Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   134 / 283
(#) zsoltee0001 válasza tomipap hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Köszi, nem bonyolítottam a kérdést, mivel most szedtem szét (1 óra) akkor most is kell összerakni (1 óra), mert még nagyjából a fejembe van a sorrend.
Bontottam egy rossz CD romból ilyen formájú induktivitást, úgyhogy működik tökéletesen.
Még mobil vinyóról is meghajtottam azt az USB ágat és szépen dolgozik.
Nem tudom mi nyírhatta ki, de üdvözlöm innen az USB-s pohármelegítő, hajszárító, lámpa és egyéb értelmetlen dolgok feltalálóját
Üdv
(#) tomipap válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Hat en megprobaltam gyorsan reagalni
(#) zsoltee0001 válasza tomipap hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Nem úgy értettem, hanem elkezdek pont ilyen induktivitást rendelni, azzal megy el az idő
(#) arion hozzászólása Dec 24, 2013 /

Boldog Karácsonyt mindenkinek...

Kis segitség kellene egy travelmate 2350-el kapcsolatban... hibajelenség a gép folyamatosan szünet nélkül sípol, a bekapcsolás pillanatától.... Meztelen alaplap, csak processzor van benne, memória nincs. Tettem bele másik processzort is.. hiba ugyanaz.
Dokumentáció szerinti össze tápfeszültség meg van, a core feszültség is. Akkut kikapcsolt állapotban szépen tölti. Valakinek ötlet, h merre keresgéljek?
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Es rammal is szunet nelkul sipol?
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Azt nem tudom, mert a ram foglalatokat el kellett távolítanom. Az előző tulaja valami okból mindkét foglaltba csavarhuzóval belecsapott igy mindkettő használhatatlanná vált. Újat addig nem teszek fel amíg a sípolás meg nem szünik.
Normális esetbe nem sípol az alaplap ram nélkül sem csak akkor ha hibás ram kerül bele.
Ugyanez az alaplap dolgozik a 290-es travelmate-ben, ezért tudom. Itt más probléma lesz, csak nem tudom merre keressem...
(#) feribau hozzászólása Dec 25, 2013 /

Tisztelt fórum lakók !
Először is áldott, békés, boldog karácsonyt mindenkinek !
Van egy nem működő ASUS Eee 4G laptopom.
A törpenyúl szétrágta a tápkábelt, ezzel valószínűleg zárlatot okozva,
és azóta meg se nyikkan, se akkuról, se másik töltőről.
Szétszedtem, de sérülésnek, de még a biztosítéknak jelét sem találom.
Ha valaki tudna segíteni megköszönöm.
Egyáltalán érdemes vele foglalkozni?
Rajzot találtam hozzá,de nem ettem okosabb...
Üdv.
feribau
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Gondoltam, hogy nem ram hiba, csak kivancsi voltam, hogy hogyan reagal. Ha ilyet muvelt az elozo szerelo akkor az sem kizart, hogy ezzel a mozdulattal elkuldte a chipsetet amikor belevagta a ram slotba a csavarhuzot. Nem tudom most megnezni a rajzokat, de kesobb rakukkantok.

Azert kozben megkerestem a rajzot. Szerencsere a notimon volt.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

A csavarhúzóval a vdd és az adatvonala rész sérült meg mindkét foglalatban. Az hogy működés közben csaptak bele nem vszínű, kézzel tapogatva nem melegszik egyik chip sem.
A sérült foglalat lábait megnéztem, zárlatot nem mértem ki a sérült lábak között. Sajnos a doksiból nem derül ki hogy a folyamatos sípolással mit jelez a laptop. Kipróbáltam a saját processzorával és egy garantáltan jó processzorral is, mindkét esetben folyamatosan sípol a gép. Processzor nélkül nem.

A linkelt doksi 36. oldalán jelölt pad-eken mérhető feszültségek mind stimmelnek.....

Melyik chipset ic van rajta konkretan?

852GM és 801DBM
(#) zolika60 válasza feribau hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

A biztosíték lehet 0 ohm-os ellenállás is.

Kezdek amugy elbizonytalanodni azon a teren, hogy nem sipolhat folyamatosan RAM hianya eseten. En mar visszaemlekezve talalkoztam olyan lapokkal ami ha nem volt benne ram akkor egy folyamatos hosszu sipszoval jutalmazta a dolgot. Ennek ellenere biztos nem vagyok benne. De mivel azt mondod, hogy minden feszultseg stimmel igy furcsa nekem a dolog. Marmint ha megvan a ramnak is az oszes tapja es mas hiba nem mutatkozik, akkor vagy a ram hiany a baj, vagy ismet valamelyik chipset IC halt meg. Mint szinte mindig...

Nos odáig jutottam, hogy linkelt doksi 33. oldalán bal alul a "mono in"-ből jön a sípolás, és ennek az "SPKR" adja a jelet. Az "SPKR" pedig a 801DBM (ICH4) -ből kapja a meghajtást ami ha jól látom a MISC tömb része, ez pedig a THERMTRIP vonal. Ezt egy tranyón keresztül a 852GM főchip vezérli aminek a két lába egy ADM... szenzorchiphez csatlakozik. Egyelőre eddig jutottam de felettébb érdekes... van tipped így?

Hat hallod ez szamomra mar mar nagyon gyanus. "Sajnos" en azt tennem, mivel adott a lehetoseg nalunk, hogy leveszem az ICH4-et es teszek fel egy masikat. Ha nem valtozik akkor azt is kizartam legalabb... Ne haragudj mara mar nincs hozza gyomrom, hogy eloszedjek egy lapot (van nalam is ilyen alaplap) es ranezzek, hogy hatha eszembe jut valami. Ha nem jutsz elorebb akkor holnap kicsit kevesebb gyomor panasszal (karacsony, 1millio kCal/ora) kuzkodve megprobalok egy fel orara belemelyedni. Ha jol tudom az en lapom az jo, igy gyorsan meg tudjuk nezni szkoppal, hogy az ICH4 mennyire van eletben. Azert a tapasztalat azt mondja, hogy ha a 82801 vagy a 82852 gyanus, akkor valamelyik halott is tobbnyire.

A ramok tápját megnéztem, mind a 2,5V mind az 1,25Vref megvan. Az ADM szenzorchip a tápot megkapja a kondija nem zárlatos.... mivel BGA-zni nem tudok igy kizárásos alapon az ADM chipet tudom leszedni és feltenni egy másikat helyette. Ha ez sem oldja meg akkor a két nagy chip közül valamelyik a döglött, de egyik sem melegszik. A tapasztalatom eddig az volt, ha rossz az ICH4, akkor az melegszik jobban v kevésbé, de melegszik, ha jó akkor szinte mindig hideg. Nem lehet h a hövédelemmel van vmi gond és azért sipól folyamatosan a lap?
A memóriahiányt kizárnám mert több ilyen lapom is volt és memória nélkül csak nem idnul el de nem sípol...

Az én szkópom jelenleg egy DSO pc-hez köthető szkóp, remélem az is megteszi a célnak...

Ez a homerseklet vizsgalas, hogy melegszik e a chip ez tobbynire engem is jo iranyba vezet, de nem szabad mindig bedolni neki. ICH4 is kitud ugy is purcanni, hogy alig vesz fel aramot. Apropo, tenyleg, sipolas kozben, inditas utan mennyi aramot vesz fel? En mindig labortaprol inditom a lapokat igy legalabb latom, hogy keves vagy sok amit felvesz.

Most ugyan csak találgatok a kapcsolási rajz alapján de ha logikázok akkor az ICH4 nem lehet rossz.
Ha nincs proci a gépben akkor csendben van bekapcsolás után, pedig a tápok megjönnek. Ha jól gondolom akkor a gépnek sípolnia kellene, hiszen csak logikai szint változást ad ki az ICH4.
Ha így van akkor a hozzá kapcsolódo egy szem tranyó is jó és ez már a 852GM-ből kap vezérlést. A gép csak akkor sípol ha a proci is benne van.

és most nézem el is írtam az előző válaszomat...
Az ICH4-et egy tranyón keresztül a processzor vezérli, a proci másik két lába az ADM szenzorchipre csatlakozik. az ADM-nek van két adatvonala ami a PC910 hez fut be. Mivel a ventillátor elindul, és ha (sípolva) járni hagyom a gépet egy idő után beindul a venti. Igy a hőérzékelőnek vezérlőnek és szabályzónak jónak kell lennie. Kizárásos alapon vagy az ICH4 a rossz, vagy az ezt a vonalat vezérlő tranyó, csak épp sehol nem találom a Q45-t....

Ertem. Hat nezd te mar belemasztal rendesen. Gondolom a szivedhez nott az a gep rendesen En kicsit nagyobb hibaeselyt erzek akkor is az ICH4-re. De tudom, hogy nem csak az lehet. Azt is ertem, hogy te meg hiszel az ICH4-ben hogy mukodik Na majd holnap.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Nos Q45 nincs beépítve helyette csak két 56ohmos ellenállás van osztóként bekötve. Az egyik ellenállás 1.0Vra van kötve a másik a 852GM therm kivezetésére, az ellenállások közös pontja megy a 801DBM-hez. Az osztó minden pontján 1.0V-ot mérek. Az ADM... szenzorchipet is kicseréltem... sajnos semmi változás, a sípolás ugyanúgy megmaradt... Mivel a tömbvázlat szerint az ICH4 therm bemenete active low, igy a 852GM-ből nincs vezérlés... kizárásos alapon ez a rossz nem az ICH4, bár a végeredmény szempontjából ez tökmindegy....mivel BGA chip... ennyi is volt földi pályafutása az alaplapnak....
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Hat ez szinte biztos, hogy a 852 a rossz. En kozben nem talaltam meg az alaplapot. Szerintem odaadtam valamelyik koleganak. Ezert szoktam ilyen esetekben lecserelni a north-south bridge-et kezdesnek. Szinte mindig eredmenyre vezet. Sajnalom, de valoban annyit mar nem er az egesz lap, hogy valakivel lecsereltesd.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Végül is sok időbe került míg kinyomoztam de a kitartás mindig eredményre vezet, ha a lap nem is javítható... viszont legalább tanultam ebből is valamennyit. Ennyit már megért ez a rossz lap....
(#) tornadoplus hozzászólása Dec 27, 2013 /

Sziasztok!
Van egy Lenovo3000 C100 laptopom. mindkét zsanérja törött. Most kaptam a lányomtól. Szeretném megjavítani vagy kicserélni! Ebben kérek tanácsot. Van e valamilyen szuper erős ragasztó, vagy hol kaphatok bontott zsanért /mivel jó lenne olcsón megúszni/ ? Én budapesti vagyok, de vidéki üzlet sem gond, ha postáznak.
Ebben kérek segítséget!
Köszönöm szépen!
Péter
(#) Secret válasza tornadoplus hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

Itt valószínűleg találsz:Lenovo zsanér
(#) tornadoplus válasza Secret hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Köszönöm!
(#) interneteger hozzászólása Dec 28, 2013 /

Üdv mindenkinek. Előszőr is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek. Tanácsot kérnék, kaptam egy Acer Aspire 5520-as laptopot aminek nem ismert az előélete. Az aksit tölti, tovább meg se mukkan. Szétszedtem csak a procit hagytam benne de semmi. Visszaolvasva az Északi híd szokott kimenni, hogy tudnám biztosan kideríteni, hogy az a baj? Ránézésre minden ok az alaplapon.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) tomipap válasza interneteger hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Meg sem mukkan azt jelenti, hogy inditasra semmi reakcio? AMD Turion procik is konnyen pusztulnak. Nalam tobb Turionos Aspire volt mar CPU hibaval. Ennek ellenere lehet siman az MCP is valoban. Nalunk ebbol a szeriabol 90% MCP volt a ludas, a tobbi esetleg CPU, toltoaramkor stb. Kideriteni csak ugy tutod ha rajz szerint atnezed, hogy mi a helyzet a leirtak es a mert adatok alapjan az MCP korul. Itt a rajz hatha segit. Ha esetleg kimaszkolod es kicsit levegovel megmelegited az MCP-t akkor eselyes, hogy beindul egy idore es akkor kozel biztosak lehetunk benne, hogy a hibat az okozza. Az MCP67 egy ritka rossz szeria.
(#) interneteger válasza tomipap hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Köszi a gyors tanácsot, de egy kicsit szájbarágósabban ha lehetne, annyira nem vagyok szaki, persze ha van türelmed. Amúgy indításra semmi. Menyire szedjem szét ill rakjam össze, hogy mérni tudjak? Esetleg a képen bejelölnéd kb hol mérjek és pontosan melyik részt nézzem a rajzba. Bocs de csak internetes képet tudok feltenni mert nincs megfelelő fényképezőm. Köszi előre is.
(#) tomipap válasza interneteger hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Nezd, ha ennyire uj neked ez a dolog akkor inkabb csak merd vegig a biztositekokat, kondikat, hogy nincs e valamelyik zarlatban es ilyesmik. De a megerzesem azt diktalja, hogy az MCP lesz az. Ezt a szetszedes, osszerakas kerdest nem teljesen ertem.

En kiteszem az alaplapot az asztalra aztan merek Akkor rakom ossze ha mar kesz van a javitas. Eloszor nem feszultseg alatt mindig gyorsan leellenorzom a biztositekokat, par darab 0Ohm-os ellenallast a fobb aramkorokben es igy tovabb. Ha ezzel megvagyok, megnezem a fontosabb FET-eket kezdesnek, hogy nem e zarlatos valamelyik. Aztan utana betaplalom az alaplapot de mindig labortaprol, hogy lassam az aramfelvetelt.

Ilyen nem indulos esetben, megmerem az indito nyomogomb aramkort is, bar eddig csak talan egyszer volt ott a hiba.
Következő: »»   134 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem