Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   173 / 372
(#) Stewe válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Az omega hajtás ráadásul nál viszont feltétel a nagyon jól paraméterezhető hajtásvezérlő, hogy a nagy tömegű fejet állandó rampával lehessen gyorsítani és fékezni, különösen ha a mozgásszervezés optimális, és valóban csak a sebesség, és a gyorsulás növelése maradt, hogy a mellékidőt 15-25%kal csökkenteni lehessen...

A hajtást átvivő bordásszíj előfeszítése pedig tányérrugóval oldható meg legegyszerűbben. Az egyik vége fix, a másik pedig megfeszítve, a maximális gyorsuláshoz tartozó tömegerő kb 1,2-szeresével. Így játékmentessé válik, és az esetleges szennyeződéseket is jól viseli a hajtás. A hajtó bordáskereket tehermentesítő orsóra kell szerelni, nem szabad a motor csapágyát terhelni.
(#) Topi válasza Stewe hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Erről a tányérrugós szíjfeszítésről írnál egy pár sort? Gondolom maga a rugó a szíjrögzítő tömböt feszíti nem?
A tehermentesítő orsónál akkor gyakorlatilag átmenő tengely - csapágy - bordáskerék - csapágy - torziós kuplung - motortengely megoldás a nyerő?

Lerajzolom...

Ez egy gyors rajz, remélem durva hibát nem csináltam, az arányok természetesen az erőtől függenek.

A tehermentesítést jól érted, a hajtó kerék átmenő tengelyen csapágyazva két oldalról, hogy a szíj feszítőereje ne a motor csapágyát terhelje. Egy játékmentes tengelykapcsoló természetesen kell.

Nem is kell torziósnak lennie, ha egy kúpos szorító kuplunggal felszereled a motort a hajtó tengelyre, és csak elfordulás ellen biztosítod.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) cua válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

1k+ tételnél nem éri meg jobban az egészet kínában gyártatni? :-O

Kimaradt a tengelykötés linkje:
Nyomatékátadó kapcsoló alakzáró elem nélkül.
(#) SALáta válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Nagy az elvárásod, a szervód nem fog gerjedékeny lenni? Csak sejtem encoder a motoron és mérőléc a tengelynél. Szerintem túlnyúlik a szíj pozicionálásnál.

Nálam 20 kg-ot mozgat bowdenes dobhajtómű léptetőmotorral, 1000 mm/s2 gyorsulás és 5000 mm/perc sebességet stabilan tudja, a leglassabb tengely tud ennyit.

Másik épülő gép 8000 mm/perc sebességet 2500mm/s2 gyorsulás mellett fogja tudni, persze ha a vezérlőt cserélem minden jobb lesz, de tb6560 első szériás kék csoda még a tb6560 adatlapján lévő adatait se tudja. De a megmunkálás sebesség igénye pont ennyi. Kicsit át fogom alakítani azt a kínai csodát.
(#) Thowra válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Milyen átalakítást tervezel a kínai vezérlőn?
(#) Stewe válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Abban teljesen igazad van, hogy a nagy pozícionálási pontosság a túl nagy nyílthurkú erősítés esetén gerjedhet, de minden jólnevelt szervómotornak el kell viselnie, hogy álló helyben halkan énekel.
Ha visszaolvasol, épp az volt a problémája, hogy ha a szabályozás alapja, a legkisebb mérhető hiba, és a megkívánt pozícionálási pontosság azonos nagyságrendű volt, ezért nem tudott mágneses jeladót használni. Egy inkrementre nem lehet teljes nyomatékkal helyesbíteni...
(#) SALáta válasza Stewe hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Félig olvastam, így már igen, de lehet vannak olyan szervó kártyák amik tudnák kezelni az útmérőt és a motor tengelyén lévő encodert is.
(#) SALáta válasza Thowra hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Nekem a legelső vezérlő van, először is a kapcsolási frekvenciát meghatározó kondit cserélem (nincs most smd itthon) majd feltérképezés után az optokhoz beszúrok egy áthidalást. Ezzel nyerek pár ki/bemenetnek valót. És van még két láb amit ki lehetne kötni a 7414 ekhez és lenne még kimenet. Alapvetően nekem kell egy kettős léptetős hajtás az Y tengelyhez, ezt elintézem egy step/dir porttal, illetve két enable-t felszabadítom. Így lesz 6 darab szabadon használható lábam még, innen kell a 3. tengelynek (Z) még step dir, illetve egy pwm kimenet 0-2.5 V szabályozáshoz. És még mindig marad 3 láb amiből lehet varázsolni bármit. Azaz a géphez szabom a kártyát. A gép pedig egy plotter lesz, talán alkalmas lesz kontúrmarásra, de nem ez a cél.

A géphez mindent én fűrészeltem majd martam le. Sajnos a 30x30 as alumínium profilok azok már használtak, itt ott volt benne furat. Ehhez lesz moddolva a kártya, igényekre szabva és némi korszerűsítés (opto kihagyása) illetve a motor "csendesebb" járatása sem elhanyagolható szempont. A kínai rendesen pocsékolt, pocsék optók meg a port lábakkal se spórolt.
(#) Stewe válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Pontosabban a hajtásvezérlő a motor encoderének a jelét dolgozza fel, a CNC vezérlő pedig a lineáris mérés felől érkező adatokat dolgozza fel, és mondjuk komplex kimenetet ad a hajtás felé.
(#) Topi válasza Stewe hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Ez nagyon elmés megoldás! Köszönöm szépen, hogy megosztottad az ötletet, alkalmazni fogom!
(#) Topi válasza cua hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Nem, mert vannak olyan szériák amik ritkán indulnak, relatíve kis darabszámmal (100-200db) és egy-egy áramkörnek a gépi anyagköltsége (alkatrész+nyák) jócskán 15E fölött van annak ellenére, hogy kis áramkör. Ez kínában akkor érné meg, ha úgy mint a nyákot 1-2000db-os szériákban indítod el. Annak az anyagköltsége meg 10MFt fölé rúgna. Nem csak az anyagban állna akkor feleslegesen pénz, hanem a készterméket vagy félkész terméket még raktároznod is kell... a raktározás is pénz.

Ezenfelül vannak olyan időszakok amikor egyéb munkák alábbhagynak (pár nap, max hét), és a szárazon futást elkerülendő raktárra gyártani kell. Kínai gyártás esetén a kézi ültetést is kínában célszerű végeztetni, így viszont a magyar munkaerőnek nincs állandó feladat. Pedig szükség van a hazai munkára is, mert a rövid átfutási idejű nagy szériákat csak hazai vizeken lehet megoldani, a szállítás okán a kínai ügyek legalább 4-5 plusz munkanapot vesznek igénybe. Helyi alkatrész raktárral, helyi gépekkel, helyi munkaerővel átállni egy óránál nem több, és a nap végére kész az ezer darab.

Szívesen mesélek a tapasztalatokról és a mikéntekről, de nem ebben a totyikban.
(#) mex hozzászólása Jan 1, 2014 / 1

Haladtam én is egy kicsit az utóbbi napokban.
Megmozgattam a minigépet most már programból. Oda kell figyelni az szent, de idáig nincs gond.
Kipróbáltam mit is várhatok el pontosság terén például egy köríven. Kicsi a munkaterület, (44x44 mm) x-y irányban a Z van ~70mm.
Egy jeladótárcsa kinézetű korongot készítettem. Száz darab 0.7mm furat 35mm lyukkörön, hiba nélkül. A közepébe 3mm furat, majd az egész körbevágva a nyáklemezből.
(#) Topi válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Igen, csak sajnos a 8000mm/perc is csak alig 133mm/s. Nekem pedig 1000mm/sec-et kell tudni., mostani gép is ennyit tud stabilan.
És Stewe jól írja. Azért nem gerjed, mert nagyságrenddel pontosabb az enkóder mint a motor, a +-1 hiba szinte "elhanyagolható".
(#) kaqkk válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Gratula ! Jó kis gép
(#) mex válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 1, 2014 / 1

Köszönöm.
Tapasztalatszerzésre szerintem jó, kis helyen elfér, ami nálam meghatározó
Nagyobb könnyűszerkezetes plottert még építeni fogok, lézer, pirográf, és hasonló könnyű fejek hurcolására...
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Nagyon tetszik nekem is a gép, bízom a folytatásban! Lézerhez 1W-os 808nm-es infra diódát könnyen be lehet szerezni és "használni" is, mert van hozzá 1000Ft-ért modul lencsével, arra már csak egy áramgenerátor kell ttl-es vagy analóg meg egy kis hűtés és kész is.
(#) SALáta válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Eddig értem, magát a 0.01 mm es alkatrész pozicionálást nem tudom elképzelni csak kétféle módban. Első esetben mechanikára hagyjuk, a chipen van végig letörés és ellenpárja a fejben a felvevő egység, mivel letörés nem is kell nagyon pontosnak lennie a megmunkálásnak, bár gondolom a mérő kamera a helyet ahová tenni kell pontosan határozza meg. Második eset hogy felveszi a fej és egy másik kamera is beméri az alkatrészt. Na de ez már nem az a része a hobbinak.

Nálam tized akkora sebesség igény van, gyorsulásban persze a lehető legtöbbet kell kihozni a gépből, ez viszont jelentős része, de a vezérlő korlátoz nagyon.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Köszönöm.
A Tiéd hogy áll?
(#) emmzolee hozzászólása Jan 2, 2014 /

Lézerben ki van otthon?
Gondolkoztam egy bikásabb diódás lézeren (10W).
Az asztalt hogy szokták megoldani, hogy ne nyírja ki a sugár?
(#) kaqkk válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Tükröt ragasztanak rá? Gondolom az anyag el van emelve az asztalról távtartókkal és rá van fókuszálva a sugár ?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) Szebence válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Szia!

Ha 10W-os lézert szeretnél, akkor gázüzemő lézert javaslok. Mit szeretnél a lézerrel? Szerintem ha még nincs lézeres géped próbálj meg egy 1W-os infra 808nm hullámhosszú diódával, mert az olcsón megvan. Egy lézer dióda kb 5000Ft + modul hozzá lencsével 1000Ft + áramgenerátor pár száz forintból kihozható. Ezzel már fába lehet gravírozni" - megbarnítja a fát. Ha vágni akarsz lézerrel, akkor pedig a 10W sem lesz elég.
(#) Stewe válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Van még egy feszítős motor-felfüggesztés, amit én szerkesztettem egy 4kW-os peremes motorhoz, nem kell hozzá kuplung sem, azt szabadon közzétehetem, de lehet csak hétfőn férek hozzá...
(#) emmzolee válasza Szebence hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Na pontosan ez az. Nem akartam az 1W-ossal kínlódni. Azzal csak szórakozni lehet, de igazán nem jó semmi komolyra sem. Egyszer majdnem vettem egy 1W-osat, de szerencsére körülnéztem a neten, hogy tudnám-e használni, de nem. Azzal nem sok mindenbe tudnék nyomot hagyni. Most pl kinéztem egy olyat az e-bay-en, amiben 2 db 2W-os dióda van benne prizmával és 2 vezérlővel adják. Az bírja a folyamatos üzemet is és remélem gravírozza a fényes alumíniumot is.
Ha nem akkor a 10W-os biztos.
A gáz lézer az tetszene, de az olyan nagy lenne, hogy építenem kellene hozzá egy sokkal nagyobb gépet, hogy ne legyek gáz a kis gépemmel. Amúgy lehet az lenne a jó megoldás. Egy gáz lézer és egy nagyobb váz. Na de akkor az a kérdés, hogy az asztal hogy van megoldva, hogy a sugár ne vágja szét? Miből van az?
(#) Topi válasza SALáta hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Igen, a második módszerrel működik szépen. Alkatrész pozíciót illetve markerek (fiducial) ellenőrzését fejen lévő kamera végzi az alkatrészek felvételénél előforduló x-y-theta hibát pedig alulról felfelé néző kamera ellenőrzi és számolja a korrekciót.
Jól mondod, a 300 frame/sec-es Full HD-s kamera már nem hobbi kategória, így még mindig nem része a totyiknak.
(#) Topi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 2, 2014 / 1

Nem szeretem magamat idézni, de nekem ez a koncepció többszörösen bevált már: Topi féle 60W-os CO2 lézer gép

10W alatt játszani jó, 20W alatt próbálkozni jó, 40W-tól kezdődik szerintem az első használható lézervágó. A lézerdiódás témakörrel csak az a baj, hogy a lézersugarat fókuszálni kell. Az én gépemen olyan optika van, hogy a 60W-nyi lézer teljesítményt 0,1mm-0,15mm átmérőre fókuszálja.

Itt jön a válasz, a miért nem vágja át az asztalt kérdésre. Mindenképpen kell egy fókuszáló lencse, mert a csőből kijövő nyaláb átmérője nagyon nagy. Két egyforma csőnél én mértem a 3mm-től 5mm-ig is. Azzal hogy fókuszálod, a fókuszpontokon kívül máris csökken a teljesítmény. Anyagmegmunkálás közben is a teljesítmény egy része elnyelődik magában az anyagban. Megfelelő előtolási sebesség garantálja hogy nem "világít át" túl sokáig a már kivágott anyagon. Ha úgy tetszik, akkor vág és már megy is tovább...
Hogy ne vágd el az asztalt:
1. A lézer teljesítményt annyira kell csökkenteni, hogy csak fókuszálva legyen ereje elvágni azt az anyagvastagságot, azon az előtolási sebességen.
2. Használd a lehető legnagyobb előtolási sebességet, ez sok anyagnál a szép vágás alapfeltétele (pl. ABS)

Az anyagot is fel kell támasztani valamire. Sok gépben méhsejt lemez van, és arra teszed fel a vágandó anyagot. Azzal az az egy baj van, hogy a lézer felizzítja amikor áthalad felette magát a méhsejt lemez cella falát, ami olvadt nyomot hagyhat a kivágott anyagon.
Én személy szerint ezt azzal csökkentem, hogy egyrészt gyorsan vágok, másrészt rajta hagyom a védőfóliát az anyagon, harmadrészt pedig teszek alá korábbi maradék táblák anyagait.

És ha ez mind nem lenne elég (nálam sem mindig), akkor a gurulós asztal amin ez a gép rajta van, a tetején betonit lap van. Na a beton tűri egy ideig.

Mi mire elég: Döntsd el, hogy mit akarsz vágni. Tudnod kell, hogy vágyhatsz a legnagyobb lézerteljesítményre, de azzal elveszted a finom kisteljesítményű műveleteket. Nálam a kisebb 60W-os csőnél is komoly feladat volt a legkisebb teljesítményt meghatározni, ugyanis adott teljesítmény alatt a cső nem "gyújt be" rendesen. Emiatt nem érdemes túl nagy csövet sem választani.
Ezenfelül: a 60W-al röhögve vágsz 10mm-ig ABS-t is, 20mm-es rétegelt lemezt is vágtam vele egy menetben (több menetben nem is lehet), és terepasztalhoz kresztáblák sokaságát, aminél a nyomtatott pár mm-es táblát nem volt kedvem egyesével köralakúra, szögletesre, stb. vágni.

Kigyújtás, felgyújtás, meggyújtás: Azt jó tudni, hogy nagyon kevés anyag van, amit a lézer nem gyújt fel. Talán az akril (plexi) az egyik ilyen. Minden más anyag meggyullad, ha nincs megfelelő lefúvásod.
Rengeteg kisebb lézergravírozóba (gyáriakban is) csak egy kis vacak konzolra felteszik a lencsét és azt mozgatják. Igen ám, csak a távozó gőzök rárakódnak a lencsére, amit emiatt tisztítgatni kell. Én nem akartam ebbe a csapdába esni, ezért olyan fejet alkalmazok, aminél a fejben van a lefúvó levegő becsatlakozás (lásd kép). Ennek a szerepe sokrétű:
1. Lefúvással hűti a vágott anyagot, így akár sima fénymásoló lapot is csodaszépen égésnyom nélkül, barnulás nélkül vághatsz.
2. Lefúvás miatt távol tartja a lencsétől a vágás közben keletkezett gőzöket
3. Hűti a lencsét (ha szennyeződés kerül rá, akkor az bizony a lézerfény ellensége, elnyeli a fény egy részét amiből sajnos hő lesz, ez a lencsénél nem épp szerencsés)
4. A vágáskor keletkező olvadékot lefújja így előbb hül meg és "nem nö össze" a vágás
5. Tárgyasztal alatt segíti az elszívást, hogy ő fújja az elszívó meg szívja.
6. A vágáskor keletkező anyag gőzök nem tudnak visszaülni az anyagra és elszineződést okozni.

Egy szó mint száz, én hobbi gépnek 40W körüli CO2 lézert javaslok. Készen kapni a csövet, készen kapni a kV-os áramgenerátoros lézertápot szinte minden teljesítményre.
A 40W nem olyan végtelenül sok, de hobbi gépnél nem nagy érvágás, hogy 2 menetben kell mondjuk vágnod az 5mm-es akrilt.

Ha próbálsz vágni, jól válaszd meg az anyagot. Pl átlátszó anyagok közül sem mind vágható. Polikarbonát egyenesen rémálom TILOS, PVC-ből nagyon káros gázok szabadulnak fel TILOS. ABS, Akril (plexi), fa, gumi, papír, karton, polisztirol, stbstb. Ezek garantáltan szépen vágható anyagok.

Röviden ennyi volt a tanácsom.

60W-is lehet még úgy gravírozni karton fedelű füzetet, hogy csak a legfelső védő réteget égesse át. Nomeg lehet úgy is amit még az elején követtem el és a fadobozos lépcsősfúró készletemre gravírozni akartam, hogy "TOPI" és hogy "ne vidd el", csak túl becsültem a teljesítményt, és a TOPI feliratot beleírtam a dobozban lévő fém lépcsős-fúróba is.

Ezek a videók még nagyon a gép fejlesztésének az elején készültek, azóta azért gravírozni is 5-600mm/perc előtolással gravíroz. Itt maximum olyan 300-al mehetett.
Gravír 1: http://www.youtube.com/watch?v=B4QRsaHY4IM
Gravír 2: http://www.youtube.com/watch?v=yc-uBvUaoZg
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Nagyon jó kis gondolatébresztő! Első kérdés ami mindenkiben felmerül szerintem: mennyibe kerül egy ilyen 40W-os cső?
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 2, 2014 / 1

Hát nézd, ez sokminden függvénye elsősorban annak, hogy milyen cső üzemidőt szeretnél. De egy átlagos értékekkel rendelkező konfiguráció az alábbi (szállításokkal):

40W cső (70cm hossz, 22kV gyújtófesz, 15kV üzemi fesz, 18mA üzemi áram): 45E
Tápegység (ebből nem éri meg a nagyon olcsót venni, instabil az áramszabályozás, emiatt instabil a teljesítmény, cső is kárát láthatja): 25-30E
Cső tartó konzolok (ne fabrikálj, optika beállításnál bizony jók azokat az állítási lehetőségek): 10E
Optika készlet (két tükörtartó, egy fej, három tükör [ez is speckó tükör] és egy ZnSe lencse): 45E
Összesen: 120-125E Ft

Szerk: Optikán ne spórolj. Egyáltalán nem egyszerű feladat egy láthatatlan lézerfény merőlegeseit és fényútját beállítani. Egy méteres X tengelyű gépen csak rálehelsz a konzolra és a mozgás közben változni fog a fény pozíciója. Nekem az optika beállítása majdnem két nap volt (igaz egy konzol rögzítő furat félre lett rajzolva és emiatt az egész konzol kitért a síkból)
Beállítod, papírt teszel, próbalövés. Arrébb mozdítod a kocsit próbalövés. Korrigálás, papírcsere, kocsivissza próbalövés. Ez így mind a három tükörrel.
Pont ezek miatt az új most épülő lézervágón biztos hogy 15mm alatt nem lesz a tükör tartó alu blokk vastagsága...
Következő: »»   173 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem