Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   177 / 372
(#) abalazs válasza Stewe hozzászólására (») Jan 15, 2014 1 /

Persze hogy elhasal rajta a lézer. Ki beszél itt lézerről? Az alu amúgy is megvan. Csak próbáltam volna tanácsokat kérni, nem lehurrogást. Mind egy, részemről ennyi köszi a segittséget...
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Csak azért gondoltam a normális lineárokra, mert említetted a golyós anyát. Ahogy néztem az árakat, egy normális (új) golyós anyás hajtás kompletten, motor nélkül nem nagyon áll meg 30000 alatt tengelyenként.
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Igen, említettem, mert 2db készül a gépből egy ismerőssel, az övé golyós orsóval lesz, az enyém trapézmenetessel. De mivel a golyós anya nagyobb, így az adta meg a méreteket. Mivel hobbi célra készül, így nekem elég a trapézmenet. Az első gépem bútorlapból volt, 10-es menetesszárral. Az is tökéletesen pontosan marta a nyákot. Csak kicsi volt a munka területe.
(#) Stewe válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ez az eszterga ügy... arról nincs egy modell? Mert nem igazán tudom elképzelni...
(#) Stewe válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Hogy segíteni lehessen, legalább a szándékaidat és lehetőségeidet tudnunk kell!
Senki nem hurrogott le, csak felesleges és költséges munkától akartunk megkímélni.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) Pali79 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Betesz a maró alá keresztbe vagy hosszába egy eszterga tokmányt, esetleg egy csúcsot. Én is tervezek ilyet.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ugye nem csak én gondolom úgy, hogy az eszterga és a tokmány - bármennyire összefügg is - nem ugyanaz?
(#) Pali79 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nem értem mit akarsz mondani/kérdezni... ha így jobban tetszik: esztergatokmány
(#) mex válasza Stewe hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Forgató lesz az, csak "pongyola" fogalmazásban.
(#) Pali79 válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Idézet:
„híd döntésével munkateret nyersz”

Lehet nekem szegényes a fantáziám, de ha -mondjuk így- hátra döntöm a hidat, akkor amit nyerek vele az egyik végén, azt elvesztem a másik végén. Nem?
(#) Sir-Nyeteg válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

1.: A Z-tengely vastagságát nyered vissza, mely függőleges állásnál annyit jelent, hogy lelóg a főorsód az asztalról pl. 10cm-t.. Ha hátramegy a híd, akkor a hátsó pl. 20cm-t nem éri el. Ha ezt behúzod a döntéssel középre, akkor meg pl. 5-5cm-t nem érsz csak el.
2.: A sinek felett legyen középpontosan a marószerszám, ezáltal a forgácsolási erők erőkarját csökkented.
(#) Sir-Nyeteg válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szép lett nagyon! De ne felejtsd ki az oldalirányú stabilizálást. A két hídtartó oldalirányban lengeni fog. Ennek kompenzálására akarsz 20-as alut használni, ami helyett használhatnál 5mm-t is, ha lenne benne egy merőleges elem. Ekkor viszont már csak negyede az eredeti súlyának, így felesleges a könnyítés is. Ezzel rengeteg munkát megspórolsz és egy kis fürge géped lesz.
Illetve minél messzebb vannak a kocsik/lin csapágyak egymástól, annál stabilabb lesz a gép. Megéri beáldozni 50mm-t a masszívabb konstrukcióért.
(#) Pali79 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Az 1. állítás csak abban az esetben igaz ha asztal pont akkora és olyan elhelyezkedésű mint a híd mozgását biztosító lineár.
(#) abalazs válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

A hátradöntés azért lett ilyen nagy, hogy a marószerszám a kocsi elejéhez essen. Meg kb a súlypont is a két lin, csapágy közé kerüljön. Munkatérben az igaz, hogy a döntés miatt amit kapok az egyik végén, az a másik végén kiesik.
(#) Pali79 hozzászólása Jan 15, 2014 /

Érdekes dologra jöttem rá ma: ha a vezérlőt egész lépésre állítom és a mach3 konfigját is helyesen állítom be, akkor 300mm/min nagyobb értéket nem tudok beállítani, mert csak nyöszörögnek a motorok de nem forognak.
Viszont ha a vezérlőt féllépésre állítom és hozzá állítom a mach3-at is, akkor tudom 800 mm/min-nel is stabilan forognak a motorok.
Ezt mondja meg nekem valaki, hogy miért van ez!
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 / 2

Fél lépésnél könnyebb a mágneses teret követnie a motornak. Nem? Én így gondolnám.
(#) Sir-Nyeteg válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ez igaz, de gondolom hogy a hellyel ugyanúgy spórolni akarunk, mint az alkatrészeken, vagy a munkaórák számán. Emiatt nem feltételeztem, hogy máshol van az asztal, mint a gépváz

A mikrolépést könnyebb lekövetnie a motornak, mint az egészlépést. Minden lépés egy egységugrás, csak kicsiben.
Gyorsulással is játszottál már?

Esztergatokmány: Ilyenre gondoltam.
(#) Pali79 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Érdekes, hogy csak 1/2 lépéssel működik jól vagy én nem számolok jól, de ha 1/4 vagy még kisebb értéket állítok be akkor már nem akar menni rendesen. Így számoltam: 1/1=200; 1/2=400; 1/8=1600; 1/16=3200; nekem így logikus, de lehet, hogy tévedek.

Próbáltam játszani, de 100-nál nagyobbra nem láttam értelmét állítani, csak nagyobbat ránt induláskor.

Én is, ilyenre gondoltam. Épp a minap elmélkedtem rajta, hogy miként lehet léptetővel elérni, hogy egyfolytában forogjon. Több megoldás is született, de egyik sem az igazi. Ha valóban esztergálni kell akkor jobb egy sima motorral forgatni.

Találtam egy videót is. Nem terveztem hogy folyamatosan forogjon, azt megteszi a főorsó.

Ezt már láttam én is, de nekem úgy tűnik, hogy elég időpocsékolós megoldás. Én úgy gondolom, hogy ha a darabot forgatom egy bizonyos állandó fordulattal és a főorsó egy picit lassabban mozog mint itt a videón, akkor sokkal kevesebb idő alatt, szebb felületet lehetne produkálni. Persze ez csak elmélet, meg logika, egyáltalán nem biztos, hogy igazam van.
A léptetős forgató akkor nagyon jó, ha mondjuk bordás tengelyt akarsz csinálni, sőt akkor nélkülözhetetlen. Bővebben: Link
Ez sokkal hatékonyabban dolgozik
(#) Pali79 hozzászólása Jan 16, 2014 /

Ha a 4. tengelyt forgatásra használom akkor a mach3 motor tuningjában a step/mm-t step/fok-ként kell értelmezni? És a sebességet is fok/min-ként kell felfogni?
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Bonyolult a helyzet, mert a léptetés az állandó módosítás miatt fok/s (fok/min) -ban vehető figyelembe, de a kerületi elmozdulás az átmérőnek is függvénye.
Nem tudom a Mach3 ismeri-e a poláris transzformációt amikor is egy koordináta elmozdulását át tudja számolni egy merőleges tengely szögelfordulásává. Úgy akár Leninszobrot is lehet faragni....
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) abalazs válasza Stewe hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Valamit csak tud, mert rengeteg videó van fent.
(#) Pali79 hozzászólása Jan 17, 2014 /

Urak! Használt már valaki ilyet? Tapasztalatokra lennék kíváncsi.
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Ha mach3-al akarnád használni, vigyázz vele. Én is majdnem megrendeltem, de alulra törpe betűkkel van írva, hogy nem működik mach3-al minden funkciója, vagy lehet hogy egyálltalán nem megy vele, nem tudom. Meg a léptetési frekvencia is maximum 25khz. Én azt keveslem.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Köszi, kezdetnek ez is valami.
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ugyan nem pont ilyet, de ugyan erre az USB CNC alapra épülőket használok. Én azt mondom, sokkal-sokkal jobb mint a mach3. Nem is kell mach3-al kompatibilisnek lennie, mert a planetcnc oldaláról ehhez a kártyához készült (még magyarul is beszélő) vezérlő szoftver tartozik.
Millió dolgot tud, én most már több épített gépben is ezt használom, lézerben is.

Licenszhez kötött a használata, de hát a kínaiak nem rettennek vissza a HW-hez szükséges kulcs CD-n való elküldésétől. Én még régebben Mach3-al működő gépeket is átalakítottam erre a kártyára.
CAD konverziókat számos félét a program maga elvégez, nem kell dxf->g-code vagy egyéb átalakítókat használni. Pl. teljesen szükségtelenné teszi a LazyCAM és társainak használatát. DXF-ben rendesen lehet réteg és marási sorrendet változtatni.

Aki ezt a kártyát a sokkal nehezebben használható és bugosabb Mach3-al használja, az magára is vessen. Nekem az vízhűtés áramlás információi kerülnek rá I2C-re, és a kártya ezt is nevetve lekezeli. Ugyan úgy, ahogy a 3 tengelyes cnc-nél az Omron frekiváltó 0-10V-os jelét.

Én ezt csak ajánlani tudom.

Szerk: A 25K-nál én jóval többet hoztam ki belőle, rendkívül üzembiztosan. Valószínűleg ez egy folyamatosan egyikről a másikra kopizott hiba, vagy valaki nagyon biztosra akart menni. Kétszeresét persze nem lehet kihozni belőle, de 35K-ig mindenképp szépen megy.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Tudsz mutatni esetleg olyat amit te használsz? Lehetőleg olyat amit könnyen be is lehet szerezni. Köszönöm előre is!
Következő: »»   177 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem