Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltetőgép
Lapozás: OK   6 / 6
(#) szamóca válasza frázis hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Jó, de akkor az a szándékod, hogyha a figyelőbe tett témára érkezik egy hozzászólás, akkor idejössz, és beírod a másik fórum linkjét?
(#) pittosi válasza ricsippi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Azért mer egy alapvető hibát követtél el.
Az égőt tedd középre a ventilátort alá az érzékelőt meg az alá a légző lyukakat felülre arányosan szimmetrikusan
Ezt úgy érheted el, ha egy kompakt fejet készítesz
A jobb meg értés HUK100
(#) ricsippi hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Pár képet szeretnék veletek megosztani a készülő keltetőmröl!
Sikerült a termosztátot is beüzemelni és már csak kisebb építési munkák maradtak hátra!
Nemsokára elkészül és éles helyzetben is kipróbálom!

Köszönöm mindenki hozzászólását és segítségét!Véleményeket is várok!
Köszönettel:Ricsippi
(#) TakiG válasza ricsippi hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Nekem sokkal jobban tetszik mint az előző verzió. A képről nem tudom eldönteni, a ventilátor az izzó felé fújja a levegőt? Ha nem, akkor próbáld ki úgy is, ha minden igaz úgy jobb a hő eloszlás a gépben. A szenzornak meg ebben az elrendezésben a legjobb helye azt hiszem a ventilátor alatt van, hogy az elszívott levegőt mérje, de az izzókra ne legyen közvetlen rálátása, mert a sugárzó hő elronthatja a mérést. Még ezt az egész izzós, ventilátoros részt, vedd körül valamilyen, lehetőleg áramot nem vezető ráccsal, mert ha kikelnek a csibék ez elég veszélyes rész lesz a számukra, másrészt neked is lehet megrázó élményben részed, ha véletlenül hozzáér az alufólia az izzó fém részéhez, és úgy van bedugva a konnektorba, hogy épp fázis van rajta. Próbáltál a tálcára tojásokat tenni? Lehet hogy ez így nem fogja elbírni a súlyukat, néhány vékony léccel a szúnyogháló alatt meg tudod szerintem erősíteni. Szellőző lyukakról ne feledkezz majd el mielőtt nekiállsz a keltetésnek, mert kell nekik némi friss levegő.
(#) frázis válasza ricsippi hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Szia!
Van esélyed, hogy lesz csibéd. Ha jól látom, a venti a fűtésre fúj, akkor pedig a tojás/ok közé próbáld elhelyezni a szenzort, de úgy, hogy ne érjen egy tojáshoz sem, akkor a tojások körüli hőmérsékletet jelez, és az a cél. Az izzóra úgy tekerd a fóliát, hogy ne érjen semelyik érintkezőhöz.
(#) Lici hozzászólása Júl 22, 2013 / 1
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy nekem egy román műanyag keltetőm van,és elég rossz kelésem volt, 8-10 nap után meglámpáztam bevolt kötve 18. nap után meglámpáztam és elég sok rossz tojás volt pedig friss tojások voltak és hogy az a gép miatt lenne?,hogy műanyag és nem jól szigetel?
(#) frázis válasza Lici hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Szia!
Ebben a vékony-falú műanyag ketyerében is lehet eredményesen kelteni, ha betartod a keltetési technológiát. Csak azért érdemesebb lenne továbbá szigetelni, hogy csökkenjen az energia költséged. A tojás be volt "kötve", de rossz a keltetési arány, akkor Te csináltál hibát! Pl: Kicsi a pára, nem forgattad, nem hűtötted. Nagyon fontos a hűtés, mert annak segítségével szellőzik ki a tojásban lévő levegő. A pára befolyásolja a légbuborék nagyságát, ha kicsi a légbuborék, kevés az oxigén, az embrió ill. kiscsirke befullad! Ha nem forgatod a tojásokat naponta legalább 2x, optimális esetben 2 óránként, akkor a csíra letapad! Van rengeteg szakkönyv, letölthető technológiai iromány, a Google segít!
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
(#) pittosi válasza Lici hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
A Román gép családnak A fő hibálya nem álitható a hő egyestipusnál
Az pedig fontos.
lakásban kell tartani 20-25c. huzatmentes helyen.
a hőveszteség a szellőztetésnél lép fel az meg folyamatos.
Egy hiteles hőmérő , és az állitási lehetőség szűkséges és némi tapasztalat .
(#) Gabó hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
Ismerős megkért, hogy építsem meg neki a keltetőgépének az elektronikáját. A hőméréssel, és hőfok tartásával, nincs is bajom, arra meg is van a vezérlés, de amin elakadtam, az a fűtés. A hagyományos izzós megoldást, szeretném hanyagolni, helyette valami mosógép fűtőszálra gondoltam, vagy hajszárítónak a fűtő részére. Ez lenne befújatva a dobozba, és keringetve. Ez lenne vezérelve. Amibe kellene az cca 80-90literes doboz. Esetleg van valakinek valami más ötlete a fűtés kivitelezésére?
(#) jucsaba válasza Gabó hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Ezzel kapcsolatban egy kérdés :
a hűtőgépek hőszigetelése kb mekkora hőfokig jó fölfelé , mert az az ötletem támadt , hogy nem csak keltetésre lehetne használni , hanem szárítás aszalásra , és befőttek száraz dunsztolására is .
(#) Iszkakof István válasza pittosi hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Én is Romániában élek, lakok, nőttem fel. Amikor én is kapcsolatba kerültem az üzletben kapható csibekeltetőkkel, az egyik adatlapján láttam, hogy azt írta, természetesen románul: 38 Celsius fok plusz mínusz 1 fok. gondolom magamban, ez elég lazán kezeli a hőfokot, és igazuk volt. Mi kezdők a nedvességen csúszunk el. Tisztelettel hívom fel a figyelmét azoknak, akik tojásokat akarnak keltetni, hogy a nedvesség is fontos.
Egy alkalommal több, mint 24 órás áramszünet volt. A hőmérő 28 fok alatt nem mért. Egy fél nap után már nem látszott a hőmérő higanyszála. Kinn hó és fagy volt. Most jön a poén. Akkor se kelt kevesebb csibe, mint általában.
(#) frázis válasza Gabó hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Mit szólnál az ellenállásos megoldáshoz? Nálam tökéletesen működik. A hajszárító, és elektromos kannaló nem nagyon jó, mindegyik túlfűt, nehezen szabályozható 0,1-0,3 C° érzékenységre, márpedig ennyi kell, minimum. 10 vagy 20 W-os 100-330 ohmos ellenállással a hő tökéletesen biztosítható PC ventilátorok lefújásával. Itt van egy pár kép, ez nem az enyém, de pont ilyen.
(#) Gabó válasza jucsaba hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Hát fölfele nem tudom, mert ez kapott még extra szigeteléseket is, tehát nem csak a hűtődoboz van. Kapott hőtükrös fóliát + hungarocellt + osb lapot.

frázis:
Erről az ellenállásos fűtésről tudsz írni? Mivel van meghajtva, szabályozva?
(#) frázis válasza Gabó hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Szia. Persze. Ennek a szabályzója akár mi lehet. Az enyém pl. az egyik STC 1000, az eBayon vettem. A meghajtás mezei hálózati 230 V váltóáram. Ezek kifejezetten kerámia fűtő ellenállások. Nekem Max. 60 W- ra volt szükségem, így arra méreteztem. Felhasználtam 4 db 220 Ohm 20W tip ellenállást sorba, így kaptam = R 880 ohm, 60,11 W, egyenként terhelve: 15,03 W/db. Ha, magasabb hő kell, tegyél még egy ilyen (fent) ventis cuccot, akár négyet is. csináltam egy segéd táblázatot, könnyedén ki lehet választani, hogy éppen mi az optimális. Ha akarod, priviben elküldöm Neked is. (de lehet, hogy itt is mehet)
(#) Gabó válasza frázis hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Köszi szépen!
Akkor ha jól értem, sima 230Vot küldesz a megfelelő mennyiségű ellenállásra. A vezérlőm nekem is hasonló amit írtál, csak az eliwell EWPC 902es. Ezt már teszteltem és 1tized pontossággal kapcsolt.
A listát meg tudtam itt is nyitni.
(#) frázis válasza Gabó hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Igen, jól érted.
(#) pittosi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Félre értetél . a pára az nagyon fontos mer ha nincs akkkor aszaló gép .
A kihagyás az nem hő ingadozás azt a tyúk is megteszi , nem elöny de atojásaz 1 hét után fűt igy24h kihagyás nem öli meg . de a tul fütés az veszélyes.
(#) zsolti26 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 19, 2014 /
 
Szia Kapcsolási rajzot nem tudnál nekem küldeni??Mert engem is érdekelne ez a forgató!!
(#) tomii hozzászólása Júl 3, 2014 / 1
 
Sziasztok! Gondoltam megosztom veletek a történetemet.
A történet rólam és egy aranyos keltetőgépről szól.
Hoztak hozzám javításra egy magyar keltetőgépet (hungarocell). Átadás közben közölte velem, hogy már más is próbálta javítani sikertelenül. Hát oké, hozzáláttam.

Van benne TL071, uA723, MOC3041, pár kondenzátor, dióda meg pár ellenállás. Oké.
Cseréltem minden IC-t, átkondiztam. Indítás után semmi sem történt. Az OTPO megadta magát, cseréltem azt is. Így beindult, viszont nem fűtött. Triak cserélés után ment és fűtött is.
Fűtött, fűtött, fűtött a végtelenbe, nem állt be az adott hőmérsékletre.

Méregetni akartam, addigra megint meghalt minden benne. (Kezdtem ideges lenni)
Cseréltem mindent megint, de nem indítottam csak 10mp-re be, megmértem gyorsan a feszültségeket. 25V-os kondin 63V... Itt valami nem oké. Nézegettem, gondolkodtam, méregettem, mire szembevágott a hiba.

Ami dióda megfogja a feszültséget az ZENER és nem sima mezei 1N4148, amit az előttem lévő "szerelő" beletett. Cseréltem azt is, és működik!

Bele ne fussatok ti is ilyen szaki műveibe, figyelni a panelon a rajzot is!!!

Üzenem annak aki csinálta, hogy tegye le a forrasztót és menjen nyugdíjba.
(#) balan hozzászólása Dec 11, 2016 /
 
Szeretnék segitséget kérni, ha valakinek volt már problémája SK75 tipusú kompakt fütőegység hőfokával, ami mindig 4fokkalkevesebbet mutat mint amit kellene, és nem lehet feljebb állitani már. A jeladó cserélve, de nem segitett. Köszönöm a segitséget
(#) Remci hozzászólása Ápr 20, 2019 /
 
Sziasztok!

Biztos vannak itt nálam sokkal tapasztaltabb keltetőgép építők, ezért szeretnék tanácsot kérni. Rajzoltam egy elképzelést a fűtésről, amiben egy fűtőszál melegítene, egy potméterrel állítható szilárd test relén keresztül kapná a fűtőfeszültséget. A tetején egy 12cm átmérőjű Pc ventillátor keringetné a levegőt. Azt nem tudom eldönteni,hogy a ventinek teljes fordulaton kell-e mennie, vagy vegyem le kb fél sebességre, valamint a fűtőszálra fújja,vagy a fűtőszálról szívja el a levegőt? Egy PID-es hőfokszabályzó állítaná a hőfokot.Szerintetek?
(#) D_Zsolt válasza Remci hozzászólására (») Ápr 20, 2019 / 1
 
Igaz régen volt, de én a fűtőszálról fújtam alulról és a fűtőszálhoz mennyire csak lehetett közel tettem a hőérzékelőt, hogy minél rövidebb idő alatt reagáljon a változásokra. A ventilátorom nem PC venti volt, de kb. olyasmi fordulaton és a mérete is a körüli. Teljes fordulaton zajos volt, gondolom nem csak nekem hanem az embrióknak is, bár így is kikelt az első pár garnitúra, aztán beszereztem egy szabályozhatót. A PID szerintem nem annyira fontos, 3-5 fok hiszterézisű éterkapcsolós keltetőkben is 95% aránnyal keltek ki a tojásból, de én ezt lecseréltem egy µA723-al megépített hőszabályozóra aminek elvben 0,1 fok volt a hiszterézise, de ez is felesleges, ebben se kelt ki jobb arányban (azért ma már arduinoval csinálnám ). A kotló is felkel a tojásokról, szellőzteti, forgatja, pár perces kis hűlés nem vészes inkább természetes. A párásításnál saját tollazatán viszi a tojásokra a vizet, ez is hűti a tojásokat és van, hogy majd egy órára is elhagyja a fészket mondjuk egy vadkacsa, mégis kikelnek (nem azt mondom, hogy így kell vezérlést építeni, csak infó) Ami még fontos, az otthon gyűjtött tojásoknál a 95% jó arány (ha van elegendő hím az udvarban, meg is lesz), ha 100%-ra vágysz, tenyésztőtől kell venni a tojást.
A párásításra is figyelj, nekem nem volt automatizálva, az első héten nem volt párásítás csak két alkalommal. A másodikon napi egyszer nedvesítettem be a tojásokat enyhén forgatáskor, a többi időben kelésig napi kétszer. Ezt lehetne automatizálni, talán fontosabb, mint a hőmérséklet!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2019
(#) Remci válasza D_Zsolt hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Köszi a választ. Kipróbáltam, alulra tettem a fűtő szálat és a tetején van a venti, ami a fűtőszálra fújja a levegőt. Az érzékelő felül van,mert két tálcásra csináltam a keltetőt és a fölső tálca fölé tettem. A Pid-es szabályzót elhagytam,mert olyat sikerült vennem, ami csak kerek fokot jelez ki,tizedes jegyet nem. Régebben csináltam egy hőfokszabályzót DS1820-al, most azzal mérem a hőfokot. A hiszterízise 0,1 °C fok és jól tartja a beállított értéket. A venti mellett van a vizes tálca, 60%-os pára tartalmat mutat a műszer. Kiderül 3 hét múlva hogy milyen eredményes.
(#) D_Zsolt válasza Remci hozzászólására (») Ápr 22, 2019 /
 
Az elfújt levegő hőmérsékletét mérd szerintem. Az enyém 6 tálca magas volt és az alsók ki sem keltek (az egészből (180db-os volt, hűtőgépből) amúgy is csak kb. 40) , amikor az első gépem építettem, mert rossz volt a konstrukció alapja. Öreg barátom tanácsára tettem a kilépő levegő közvetlen útjába a hőszabályozás érzékelőjét (ami az első gépemben éterkapcsoló volt és megélt vagy 10 keltetést, a másodiktól 90-95% kelési aránnyal). A baj akkor volt, amikor forgatáshoz kinyitottam (sokáig kézi forgatás volt nálam), mert ekkor lehűl, majd amikor visszazárod, forró levegőt fúj amíg be nem áll a hőmérséklet. Bár az is lehet, hogy kisebb légtérben ez nem annyira fontos, majd megmondod 3 hét múlva
(#) szalkagyuri hozzászólása Márc 29, 2021 /
 
Sziasztok!
A segitségetek kellene vettünk egy bene140 es tipusu keltetőt a termosztátot beállítottam 37.9fokig felmelegszik majd 35.5 fokig lehül de onnan ismét melegszik vissza hogy lehet ezt megallitani?
bene keltető
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem