Fórum témák
» Több friss téma |
Az omega hajtás ráadásul nál viszont feltétel a nagyon jól paraméterezhető hajtásvezérlő, hogy a nagy tömegű fejet állandó rampával lehessen gyorsítani és fékezni, különösen ha a mozgásszervezés optimális, és valóban csak a sebesség, és a gyorsulás növelése maradt, hogy a mellékidőt 15-25%kal csökkenteni lehessen...
A hajtást átvivő bordásszíj előfeszítése pedig tányérrugóval oldható meg legegyszerűbben. Az egyik vége fix, a másik pedig megfeszítve, a maximális gyorsuláshoz tartozó tömegerő kb 1,2-szeresével. Így játékmentessé válik, és az esetleges szennyeződéseket is jól viseli a hajtás. A hajtó bordáskereket tehermentesítő orsóra kell szerelni, nem szabad a motor csapágyát terhelni.
Erről a tányérrugós szíjfeszítésről írnál egy pár sort? Gondolom maga a rugó a szíjrögzítő tömböt feszíti nem?
A tehermentesítő orsónál akkor gyakorlatilag átmenő tengely - csapágy - bordáskerék - csapágy - torziós kuplung - motortengely megoldás a nyerő?
Ez egy gyors rajz, remélem durva hibát nem csináltam, az arányok természetesen az erőtől függenek.
A tehermentesítést jól érted, a hajtó kerék átmenő tengelyen csapágyazva két oldalról, hogy a szíj feszítőereje ne a motor csapágyát terhelje. Egy játékmentes tengelykapcsoló természetesen kell. Nem is kell torziósnak lennie, ha egy kúpos szorító kuplunggal felszereled a motort a hajtó tengelyre, és csak elfordulás ellen biztosítod. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
1k+ tételnél nem éri meg jobban az egészet kínában gyártatni? :-O
Kimaradt a tengelykötés linkje:
Nyomatékátadó kapcsoló alakzáró elem nélkül.
Nagy az elvárásod, a szervód nem fog gerjedékeny lenni? Csak sejtem encoder a motoron és mérőléc a tengelynél. Szerintem túlnyúlik a szíj pozicionálásnál.
Nálam 20 kg-ot mozgat bowdenes dobhajtómű léptetőmotorral, 1000 mm/s2 gyorsulás és 5000 mm/perc sebességet stabilan tudja, a leglassabb tengely tud ennyit. Másik épülő gép 8000 mm/perc sebességet 2500mm/s2 gyorsulás mellett fogja tudni, persze ha a vezérlőt cserélem minden jobb lesz, de tb6560 első szériás kék csoda még a tb6560 adatlapján lévő adatait se tudja. De a megmunkálás sebesség igénye pont ennyi. Kicsit át fogom alakítani azt a kínai csodát. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Milyen átalakítást tervezel a kínai vezérlőn?
Abban teljesen igazad van, hogy a nagy pozícionálási pontosság a túl nagy nyílthurkú erősítés esetén gerjedhet, de minden jólnevelt szervómotornak el kell viselnie, hogy álló helyben halkan énekel.
Ha visszaolvasol, épp az volt a problémája, hogy ha a szabályozás alapja, a legkisebb mérhető hiba, és a megkívánt pozícionálási pontosság azonos nagyságrendű volt, ezért nem tudott mágneses jeladót használni. Egy inkrementre nem lehet teljes nyomatékkal helyesbíteni...
Félig olvastam, így már igen, de lehet vannak olyan szervó kártyák amik tudnák kezelni az útmérőt és a motor tengelyén lévő encodert is.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Nekem a legelső vezérlő van, először is a kapcsolási frekvenciát meghatározó kondit cserélem (nincs most smd itthon) majd feltérképezés után az optokhoz beszúrok egy áthidalást. Ezzel nyerek pár ki/bemenetnek valót. És van még két láb amit ki lehetne kötni a 7414 ekhez és lenne még kimenet. Alapvetően nekem kell egy kettős léptetős hajtás az Y tengelyhez, ezt elintézem egy step/dir porttal, illetve két enable-t felszabadítom. Így lesz 6 darab szabadon használható lábam még, innen kell a 3. tengelynek (Z) még step dir, illetve egy pwm kimenet 0-2.5 V szabályozáshoz. És még mindig marad 3 láb amiből lehet varázsolni bármit. Azaz a géphez szabom a kártyát. A gép pedig egy plotter lesz, talán alkalmas lesz kontúrmarásra, de nem ez a cél.
A géphez mindent én fűrészeltem majd martam le. Sajnos a 30x30 as alumínium profilok azok már használtak, itt ott volt benne furat. Ehhez lesz moddolva a kártya, igényekre szabva és némi korszerűsítés (opto kihagyása) illetve a motor "csendesebb" járatása sem elhanyagolható szempont. A kínai rendesen pocsékolt, pocsék optók meg a port lábakkal se spórolt. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Pontosabban a hajtásvezérlő a motor encoderének a jelét dolgozza fel, a CNC vezérlő pedig a lineáris mérés felől érkező adatokat dolgozza fel, és mondjuk komplex kimenetet ad a hajtás felé.
Ez nagyon elmés megoldás! Köszönöm szépen, hogy megosztottad az ötletet, alkalmazni fogom!
Nem, mert vannak olyan szériák amik ritkán indulnak, relatíve kis darabszámmal (100-200db) és egy-egy áramkörnek a gépi anyagköltsége (alkatrész+nyák) jócskán 15E fölött van annak ellenére, hogy kis áramkör. Ez kínában akkor érné meg, ha úgy mint a nyákot 1-2000db-os szériákban indítod el. Annak az anyagköltsége meg 10MFt fölé rúgna. Nem csak az anyagban állna akkor feleslegesen pénz, hanem a készterméket vagy félkész terméket még raktároznod is kell... a raktározás is pénz.
Ezenfelül vannak olyan időszakok amikor egyéb munkák alábbhagynak (pár nap, max hét), és a szárazon futást elkerülendő raktárra gyártani kell. Kínai gyártás esetén a kézi ültetést is kínában célszerű végeztetni, így viszont a magyar munkaerőnek nincs állandó feladat. Pedig szükség van a hazai munkára is, mert a rövid átfutási idejű nagy szériákat csak hazai vizeken lehet megoldani, a szállítás okán a kínai ügyek legalább 4-5 plusz munkanapot vesznek igénybe. Helyi alkatrész raktárral, helyi gépekkel, helyi munkaerővel átállni egy óránál nem több, és a nap végére kész az ezer darab. Szívesen mesélek a tapasztalatokról és a mikéntekről, de nem ebben a totyikban. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Haladtam én is egy kicsit az utóbbi napokban.
Megmozgattam a minigépet most már programból. Oda kell figyelni az szent, de idáig nincs gond. Kipróbáltam mit is várhatok el pontosság terén például egy köríven. Kicsi a munkaterület, (44x44 mm) x-y irányban a Z van ~70mm. Egy jeladótárcsa kinézetű korongot készítettem. Száz darab 0.7mm furat 35mm lyukkörön, hiba nélkül. A közepébe 3mm furat, majd az egész körbevágva a nyáklemezből.
Igen, csak sajnos a 8000mm/perc is csak alig 133mm/s. Nekem pedig 1000mm/sec-et kell tudni., mostani gép is ennyit tud stabilan.
És Stewe jól írja. Azért nem gerjed, mert nagyságrenddel pontosabb az enkóder mint a motor, a +-1 hiba szinte "elhanyagolható". A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Köszönöm.
Tapasztalatszerzésre szerintem jó, kis helyen elfér, ami nálam meghatározó ![]() Nagyobb könnyűszerkezetes plottert még építeni fogok, lézer, pirográf, és hasonló könnyű fejek hurcolására...
Nagyon tetszik nekem is a gép, bízom a folytatásban! Lézerhez 1W-os 808nm-es infra diódát könnyen be lehet szerezni és "használni" is, mert van hozzá 1000Ft-ért modul lencsével, arra már csak egy áramgenerátor kell ttl-es vagy analóg meg egy kis hűtés és kész is.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Eddig értem, magát a 0.01 mm es alkatrész pozicionálást nem tudom elképzelni csak kétféle módban. Első esetben mechanikára hagyjuk, a chipen van végig letörés és ellenpárja a fejben a felvevő egység, mivel letörés nem is kell nagyon pontosnak lennie a megmunkálásnak, bár gondolom a mérő kamera a helyet ahová tenni kell pontosan határozza meg. Második eset hogy felveszi a fej és egy másik kamera is beméri az alkatrészt. Na de ez már nem az a része a hobbinak.
Nálam tized akkora sebesség igény van, gyorsulásban persze a lehető legtöbbet kell kihozni a gépből, ez viszont jelentős része, de a vezérlő korlátoz nagyon.
Lézerben ki van otthon?
Gondolkoztam egy bikásabb diódás lézeren (10W). Az asztalt hogy szokták megoldani, hogy ne nyírja ki a sugár?
Tükröt ragasztanak rá?
Gondolom az anyag el van emelve az asztalról távtartókkal és rá van fókuszálva a sugár ? A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
Szia!
Ha 10W-os lézert szeretnél, akkor gázüzemő lézert javaslok. Mit szeretnél a lézerrel? Szerintem ha még nincs lézeres géped próbálj meg egy 1W-os infra 808nm hullámhosszú diódával, mert az olcsón megvan. Egy lézer dióda kb 5000Ft + modul hozzá lencsével 1000Ft + áramgenerátor pár száz forintból kihozható. Ezzel már fába lehet gravírozni" - megbarnítja a fát. Ha vágni akarsz lézerrel, akkor pedig a 10W sem lesz elég.
Van még egy feszítős motor-felfüggesztés, amit én szerkesztettem egy 4kW-os peremes motorhoz, nem kell hozzá kuplung sem, azt szabadon közzétehetem, de lehet csak hétfőn férek hozzá...
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
Na pontosan ez az. Nem akartam az 1W-ossal kínlódni. Azzal csak szórakozni lehet, de igazán nem jó semmi komolyra sem. Egyszer majdnem vettem egy 1W-osat, de szerencsére körülnéztem a neten, hogy tudnám-e használni, de nem. Azzal nem sok mindenbe tudnék nyomot hagyni. Most pl kinéztem egy olyat az e-bay-en, amiben 2 db 2W-os dióda van benne prizmával és 2 vezérlővel adják. Az bírja a folyamatos üzemet is és remélem gravírozza a fényes alumíniumot is.
Ha nem akkor a 10W-os biztos. A gáz lézer az tetszene, de az olyan nagy lenne, hogy építenem kellene hozzá egy sokkal nagyobb gépet, hogy ne legyek gáz a kis gépemmel. Amúgy lehet az lenne a jó megoldás. Egy gáz lézer és egy nagyobb váz. Na de akkor az a kérdés, hogy az asztal hogy van megoldva, hogy a sugár ne vágja szét? Miből van az?
Igen, a második módszerrel működik szépen. Alkatrész pozíciót illetve markerek (fiducial) ellenőrzését fejen lévő kamera végzi az alkatrészek felvételénél előforduló x-y-theta hibát pedig alulról felfelé néző kamera ellenőrzi és számolja a korrekciót.
Jól mondod, a 300 frame/sec-es Full HD-s kamera már nem hobbi kategória, így még mindig nem része a totyiknak.
Nem szeretem magamat idézni, de nekem ez a koncepció többszörösen bevált már: Topi féle 60W-os CO2 lézer gép
10W alatt játszani jó, 20W alatt próbálkozni jó, 40W-tól kezdődik szerintem az első használható lézervágó. A lézerdiódás témakörrel csak az a baj, hogy a lézersugarat fókuszálni kell. Az én gépemen olyan optika van, hogy a 60W-nyi lézer teljesítményt 0,1mm-0,15mm átmérőre fókuszálja. Itt jön a válasz, a miért nem vágja át az asztalt kérdésre. Mindenképpen kell egy fókuszáló lencse, mert a csőből kijövő nyaláb átmérője nagyon nagy. Két egyforma csőnél én mértem a 3mm-től 5mm-ig is. Azzal hogy fókuszálod, a fókuszpontokon kívül máris csökken a teljesítmény. Anyagmegmunkálás közben is a teljesítmény egy része elnyelődik magában az anyagban. Megfelelő előtolási sebesség garantálja hogy nem "világít át" túl sokáig a már kivágott anyagon. Ha úgy tetszik, akkor vág és már megy is tovább... Hogy ne vágd el az asztalt: 1. A lézer teljesítményt annyira kell csökkenteni, hogy csak fókuszálva legyen ereje elvágni azt az anyagvastagságot, azon az előtolási sebességen. 2. Használd a lehető legnagyobb előtolási sebességet, ez sok anyagnál a szép vágás alapfeltétele (pl. ABS) Az anyagot is fel kell támasztani valamire. Sok gépben méhsejt lemez van, és arra teszed fel a vágandó anyagot. Azzal az az egy baj van, hogy a lézer felizzítja amikor áthalad felette magát a méhsejt lemez cella falát, ami olvadt nyomot hagyhat a kivágott anyagon. Én személy szerint ezt azzal csökkentem, hogy egyrészt gyorsan vágok, másrészt rajta hagyom a védőfóliát az anyagon, harmadrészt pedig teszek alá korábbi maradék táblák anyagait. És ha ez mind nem lenne elég (nálam sem mindig), akkor a gurulós asztal amin ez a gép rajta van, a tetején betonit lap van. Na a beton tűri egy ideig. Mi mire elég: Döntsd el, hogy mit akarsz vágni. Tudnod kell, hogy vágyhatsz a legnagyobb lézerteljesítményre, de azzal elveszted a finom kisteljesítményű műveleteket. Nálam a kisebb 60W-os csőnél is komoly feladat volt a legkisebb teljesítményt meghatározni, ugyanis adott teljesítmény alatt a cső nem "gyújt be" rendesen. Emiatt nem érdemes túl nagy csövet sem választani. Ezenfelül: a 60W-al röhögve vágsz 10mm-ig ABS-t is, 20mm-es rétegelt lemezt is vágtam vele egy menetben (több menetben nem is lehet), és terepasztalhoz kresztáblák sokaságát, aminél a nyomtatott pár mm-es táblát nem volt kedvem egyesével köralakúra, szögletesre, stb. vágni. Kigyújtás, felgyújtás, meggyújtás: Azt jó tudni, hogy nagyon kevés anyag van, amit a lézer nem gyújt fel. Talán az akril (plexi) az egyik ilyen. Minden más anyag meggyullad, ha nincs megfelelő lefúvásod. Rengeteg kisebb lézergravírozóba (gyáriakban is) csak egy kis vacak konzolra felteszik a lencsét és azt mozgatják. Igen ám, csak a távozó gőzök rárakódnak a lencsére, amit emiatt tisztítgatni kell. Én nem akartam ebbe a csapdába esni, ezért olyan fejet alkalmazok, aminél a fejben van a lefúvó levegő becsatlakozás (lásd kép). Ennek a szerepe sokrétű: 1. Lefúvással hűti a vágott anyagot, így akár sima fénymásoló lapot is csodaszépen égésnyom nélkül, barnulás nélkül vághatsz. 2. Lefúvás miatt távol tartja a lencsétől a vágás közben keletkezett gőzöket 3. Hűti a lencsét (ha szennyeződés kerül rá, akkor az bizony a lézerfény ellensége, elnyeli a fény egy részét amiből sajnos hő lesz, ez a lencsénél nem épp szerencsés) 4. A vágáskor keletkező olvadékot lefújja így előbb hül meg és "nem nö össze" a vágás 5. Tárgyasztal alatt segíti az elszívást, hogy ő fújja az elszívó meg szívja. 6. A vágáskor keletkező anyag gőzök nem tudnak visszaülni az anyagra és elszineződést okozni. Egy szó mint száz, én hobbi gépnek 40W körüli CO2 lézert javaslok. Készen kapni a csövet, készen kapni a kV-os áramgenerátoros lézertápot szinte minden teljesítményre. A 40W nem olyan végtelenül sok, de hobbi gépnél nem nagy érvágás, hogy 2 menetben kell mondjuk vágnod az 5mm-es akrilt. Ha próbálsz vágni, jól válaszd meg az anyagot. Pl átlátszó anyagok közül sem mind vágható. Polikarbonát egyenesen rémálom TILOS, PVC-ből nagyon káros gázok szabadulnak fel TILOS. ABS, Akril (plexi), fa, gumi, papír, karton, polisztirol, stbstb. Ezek garantáltan szépen vágható anyagok. Röviden ennyi volt a tanácsom. 60W-is lehet még úgy gravírozni karton fedelű füzetet, hogy csak a legfelső védő réteget égesse át. Nomeg lehet úgy is amit még az elején követtem el és a fadobozos lépcsősfúró készletemre gravírozni akartam, hogy "TOPI" és hogy "ne vidd el", csak túl becsültem a teljesítményt, és a TOPI feliratot beleírtam a dobozban lévő fém lépcsős-fúróba is. Ezek a videók még nagyon a gép fejlesztésének az elején készültek, azóta azért gravírozni is 5-600mm/perc előtolással gravíroz. Itt maximum olyan 300-al mehetett. Gravír 1: http://www.youtube.com/watch?v=B4QRsaHY4IM Gravír 2: http://www.youtube.com/watch?v=yc-uBvUaoZg A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
Nagyon jó kis gondolatébresztő! Első kérdés ami mindenkiben felmerül szerintem: mennyibe kerül egy ilyen 40W-os cső?
Hát nézd, ez sokminden függvénye elsősorban annak, hogy milyen cső üzemidőt szeretnél. De egy átlagos értékekkel rendelkező konfiguráció az alábbi (szállításokkal):
40W cső (70cm hossz, 22kV gyújtófesz, 15kV üzemi fesz, 18mA üzemi áram): 45E Tápegység (ebből nem éri meg a nagyon olcsót venni, instabil az áramszabályozás, emiatt instabil a teljesítmény, cső is kárát láthatja): 25-30E Cső tartó konzolok (ne fabrikálj, optika beállításnál bizony jók azokat az állítási lehetőségek): 10E Optika készlet (két tükörtartó, egy fej, három tükör [ez is speckó tükör] és egy ZnSe lencse): 45E Összesen: 120-125E Ft Szerk: Optikán ne spórolj. Egyáltalán nem egyszerű feladat egy láthatatlan lézerfény merőlegeseit és fényútját beállítani. Egy méteres X tengelyű gépen csak rálehelsz a konzolra és a mozgás közben változni fog a fény pozíciója. Nekem az optika beállítása majdnem két nap volt (igaz egy konzol rögzítő furat félre lett rajzolva és emiatt az egész konzol kitért a síkból) Beállítod, papírt teszel, próbalövés. Arrébb mozdítod a kocsit próbalövés. Korrigálás, papírcsere, kocsivissza próbalövés. Ez így mind a három tükörrel. Pont ezek miatt az új most épülő lézervágón biztos hogy 15mm alatt nem lesz a tükör tartó alu blokk vastagsága... A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Amúgy lehet az lenne a jó megoldás. Egy gáz lézer és egy nagyobb váz. Na de akkor az a kérdés, hogy az asztal hogy van megoldva, hogy a sugár ne vágja szét? Miből van az?