Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1371 / 2553
(#) reloop válasza game4812 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

No ez már a másik véglet lesz, 5,6pF inkább 5,6nF.
Az ellenállást 2-20k tartományban méretezném, ha van hozzá megfelelő kondenzátor. Túl nagy ellenállásértéknél a kapcsolás zavarérzékenyebb lesz.
A tápot 47 ohm ellenálláson keresztül vezesd a műveleti erősítők felé. Ez jelentősen csökkenti a tápfeszültségen keresztüli egymásra hatást.
A hidegítést (AC komponensek leválasztását) a kondenzátorok végzik. Elhelyezheted a táp és test, vagy a +/- tápok közé is. Fontos, hogy az IC közelében legyen.
A kérdésednek van külön témája, ha bővebb információra van szükséged átmehetnénk oda a rend kedvéért.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) game4812 válasza reloop hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Így van... Nem megy ma este ez a kondenzátorosdi. Készítek egy új NYÁK tervet, értékekkel, midennel, szépen, ha készen lesz, beteszem oda. Köszönöm az eddigi segítséget, nagyon jól jött.
(#) reloop válasza game4812 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Rajz szintjén könnyebb volna egyeztetni. A helyes testvezetés érdekében össze kell hangolni a végfokkal és a feszültségcsökkentővel is a crossovert.
El ne felejtsem megemlíteni, a szűrőt a korrekt működés érdekében alacsony impedanciáról kell meghajtani, tehát a 40Hz felüláteresző elé kéne még egy műveleti erősítő, mint azt Elliott rajzán is láthattad.
(#) game4812 válasza reloop hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Megpróbálom lerajzolni egyszerűen holnap. Van előtte egy TL081-2es hangszín, szóval ez megvan.
(#) MusicMan hozzászólása Júl 16, 2013 /

Sziasztok, van nekem egy orion se 1025b erősítőm amin egy kondi nagyon meleg de az erősítő tökéletesen működik küldök egy kapcsolási rajzot ahol a hiba van .
(#) reloop válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Szia! Biztosan a kondenzátorból jön a meleg? Van mellette a rajzon 2W-os ellenállás és Zener dióda az biztosan forró.
(#) MusicMan válasza reloop hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

A 2w-os ellenállás is meleg (nagyon) a diódát nem néztem de biztos, hogy aa kondi meleg mert annyira nincsenek közel a többi dolgok meg lehet rajta érezni is, hogy belőle árad a meleg.

kondi.JPG

Az R283-nál (úgy látom át van kötve) megnézhetnéd mekkora feszültséget kap a kondenzátor. Ha valóban az melegszik, jó lenne 25V-osra cserélni. Bővebben: Link

13,65v

Ez még tűrésen belül van a 16V-os kondenzátor számára. Továbbra is a környezetére gyanakszom, a Zener diódák hője a vezetősávon keresztül is eljuthat a kondenzátorba.
Amikor a kondi belsejében fejlődik hő, a tetejét púposra szokta nyomni.

Végül is ha nem gond neki nem baj mert az már nagyobb gondom mivel ez az erősítő három negyed részt fel van újítva a hűtését akarom jobbra csinálni (ha van valami ötleted, hogy hogyan kérlek írd le). De köszönöm a segícségedet
(#) Doncso válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

A kondi alap esetben akkor melegszik, ha túlfeszt kap, ami itt nem áll fenn, vagy ha már öregedik. Ha úgy érzed valóban a kondi melegszik, akkor bátran cseréld ki, nem nagy összeg.
(#) MusicMan válasza Doncso hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Az ott benn ami a képen van most lett belerakva

Értem én, de ha melegszik, akkor vagy kicsi a fesz tűrése, vagy rossz. Persze ezt úgy mondom, miután megbizonyosodtál róla, hogy nem a környezeti hatásoktól melegszik. Mástól nem melegszik a kondi, így kizárásos alapon, ha nem más alkatrésztől, és nem túlfesztől, akkor rossz, cserélni kell.
(#) MusicMan válasza Doncso hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Letesztelem és figyelem mi melegszik és írok az eredményről
(#) Buvarruha válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

A tövvi mlegedő cucc fűti a vezetősávokon keresztül.
(#) MusicMan válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

A didódák kicsit langyosak voltak viszont az ellenállás nagyon meleg volt ezért lehet, hogy az melegíti fel a kondikat de akkor kicserélem az ellenállást nagyobbra mondjuk 5w-osra és akkor talán nem melegszik ennyire
(#) kadarist válasza MusicMan hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Biztosan jó polaritással lettek beépítve a kondenzátorok?

Akkor is ugyanakkora hö fejlödik az ellenállásokon, ha 20w osat teszel oda.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
(#) MusicMan válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Az erősítő szépen szól (szerintem ha fordítva lenne benne akkor már nem lenne ott ) Biztos, hogy jól van benn le lett ellenőrizve

Ebben az esetben ha nem füstöl semmi és nincs büdös, akkor nyugodtan használd. Lehet, hogy az üzemmeleg állapotot véled túl forrónak.
(#) MusicMan válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Lehet, köszi a segítségedet + tudsz ehez az erősítőhöz (Orion se 1025b) való sztereó koppanásgátlót aminek nem nagy a helyigénye ?
(#) game4812 válasza reloop hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Szia, elkészítettem a rajzot, erősen sablonos. Tudom, a piezó az nem a igazi, de ez inkább amolyan házibuli/kerti grill aláfestő zene hangfal lenne, zenehallgatáshoz fülhallgatót használok. A hangszínszabályzóba nem mélyedtem jobban bele, kaptam, és működik, a végfok részt meg fentebb taglaltuk. Az áram (+-12, +-28, GND) kb. 30 centi vezetékkel megy az egységekhez, mivel mepróbáltam a HF-át és a tápot minél jobban elkülöníteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013

Én konkrétan nem tudok, de biztosan lesz itt olyan hozzáértő, aki tud ajánlani ilyet.
(#) reloop válasza game4812 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

A hangszóró test ágát kösd közvetlen a puffereket összekötő vezetékszakaszra. A hangszóró árama ne ejthessen feszültséget a puffer és a végfok közötti vezetéken. Mindjárt nézem a panelt.
(#) kérdező hozzászólása Júl 16, 2013 /

Sziasztok!
Kaptam egy rakás 100V-os Tesla hangszórót. Van egy ami rossz, kivettem belőle a trafót. A lényeg, hogy ki szeretném próbálni a trafókon átment hang minőségét. 100V-ról 4Ohm-ra illeszt. Úgy próbálnám ki, hogy a rádió hangkimenetét feltranszformálnám, majd vissza le a hangszórónak. A kérdés csak az, hogy nem árt-e a rádióra kötött trafó? (Nem örülnék ha tönkremenne a rádió kimenőtrafója, vagy a végfokozat alkatrésze, végcsöve. Eddig ez a legjobb hangú rádióm.)
(#) Doncso válasza kérdező hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

A hangszóróban nem tekercs van? A trafóban is. Egyébként, a csövesnél ha rövidre zárod a kimenetet az sem gond, forditva van mint a tranzisztorosnál, itt az a baj, ha nincs rajta semmi.
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! Tudom hogy azt írtam elviszem egy szakemberhez de sajnos nem vállalta el. Így kimertem ahogy írtad kivettem a biztiket és a végfok fele vezető zsinór és a test (GND) közt nem mutatott a műszer semmit ( Dióda vizsgálóval) A puffer fele és a test közt vagyis a GND ott már mutatott a műszer. Akkor ezek szerint nem lehet baj a végfok részel akkor a puffer fele kéne kutatni?
(#) Doncso válasza at22 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Nem, szinte biztos, hogy a végfokozat leégett, és ez tönkre tette a táp oldalt is. A táp magától nem fog tönkremenni, itt adnék igazat Buvarruha kollégának, amikor arra utalt, hogy ha a tápot rendbe teszed, akkor mindjárt rá is kötnéd a végfokot, mert azt gondolnád megvan a hiba. Nem szabad! A táp valamitől tönkrement, az valószínű a végfokozat. De ha nem értesz hozzá, akkor tényleg nem jó ha beletúrsz, mert csak nagyobb galibát csinálsz benne.
(#) at22 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! Majd akkor megnézettem valamikor valakivel.
Következő: »»   1371 / 2553
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem