Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Az R615 0,22 ohmos ellenállást mérd meg. Az figyeli az áramfelvételt. Mellékelem az NCP1200 adatlapját. Üdv.: Feri
Szia!
Egy tizedesig mér a műszerem, úgy 0.2 Ohm. Üdv:spgabor
Sziasztok!
Valaki találkozott már ilyen "beégéssel" lcd-nél?
Nálam csak ideiglenesen, de megszokott látszani a TV-n, ha például doksit nézek, majd utáan vissza a filmre, akkor halványan látszanak a doksi fekete csíkjai. Ebből kiindulva, lehetséges, hogy benne marad. Ha például egy órán keresztül folyamatosan a három alapszínt villogtatod a monitoron, akkor utána élénkebbek lesznek a kijelző színei, nyílván ezzel is összefügg.
Köszi a válaszod.
Sajnos a kérdéses beltéri egység kis lcd-je már 1 napja kapja a fehér mosást és a beégés még mindig ott van. Ez már ott is marad szerinted?
Nálam 42"-os LG monitornál volt ilyen, éjjel rajta maradt a PC jele, utána jó darabig a windows tálca halványan ott volt alul. Aztán idővel eltűnt.
Ha rajta volt ugyanaz 10 évig, akkor ott is marad szerintem.
Sziasztok Mesterek! Ismét az ominózus Samsung Syncmaster 920N . Ismét alkalmam volt méricskélni, közben összefutottam egy eldurrant burkolatú smd tranyóval. Q602 jelzéssel szerepel a kijelző meghajtó nyákon, azonosítani nem tudom. Lehet, hogy ez már csak következménye egyéb hibának, de ezt szeretném cserélni először. Ha tudna valaki segíteni beazonosítani ezt a tranyót, megköszönném. Rajzom nincs, ezért enélkül nehéz lenne . Előre is köszönöm.
Sziasztok!
Egy kérdésre keresem a választ. A monitort áram alá helyezve csak annyi a reakció, hogy kb másodpercenként egyszer begyújt a háttérvilágítás és ki is alszik, magyarul pulzál. A gombokra nem reagál a készülék, valamint rákötött jelre sem. Mi okozhat ilyet? Táp újra lett kondizva, 5 és 15V megjelenik a kimenetein. Inverter egyik felével még van probléma (egyik oldal nem megy), de nem hiszem, hogy az okozna ilyen jelenséget. Köszi és üdv: spgabor
Szerintem az inverter még fennálló hibája miatt tilt .
Sziasztok!
Samsung 943NW, a hiba a "szokásos", 1-2 mp után elsötétül, de a led továbbra is világít. Olvasgattam vissza és kicseréltem a kondikat, de a jelenség ugyanaz maradt. Az invertertrafókon 4-5Ohm eltéréssel 59X-eket mértem, ami jónak mondható. Kiszereltem a csöveket (egyelőre párosával) és azt tapasztaltam, hogy az egyik cső végei feketék illetve bekapcsolás után a vele párban lévő cső kb. 1/3-a világít csak a fekete végű cső meg teljesen jónak tűnik. (A szürke vezeték felőli 1/3 világít). Nem vagyok hozzáértő, inkább lelkes. Műszerem csak egy sima multiméter van meg egy egyszerű páka. Mit tegyek, cseréljek, vagy mit mérjek még? Köszönettel, Szilágyi Róbert
Sziasztok!
Kaptam egy DVD-s LCD tévét, javításra, hogy nem kapcsol be. Addig eljutottam, hogy elindul, kép is van rajta, csak nincs háttérvilágítás, némi zárlat, felrobbnat kondi, etc. LED-es. 18.5" MT185GW01 a kijelző tip. és MP 3389 vez ic van rajta. viszont a 26. Gate lábra menő fet zárlatos. Hiába cseréltem továbbra sem volt kép. Az IC biztos kuka, mert nem mérek rajta semmit. Erős a gyanúm, hogy hiába cserélnék ict, vagy komlett panelt, a led-sorok nem bírták ki. Van valakinek tapasztalata ezen a téren? Köszi:Mike
Szia, Hát ha zárlatos, akkor igen, álltalában az okoz ilyen hibakelenséget. A kapcs táp áramkorlátja leold, majd ujraindul. Próbáld meg lehúzkodni a cuccokat a tápról.
Helló. Valami valószínűleg zárlatot okoz és lekapcsolja a tápot. Én a nagyfeszültségre tippelnék az inverternél. valamelyik cső lábánál keress vmi kisebb repedést, ahol át tud húzni a nagyfeszültség. A megoldás a problémára valamilyen szigetelőanyag a repedés és a cső vége közé, ami birja a nagy feszültséget. Bár ebben majd más segit mert én nem vagyok annyira járatos a szigetelőanyagokban.
Szia, belegondolva valószínűleg az lehet a baj. Megnézem az invertert valamelyik este, hogy mi okozza a hibát. Köszönöm!
Üdv: spgabor
Szia!
Bocsánat a hülye kérdésért, de a csőnél van nagyfeszültség? Tehát valahol a harmadik képen látható műanyag burkolat alatt - ahova a szürke és rózsaszín kábel fut - kellene repedést keresnem és leszigetelnem? Eddig csak olyat olvastam, hogy esetleg elengedett a forrasztás.
Igen, van nagyfesz
![]() ![]()
Rendben. Tehát szétszedem a cső tövénél lévő részt és szigetelési hibát keresek. (Ha forrasztás hiba lenne, akkor ugye egyáltalán nem világítana az adott cső?)
A cső maga nem lehet hibás? A másik csőben lévő feketedést mi okozhatja? A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
Igen a müanyag borítás sérülhetett meg valahogy a cső alatt, ezért a nagyfeszültség áthúz
(a fém burkolaton keresztül zárodik az áramkör és rövidrezárja a csövet, ezért nem világít). De a csövek szétszedésével óvatosan mert igen törékenyek. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
Ha a cső hibás lenne akkor az szakadásként jelentkezne és emiatt nem növekedne meg a terhelőáram és nem kapcsolna le a táp sem (Bár a többi csövön emiatt megnövekszik a feszültség, és igy az áramerösség de ezt még tudja korrigálni a táp).
Azt írod, hogy "ezért nem világít".
A jelenség az, hogy az egyik cső teljes hosszában világít, a másik pedig kb az 1/3-áig a szürke kábel felől indulva. A fehér műanyag rész - amiből a csövek indulnak - könnyen szétszedhető? Elég ha jól körbetekerem valami szig. szalaggal? Azon belül lehet a probléma? A képeken nehezen kivehető, de valami elöregedett cellux féle van a fémház oldalán kívül. Bár az inkább a kábeleket tartja a helyén. Amúgy a szürke kábel az első képen 1-essel jelölt csatlakozótól indul. Nem lehet, hogy ott van a bibi? Mondjuk a kék kétlábú. Azon mit kellene mérni? Azért kérdezek előre, mert így ha hazaérek, és nem jönne be az első tipp, akkor azonnal tudok továbbhaladni.
Az a feketedett cső halott, cserélni kéne.
Értem, de az a fura, hogy mégis az világít és a másik csak 1/3 hosszon.
Igazán vakító élmény, de azért látni lehet - persze szétszedett állapotban - az alatt a két másodperc alatt, amíg működik. Fényképet nem is próbáltam készíteni ennek bizonyítására, mert úgyis beégne. Apropó, tegyük fel, hogy csőcsere a megoldás - tiszta szolárium ![]() ![]()
Vagy a vakeraán nézel körül, vgy keresel törött kijelzős monitort.
Ezek szerint boltban nem lehet kapni.
Remélem nem ez lesz a baj.
Elég nyílvánvaló, hogy a csövek rosszak. Mérd meg az inverter trafóinak szekundereit, egyezniük kell az ellenállásoknak.
Megmértem. 59X Ohmosak voltak, 4-5 Ohm eltéréssel.
Ha az 1 s csatlakozó dugaszán nincs mechanikai sérülés vagy égésnyom akkor azt kizárhatjuk.
A mérendő feszültségre nem tudok értéket mondani mert gondolom gyártója válogatja, de sztem kV-s nagyságrend lehet. Az hogy a cső csak 1/3 ig világít az annak köszönhető hogy a levegő és vele "sorosan kapcsolódó" fémház ellenállása nem 0 tehát valamennyi "feszültség" még jut a csőre is de ez nem elég arra hogy teljes mértékben világitson (Nem elég nagy a kialakuló térerösség a cső elektródái között). A mellékelt ábrán megjelölöm a valószínűleges hiba helyét. Azt hogy mennyire könnyű szétszedni az megint gyártófüggő. Bár én nem monitornál, hanem tévénél találkoztam ilyen jellegű hibával. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
A mellékelt linkről le tudod tölteni a service manualját, csak a rossz hír az, hogy benne csak Q603 és Q604-es pozíció jelű 2SC2412K NPN tranzisztorok vannak, Q602 nincs. service manualok
Barátom, ez nem semmi, hogy a kedvemért megrajzoltad. KÖSZÖNÖM! Megnézem este, hogy mit tudok tenni vele.
Közben rájöttem, hogy ha simán megcserélem az alsó pár csövet a felső párral és ott sem működik, akkor kizárható a nyák hibája. Ellenpróbaként a jó csőpárt csatlakoztatom az 1-2-es csatlakozókra és ha ott is működnek, akkor tuti, hogy a nyák utáni szakaszon lesz a gubanc (jelenleg 99%-ot adok ennek). |
Bejelentkezés
Hirdetés |