisti"
Egy régebbi írásodban a lágyindításról kérdeznék,hogy mindig 22 ohmos és 50W-os ellenállás kell alkalmazni,vagy hogy kell kiszámolni egy160-200-250 A-os tr-nél ,hogy mekkora kell ? , valamint azt írod,hogy 0,1 s időkésleltető ami a második mágneskapcsolót kapcsolja ami áthidalja az ellenállásokat .Ez annyira rövid,hogy ilyen rövid késleltetést mivel lehet,vagy milyen késleltetővel szokták megoldani ? Előre is köszi a választ :Józsi
Szia Józsi!
Az ellenállás értéke igazából attól függ,milyen teljesítményű hálózat áll rendelkezésre, mert pl. 3x 10A csak 160-200A-es gépeknél lesz elég még lágyindítóval is. Ha pl. 400A-es gépet akarsz használni 3x16A-es hálózatról, akkor az is csak a rendelkezésre álló teljesítménynek kb. a 2/3-ig lesz használható, mert efelett már a 16A kevés lesz a hegesztéshez is, és nem a bekapcsolás lesz az elsődleges hibaok. A 22 ohm nincs kőbe vésve, de ez az az ellenállás érték, amelyik használata esetén a hálózatból a bekapcsoláskor nem tud 16A-nál nagyobb áram folyni. A lényeg az ellenállás teljesítménye. Az 50W az alsó határ, ennél akkor kell nagyobb teljesítményű, ha az előgerjesztési idő meghaladja a 0,1s-ot. Az ellenállás teljesítménye azért lényeges, mert pl. fűző hegesztésnél gyakori a bekapcsolás ismétlődése, és ez rengeteg hőt fejleszt az előgerjesztő ellenállásokon. A legcélszerűbb ezért a hűtőventilátor légáramába szerelni őket. Az átkapcsolásra sokféle megoldás létezik, most kissé késő van a rajzolgatáshoz, de ha időm engedi néhány megoldást lerajzolok,és felteszem ide.
Itt van egy lágyindító áramkör:
http://skory.gylcomp.hu/kapcs/kapcs.html
Sziasztok!
Szeretnék egy Co hegesztő gépet vásárolni itthonra, amivel vékony lemezeket meg tudok hegeszteni, amit sima hegesztővel nem lehet vagy nehéz. Egy ilyen gépet néztem ki:Einhell Co Ez elég lehet 1-2mm-es lemezek hegesztéséhez? Később esetleg meg tudom oldani, hogy tudjon szakaszolást, és ponthegesztést? Gondolok itt egy saját áramkör beépítésére. Már van hozzá egy rendes, jó minőségű euro csatlakozós hegesztőkábelem, így azzal sem lenne gond, valamint van egy 38kg-os palackom, és egy röhna reduktorom. Így a gép hiányzik még, csak nem tudom, hogy mennyire jó ez a gép. Köszönöm a választ!
Sziasztok !
Köszi szépen a gyors választ , így már világosbb számomra. Igaz nálam 3x25 A van de nagyon érdekelt ez a lágyindítás ,nem tudtam elképzelni,hogy is működik , csak ha másnál hegesztek akkor néha leold a BS . Mégegyszer is köszike !
Ha rám hallgatsz, akkor teszel hozzá még 40 ezret, és megveszed ezt:Bővebben: Link Töredék gondod nem lesz vele mint az általad kiszemelt típussal. Azt a plusz 40 pénzt ígyis-úgyis ki fogod fizetni javításra, átalakításra, használhatóvá tételre. Ami nem egy utolsó szempont, hogy a linkben szereplő géphez a palack is hozzá jár.
igaz szép munka!de a hűtést a helyedbe a fojtóra írányítanám,mert így nem ér semmit a hűtés!
einhell BT-GW190d co készülék lökdösve továbbítja a hegesztő huzalt.Huzal szorulás nem lehet ,mert ha huzal nélkül a kereket megfogva terhelem .akkor is szakaszosan forog.Mit tudok neki tenni??
Sziasztok,
Volna egy nekem jónak tűnő vétel. Einhell Multi Mig200 típus, elvileg tud pálcát, CO-t, porbeles huzalt is... Mit gondoltok róla érdemes lehet megvenni? Köszi..
Üdv mindenkinek!én is egy kezdő co gép építő vagyok! van egy 24v-tos 4görgös toló motorom,ehez szeretném megcsinálni a well3-3b vezérlést.Ha feltudná rakni a rajzát vagy esetleg lay ben is nagyon megköszönném!Ezt a fajtát már kiprobáltam,egy működő gépen, és bevált rajta van minden és ólcson kilehet hozni.
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e olyan megépíthető MIG/MAG egység, amit ehhez hasonlóan egy egyszerű MMA trafóhoz/inverterhez kell csatlakoztatni és utána teljes értékű MIG/MAG -ként lehet használni azt? Köszönöm
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy miért van az hogy egyik porbeles huzalos hegesztő szépen hiba nélkül hegeszt a másik pedig úgymond tornyot épít és darabosan hegeszt. Mellékelek egy képet amin a bal olali az einhell a jobb oldali pedig egy praktikeres porbeles hegesztővel készült hegesztés. Az einhellel sehogy sem tudtam olyan hegesztést készíteni mint a praktikeressel. Amúgy az einhell 45/90A a másik 45/65A. Az einhell ugye elötolás szabályzós, de akár hogy próbáltam így is úgy is szaggatottan hegeszt. Valaki tudna segíteni hogy mi az oka ennek? Ja, és mindegyikben teljesen egyforma drót van. Előre is köszi! üdv PIXI
Sziasztok,
A képen látható legalapabb gépet használom porbeles huzallal. A polaritást ennek megfelelően megfordítottam. Van itthon kondenzátor, gondoltam nem fog neki ártani, de nem vagyok benne biztos, hova kell kötni. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm.
A porbeles huzalnál nem kell bele kondi. Az megy váltóról is,tehát felesleges vele kínlódni.Ha majd elfogy a porbeles, és túl drágának fogod találni az újabb dob porbelest, akkor majd érdemes lesz gondolkodni az átalakításon, ennek a mikéntje pedig már 50x ki lett vesézve itt a fórumon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |