Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1.2V NiMH akkumulátor kisütő
Lapozás: OK   9 / 11
(#) kopaszs válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Köszi de ez Nicd aksis engem az érdekelne igazából amit belinkeltem de két aksit rá lehet-e kötni vagy esetleg mit kellene változtatni a-hoz?
(#) Inhouse válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Engem meg az érdekelne, hogy miért néz így ki ez a topic, valamint miért nem használsz írásjeleket, miért ömlesztve írsz, valamint miért nem jó az 1 akkus kisütő, amikor leginkább 1 akkut akarsz kisütni...
Gondolod, hogy nem jó NiMh-hez, csak NiCd-hez?

Üdv
Inhouse
(#) kopaszs válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Rendben ha jó hozzá megcsinálom de három kérdésem lenne.Mire szolgál a potméter?Azon kell valamit állítani?A másik hogy amit bekarikáztam alkatrész az mi?

rajz.JPG
    
(#) Inhouse válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
A bekarikázott "alkatrész" egy árammérő műszer. Ilyen kérdések alapján ne válassz bonyolultabb áramkört.
A potival tudod beállítani a bázisáramot, a rajz szerint kb. 86%-ra van állítva, az olyan 38-40k.

Üdv
Inhouse
(#) kopaszs válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Hello ennél 1000szer is nehezebbet raktam ősze de fő a biztonság így ami nem teljesen tiszta azt megkérdezem. Amúgy köszi a segítséget
(#) redcar hozzászólása Nov 7, 2012 /
 
Sziasztok!
A cikkek között lévő kisütő áramkört akarom megépíteni, de kicsit elakadtam a méretezés során.
Nem 1 cellára akarom megcsinálni, hanem pakkokra. A gond az, hogy 4,8V-ostól a 9,6V-os pakkig minden féle van. Jó lenne ha mindegyikhez tudnám használni. De nem tudom milyen izzót nézzek bele, és R1 R2 milyen értékű legyen.
Segítséget előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza redcar hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Hello!
Zolinak teljesen igaza van, esetleg olvasd el ezt a hozzászólásomat.
üdv! proli007
(#) redcar hozzászólása Nov 7, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ. Ezt a hozzászólát valahogy átugrottam. (vagy csak nem fogtam fel amit olvasok. elég késő volt már.) Ez a megoldás tetszik. Most már csak az izzót kellene valami könnyen és olcsón beszerezhetővel helyettesíteni. Nálunk kisvárosba ilyen izzókat szinte lehetetlen beszerezni, vagy ha igen aranyárban mérik. nekem meg kapásból kellene 7 db.
üdv redcar
(#) proli007 válasza redcar hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Hello!
Ha még is ragaszkodsz eredeti elképzelésedhez, akkor használj közönséges zseblámpa izzókat, jelző izzókat. Széles választékban kapható, ha kapható..
üdv! proli007
(#) redcar hozzászólása Nov 7, 2012 /
 
Nem. A cellánkénti kisütést preferálom én is, csak nem tudtam, hogy hogy lehetne megoldani a pakkok szétszedése nélkül. De ez az oldalára forrasztott test ez ezt a problémát remekül orvosolja. Remek ötlet.
Csak valami könnyen beszerezhető izzó kellene hozzá. A fő probléma az izzó fesz.-e. Mi van ha az izzóval párhuzamosan beteszek egy ellenállást? Ha csak egy celláról lenne szó nem akadékoskodnék, de itt akár 7 celláról is szó van egyszerre. Ráadásul nem egy pakkom van tehát később legalább mégegy példányban megépíteném. (modellezek azért a pakkok). Így 50-100ft-os többlet cellánkét már komoly többletkiadást okoz. Az anyagi lehetőségem pedig elég korlátozottak.
Üdv Redcar
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) proli007 válasza redcar hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Hello!
Ha elolvastad a cikket, abban leírtam milyen szerepe van az izzónak. Természetesen lehet vele párhuzamosan ellenállást tenni Volt aki ellenállást tett, és tranyós recegővel Led-et.
A többiről nem tudok mit mondani a hobbi nem olcsó mulatság. Az internet sem, a modellezés meg főleg nem..
üdv! proli007
(#) redcar válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Természetesen többször is elolvastam az írásodat. Pontosan tudom, hogy miért van benne az izzó és nem is akarom kihagyni. Csak mint ahogy írtad is elég húzós egy ilyen izzó. Csak azon elmélkedtem, hogy nem e lehetne más fesz-űvel helyettesíteni ami könnyebben és olcsóbban beszerezhető esetleg még kisvárosban is. A mai szállítási és üzemanyag árak mellet nem rossz dolog ha helyben beszerezhető egy ilyen fontos alkatrész. Az izzós akkutöltők már bizonyították megbízhatóságukat. Ennél több nem is kell.
Üdv RedCar
(#) proli007 válasza redcar hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Hello!
Más feszültségűt használhatsz, csak érdemes kipróbálni világít-e azon egyáltalán. Ha ez számodra lényeges. Ha nem, nem.
Én is kisvárosban lakok. Alkatrész beszerzés szempontjából, meg "tanyán". Bementem az első boltba, ahol vettem ezt az izzót. Erre azt hittem, ma már a vízcsapból is ez folyik, sőt lehet olcsóbban is venni "jobb helyen". De nem..
üdv! proli007
(#) redcar válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Tegnap elmentem megvenni a hozzánk legközelebb eső nagyvárosba megvenni az alkatrészeket pár projektemhez. Említettem neki az izzót nézett rám hogy jól vagyok e összerakva. Amikor azt mondtam neki adjon 5A shottky diódát válasz mondjak típust mert így nem tud adni. Mondtam neki fejből én se de ő előtte van a gép. Ennyit a hozzáértésről. Jelzem több mint 4 ezer forintot hagytam ott nála.
Akkor ha jól értelmezem csak az árama számít az izzónak? 2,5-3V-os izzót szerintem könnyebben kapnék. Csak lehet hogy nem világítana. Viszont ilyenkor nem is folyik rajta áram nem jól gondolom?

pl egy ilyesmi izzóra gondoltam:Link
üdv! RedCar
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
(#) proli007 válasza redcar hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Hello!
"Viszont ilyenkor nem is folyik rajta áram nem jól gondolom?"
Bizony nagyon nem jól. Miért ne folyna. Csak a nincs akkora hőteljesítmény, hogy felizzon. Legalább is a látható sávban, mert infrán, még akkor is fog "világítani". Az izzó, alapvetően egy ellenállás, csak nem lineáris. Abban az értelemben, hogy a ráadott feszültséggel arányos a felvett árama. Nyilván, egy 2,5V-os 300mA-es izzón, nem fog 300mA folyni 1,2V-mellett. De hogy ténylegesen mekkora, azt csak akkor tudod meg, ha megméred. Mert ha nem fűt fel rendesen, akkor az ellenállása is kisebb, ami nagyobb áramot feltételez. Tehát kevesebb lesz az áram, de nem 1,2/2,5*300mA=144mA de ennél várhatóan több lesz, kb. 200mA körüli.
üdv! proli007
(#) csiga777 hozzászólása Márc 3, 2013 /
 
Sziasztok!

Egyelőre nem szeretnék kisütőt építeni, mivel csak most az egyszer kell. Ellenállással sütném és digitmultival figyelném. Eddig ezt is tettem, de már 100 Ohmra is lementem, ennek ellenére fél percen belül újra 1,15 V-ot mutat, mint a művelet kezdetén, holott terhelve lement 0,6-ra is. Mekkora ellenállás mellett kellene neki 1-0,9V-ot mutatnia hogy úgy is maradjon? Mert ugye amíg vissza tud emelkedni, addig nincs rendesen kisütve, ugye? (Vagy már rég mehet a kukába?) 650mAh NI-MH akkuk.

Mielőtt kidobnám és újakat vennék a fülesembe újabb 7 évre, ennyit megér... Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza csiga777 hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Hello!
Nem. Az a természetes, hogy visszamegy. Nem fog úgy maradni, csak akkor ha már rossz, vagy teljesen lemerült.
üdv!
(#) hobbielektronikus hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Sziasztok,
én már egy ideje rajta vagyok a NiMH töltés kisütésen, és most megépítették nekem a kisütőt, mert eddig csak egy 4-es cellánkénti asztali töltővel sütögettem ki, de az ugye nem az igazi, mert
ha nem figyel az ember, akkor utána máris indul a töltés stb.

Én Recykot és Enelopot használok, 2000 mAh/1,2 V-osakat. Ezek gyárilag már töltve vannak, most lemértem, kb 2/3-nyi kapacitásra.
Pl az Enelop alapfeszültsége kézi mérővel 1,32 V, és kapacitása 2,07 mAh (ezt "20"-as beállításon, terheléssel méri, ha valaki ezt pontosan át tudja váltani azt megköszönném mert nem biztos, hogy a helyi értéket jól írtam ki!)

Ha ugyanezeket egy 6-os pakkba rakom, akkor az értékek:
7,9 V / 6,0 mAh (terheléssel 5 mp-ig).
És pont ezért sem lehet egyben tölteni kisütés nélkül, mivel egy gyengébb cella felborítja az egyensúlyt!

És most néhány tapasztalat, általánosságban.
Valóban, néha ez a 1-2 cella okozza a lemerülést az egész pakkban, ez attól is függ, hogy mekkora az áramfelvétel a használatkor. Pl összehasonlítva egy 50-100 mAh-os készüléket a fényképezőmmel, ahol a vakut is sütögetem, akkor ez utóbbi nagyon hamar lemerül, mert oda kell a jóval nagyobb kapacitás. Ennek a kisütése bizony sokáig tart.

És amit még észrevettem, hogy ezek a modern akksik nagyon jól regenerálódnak, ami egyszerre előny és hátrány is. Előny, mert ha nem kell nagy áram, akkor egy kicsit még lehet őket húzni, ha egyformán merülnek le. Viszont hátrány, hogy rövidebb kisütési után képesek még visszanyerni egy bizonyos mértékű kapacitást, ami a töltésnél nem jön túl jól.

Volt olyan pakk, amit 2-3 szor kellett teljesen kisütnöm, mert hiába állítottam az automata töltőt (Voltcraft Quadro 6B) a legmagasabba, 20 mAh toleranciára, akkor is 50-100 mAh töltés után bejelzett hogy kész. Holott az akksi meg se nyikkant, értsd: hideg maradt.
Jó néhány helyen olvastam (esetleg belinkelem majd ha megtalálom), hogy ezeket a kis belső ellenállású akksikat jól lehet nagy árammal tölteni. pl 1 C-vel is akár.

Én azért óvatos vagyok, és 0,5-0,7 C-t állítok be, és az automatikus üzemmód kb 0,7-0,8 A-ra áll rá töltés közben.
Na és itt jön be a kérdésem: 0,7 A-es és kb 8-9 V-os töltés megy rá. Aztán a pakk feszültsége is kicsit nagyobb lesz, mint az elvárt.
pl: 1900 mAh töltés után akár 8,2 - 8,4 V-ot is mutat a műszer. Itt is megnéztem töltés közben,
nem melegedett az akku, mint egy úgymond asztali töltőben, ahol szinte mindig forrók a cellák a töltés végére.
Pl a mai töltés, ami csak harmadszorra lett valamennyire sikeres, ez is csak mindössze 432 mAh-t tudott belenyomni (a töltő számolja), és már jelzett, hogy kész. És persze a pakk jéghideg volt!

Kicsit ellentmondásos ez nekem, de eddig működnek az így feltöltött pakkok.

Ha valakinek van erre jó elmélete, akkor kíváncsi lennék!
És persze nyugodtan lehet korrigálni a mértékegység és helyi érték tévesztéseket!
(#) proba válasza hobbielektronikus hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A hideg akku abból is fakadhat ,hogy nem tölti túl. Egyes akkutöltők a töltés végét egyszerű hőkapcsolóval oldják meg,akku túlmelegedett ,fel van töltve. A jobbak azt mondják fix árammal töltök ,amikor esik a kapocsfeszültség akkor fel van töltve. (ez azért hamarabb bekövetkezik)
(#) nedudgi válasza hobbielektronikus hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Ha lehetőséged van, inkább egyesével töltsd a cellákat, így mindegyik optimálisan lesz feltöltve. Ez a töltő külön is tudja kezelni a cellákat, hiszen van benne balanszer.
(#) hobbielektronikus hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Köszi a válaszokat!

"A hideg akku abból is fakadhat ,hogy nem tölti túl."
Igen, erre én is gondoltam, hogy nincs túltöltve. Pedig volt, amelyikbe 2000 mAh-t is mért.
Szóval akkor ez egy jó indikátor lehet, hogy ha nem melegszik, akkor nincs túltöltés?

Nedudgi:
Ha tudnád, hogy hány cellám van összesen
És akkor még ott vannak a AAA-s kistesók, amik 4-es pakkokban vannak, abból is van egy kosárral.
Pont ezért vettem ezt a töltőt, mert a pakkot is úgy kezeli, hogy töltésnél vizsgálja,
hogy hány cella van egy pakkban. Külön csatornája van és így egyszerre akár 4 pakkot is tölthetek. Gyorstöltéssel (0,4-0,5 C) ez maximum 2-3 óra csak.
Elvileg 15 cellát tudna csatornánként, de a tapasztalat szerint két 6-os pakk / csatorna már zavarja egymást

OFF:
Most kísérletezek a Conrad 500 mAh LiIon akksijával (sajnos külön töltőt igényel, mert a fentivel nem működik). Érdekessége, hogy belső elektronikája lehet (mástól is hallottam), ami lekapcsolja ha már vészesen lemerült. És pl nem lehet terhelve mérni sem! De ezt talán egy másik témához tartozik.
(#) nedudgi válasza hobbielektronikus hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Nem tudom, hány valamit működtetsz, de ha tényleg annyi, amennyinek sejlik, lehet, hogy a NiMH nem optimális választás? Lítiumos akkumulátorokhoz olcsón össze lehet rakni töltőt, a Voltcraft árából úgy 100 darab kijön...
(#) hobbielektronikus hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Mivel 2007-2008 környékén kellett dönteni, akkor még a líthiumos akksik sem voltak olyan szinte mint ma. Lehet, hogy rosszul tudom/tudtam, de pl a hideget kevésbé bírták, illetve a töltésük sokkal nagyobb odafigyelést igényelt. Ezen kívül az hosszú állást sem bírták (?) Ezeket jónéhány fórum és oldal átböngészése után szűrtem le. Persze ma már más a helyzet!
Nekem azért előnyös a NiMH, és kimondottan a LSD (alacsony belső ellenállású) típusok, mert akár hónapokig el lehet őket tárolni anélkül, hogy gond lenne az önkisüléssel.
És valóban, a gyári töltéssel is már hónapokig elvagyok, mikor először tölteni kell.
A 4. szempont, hogy pedig a 7,2 V-os feszültségű Li akksiknak is horror ára volt még régen.
Ami mellette szól még mindenképpen az a súlya és mérete. Az verhetetlen

Egyébként eddig nem bántam meg a NiMH választást, mert pl jól rá lehet mérni a kapacitására is,
amiből tudok következtetni az élettartamra is.

Tény, hogy egy Li blokkot könnyebb kezelni, mint 6 db NiMH cellát. Viszont így akármeddig eléldegélnek, mert ha az egyik lehal, akkor csak ki lehet cserélni.

Régebben GPS-ben használtam a GP hagyományos NiMH akkut, 2300, 2500 Ah-sokat. Nos ezekből már csak néhány élte túl a használat 3-4 évét. Valószínűleg ehhez az is hozzájárult, hogy pl az asztali töltők nem pihentetik a kisütés után az akkut, ami szerintem nagyon fontos.
Tipikus NiMH betegség volt, hogy néhány év kevésbé optimális töltés után rendkívül gyorsan bekövetkezett az önkisülés.

Ezt el is felejtettem írni! Tehát kisütés után ki kell venni őket és 1-2 órát pihentetni, hogy visszaálljon a normál állapot. Ezt egyébként minden gyári adatlap is írja!
Ekkor rá lehet mérni, hogy megfelelő volt-e a kisütés. De ahogy a korábbi hozzászólásomban is írtam, előfordulhat, hogy a kisütést meg kell ismételni, mert túl hamar leold a töltő. (legalább is nálam)
(#) nedudgi válasza hobbielektronikus hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Mára eljutottunk oda, hogy azonos energiatárolás esetén a márkásabb LiIon akkumulátor olcsóbb, mint egy gagyi NiMH, megfelelően kiválasztott cél IC felhasználásával gazdaságosabb a töltő.
(#) martin66789 hozzászólása Júl 14, 2013 /
 
Hello!
NI-MH akku kisütőt szeretnék csinálni 1 cellához. Valami egyszerű kapcsolást szeretnék készíteni, ami nem több órán át süti ki az elemet. Az akkuim NI-MH 2300 - 2500 - 2600mAh-ak.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) nedudgi válasza martin66789 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Ilyen feltételek mellett értelmetlen lenne építeni kisütőt. Ha az akkumulátort nagy árammal, gyorsan sütöd ki, lecsökken az élettartama. Azt egyszerűbben is el lehet érni, például ne foglalkozz azzal, hogy nincs teljesen kisütve, nyugodtan töltsd fel telire.
(#) Inhouse válasza martin66789 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Egyszerű kapcsolás: Szétszedem oldalról ebből a topicból...
Az idő függ a töltöttség állapotától is...nem érdemes gyorsan.
(#) kormika hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Sziasztok! Akkumlátor tesztelés/összehasonlítás miatt kell építenem egy kisütő áramkört, ami konstans árammal kisüti az adott akkut egy adott feszültségszintig. A csavar ott van a dologban, hogy RC akkukról van szó, egész pontosan Li-Po akkukról (tudom, hogy ez metálhibrides topic, de talán ide passzol legjobban a kérdés), amik 2 cellásak, tehát töltve 8,4V körül vannak, és 4000-5000mAh a kapacitásuk. Az igazi probléma az, hogy a modellautót kellene szimulálni, vagyis a konstans áramú kisütést 25-30A-rel kellene kivitelezni. A teljesítmény fokozatnál vagyok tanácstalan, hogyan lehetne kialakítani olyan kapcsolást, ami kibírja ezt a nagy eldisszipálandó teljesítményt? Az rgészet egy pic vezérli majd, mivel mérni kell az akkukból kivett kapacitást is. Gondoltam FET-ekre PWM vezérléssel, de nem tudom, hogy mennyiren életképes az elgondolásom.
(#) nedudgi válasza kormika hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Ebben az esetben tökmindegy, milyen vezérlést használsz. A teljesítményt el kell fűteni, vagy más energiává átalakítani. Akkor már legegyszerűbb a fűtés. Vagy ellenállás, vagy FET alakítja át hővé, de lehet sima teljesítménytranzisztor is, amiket mindenképpen hűteni kell. Azt kellene eldönteni, hogy ez egy egyszeri felhasználás, és akkor a hűtőbordá(ka)t úgy kellene megválasztani, hogy később mire fogod felhasználni, vagy többször fogsz ilyent használni, és akkor érdemes paraméterezhetőnek megépíteni.
(#) Inhouse válasza kormika hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Biztos, hogy egy 5Ah-s akkut folyamatosan 25A-el kell meríteni? Ez elég durva teljesítmény. Tudom, hogy a modellautó motorok csúcsárama elég magas, de mikor mész velük folyamatosan véggázon? Szerintem ezek az akkuk sem fogják ezt sokáig tolerálni.
200W feletti teljesítményt kell elfűteni... Én is terveztem építeni autóakkuhoz egy ilyesmit (még mindig nem lett belőle semmi, 555 és fet lett volna és bika teljesítményellenállás), sok akkugyártó megad egy 25A-es konstans "visszamaradó" áramú merítési értéket (10,5V-ig), jellemzően ez gk akkuknál 30p-2ó közötti. Ezekkel az értékekkel ez az akku percekig bírhatja maximum. 25-30A az egy gk akkunál is igen durva, és milyen kivezetései vannak hozzá, ehhez képest gondolom ezek az akkuk aprók, kis keresztmetszetű sarukkal.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem