Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   125 / 283
(#) arion hozzászólása Aug 2, 2013 /

A gép egy gericom Blockbuster 2. P4-es. Mint emlitettem kívülről gyujtva meg a csövet, akkor sincs képtartalom csak a kurzor villog. Ha az LVDS kábelt lehúzom és külső monitort kötök rá, a gép hibátlanul indul. Tehát memória és processzor hiba kizárva. HDD ODD WIFI és semmi sincs a gépben, csak ram és processzor. Tettem rá másik kijelzőpanelt a kábelre, az eredmény ugyanaz mint az eredetivel. (3 panelt is próbáltam). A LID switch-et és a kábelt ellenőrzöm, beszámolok a fejleményekről.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Ez lesz a 22-es csapdája...... nincs LID switch.....
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Jah, hogy hibatlanul indul kulso monitorral. En akkor ezt felreertettem rendesen. sorry.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Így esetleg ötlet? Van még egy S-Video kimenete is de kábel hiányában a működése talány. LID switch viszont tuti nincs, sem a burkolaton nincs nyoma, sem a kijelzőben....

Azon a LID erzekeles az nem hall szenzoros? Szerintem az SVideo kimenettel nem megyunk sokra. Bootold be kulso monitorral es csukd le. Hatha tortenik valami. Semmi otletem nincs.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) pcb12 válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Van egy rossz hírem van rajta LCD switch és pedig nem mágneses, hanem sima mezei micro kapcsoló.
Még pedig a kijelző alatt helyezkedik el, ha jól megnézed a kijelző burkolatát, akkor a jobb oldalán alul van egy kis kidudorodás az hivatott a gombot megnyomni.
Ne barkácsoljatok nem lesz jó vége.
(#) tomipap válasza pcb12 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Szerintem ezt a gepet csak barkacsolni erdemes. Abban biztos voltam, hogy van LID erzekeles... Nem olyan rossz hir ez. Akkor megtudja nezni, hogy jo e a microkapcsolo. En meg eletemben nem nyultam gericom-hoz ezert nem voltam kepben a LID switch teren. De ez mar attol barkacs?
(#) arion válasza pcb12 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

30 év tapasztalatom van az elektronika terén, s a laptopokat sem ma kezdtem el.... amúgy a gép saját szóval ha elb*szom akkor sincs gond.

Akkor nem ugyanarról a gépről beszélünk. Semmiféle kidudorodás nincs a kijelző burkolaton, és nincs sehol kapcsoló vagy kis pöcök, de még a helye sem a burkolaton.

Íme így néz ki:

http://hardverapro.hu/dl/upc/2011-06/39824_gericom2.jpg

nem ez az enyém de egyszerűbb volt képet linkelni...

Az alaplap uniwill 257SA1. ha valakinek van ötlete kapcsolási rajz ügyben, megköszönném, a gugli nem segített.
(#) akos153 válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Csatoltam egy fájlt. A gép manualja, hátha megtalálod benne amit keresel.
(#) arion válasza akos153 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Köszi a fáradtságot. Ez meg van.
(#) pcb12 válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Kapcsolási rajzot free-t nem fogsz találni nagyon ritkán van.
Fizetős az van Kb. 10$ értékben.
pl. http://www.laptopschematic.com/

Es otleted nincs veletlen? Mert nekem mar nincs de mostmar engem is erdekel.
(#) arion válasza pcb12 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Ismerem őket, azt is pénzért adják ami egyébként leszedhető. Hozzáteszem eddig MINDEN gépről amit kerestem, találtam rajzot. Most már igazából csak a makacság miatt érdekel a megoldás.

Arra van ötlet amit fentebb kérdeztem? Lehet rossz a chip úgy hogy a saját monitorán nem működik de külsőn igen?

Lehet ilyen hiba szelsoseges esetben. Legalabb is en mar talalkoztam ilyennel egy Dell Latitude-on. Sot itt van egy ASUS N61 akarmi is ami neha ad kepet de csak kulso monitoron. Mondjuk ez mar meroben mas konstrukcio es speciel a HM55 intel chipset a ludas. Milyen grafikus chip van abban a masinaban? A kulso kijelzovel bootol az mit jelent? Valoban rendesen bebootolod vagy csak a BIOS post?

En mostmar kezdek biztos lenni abban, hogy valamelyik BGA valahol elengedett.

ATI M11 van benne. Ha beleteszem a windows telepítő lemezt gyönyörűen indul is....
Nézegetem közben egy travelmate 4500 rajzát, abban is ilyen chip van csak az inteles gép nem SIS-es. így sokra nem mentem vele.... de kezdem azt hinni hogy BGA hiba lesz
de nem az ATI. Inkább az a chip ami a kapcsolást végzi a megjelenítők közt. Gyanús hogy nem lehet váltani ha a saját kijelzője rajta van, sőt akkor külső monitorra sem ad képet.
Már csak arra kell rájönni melyik az.... ehhez kéne rajz....

Fotozd le azt a deszkat ha van ra lehetoseged mind a ket oldalan.

ATi chip lesz a ludas! Az, hogy a windows telepito elindul meg nem jelent semmit es sanszos, hogy pl drivert mar nem tudnal feltelepiteni mert a chip nem dolgozik rendesen. Sokszor van olyan halott laptop (bar mostanaban inkabb nvidia), hogy mukodik minden szep es jo csak nem tudod meghajtani a chipet a gyari driverrel.. Igy sokan ugy hozzak a gepeket, hogy csak csokkentett modban hajlando mukodni a gep. Tenyleg nem ismerem ezeket a regebbi gepeket komolyabban es gericom soha nem volt a kezeim kozott anno sem, de en mar szinte biztosan az ati chip fele indulnek el.

Ennél a videochipnél már többször tapasztaltam hibát de inkább memória jellegű volt. Sajnos kezdem én is azt hinni hogy ez engedett el.... nem mindenütt de valahol biztos.

Hat tobbnyire eleg ha csak egy forrasztas elenged...

Ötleted esetleg amit én is meg tudok tenni? Póbáljam forró levegővel a chipet megmelegíteni?
esetleg tegyek vastagabb hővezető gumit a chip és a borda közé h odaszorítsa a panelhez, hátha így elindul? (csak a próba kedvéért) most már nagyon kíváncsi vagyok tényleg ez e a baja.... ha egyértelműen ez akkor szted megéri újragolyózni? vagy az egész nem ér annyit? Te mennyiért csinálod?

Olvass uzenetet.
(#) pcb12 válasza tomipap hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Valószínű, hogy az 5v-ot nem kapja meg az inverter.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Egy valami viszont még mindig nem világos.

Eredetileg képet sem adott, sehol sem semelyik kimenetén. Az ATI chipet és memóriáit nem melegítettem meg minden mást igen(BGA SIS-eket nem). Ezután tökéletesen ad képet külső monitoron. MOst akkor biztos h az ATI a ludas?

Jah*, de akkor miert nem megy tovabb a gep es csak egy kurzor kijelzesnel leakad?

arion: Nem, de egyertelmu, hogy valamelyik BGA szivozik. Az, hogy nem melegitetted azokat a BGA-kat nem jelent semmit. A keletkezett szerkezeti feszultseg miatt kicsit bemozgott valamelyik kontakt a helyere. Szamomra az jelent valamit, hogy melegites utan valtozott. Ez nekem nem tipikus felvezeto hibara utal hanem kontaktra. Ami meg tipikus BGA hibat sejtet.
(#) pcb12 válasza tomipap hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Ezt honnan találtad ki, hogy csak BGA hiba lehet? Ez a BGA meghibásodás sokaknak olyan mint a monitoroknál a kondi csere cserélj kondit és jó lesz vagy nem. Ugyan ez a helyzet a laptopoknál a BGA hibákkal Csak az lehet más nem.

Először is ki kéne mérni hol veszik el a vezérlő feszültség.
Csak mindenki azt hiszi, hogy egy hibajelenségből meglehet mondani it kell cserélni, vagy mit kell csinálni egy adott készülékkel és megjavul.
Csak az a helyzet, hogy egy hiba jelenség egyből kettő vagy több hibára is utalhat.

Nem csak a vak világból veszem amit írók napi szinten javítok laptopokat, nem csak. Ha véletlenül meg kér valaki.
Több ezer sikeres javítással a hátam mögött írom amit írok.

Egy példa és többet nem szólók hozzá ehhez a témához.
Egy készülék érkezett hozzám, hogy bizonyos idő után kikapcsol, de már megnézték egy szervizbe. Azt ajánlották az emberkének, hogy golyóztassa meg a BGA-t mert az a gond.
Hát csodák csodájára egy alapos hűtőrendszer karbantartással megjavult soha többet nem kapcsolt ki a készülék.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) tomipap válasza pcb12 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

En neha kikapcsolasra nem mondok BGA reballt soha. Amugy meg BGA reballt sem favorizalom hanem inkabb chipet cserelek ha mar az a hibas. En kulfoldon elek es dolgozom. Itt nem ugy javitunk laptopot, hogy huuuuzzzuk le gyorsan az ugyfelet egy BGA reballra. Itt oraban van a szervizeles es kesz. Majdnem mindegy, hogy mi a baja annak a szerencsetlen gepnek. Nem gondolod, hogy reballozok mint a majom ha nincs ertelme.

En azt nem vagom, hogy mi a banatod... Probaltuk itt kivesezni egy kolega regi gericom gepenek a hibait. Te mennyi otletet adtal? En innen sokmindent nem tudok tenni csak tanacsot adni. O mar atnezegette es nem jott ra. En nem eroltetem soha a BGA reballt meg hasonlokat itt az en szervizemben, de ha gyanus akkor inkabb megcsinalom. Nyilvan ezt megelozi egy alapos vizsgalat a buszokon, tapok, meghajtasok. Ha az a hiba, akkor cserelek BGA chipet azt kesz. Ha nem akkor megkeresem mi a hiba forrasa es javitom. Mas is javitott mar rajtad kivul tobb ezer gepet. Hogyan gondolod, hogy mas a vilagbol veszi amit ir es semmi tapasztalata nincsen? Milyen alapon minosited a masik munkajat par hozzaszolasbol? Az, hogy kikellene merni azt mindenki tudja... Es? Ez olyan mintha azt mondanad, hogy meg kellene keresni a hibat es utana megjavitani. Mivel ez egy forum gondolom eszrevetted igy fennall az a dolog, hogy valaki elott van a hiba, o leirja es mi valaszolunk (tobbnyire igy mukodik). Szoval ha a gepet nem latod csak a leirtakbol epitkezel akkor megprobalsz a tapasztalataidra hagyatkozni es tanacsot adni. Aztan az olvasonak kell eldontenie, hogy megfogadja e. Ettol forum a forum. Mindenki leirja a tanacsat es utana ki lehet ertekelni az eredmenyeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) ufi hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok!
Ismét segítséget szeretnék kérni tőletek!
Van egy IBM T60 - as laptop!
A töltőjét mérve nincs feszültség,de ha lapiba becsatlakoztatom akkor ki tudom mérni a 20,4v-ot,
de csak a laptopba!
Miért van ez?
A laptop nem indul,se akkuról se akku nélkül! Segítségeteket kérném!
(#) akos153 válasza ufi hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Az akkumulátor fel van töltve és úgy nem indul?
(#) ufi válasza akos153 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Mikor ment töltötte,de még arról sem akar indulni! Nem tudom mennyi van az akkuba!
Következő: »»   125 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem