Fórum témák
» Több friss téma |
Ok.
Szerintem a Leak-Lock semmire sem jó. Nekünk az a tapasztalat a menetekben pép marad, levegőn köt. Műgyanta, emiatt a tágulása eltér a réztől, bronztól. Inkább csak arra jó, hogy a menetekbe beleüljön g ha szervirelni kell lehet nitrohigítóval meg drótkeféável vakarni.
Ugyanígy ha peremezett minőségi jó peremezővel elkészített felületre és a hollander menetre kenjük bekerülhet a hűtőkörbe és ha átvergődik pl fűtési üzemben a csőbe került maradék , a kompresszort sok esetben hazavágja. Van másik ragasztó is a leak-lock helyett, de az is hasonló összetételű. Persze a csap kupakoknál nem, csak annak is kötési ideje van. Tehát nyomásmentesnek kell lennie legalább 24 órát a ragasztás után, majd ezután jöhet a nyomáspróba ami a gyakorlat szerint nem garantálja, hogy a tényleges üzem alatt is gáztömör marad a rendszer(hő-térfogat és nyomásváltozás együtt a z esetleges kémiai reakciókkal). Én úgy tudom, hogy POE olajállónak kellene lennie és nem az. Amennyiből ellenőrizgeti a sarokszelepet, megveszi a ragasztót az utánajárás segédanyagok kb annyiba kerülnek, mint a csere. Ez bevált egyszer kaptam kölcsön , de fogalmam nincs mennyibve kerül és honnan szerezték: http://www.nucalgon.com/assets/prodlit/3-4.pdf ilyet is használtunk: http://www.loctite.hu/cps/rde/xchg/SID-87DFA189-FD8CFE32/henkel_huu...01FJSR ez is jónak tűnt. De a loctite zsinór a menetre a leggyorsabb és nem kell a kötést megvárni. http://www.loctite.hu/full-product-list-loctite-5408.htm?countryCod...FJV7#a De kinek a pap kinek a papné...
Ja és legjobb ha a klíma csöve rendesen peremezett sorja mentes nem ül fel a hollandira megfelelő cső és megfelelő nyomatékkal fém-fém kapcsolat ami azonos hőtágulási együtthatóval rendelkezik....
Sziasztok!
Ugyan a Leak Lock-al vegyesek a tapasztalataim, de ezt azért érdemes megnézni. Egyértelműen tisztázza az olajokkal való összeférhetőséget. Sajnos a gyártó szerinti használati utasítás, módszer általam nem ismert (hová, milyen mennyiséget javasol hűtőtechnikai alkalmazásokban...) Leak Lock adatlap
Azért a LeakLock-al kapcsolatban sok a tévhit a szakmában. Sokan azt hiszik, hogy csodaszer. Pedig nem az. Nem arra hivatott, hogy 35bar Nitrogént ne engedjen ki. Ahol a nitrogén molekulák kilépnek az potenciális szivárgás és nem a LeakLock a megoldás.
Viszont van az a pont ahol a nitrogén már nem szökik, de a hűtőközeg igen. Hiszen kisebb a molekula szerkezete. Itt már segíthet a LeakLock. Nekem szivárgásvizsgálathoz nagyon érzékeny műszereim vannak. 3g/év és 1g/év. Az ilyen szivárgási helyeket a nitrogén soha nem fogja kimutatni. Ilyen helyeken már segített a LeakLock. Nem mondom, hogy tuti szer, de sokszor hasznos.
Mi a véleményed az alucsövekről?
Még egy kérdés, a tömítőpaszta (és NEM ragasztó) hogy kerülhet bele a kompresszorba? A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
Az alucsövek(Ebrille) különböző falvastagságban elérhetőek, egy réz acél olaj hűtőközeg rendszer új része. Az R410A nyomásviszonyai miatt nem keverendő és párhuzam sem vonható az autóklímával u.i abban nincs elektromos betétmotor illetve az R134A vagy az utód hűtőközeg amivel még csak kísérleteznek messze nem olyan nyomásviszonyok közt dolgozik.
A szerelés egyszerű óvatosabban kell peremezni és nyomatékkulcs kell hozzá. Ismerek olyan felhasználót aki hűt-fűt 12 hónapos üzemmel Fujitsu ASYG12LTCA géppel és eddig elégedett vele. Kérdés az alu betéve egy ilyen rendszerbe hosszabb távon hogy viselkedik ui a POE olajos R134 rendszerben is gyakori a pontkorróziója. Ugye az ismertetett felhasználónál 2 éve megy a gép , 6-7 éves korában nem tudom mi lesz vele.... Annyival meg nem olcsóbb a minőségi 1-es falú rézcsőnél kb 30%-al olcsóbb. Én rézcsőpárti vagyok, pedig minden eszköz megvan az alucsőhöz( a forrasztáshoz is, villás nyomatékkulcs készlet is van) Másik kérdésed a tömítőpaszta: nagyon sok szerelő a megperemezett peremet is keni vele innen egyszerűen kihordja a hűtőközeggel kevert olan a gyufafelnél kisebb méretű pasztadarabolt, azt a szűrőm átszívogatja(vagy belenyomja) a rendszerbe a nyomás. Továbbra is azt mondom a peremezett kötés jól elkészítve tartós minden segédanyag nélkül.
Urak!
Megtörtént a sarokszelepek ki,és vissza forrasztása,egy öreg szaki segédkezésével,akinek ez volt az első légkondis be avatkozása,ámbár a háztartási hűtök terén nagyon ott van.Egy másik szaki aki szokott tölteni,ha igényeljük,az most is vissza töltené a kellő mennyiségű R 407c-t de érzésem szerint, most lehúzósat játszik,mert azt mondja,"ilyenkor nem lehet csak a gázt vissza tölteni,hanem a beltérit is fel kell tölteni,--és itt jön a rafkó,---a harmadszori rá kérdezésemre válaszolt,hogy "mivel-mivel,hát Nitrogénnel"tudjuk hogy szivárgás ell.miatt helyezi nyomás alá a gyártó,a beltérit,és ezt így is hagyja,ezért a záró sapka levételekor halljuk a nyomás szökést. Vagy tévednék ?Ám nem tudom honnan kerül vissza a rendszerbe a gázt hordozó olaj,lévén,hogy a rendszer most leürült,vagy a gáz töltésével,jön vissza a kellő mennyiségű olaj is?Hát itt tartok.Erősítsetek meg,ebben. Köszi Bj
Ha nyomáspróbázni akar, akkor valóban jó az egész rendszert feltölteni nitrogénnel. Ha meg van a konkrét szivárgási hely, akkor elég a javított szakaszt/egységet próbázni.
Reduktortól függően, minél nagyobb nyomással történik az ellenörzés, annál biztosabb a próba. Az olaj, elméletileg a kültéridben, a kompresszorban, meg van, nem kell utántölteni. A hűtőközeget a kültéridbe is be lehet tölteni, jó erős vákuum, mérleg és a kisebbik sarokszelepen keresztül benyeli a gyári töltetet. A beüzemelés meg ugyanúgy megy mint a javítás előtt.
Kútklímát használtam a nyáron, erősen arzénos és vasas vízzel.
Most télire viszont nem kell használnom és le is akarom szerelni télire. A kérdésem az hogy mi a jobb? Ha leengedem belőle a vizet és kifújom belőle kompresszorral vagy ha bennehagyom a vizet a beltériben?
Tiszteletem uraim!
Segítsetek legyetek szívesek! Ha tél közepén szeretnék felrakni egy klímát (decemberben), szerintetek hogyan kell éleszteni helyesen a készüléket. Szerelés, nyomáspróba, vákuum megcsinálom, sarokszelepeket nyitom, és utána? Mert ugyebár hűteni nem tudok..... Fűtés üzemmód? Ott a nyomásokat a megszokott módon ellenőrizni? Mit javasoltok? Ti hogyan csinálnátok?
Gondolom mezei split klíma.
A technológiát betartva felszereled és bekapcsolod fűtésen. Ennyi.
Ugyanazt tudom mondani min feketeutya75 kollega.
Zárt vegytiszta rézcső ugyebár..... Ami pára belekerül nehezebben vákuumolható ki azaz hidegben hosszabb vákuum szükséges emiatt: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz_%28adatt%C3%A1bl%C3%A1zat%29 Itt már lehet vízcsepp és jég is benne egy hanyagabb szerelés miatt. Mindkettő el tud párologni.
Köszönöm uraim! Igen, mezei split klíma. Új készülék, gyári töltettel, 3 méter csőszakasszal. Remélhetőleg nem lesz problémám a nyomásokkal.
Egyébként nektek mi a tapasztalatotok? Lakossági split klímánál találkoztatok már nem megfelelő nyomásértékekkel, hűtőközeg mennyiséggel, ha nem léptétek túl a max csőtávolságot? Túl sokat nem raktam még fel (kb 40db), és eddig egyszer kellett rátöltenem, de ott 12méter volt a távolság. A többi esetben jól volt belőve a gyári mennyiség. Véleményetek?
Sziasztok!
Van egy Elnett típusú klímánk ami már régóta megvan, még az előző tulaj szereltette be. Tegnap megmértem a befújt levegő hőmérsékletet úgy, hogy egy hőmérőt akasztottam a kifújási rés elé. Fél óráig nyomattam rá a levegőt közepes fordulaton és a hőmérő 10 fokot mutatott. Ez reális lehet?
Teljesen reális , mennyi volt a szoba hőmérséklete?
A bekapcsoláskor olyan 24-25 fokos volt a helyiség.
Ha ezt megközelíti 35 foknál is akkor tuti semmi baja ....
Függ egyébként a kifújt levegő hőmérséklete a szoba hőmérsékletétől?
Természetesen, még a ventilátor fordulatszámától is függ ... A hőcserélő felülete a hőcserélő hőmérséklete a beszívott levegő hőmérséklete az áramlási sebessége mind beleszól az egyenletbe.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
Sziasztok, egy kis segitsegre lenne szuksegem.
A napokban felszereltem egy Vortex tipusu split legkondit. A problemam a kovetkezo: Elindul a legkondi de nem hut ugy ahogy kellene, a levegoztetes megvolt a leirtak alapjan, a le-felmeno csovek hidegek, fagyosak de megsem fuj hideget. A kulteri egyseg 1 meterrel magasabban van a belterinel, ez lehet gond? Valami otlet? Idézet: Ha fagyosak (deresek a csövek) akkor túl sokáig "levegőztetted" és sok gázt engedtél el (feleslegesen) A párolgási nyomást (hőmérsékletet) kéne ellenőrizni ,és nagy valószínűséggel rátölteni vagy ha blend gáz van benne akkor leszivatni és a gyári töltettel újratölteni. „le-felmeno csovek hidegek, fagyosak” A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
Sziasztok kedves fórumozók!
Tisztelt segítségeteket kérném. Van egy Yama cksy12 típusú beltéri egységem, amiről már nem lehet semmit megállapítani, mert a gyártó megszűnt, szervízkönyvet pedig lehetetlen találni az interneten... Problémám az lenne, hogy a beltéri egységen található csatlakozó, ahol a kültéri egységgel össze lehet kötni, érthetetlen jelzéssel van ellátva: N, C, 1, 2 Ebből már kiokoskodtam, hogy az N az a nulla, a C pedig valószínűleg a kompresszor. De mi az 1, és a 2??? Melyik a külső ventillátor kapcsolószálja? Sajnos a kültéri egységen 1, 2, 3, 4, jelölés szerepel, de ott legalább van rajta kapcsolási rajz, így ha tudnám a beltérin hogy mi az 1, és 2, akkor be tudnám kötni. Kérek valakit, aki vágja mi az, legyen kedves megírni, köszönöm! ![]()
Az 1-2 a ventillátor és a váltószelep , kösd be valahogy
![]()
Köszönöm a gyors válaszod. Akkor abból nem keletkezhet gond ha netán felcserélve kötöm be? Semmi nem sínylődi meg?
Nem lehet baj, ha netán mindkét variációt kipróbálva sem indul a venti még az N-C vezetékeket is fel kell cserélni (egymás közt)
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
Nagyon köszönöm a segítséget. Az N-C helye biztos. Még egyszer köszönöm a segítséget!
![]()
Sziasztok!
A mai napon sikerült beüzemelni a klímát. Elsőre sikerült jól bekötni. Viszont a probléma az, hogy nem hűt. Ami eléggé nagy probléma, egy klíma esetében. Az indítást követően a kültéri egységnél a nyomó oldali cső hideg. De mire beér a beltéri egységhez, már szinte alig érezni a hideget. A szívó oldali cső pedig nem meleg. Ez egy leszerelt klíma, elképzelhető, hogy már nem megfelelő mennyiségű a gáz? Szivárgás nincs sehol.
Elképzelhető hogy nem szakszerűen lett leszerelve ezért elillant a hűtőközeg egy része , és emiatt nem dolgozik tökéletesen. Ha régi (R22) gázzal működik elég rátölteni , ha blend gáz van benne (R407-410) akkor a maradékot teljesen le kell szivatni , a gépet vákuumolni kell ,és a gyári töltettel újratölteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |