Fórum témák
» Több friss téma |
Ez az én bajom is
![]()
Szia, Az öregedés jele, mint a neonok.nál. Viszont, ha a másik vége a csőnek, a házra megy, akkor egy szigetelt csavarhúzóval kipróbáéhatod, ha a házon húzod vissza a drót fele a fénycsík is megy "össze". Így igaza lehet 'Arc' kollégának. Elég egy tűhegynyi égésnyom a szigetelésen, a nagyfesz már utat talál. Láthatólag sok üzemóra van benne, én megpróbálni keriteni egy komplett modolt, valami betört-ből.
Szia. Sajnos nem volt vele időm foglalkozni tegnap épp csak annyira, hogy átdugtam a másik körre és ott is ugyanaz a jelenség, így 100%, hogy a csőmodulnál van a hiba. Ha csak a hibás csövet dugom rá egyedül, akkor kb. a 2/3-a világít. Amúgy 4 éves a monitor és nem tudom mennyit mehetett naponta, egy nyugdíjas hölgynél volt. A cső mindkét vége egy-egy műanyag tömbbe megy, ami a fám vályú két végébe van beszorítva. A vályú külső részén megy csövenként egy-egy vékony drót a távolabbi műanyag tömbbe. Tehát azt mondod, hogy mozgassak egy szigetelt fémtárgyat, ami változtatja majd az ellenállást(?), ezáltal változik, hogy mekkora szakaszon világít a cső? Ez így laikusként jó ötletnek tűnik. Mennyira legyen szigetelt az a csavarhúzó? Szigetelt fogóm van asszem 1000V-ig, bár ha jól tudom ezeket X időnként ellenőriztetni kellene. Nem szeretnék lezsibbadni.
![]()
Még annyi kérdésem lenne, ha cserére kerülne a sor, akkor mire kell figyelni? Elég a cső hossza, vagy van valami érték a csöveknek? Tehát bármely bontott monitor csövei jók, ha mm-re azonos hosszúak?
Még a méretének sem feltétlenül kell stimmelnie, árammal vannak vezérelve.
Ergo szinte mindegy milyen cső, csak nagyjából egyezzen a hossza és férjen el a vályúban? Tehát semmi fogyasztás, ellenállás, feszültség, watt stb. nem számít? Monitorcső monitorcső?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
Monitorcső monitor cső. Igazábó minél hoszabb egy cső, annál nagyobb feszültség kell neki és a hossz az ugye stimmel, de még a 17-es inverterével is lehet hajtani 19-es csöveket és vicaverza. Ami a lényeg, az az áram, akárcsak a ledeknél, és, ha eltér, akkor az inverter azt szabályozza.
Megpiszkáltam egy fogóval. Hát nem egy potméter, de változott a "megvilágított szakasz hossza". Keresem a rést a pajzson...
Azt felejtsd el, előbb nyírod ki magad a nagyfesszel.
Mármint, hogy kihúzva szétszedem és leszigetelem a hibásan szigetelt részt, ha megtalálom. Tisztelem a delejt, korábban már párszor kezet fogtam vele...
Hát megoldódott!
![]()
Lepattant róla a felület 3/4 része, csak egy 1-es maradt meg, az is bizonytalan.(utolsó szám)
A nagyfesz és a víz, megtalálja magának a legkönnyebb utat.
Ja. Ma kipróbáltam "nem wide" 19-es Samsung csövekkel, de sajnos 2 másodperc után lekapcsol, mint az eredeti helyzet is volt. Most elbizonytalanodtam. Eddig úgy gondoltam, hogy biztos a csőben van a hiba, de ezek teljes hosszukon világítanak mégis lekapcsolnak. Buvarruha írta, hogy akár egy 17-es csöve is jó lehet, ami ugye sokkal rövidebb. Merre tovább, mit mérjek?
Nem ritka, hogy a csövek kinyírják az invertert, lehet, hogy a transzformátorok pár ohm eltérése is gond, vagyis menetzárlatosak.
Nem húz át sehol? Lehetnek fóliakondik is rosszak azon a részen, vagy a kerámi nagyfesz kondik. De nem kizárt persze az inverter trafó sem.
Hogy lehetne sorban kizarni/megtalalni a hibás alkatrészt? Menetzárlat, kondik. Mit mérjek és hol?
A trafókat ki tudod mérni ellenállásként. Átkondiztad a monitort? Ha nem akkor ess neki, mert nem biztosan látszik rajta ha rossz. (Most itt a szekunderköri elkókra gondolok) A kondikat pedig nem tudom, hogyan tudnád, mert kapacitását szerintem ki tudod mérni, de mi van, ha áthúz nagy feszen.
A trafókat kimértem, 59X Ohm-osak voltak 4-5Ohm eltéréssel. Átkondiztam a "sima" kondikat. (http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1522970.html#1522970 ebben a hozzászólásban láthatod a képeket). A második képen látható a hat darab kondi amit kicseréltem (középtájon a négy zöld illetve a felette lévő két másik.) Gondolom a hibát a nem rendesen világítő cső oldalán kellene keresnem, azaz a képen felül lévő inverternél. Cseréljem ki a három kék kondit az inverter mögött?
Ja, kapacitásmérőm nincs, csak multiméter... A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Nem tudom :/ nem mondanám biztosra. De nem tudom mit látsz a dual feteken, de lehet, hogy meg van nyúlva. Mit is csinál ez? Amikor bedugod bekapcsol, aztán 2mp-ig világít aztán, a kép marad csak a világítás megy el, vagy a standby led is elalszik? Esetleg a panel aljáról egy kép?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Csak a világítás megy el, a led marad. Ha kikapcs-visszakapcs akkor megint megy 2mp-et és kikapcs.
A képet olyankor látod ugyanúgy ha megvilágítod oldalról vagy valami?
Ha így van ahogy írod, és nem megy el még egy idelyig a kép, akkor pedig nem a táp a probléma. Az inverter résznél kell keresgélni. A panel aljáról tudnál képet feltenni?
Szégyellem feltenni a gányolásomat, de legyen, csak erős idegzetűeknek:
Az inverter ellenállását mérve 505 és 501 Ohm-ot mértem.
Én azért még nem adnám fel. Tennél fel a panelről képeket? Hátha valaki akinek birtokában van ilyen ráismer, és tud segíteni.
Bár nem túl élesek a képek. Nem tudom mennyibe kerülne az a 6 db nagyfesz kerámia kondi, de egy cserét megérhet, szerintem 200Ft-nál nem kéne sokkal többnek lennie. A nagy primer oldali elkón kívül mindet cserélted? Most milyen csövekkel próbálod?
Igen, a nagy kék 100µF 450V-oson kívül mind a hatot kicseréltem. A 6db kerámia kondit még kicserélem, ha esélyes a problémát megoldani, az a párszáz forint megéri a "kockázatot". Utoljára sima 19"-os működő csövekkel próbáltam, amik teljes hosszukban világítottak, de csak 2mp-ig (ez ugye wide 19"-os eredetileg, de itt azt mondták, hogy ez nem lehet gond).
Sziasztok!
Hoztak hozzám egy ASUS MM17D monitort. Bővebben: Link Szétszedtem de külsőleg nem láttam semmit hibásnak. Egy kondenzátor volt felpúposodva azt ki is cseréltem.Ez a tápegység részén volt. A Hibajelenség az az,hogy bekapcsolom működik is majd rá pár másodpercre kikapcsol magától. Ezután vissza lehet megint kapcsolni de eztán is kikapcsol pár másodpercre. Szerintetek mi lehet a gondja? Én úgy gondolom valami tápegység probléma mert kép az van egy ideig majd teljesen kikapcsol.(Az üzemjelző led is elalszik.) A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |