Fórum témák
» Több friss téma |
Az alaplapon lesz valószínű a hiba, mert töltőről is és aksiról is egyformán ugyan az a hiba jelenség. Ez lehet forrasztási hiba? Vagy esetleg egy rossz SMD alkatrész csinálhatja a hibát?
Ő lenne az a nagyszerű hűtés.
Azt tapasztaltam hogy amikor lefagy,pár perc után megy tovább rendesen.
Hát ez elég soványka hűtés. Nekem az egyik Acer laptopom produkálta ezt a jelenséget, hasonlóan szuper hűtéssel. Egy tisztítás, paszta csere javított a dolgon, de egy külön hűtőpad még így is kellett neki.
Egy paszta csere javíthat a dolgon. Próbáld ki hűtőpaddal, hogy úgy mit produkál. Ártani nem ártana neki.
Beszerzek majd egy hűtőpadot. Azt szeretném még kérdezni,hogy az asztali gépemben az alaplapon(ecs g31t-m2) történt egy bios frissítés, minden rendben zajlott.
A frissítés win felületen történt majd újraindítás után a gép úgy érzékeli hogy a cpu és a system ventilátor csatlakozója meg van cserélve. Azaz ha rádugom a proci ventijét a normál helyére,nem érzékel semmit teljes fordulaton pörög és a bios-ban 0rpm-et mutat. Viszont ha a proci ventijét a system venti csatlakozójába dugom akkor azt érzékeli a processzor ventilátorának. Mitől lehet ez,ill nem okoz gondot ha nem a normál helyére van dugva. A proci ventije 4 vezetékes a system venti helye pedig csak 3.
De okozhat gondot! Valószínű a frissítés a hiba forrása, javaslom cseréld meg úgy hogy a system venti csatlakozóra legyen kötve a proci ventilátora. (mivel így a bios figyeli a hőmérsékletet és magának szabályozza a fordulatszámot) Ha teljes fordulaton megy a venti akkor hamarabb tönkre mehet, de az is igaz, hogy biztosan nem engedi túlmelegedni.
Rákötöttem a system csatlakozójára a proci ventit. Elindítottam egy filmet és megnyitottam 2 internetes oldalt és azt írja az everest: cpu 1 mag:43fok,cpu 2. mag:42fok venti 830rpm.
Ezek teljesen reális értékek. Mondjuk a venti fordulatszáma kicsit alacsonynak tűnik nekem.
Nem nagyon megy fel a proci hőfoka,de ha feljebb megy akkor a venti fordulatszáma is feljebb megy 1200rpm környékére,de max 50fok-ig ment fel a processzor hőfoka játék közben ami a laptopéhoz képest jeges.
AZ nem vészes, igaz az én gépem is 30-40C közt van nagy melegben is terhelés nélkül. (az igaz az asztali gépeknek jobb a hűtése).
Kondikra gondoltam először, de a kontakt hiba is szóba jött. Átnézem majd az alaplapot részletesen, hátha sikerült megtalálni a hibát és orvosolni.
Üdv.
Olyan problémám lenne hogy adott egy ASUS K51AC típusú noti és bekapcsoláskor egyszerűen csak pörgeti az optikait és semmi más nem törtnéik fekete a kijelző , a CPU cooler nem pörög így a noti nem indul. Szétszereltem, teszteltem a HDD-t, a RAM-ot másik gépben illetve másik RAM-ot és HDD-t ebben a gépben, de ugyanúgy nem indúl. Van amikor szétszerelés és összerakás után elindul a noti de aztán leállítás után ugyan ez a hiba jelentkezik. Én széria hibára gyanakszom mert olvasgattam utána és többen is írtak ilyesféle problémáról,illetve alaplapra tudok még gondolni, esetleg valakinek valami ötlet? Hali A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
Helló!
Van egy Toshiba Satellite A105-ös típusú laptopom. Az lenne vele a gond hogy kb 1 éve szétszedtem hogy kitakarítsam minden jól ment a szét szedésnél az összerakás kicsit tovább tartott de úgy gondoltam mindent jól csináltam... Csak hogy mire össze raktam nem kapcsolt be, ha töltőre dugom ég a kék led hogy áramra van dugva, és az akkumulátor led is világít hogy töltődik, de a bekapcsoló gombra nem reagál... Ezért elraktam és most elővettem és ugyan ez van. A bekapcsoló gomb még mindig nem csinál semmit, én arra gondolok hogy érintkezési hibás a bekapcsoló gomb vagy esetleg a szalag kábel ami a bekapcsoló gombtól megy az alaplapba (feltéve ha az annak a szalag kábele) nem lett érintkezési hibás. Ha nem is lehet megcsinálni a bekapcsoló gombot, esetleg más módja nincs a bekapcsolásának?...(és az akkumulátorral is lehet valami mert szinte nem is tölt rajta semmit a töltő mert ahogy lehúzom az áramról elalszik az összes led)
Heló
Valószinű a szalagkábelnél keresendő a hiba vagy nem jól tedted vissza (nem érintkezik rendesen) mert ugye ezek a kis csatik ambe a szalagkábel fogatódik kicsit viccesek sokan eltévesztik hogy nem alulradugják hanem felülröl próbálják. A másik meg lehet a szalagkábel megtört vagy a mikrokapcsoló hibásodott meg , zárd rövidre a kapcsolót nézd meg hogy úgy bekapcsol-e A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
Rendben...köszi
![]() ![]()
Kicsit olvass vissza. Pont ugyanilyen hol bekapcsol hol nem hibával találkoztam én is Gericom laptopnál. Leírtam a megoldást, forrasztási hiba van valahol.
Forró levegővel átforrasztottam a lap mindkét oldalát a BGA-k kivételével és a lap(ok) meggyógyult(ak).
A hp weboldalon nézelődtem és találtam egy kis segítséget (bár nem tudom mennyire lehet hinni nekik). Szerintük ha a laptop caps lock és num lock ledjei bizonyos időközönként villannak fel arra le van írva hogy mit jelent. 4-5 másodperc telik el 2 felvillanás között, a hp oldalán a 4 másodperc memória hiba az 5 másodperc grafikai chip hiba. Magyarul nem tudja betölteni az adott hardver eszközt a biosz. Biosz frissítést csináltam rajta ma a hiba nem oldódott meg. Mintha kicsit nehezebben is kapcsolna be (több bekapcsolási kísérlet után indul csak el).
Arra jöttem rá hogy nem a magas hőmérséklet okozza a lefagyási problémákat.
Régen is ilyen silány volt a hűtése és gond nélkül működött. A touchpad felett balra,olyan mintha nem érintkezne valami rendesen. Amikor le van fagyva teljesen és ott azon a ponton összenyomom alul felül a gépet akkor megy hibátlanul,mintha azon a részen nem érintkezne valami.
Szerintem abban a SIS968 lesz a ludas. Kellene neki minimum egy reflow es akkor kiderul, hogy az e a betegsege. Ha igen akkor reflow utan meg sanszos, hogy elleszel vele par honapig. Ha nem akkor a chip az olyan 10€. Szoval akkor mar "csak" kell valaki aki kicsereli. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a hibaja, de pont a mellettem levo hazbol hoztak egy ilyen oregecske masinat. En levettem a sis-t aztan ujragolyoztam, 0,6 -os golyokon csucsult. Azota nem fagyott. A touchpad felett vagy inkabb mellett balra emlekeim szerint pont a SIS968 van. De erre most nem merek megeskudni.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Szemből nézve, a touchpad-tól kicsit balra a fenti résznél. Van mikor órákig semmi probléma vele. Amikor pedig lefagy,az említett helyen ha összenyomom egy kicsit akkor megy gond nélkül.
Amikor ilyen ritkan jon elo a hiba akkor a legrosszabb javitani. En mondjuk tartom, hogy azzal kezdenem, hogy a SIS kap egy reflowt, reballt etc., de nyilvan hozzavalo felszereles nelkul nehez nekiesni az ilyen javitasnak. Ha menet kozben nyomkodod akkor lefagy?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Nem fagy menet közben való nyomkodáskor.
Igen lehetséges és sajnos ott a touchpad-tól balra az a kis 15x10cm-es kis részen teljesen tűzforró az egész burkolat.
Csak ötletként.
A gericomokban SIS van de mégsem azok voltak a ludasak. Azokat nem bántottam, csak a lapot forrasztottam újra forró levegővel. Mindkét Gericom jó lett. Acereknél a tápvezérlő chip forrasztása kontaktosodik, azon is segített a forró levegő. Azóta is jó mindegyik.
Forró levegő alatt hőlégfúvót értesz? Azzal vagy esetleg hajszárítóval mennyek át rajta?
Holegfuvo. A hajszaritoval langyitgatod vihart kavarva azzal sokra nem mesz. Olommentes on, 220C alatti hofokra melegiteni sok ertelme nincs. De celtudatosan melegitsed. Annak ellenere, hogy ritkan fordul elo, de boven okozhatsz hibat is a melegitessel. Oregebb gepeknel is akad rendesen azert hore erzekeny alkatresz.
arion: az, hogy nem a SIS volt a ludas azt mibol tudod? Azt mondtad, hogy az egesz lapot felmelegitetted. Akkor lehetett a SIS forrasztasa is nem?
Nem. Hőlégfúvóval meg se próbáld. Annak nem szabályozható a hőmérséklete és a levegő ereje sem. Elégetheted, lefújhatod a panelről az alkatrészeket.
Nekem egy Atten 850D forrólevegős forrasztóállomásom van azzal dolgozok, a forrólevegő arra vonatkozik. Minimális levegő, 8mm-es fúvóka, 430 fok és 2másodperc/cm-es sebességgel mozgatom a forrasztófejet. Ez gyorsan megolvasztja az ónt de kárt nem okoz az alkatrészekben.
Az en holegfuvom szabalyozhato homersekletu mondjuk de ha ez esetben "rendes" holegfuvorol beszelunk akkor minden kepen tabu. Ha rendesen felmelegiti vele (on olvadaspontig) akkor ugye evidens, hogy az osszes alkatreszt szanaszet fujja a panelon. De mintha emlitette volna, hogy Aoyue akarmi van keznel. Az mar "fel" siker de azzal is csak egetni lehet sokszor ha nagyobb alkatreszt akar az ember melegiteni. Sokszor az a baj, hogy az embereknek beindul a gepuk miutan szanaszet melegitettek egy kis forrasztoallomassal. Ertem ez alatt aoyue es a tobbiek. Sok mindent lehet veluk javitani de ha pl a north/south bridge, gpu, mcp etc. a ludas akkor lehet, hogy az izzasztas utan meg el is indulnak ideig oraig a gepek. Aztan tobbynire par heten belul le is alnak. De ezt sokan elkonyvelik helyes javitasnak. Bar ha ezt otthon valaki maganak megcsinalja az nem gond, sot. Csak sajnos van aki ebbol a methodusbol akar penzt keresni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |