Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes kerti világítás
 
Témaindító: duplahulla, idő: Szept 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) nedudgi válasza kokanyk hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Milyen akkumulátor volt a lámpában, és milyet tettél bele?
Írod, hogy nem úgy működik, ahogy kellene. Mégis, hogyan működik? Van két napelemed, és két akkumulátorod (nem elem!) Miért is akarod összekötni őket?
(#) kokanyk válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Azért szeretném össze kötni őket mert power ledet szeretnék róla üzemeltetni! És annak úgy van áram felvétele. Meg úgy hosszab ideig világítana!
(#) nedudgi válasza kokanyk hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
A napelemnek van egy teljesítménye (kerti lámpákba általában 100mW körül), amivel maximális napfénynél (mondjuk a Szahara közepén) 8-12 óra alatt sikerül feltölteni egy 200-600mAh akkumulátort. Ez az akkumulátor egy 5mm-es LED meghajtására elég, talán 8 órán keresztül. Ha nem lett teljesen feltöltve, mert nem volt elegendő napsütés, akkor rövidebb ideig kap áramot LEDed.
Ha 'powerled' kerül a rendszerbe, nem lesz sokkal jobb a helyzet. A nagyobb teljesítményű LED jobban világít, de rövidebb ideig. Az akkumulátorod (valószínűleg AAA) jó esetben 0,8Wh energiát képes eltárolni, a két darab összesen 1,6Wh lenne. Ez az energia (mivel az átalakító hatásfoka nem 100%) csak részben kerül a LEDre, így 1-2 óra üzemidőt kapsz 1W LED esetén.
Ebben az eszmefuttatásban eltekintettem a nagyobb terhelőáram miatti kisebb kapacitástól is.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) kokanyk válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Értem. Az nem lenne gond hogy csak annyit világítana mert kapcsolóval működne. A kert végében vagy egy kis kamra! És oda szeretném világításnak, ezért kevés az 5mm LED De nincs túl sok kedvem oda is ki vinni áramot.Így az a 2 óra maximum az elég is! Az aku Az 1.2V 1600mA/db.
(#) Koree hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Szervusztok.
Van egy kis problémám.
Adott 19 darab kerti szolár lámpa.Ebből 10 idén tavasszal vásárolt a többi 9 idén lesz 3 éves.
Az újakkal nincs is semmi gond.
A régiek a hunyók sajnos.Eddig minden évben ősszel fel lettek szedve majd tavasszal újra ki helyezésre kerültek.
Idén sajnos nem lett felszedve időben egyik sem, csak most a hétvégén.Az újak rendesen működnek,de a régiek közül egy már meg sem mukkan, de a többi 8 sem bírja sokáig.Pedig most hétvégén volt jó kis napsütés.
De hát tudjuk a napsütéses órák száma és bla bla bla...
A lényeg a lények felszedtem az összeset és kivettem mindegyikből az akkut.
Mindegyikben 1.2V 300mAh NiMh AAA akku van.
A régiek közül még a nyáron tapasztaltam,hogy 2-3 darab nem bírta ki egész éljel szuflával.
Így azokat kommersz 2 cellát sorosan töltő töltővel kb 80mA-el pár órán át töltöttem.
De már töltés előtt látszott némi szivárgás nyom a cellákon ami erősebb lett töltés után .
Most mikor kiszedtem az összesből az akkut,a régi 9 darab közül vagy 6 akku tartójában állt a barnás elektrolit.Nem, nem víz és nem rozsda tuti, hogy elektrolit, mert a felső gáz záró szelepnél lévő kis fehér gyűrű is szinte mindnél elkezdett szét mállani.
Gondoltam feltöltöm egy komolyabb töltővel (IPC-1) mindet, majd tavasszal újult erővel ismét hadra fogom őket.De nem merem, ugyan is ennek a töltőnek a legkisebb töltő árama 200mA szóval lehet megadnám a kegyelem döfést mindegyiknek.
Az újabbakat még lehet felmerem tölteni de a régieket már nem.Azt sem akarom, hogy elektrolitban csucsogjon a töltőm.
Ezért inkább az új akkuk vétele mellet döntöttem.Csak a régieket cserélném le, mert az ujjak még nem mutatják a szivárgás jeleit.Azt hozzá teszem az új garnitúra is meg a régi is "no name" csak a régieken van valami márka logó ami utána nézve valami indiai gyártmány.
Kerestem neten, de sajnos nem találok ilyen kis kapacitású akkukat M.O-n.De főleg Pesten nem.
Google pedig elsőre talált egy angol oldalt ahol van GP márkájú 300mAh-es csak az AA méretű.Addig addig kerestem, hogy találtam egy magyar webshop-ot ahol van csak NiCd nem pedig metál hibrid.
Néztem egy akku szakbolt oldalát ahol GP márkával kereskednek javarészt,de ott sem találtam ilyent ami nekem kell.Tud valaki egy üzletet netán Pesten ahol lehet ilyen 300mAh-es AAA akkut venni?Vagy vegyek az elterjedtebb 600-750 vagy 800-900mAh-es akkukat?De azokat meg nem fogják feltölteni a lámpák és csak pénzkidobás szaga van a dolognak.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) nedudgi válasza Koree hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
A Kontel árul 300mAh NiCd akkut.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) Ideiglenes hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
Nemrégen vásárolt kerti lámpáknál zavar, hogy a borongósabb téli napokon nem hajlandóak kitartóan világítani. Korábban már kísérleteztem napelemmel, de itt nem lehet ugyanazt alkalmazni, mint amit korábban tettem, a méretbelei és teljesítménybeli különbségek miatt.
Az utóbbi időben elég sokakat megfogott a lemerült szárazelemek utolsó csepp töltésének kiszivattyúzása - többek között engem is, ezért egy ilyen egyszerű kapcsoláshoz nyúltam, amivel kiegészítettem az egyik lámpa amúgy nem túl bonyolúlt elektronikáját. A lényeg, hogy a napelemre párhuzamosan rákötöttem a töltésszivattyút, ami aztán néhány voltos feszültségemelést végez, s talán a kevésbé napsütéses időben is sikerül neki töltést bevinnie az akkumulátorba. A kertben 8 db ilyen lámpa van. A próbaidő ma fog indulni, s majd lesem esténként az eredményt, hogy ez a "felújított" hozza-e az eredményt.
A mérés azt mutatja, hogy 1V-os napelem feszültségnél határozottan beindul az oszcilláció az áramkörben, s a kimenetén 1,4-1,5V-ra szökik a feszültség ( terhelve egy zöld leddel 1k ohm ellenállással sorban ), igaz a napelem feszültsége az oszcillátor működése miatt leesik 0,5-0,6V-ra, de ez még a "régi" vezérlőnek elegendő ahhoz, hogy ne indítsa be a világítást.
Kíváncsi vagyok, másvalaki kísérletezett-e ilyesmivel. Van esetleg megosztható tapasztalat? Hozott-e a működési időben javulást, vagy felesleges időtöltés lesz részremről?
A napelem egyébként a délutáni napsütésben 2V körüli feszültséget adott, s a zárlati árama 20mA körül volt. Ebből csak arra tudok következtetni, hogy nem túl sanszos az egész éjszakás világítás.
(#) Ideiglenes hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
Na gyorsan írom is az első tapasztalatomat. Úgy látszik, hogy fogok még bütykölni a lámpán. Úgy találtam, hogy az átalakítás nem volt sikeres, s arra gondolok, ennek oka a vezérlő áramkör. Valószínűleg okosabra tervezték, mint hittem. Dél körül megnéztem egy érintetlen példányt letakarva világít-e. Világított is, ha nem is erősen. Az átalakított viszont nem. Ez el is szomorított, hogy hiába okoskodtam a jobb megoldás felé, sikertelen. Aztán jött egy gondolat, s lekapcsoltam a kapcsolóját meg vissza. Innentől a lámpa letakarással világít.
Amit nem feltételeztem a kis vezérlőről, hogy a kikapcsolása után addig nem fog újra világítani, amíg a napelem feszültségét nem érzékeli egy bizonyos - feltételezem az akkucella feszültségénél - nagyobb értéknek, mert az akku töltése csak ekkor lehetséges. A beépített plusz rész kikerüli a vezérlő ic-t, s így az nem tud arról, hogy az akumulátorba töltés ment. Másrészről a napelem feszültsége sem tud túlzottan felszökni, töltéspumpáló terhelése miatt. A töltéspumpáló kimenetét tehát majd átteszem az ic bemenetére, s a feszülségtüskék simogatása végett teszek oda még egy kondit is. Na ez a terv, de a kivitelezés csak holnap este várható. Ma estére más a program.
(#) nedudgi válasza Ideiglenes hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Félek, ezekkel az akkumulátorokkal nem tud egész éjszaka világítani a lámpád.
Én nem agyaltam rajta túl sokat, az akkumulátor kapacitása ránézésre sem bíztató, ráadásul NiMH. Ezek a szerencsétlenek nem bírhatják ezen a hőmérsékleten, ráadásul gyengécske nappali töltéssel sokáig. Tavasszal cseréltem ki az akkukat 450mAh NiCd cellákra, 's lőn csoda, egész éjjel világítottak.
(#) Ideiglenes válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Nem akartam egyelőre akkumulátorra költeni, de az biztos, hogy már "új" korukban sem voltak jók. Az egyik képen látható, mekkora feszültséget mutatott a műszer, amikor először megmértem, még használat előtt. Azután töltőbe kerültek, s az első éjszakájukon egész sokáig világítottak is. Na de a többi már nem volt az igazi. Azt azért még hozzá kell tenni, hogy napsütés sem volt igazán. De hát éppen ebben van a kihívás!
(#) nedudgi válasza Ideiglenes hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
NiMH akkumulátor tönkretételéhez a leggyorsabb út az 1V alatti kisütés, és az alacsony hőmérséklet.
Érdekes lehet még az akku töltő és kisütő árama is, összevetve a LED áramával - a LEDet meghajtó áramkör hatásfokát sem ismerjük. Ha ez alacsony, akkor nincs esély egész éjszakás működésre.
(#) Ideiglenes hozzászólása Dec 19, 2014 /
 
Egyelőre félretettem a fejlesztést. Elemezve a kipróbált oszcillátort az jött le nekem, hogy sokat fogyaszt ahhoz képest, amit eredményként várni lehet tőle. A periódus fő részében a tranzisztor bekapcsolt állapotban van, s a napelem által termelt energia így azon emésztődik fel. A kikapcsoláskor keletkező feszültségtüske és az azzal szállított töltésmennyiség elenyésző. S a jó napfényben sem lehet kikapcsolni, amikor pedig a töltés normálisan áramolhatna az akkumulátorba.
A kutatás viszont nem volt eredménytelen, ugyanis egész meglepő áramkörre akadtam. Az LT3108-as meglepő technikát alkalmaz a feszültség növeléshez. A leírás szerint már néhány milivolttól kezdve működőképes és a kimenetén stabil feszültséget produkál.

LTC3108 és belső felépítése

A bemeneti fokozat az érdekes, ami első pillantásra nem is látszik működőképesnek. Normál J-FET-tel kipróbáltam ( 2N3819 volt csak itthon ) azzal működik. Érdemes végigondolni, hogy hogyan. Impulzustrafót kézzel tekertem egy ferritgyűrűre 8 illetve 32 menetet. A rezgési frekvencia 2 MHz fölött volt.
(#) petrancs hozzászólása Júl 11, 2016 / 1
 
Sziasztok!

Egyedi napelemes világításhoz, én egy YX8018-asal szórakoztam tavaly, méghozzá úgy, hogy egy 2.7V-os 100F-os EDLC kondenzátort kötöttem rá.
470uH induktivitással négy darab sorba kötött 1206-os SMD LED, egész napos napelemes(max. 2V 150mA) töltés után, hajnalig világít. (nem a fényerő, hanem a láthatóság számított)
Télen is kint volt -10°C alatt. (Az elejétől fogva, ezért nem használtam NiCd akkut.)
Nagyon egyszerűen használható és kevés alkatrész kell hozzá, napelemmel lehet kapcsolni egyben az elektronikát.
A TO-94-es tokozás beforrasztása számomra kissé idegesítő volt. (több darabot kellett elkészítenem)

Feltöltök róla egy leírást, nem saját dokumentáció, de hátha másnak is hasznára válik úgy mint nekem.

YX8018.pdf
    
(#) botond415 válasza grobi75 hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Probáld mérőműszerrel lemérni mert az lehet a baj hogy nem ad le áramot hogy tőltse az akkut de erre egyetlen motszer hogy kicseréled a panelt vagy őszekőtsz két napelemet egy panelre és ez kb 4,5 voltot ad le ez biztos fel tőlti az akkut akár még kettőt is
(#) granpa válasza botond415 hozzászólására (») Aug 23, 2016 1 /
 
4 év alatt talán már megoldotta.
(#) botond415 válasza granpa hozzászólására (») Aug 24, 2016 1 /
 
Jolvan de én legalább attam tanácsot
(#) Kutyula hozzászólása Nov 2, 2017 /
 
Sziasztok!
Idén nyáron vettem az OBI-ból napelemes kerti lámpákat szám szerint 8-at.
Egy viszont a többinél sokkal hamarabb lemerül.[/u][/u] Az akksira gyanakodtam,de ha másik akkut teszek bele azzal is hamarabb lemerül? ilyenket vettem:https://kulteri-lampa.arukereso.hu/napelemes-kerti-lampa-szett-p343767118/
Mi lehet a probléma?
A napelem a gyenge?? Mit tehetek?
(#) proli007 válasza Kutyula hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Hello! Alapból két hiba lehet, (mert három részből áll ) vagy túlfogyaszt, vagy nem tölt eléggé. Könnyen kipróbálhatod, ha kicseréled a napelemet valamelyikkel. De várhatóan a napelem lesz rossz. Hogy mit tegyél? Kidobod.. Ezek leginkább "egy nyaras lámpák".
(#) Kutyula hozzászólása Nov 2, 2017 /
 
Sziasztok!
Idén nyáron vettem az OBI-ból napelemes kerti lámpákat szám szerint 8-at.
Egy viszont a többinél sokkal hamarabb lemerül. Az aksira gyanakodtam,_de ha másik akkut teszek bele azzal is hamarabb lemerül?.
ilyeneket vettem: Bővebben: Link
Mi lehet a probléma?
A napelem a gyenge, mit tehetek? Hogyan lehetne orvosolni a bajt?
A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) Epu2 válasza Kutyula hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Üdv! A baja az, hogy keletkínai. Nekem is több van, volt. Eredeti állapotban már egy sincs. A búrája, ha nem üveg, besárgúl, bemohásodik. Az akkumulátorok, kicsik és 2 év után sorra tönkre mennek. A leggyengébb elemük a fényelem. Nagyon nagy különbségek vannak köztük. Van amelyik borúlt időben szinte semmit nem töltenek. Egy-két óra után sötétség. Pár év után lerohad a kivezetésük. Még a vezetékezés is képes úgy elkorrodálni, hogy vége.
(#) botond415 hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Hello ez nem igazán ide tartozik de szeretnék tanácsot kérni mert neki akarok fogni egy ultrahangos rovar robot építésének de nem tudom hogy milyen hozzávalók kellnek és honnan rendeljem tudnátok segíteni ? Előre is kösz mindenkinek
(#) proli007 válasza botond415 hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Hello! Ebből nem igazán lehet megtudni mi is a kérdés, vagy túl széles spektrumú az. De van külön topik a témához..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Mondanám, hogy a kérdésben kicsi hibával benne foglaltatik a válasz:
Idézet:
„ultrahangos rovar robot”

Zörög és csattog
(#) Remci hozzászólása Jún 10, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy nem hazánk fiától kaptam 4 db napelemes kerti lámpát,hogy nézzem már meg miért nem úgy működik ahogy kellene. Legalábbis ezt silabizáltam ki az eszmecserénkből. Mindketten beszélünk nyelveket,csak ő a franciát én meg a magyart . Nos a tipus szám alapján találtam róla leírást , de nem emberi nyelven. Ez alapján azt silabizáltam ki,hogy ez sötétben csak akkor világít,ha a kapcsolót ON állásba kapcsolják. Jól gondolom? Szétszedtem,körbe néztem,de semmilyen fényérzékelő elemet nem találtam benne ami sötétedésre kapcsolna. Jelenleg úgy működik, hogy ha a fény felé tartom, akkor a ledek világítanak,tök mindegy hogy áll a kapcsoló, de ha letakarom a napelem részét,akkor viszont tök kuka. Ismer,találkozott már valaki ezzel a tipusú lámpával?
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Az egésznek ugy kell müködnie, hogy az ON be van kapcsolva. Ha süt a napelemre a nap, akkor tölt. Este a sötétben meg világit. Ha nem uj a cucc, akkor az akkuk mentek tönkre (NiMh).
Rendszerint nem is az akku, hanem a kontaktus nem birja a szabad levegöt, igy a napelem nem tudja tölteni, amitöl lemerül, és nem müködik többé a cucc. Tisztitás ritkán segit, mert elektrokémiai folyamat teszi tönkre az akkuk kontaktusát. Esetleg ha beforrasztod az uj akkut, akkor feléled a berendezés.
A fényérzékelö maga a napelem.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
(#) nedudgi válasza Remci hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
A fényérzékelő maga a napelem. Ha feszültséget ad, akkor van külső fény.
Keress forrfüles akkukat, és forraszad be.
Frissítenem kellett volna.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
(#) Remci válasza Massawa hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Értem,köszi. Az akkukat megmértem,1,2-1,3v között vannak. Igazából azt nem értem,hogy akármelyik állásban van a kapcsoló, ha fényt kap akkor világít a led, ha sötét van akkor nem. Pont fordítva mint kellene.
(#) Remci válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
A fényérzékelőt úgy értettem, mint például az alkonykapcsolóknál a fotoellenállást. Ha besötétedik, akkor világítanak a ledek.
(#) nedudgi válasza Remci hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Én meg úgy értettem, hogy minek a fotoellenállás, ha ott a napelem?
(#) Remci válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Köszi mindenkinek a hozzászólást, de úgy tűnik megvan a hiba. Kontaktos a ki-be kapcsoló,erre véletlen jöttem rá, ahogy kiiktattam,máris úgy működik ahogy kell. Már kettőt megjavítottam, érdekes hogy mind a 4-nek ez a kapcsoló a hibája. Most már sötétben világít,világosban elalszik. Azért készítettem egy skiccet a belsejéről, viszont az U1-el jelölt SMD-ről nem találtam semmit.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem