Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC-modellautó elektronika

Témaindító: Robi82, idő: Jan 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 39
(#) GPeti1977 válasza keseboy11 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

RC fórumban nézz körül.
(#) Nemeti90 hozzászólása Máj 6, 2013 /

Udv!

Van egy 2,5 W , 8V, 310 mA termelo napelemem es egy AA elemekbol allo 700mAh , 7.2V telepem ami egy RC autot taplal. Hogyan tudnam az emlitett telepre kotni a napelemet ugy, hogy kozben az auto ellatasat se bontsam meg?
(#) foxi63 válasza keseboy11 hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Szia!
Az izzítás csak beinduláskor kell, sem alapjáraton, sem később. A motornak nem szabad leállnia.
Egyébként egy egyszerű step/down átalakító kell neked talán alkalmas lehet egy MC34063A -as IC egy tranzisztorral kiegészítve. Létezik itt egy ilyen topic is..
üdv.Foxi

(#) sargarigo válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Szerintem már nem aktuális. Fél éve kérdezte
(#) gyzsombor hozzászólása Aug 13, 2013 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy a nemrég vásárolt Kis RC autóm elektronikája gallyra ment elszállt benne az egyik IC, sajnos típusjelzés sincs rajta, 27 Mhz-s távírányító van hozzá sima egyzerű két csatornás. Kérdésem a következő lehet-e beszerezni valahonnan kész elektronikát az autóba, ha igen hol és milyen összegért nagyjából illetve jó lesz e a régi távírányítóhoz vagy egyáltalán megoldható-e így a probléma? nem vagyok nagyon hozzáértő a témában de ahogy néztem a normál elektronikák nagyjábol egy szisztémára épülnek. amugy az autó egyszerű 5000 Ftos autó volt de sajnálnám nagyon mert kipróbálni sem tudtam még :S

Köszönöm előer is a segítséget
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) sargarigo válasza gyzsombor hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szerintem mielőtt nekiesel, inkább próbáld meg a garanciát érvényesíteni rajta! Gondolom nem évekig állt a szekrényben, ha már nem tudtad kipróbálni sem!
Ha belsőt akarsz cserélni, akkor inkább távirányítóstul tedd, és akkor csak az elemtartót meg a motorokat kell polaritáshelyesen átforrasztani, és menni fog. Ilyet én is csináltam már.
Idegen távirányítóval a "nem vagyok nagyon hozzáértő a témában" passzus miatt nem sok esélyt látok a sikerre. Lehet hogy más a kódolása, lehet hogy más a frekvenciája, sok akármi is lehet. Persze ha a tanulás a cél, akkor természetesen meg lehet csinálni! Kis utánajárás, kis műszerpark feljavítás, és akár még jó is lehet!
(#) gyzsombor válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Köszönöm, az autót használtan vettem aztán sajnos meg is adta magát. Nem ragaszkodnék feltétlen a távirányítójához, nyilván biztosabb a másik elektronika sajátja, csak nem tudom honnan szerezhetnék egy donor autót

Zombe3y
(#) Davidesz hozzászólása Aug 20, 2013 /

Üdv ezt egy rc autóból szedtem ki és az lenne a kérdésem hogy azok a 104-es kondenzátorok mire szolgálnak Köszönöm a válszokat.

DSC_0831.jpg

(#) pucuka válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Kommutátoros motoroknál a kefe szikrázás RF zavarokat okoz. Ennek a megszüntetésére, de legalább elviselhető szintre csökkentésre használják ezt a kondenzátort.
(#) weend válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia!
Azok a 104-es kondenzátorok, 100nF-os kerámiakondik, segítségükkel csökken a kefék szikrázása, és az éterbe juttatott zaj is.
(#) Davidesz hozzászólása Aug 21, 2013 /

Üdv
Az lenne a kérdésem, hogy egy rc autónak a gyorsaságát nem e lehetne valahogy felgyorsítani hogy ne kelljen a motort kicserélni ?
(#) foxi63 válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Hali!
A motor feszültségét kell megemelni, de a működtető elektronikáét nem!
Ha ez megvalósítható akkor semmi akadálya.
(#) Davidesz válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

És hogy lehetne megvalósítani ?
(#) gerenk válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Növeld meg a telepfeszültséget max. 20 %-al, de a vevő rf. rész tápfeszültségét stabilizáld
a korábbi értékre. A motor hídáramkör végtranzisztorokat a megnövekvő motoráram miatt
valószínű cserélni kell nagyobb áramúra.
(#) Davidesz válasza gerenk hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Őszintén nem nagyon igazodok ki rajta

DSC_0832.jpg

(#) gerenk válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Bal alsó sarok az RF rész a tekerccsel, jobb oldalon a sok fekete tokozású alkatrészek
tranzisztorok, hídáramkör kapcsolásban a menet és kormánymotor részére.
Valahogy így
Próbáld meg visszafejteni az áramkörödet és felvenni a kapcsolási rajzot.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013

RX-2Bcct.gif

(#) Davidesz válasza gerenk hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Kb. nekem is ilyen a kapcsolás de a táp 6db. 1,5V-os AA elem és több helyről is le van szedve a feszültség és nem nagyon tudom hogy minek . Amúgy a te kapcsolási rajzodon melyik tranzistorokat kellene kicserélni ?

DSC_0833.jpg

(#) GPeti1977 válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Zsák utca az egész, vegyél rendes szabályzót esetleg brushless motort, 2.4 GHz rádiót meg egy LiPo akkut persze ehhez már töltő is kell, sajnos a feszültségemelés nem járható út, ha kicsivel több nem látványos, ha sok akkor csak a motor melegszik vagy leég.
Tudom pénzbe kerül de a szabványos cuccot rendes autó modellbe is belerakhatod.
(#) gerenk válasza Davidesz hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

A menetmotor VDD2 feszültségről jár, itt is meg van osztva a telepfeszültség.
VDD1 a leosztott feszültség erről megy az RF rész és a kormánymotor. Van TURBO fokozat
amikor a menetmotor VDD2 feszültséghez hozzáadódik a VDD1 feszültség.
A menetmotor cserélendő tranzisztorai Q2 Q4 Q5 Q6.
A kormánymotor tranzisztorait nem kell cserélni.
(#) Csabasz hozzászólása Okt 14, 2013 /

Hello!

Vettem 1 rc nitromotoros autót.A távirányító kb 5 méterig rendesen működik.Ennél a kocsinál ez nagyon kevés.Mi lehet ennek az oka?
A távirányító:acoms AW-27MK III
A távirányítón van egy műszer amin az akku 80-on áll (gondolom ez %).
Mi lehet a gond?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2013
(#) Matt hozzászólása Okt 14, 2013 /

Szaztok. Összeraktam a mellékelt kapcsolásban lévő alsó H hídat, azt szeretném kérdezni, miért van az, ha ráadom a tápot, valamelyik oldalát vezérlem, a motor mind2 oldalán a földhöz képest 12 V-ot mérek?

Üdv

RX-2Bcct.gif

(#) gerenk válasza Csabasz hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

Több ok is lehet, ha az akkufeszültségek rendben vannak, akkor lehet csökkent adóteljesítmény vagy vevőoldalon érzékenységcsökkenés a bemeneti fokozatokban.
(#) sargarigo válasza Matt hozzászólására (») Okt 14, 2013 /

Szia! Legvalószínűbb, hogy elkötöttél valamit! Ezt ellenőrízted?
(#) Csabasz válasza gerenk hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

A vevő érzékenységcsökkenésével lehet valamit kezdeni? Vagy már ne foglalkozzak ezzel a 27 MHz-s technológiával?
(#) pucuka válasza Csabasz hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Ez nem kifejezetten frekvencia függő technológia. Elvileg bármely frekvencián lehet ugyanezt a technológiát használni, és használják is. De sokkal érdemesebb más technológiát használni, csakhát az jóval drágább is.
Ahogy gerenk mondja, több oka is lehet, ennek kivizsgálása szakértelmet, és némi műszerezettséget igényel.
A vevő érzékenység csökkenésével lehet kezdeni valamit, mert ez azt jelenti, hogy a vevő jó, csak el van hangolódva. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ez a baj.
Ellenőrizd a tápfeszültségeket. Egy vizsgálatot mindig ezzel kezdünk.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
(#) gerenk válasza Csabasz hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Mint pucuka írja szerintem is megfelelő műszerezettség nélkül, GDO, az adott frekvenciára
hangolható jelgenerátor esetleg széles sávú oszcilloszkóp nélkül, és rádiófrekvenciás készülékek javításának, beállításának készítésének gyakorlati tapasztalata hiányában a
feladat nagyon nehéz.
(#) Csabasz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

A tápfesz rendben.
(#) Csabasz válasza gerenk hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Bizony ezek a műszerek hiányoznak.
(#) gerenk válasza Csabasz hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Adó ellenőrzésére alkalmas egyszerű műszer áll egy mutatós 50-100 mikroamper végkitérésű
pl. magnó műszer amelynek sarkait átkötöd egy germánium diódával /AA116-117, OA1160,
OA1161 lényeg üvegtokos tűs dióda GE kristállyal/ katód legyen a műszer pozitív sarkán.
Ide forrassz egy rövid huzaldarabot mint antenna.
Ha az adó működik az antennájához közelítve műszered a mutatója kilendül.
Vevőd rf. részét is ellenőrízheted, működő 27 MHz-es adó jelét egy érzékeny /10-20 mV / hangerősítőt a dekódoló fokozat bemenetére kapcsolva hallhatóvá teheted ill. az
adó hatótávolságát
is ellenőrízheted.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) Gyula998 hozzászólása Nov 9, 2013 /

Üdv!
Nem tudom volt-e már róla szó korábban, de lehet-e olyat csinálni hogy adott egy rc auto, 7.2v-ról működik az elektronika, de a motor gyárilag 12v-ot bír.
De nem tehetek hozzá +tápot mert a szabályzót kisüti.
A kérdésem az lenne hogy hogyan tudok a motornak több áramot adni anélkül hogy kisütném a szabályzót.
A segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   27 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem