Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 283
(#) interneteger válasza tomipap hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Ok akkor megpróbálom. Annyit már kiderítem hogy a bekapcsoló gombon +3V van, ha megnyomom akkor 0, normális ez? A szétszedést azért kérdeztem hogy fesz mérésnél mit tegyek vissza?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) bbalazs_ válasza interneteger hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Normalis. Testre huzva kapcsol be, addig egy felhuzo ellenallas magasan tartja.
Az alaplapok altalaban elindulnak teljesen szetkapva is, de proci+memoria azert sokszor kell.
(#) tadid válasza tomipap hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Szia.
Sikerült egy kicsit foglalkozni a laptoppal. Köszönöm a segítséget, viszont még mindig nincs meg a hiba oka. Mostfet kiszedve és ellenőrizve, és OK. Az áram végig elmegy az akku töltő csatlakozójáig, viszont itt mért feszültség: 19,7V. Ez nem sok egy kicsit?
A hiba még mindig a következő: a töltő ledje pulzál, de egy idő után (kb. 30s) elhagyja a pulzálást, és akkor már normális feszültségeket lehet mérni az adott pontokon (20V, 5V). Amíg pulzál, addig a feszültség is ugrál. Ennél az alaplapnál található egy kis külön nyomtatott áramkör (itt van a bekapcsoló gomb a wifi gombbal, illetve a wifi kártyával), ami a bekapcsoló gombot tartalmazza. Ha ez csatlakoztatva van az alaplaphoz, akkor viszont a pulzálást nem hagyja abba.
Sajnos nem igen találom a zárlat okát, amit tudtam, azt leellenőriztem, de sajnos eddig még nem jártam sikerrel. Esetleg tudnál még valamit tanácsolni, hogy merre keressem a zárlatot?
Előre is köszönöm.
(#) tomipap válasza tadid hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Nezd en minden kepen azt mondom, hogyha pulzal akkor tiltogat a tap aramkorok valamelyik resze. Fogd a multimetert es sipold vegig a 3, 5 voltos agakat. Nezd meg, hogy hol a zarlat. Valaminek lennie kell.
(#) tadid válasza tomipap hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Köszi. Tényleg igazad van,hogy tiltogat a táp,ez látszik a feszültségen is,amikor pulzálás közben méregetem. Viszont azt nem értem,hogy miért van az, hogy egy idő? után a pulzálás abba marad.
(#) arion válasza tadid hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Azért mert van egy rossz kondenzátor valamelyik tápáramkörben ami már csak nagy nehezen tud feltöltödni üzemi kapacitásra. Egy kisütött kondi pedig rövidzárként viselkedik amig fel nem töltődik. Ez a kondi már a végét járja, alig van kapacitása ezért rövidzárként működik amig a pulzálás annyi töltést bele nem kényszerít h az adott tápáramkör el tudjon indulni... de sztem lesz ott más hiba is...
Ezt multiméterrel tudod behatárolni, de ilyen esetben jobb ha minden kondit végig tudsz mérni ESR mérővel, mert ahol egy kondi megadja magát ott a többi sincs épp fényes állapotban. Ezeket mind ki kell cserélni...
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) sany hozzászólása Jan 5, 2014 /

Sziasztok!
Hozzám került egy ECS GREEN 320 régebbi típusú laptop. Sajnos nem működik, azért került hozzám szétszedni, de még adni akarok neki egy utolsó esélyt.
Ha megnyomom a power gombot nem kapcsol fel a laptop. Ha rádugom a tápot , akku nélkül akkor sem kapcsol fel, de a power LED világít. Ha az akkut behelyezem, és rádugom a töltőt akkor pedig a power LED és a töltést jelző LED világít. De a laptop így sem kapcsol be. Ha megnyomom a power gombot mindkét esetben, akkor elalszik a power LED . Lehet zárlatos lehet benne valami?
Tudnátok adni valamilyen tanácsot mit lehetne csinálni?
Előre köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) arion válasza sany hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Látatlanban csak általános tanácsot lehet adni... Szétszeded a gépet és a tápáramköröket keresed meg majd feszültségeket mérsz ... persze nem árt ha előbb megkeresed a neten az adott gép kapcsolási rajzát mert enélkül sokra nem jutsz.
Én a kondikat is megnézném rövidzár szempontjából.... ha ezeken túl vagy akkor többet tudunk segíteni....
(#) sany válasza arion hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Köszönöm. Keresek kapcsolási rajzot.
Ugye elég csak multiméter szakadásvizsgáló funkciójával megnézni a kondenzátorokat?
(#) tomipap válasza sany hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Alaplap tipuszama? Megenezem hatha van rajzom.
(#) sany válasza tomipap hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Ezeket találtam rajta:
EA= 00142AB0CE8A
APCB M3 94V-0
(#) sany válasza arion hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Átnéztem az elektrolit kondenzátorokat, az egyik szemmel láthatóan púposabb, mint a többi.

Hat merd meg mit mutat. Erdemes igazabol azonnal kicserelni mar akkor is ha csak gyanus.

Most rádugtam a töltőt az alaplapra. Valahonnan sistergő hang jön.
Ez egy 1500 µF - os kondenzátor, ha csak 1000 µF teszek bele, abból lehet gond?

Hat, nezd en azt mondom egy tesztelesre jo lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014

Zárlatos volt a kondenzátor.
Kicseréltem most a CPU ventilátor bekapcsolt. Félsiker.

Ha az zarlatos volt akkor ne eroltesd sokat hanem nezd meg melyik tapvonaon van. Gondolom talan 5V. Nezd meg a feszultsegeket minden hol, mostmar indul a lap reszben. Azt kell keresni mi hianyzik.

Igen az 5V-os ágban van a kondenzátor. Most így 1000 µF / 6,3V kondenzátor esetén 5,05 V -ot mértem a lábánál. A 12 V-os ágban pedig 12,15 V-ot mutatott a műszer az egyik kondenzátornál. Rádugtam a monitort és a HHD is a Windows be jött rajta.
Az az érdekes , hogy szerelőnél is volt már a számítógép azt mondták , hogy nem javítható.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Holnap veszek 1500 µF -os kondenzátort , addig nem használom.

Ehh. Kicsit akkor felretajekoztattal 2 hsz-el ezelott. Felsiker mi? Teljesen jo volt mar az csak azt nem mondta, hogy monitorral nem probaltad

A szerelo nem is nezte meg szerintem. Sok a "suszter" a szakmaban... Ugy itelte meg biztos, hogy nem tud erte eleget kerni.

Akkor még tényleg nem tettem rá a monitort.
(#) zdanhauser hozzászólása Jan 7, 2014 /

Sziasztok! Nem vagyok szakember, inkább fejlesztő csak látom hogy sok a hasznos hozzászólás döglött laptopokkal kapcsolatban. Kaptam egy Compaq CQ56-ot. Caps lock 2-őt villan majd szünet. Csak bedugott töltő nélkül megy de akkor hibátlanul. Nem melegszik, nem fagy, nem indul újra. Ha menet közben bedugom a töltőt kisvártatva 2-10mp leáll azonnal mintha áramtalanították volna. Ha ki van kapcsolva és úgy dugom be a töltőt, egy óra alatt feltölti az akksit és a töltő kihúzása után lehet folytatni e tevékenységet a végtelenségig. Korábban olvastam akos153 user hozzászólásait miszerint egy ilyen masinával küzdött. Én amit komolyabb külső beavatkozás nélkül meg lehetett tenni, megtettem. 60mp hard reset, akksi csere, töltő csere, ram ill. hdd csere de semmi. Esetleg ha van ötlet amitől feléledhetne azt nagyon megköszönném. Azt se bánnám ha kapnék valami támpontot hogy honnan induljak el, hová vigyem, stb... Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) tomipap válasza zdanhauser hozzászólására (») Jan 7, 2014 / 1

Szerintem vagy a tolto elektronika halott vagy a 2db FET kozul valamelyik ami a tap es az akku kozott kapcsol. Kapcsolasi rajz 40-es oldalan PQ55 PQ58-at neznem at elsonek. Nem biztos, hogy a fetek a rosszak, de ha meg mered a labaikat akkor kiderul, hogy nincs e valahol valami zarlatban. Ha minden jonak tunik, akkor a PU8 ISL6251A is egy surun cserelt alkatresz.
(#) zdanhauser válasza tomipap hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Köszönöm a gyors választ, mint említettem nem vagyok szakember így sajnos nem olvasni a rajzot bár biztos hasznos. Szerinted javítható? Esetleg megpróbálkozna vele valaki?Üdv, dhz
(#) sany válasza tomipap hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Kaptam a boltba 1500 µF-os kondenzátort, remélem így már jó lesz. Ezért a kis alkatrész miatt szerintem teljesen felesleges lett volna szétszedni és kidobni ezt a laptopot, igaz csaknem 10 éves, de csak jó lesz valamire.
Köszönöm szépen a segítséged.
(#) tomipap hozzászólása Jan 7, 2014 /

MBX-224-es alaplaphoz van rajza valakinek? M960_MP_MB - Sony
(#) Zoli1974 hozzászólása Jan 10, 2014 /

Sziasztok!
Kezembe került egy Lenovo G550 laptop azzal a hibával, hogy a képernyőjén túlteng a piros szín. Ha a winyó és a integrált videokártya környékén nyomogatom akkor visszajön a rendes kép. Egyébként emellett vízszintes csíkozódás enyhén látható. A videokártyával lehet a hiba?
(#) Zoli1974 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Rádugtam a VGA kimenetre egy monitort és ott tökéletes a kép. Akkor nem a videokártyával hanem a kijelzőjével illetve annak a tápjával lehet a gond?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) zolika60 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Nem lehet, hogy a kijelző kábele kontakthibás? Esetleg a csatlakozó forrasztása repedt? Ott mozgasd, van-e változás.
Következő: »»   135 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem